واضح آرشیو وب فارسی:فردا نیوز: شرط ايران خودرو براي شكايت از پژو
مدير عامل شركت ايران خودرو براي شكايت از شركت پژو بابت خسارتي كه به ايران وارد كرده است، شرط گذاشت و در عين حال گفت: اصراري بر حضور پژو در ايران نداريم.
فارس: هاشم يكه زارع كه اين روزها ترجيح ميدهد كمتر در معرض ديد قرار گيرد و به همين دليل نيز از سخنراني در برخي مراسمها و يا حضور در جمع خبرنگاران خودداري ميكند، در گفتوگوي كوتاهي با فارس از شرطش براي شكايت از شركت پژو بابت خسارتي كه به ايران وارد كرده است، گفت.
مدير عامل ايران خودرو در پاسخ به اين سوال كه با توجه به زيان وارد شده به ايران از محل قطع ناگهاني همكاري پژو با ايران، آيا قصد نداريد از اين شركت شكايتي كنيد؟ اظهار داشت: اين موضوع بستگي به اين دارد كه مذاكرات ما با پژو به كجا برسد، بايد ديد اين شركت در آينده، گذشتهاش را جبران ميكند؟
وي در پاسخ به اين سوال كه طبق گفته كارشناسان، توليد يك محصول پژو، دو برابر توليد يك خودروي ايراني سرمايه نياز دارد، چرا به جاي مذاكره با پژو، روي توليد محصولات جديد ايراني سرمايهگذاري نميكنيد؟ گفت: يكي از اهدافمان سرمايهگذاري روي توليد ايراني است، ولي پژو را به عنوان يك شريك تجاري داريم.
يكه زارع در پاسخ به اين سوال كه چه اصراري بر حضور پژو در ايران داريد نيز گفت: براي حضور در زنجيره جهاني، بايد شريك خارجي داشته باشيم كه اين شريك تنها پژو نيست، بلكه با شركتهاي جهاني ديگر نيز ميتوانيم ارتباط داشته باشيم.
وي تأكيد كرد: حتماً به دنبال شركتهاي خارجي ديگر نيز ميرويم.
مدير عامل ايران خودرو در پاسخ به اين سوال كه چه اصراري بر حضور پژو در ايران داريد و با كدام شركت خارجي ديگر در حال مذاكره هستيد نيز گفت: اصراري بر حضور پژو نداريم و شركتهاي خارجي ديگر نيز بعداً مشخص خواهند شد.
يكه زارع در حالي براي شكايت از پژو بابت خسارت وارد شده به ايران شرط گذاشت كه رضا رحماني، رئيس كميسيون صنايع مجلس در گفت و گو با فارس از پيگيري حقوقي قرارداد پژو با ايران و عدم پايبندي پژو به اين قرارداد خبر داد و گفت: اين موضوع توسط وزارت صنعت در حال پيگيري است.
وي ادامه داد: بايد توجه داشته باشيم كه هيچ كشوري به راحتي بازار صادراتي خود را در اختيار ديگران قرار نميدهد.
وي با بيان اينكه قرارداد توليد خودرو بين شركت پژو و ايران 10 سال پيش منعقد شده است، افزود: اين قرارداد به امضاي روساي جمهور ايران و فرانسه رسيده كه هنوز مدت 10 ساله آن به اتمام نرسيده و عدم پايبندي پژو در حال پيگيري است.
پيشتر نيز يك مقام آگاه گفته بود: اصرار بر حضور شركت پژو در ايران در شرايطي صورت ميگيرد كه خروج ناگهاني اين شركت از ايران، حداقل 800 ميليون يورو يعني معادل 3.2 تريليون تومان خسارت به كشورمان وارد كرده است.
به گفته وي، توليد هر محصول پژو در ايران دو برابر يك خودروي ايراني هزينه نياز دارد.
اين كارشناس صنعت خودرو با بيان اينكه بابت طراحي و توليد رانا 60 ميليارد تومان هزينه شده است، گفته بود: بابت طراحي و توليد دنا نيز همين مقدار هزينه شده كه نصف هزينهاي است كه براي طراحي 206 صندوقدار صورت گرفت.
وي گفته بود: تنها با پول يك ماه خريد قطعه از پژو، ميتوان يك خودروي ايراني طراحي و توليد كرد.
در اين شرايط، وزارت صنعت و برخي مديران خودروساز كشور در حالي براي حضور دوباره پژو در ايران فرش قرمز پهن ميكنند كه پس از حضور اين شركت در ايران به دعوت رسمي مسئولان ايراني در همايش بينالمللي خودرو تهران، هنوز مسئولان پژو پاسخي به دعوت طرف ايراني ندادهاند.
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فردا نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]