واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: عربستان، ايران را رقيب جدي در عرصه منطقهاي ميداند
عضو هيئت علمي علوم سياسي دانشگاه مفيد گفت: عربستان رقيب جدي خود در جهان اسلام و نظام بينالملل را ايران ميداند چرا كه ايران نقش رهبري عربستان در كشورهاي منطقه را به چالش كشيده است.
به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران قم، عربستان سعودي يكي از كشورهاي خاورميانه و جهان اسلام كه با داشتن 25 درصد ذخائر نفتي دنيا، يك سوم نفت اوپك را توليد ميكند و با حمايت از گروههاي وهابي - سلفي، سعي دارد تا خود را به عنوان كشور اول جهان اسلام و قدرت برتر منطقهاي به اثبات رساند. در سالهاي اخير مواضع تندي عليه ايران اتخاذ كرده است البته اين خصومتها تازگي ندارد و روابط ايران و عربستان پس از انقلاب اسلامي، در اغلب سالها پرتنش و تشنج بوده است؛ كشتار حجاج ايراني در موسم حج ابراهيمي، گواه اين مدعا است كه ريشه اختلافات دو كشور به سالهاي اخير باز نميگردد.
مسئلهاي كه روابط ايران و عربستان را در اين برهه از زمان خاص تر جلوه ميدهد تندتر شدن اين مواضع و تبديل شدن عربستان به عنوان سخنگوي اسرائيل در منطقه است كه براي خيليها اين سوال را مطرح ميكند دليل اين همه خصومت با وجود اشتراكات ديني و منافع منطقهاي و جهان اسلام جمهوري اسلامي ايران با عربستان است. در همين زمينه گفتوگويي با حجت الاسلام يوسف خان محمدي عضو هيئت علمي علوم سياسي دانشگاه مفيد داشتهايم.
چرا در سالهاي اخير عربستان مواضع تندتري عليه ايران اتخاذ كرده است؟
در جهان اسلام چندين كشور مهم وجود دارند از جمله ايران، عربستان، مصر، عراق و تركيه كه اخيرا اضافه شده است اما به دلايل مختلف و اوضاع نابسامان يكسري از اين كشورها، عربستان رقيب جدي خود در جهان اسلام و نظام بين الملل را ايران ميداند كه نقش عربستان در رهبري كشورهاي مسلمان و منطقه را به چالش كشيده است.
چطور ايران عربستان را به چالش كشيده است؟
با يك نگاهي اصولي به سياستهاي عربستان متوجه ميشويم كه آنها ايران را دليل ايجاد اين چالش ميدانند و از طرفي رقابت ايجاد شده براي سالهاي اخير نبوده و در دهههاي گذشته نيز اين رقابت وجود داشته است. يكي از دلايل سياستهاي تند عربستان همين بحث رقابت بود؛ دومين علت نيز بحث گسترش شيعه است، بعد از انقلاب اسلامي توجه و علاقههايي در جهان اسلام نسبت به ايران و انقلاب اسلامي به وجود آمد كه اقداماتي عليه انقلاب اسلامي صورت گرفت و در راستاي همين كار شوراي همكاري خليج فارس براي مهار انقلاب اسلامي ايران شكل گرفت كه نتايج شوراي همكاري خليج فارس در بحث بحرين كاملا آشكار شد. با قيام مردم بحرين عربستان از طريق وارد كردن نيروهاي نظامي درصدد كنترل قيام بحرين برآمد و اجازه شكل گيري انقلابي قوي كه اكثريت آنها شيعه هستند و نتيجه آن افزايش توان و نفوذ ايران بود را نداد.
گسترش شيعه در منطقه براي عربستان چه تبعاتي را به دنبال دارد؟
عربستان گسترش شيعه در جهان اسلام را به ضرر خود ميداند و همين يكي از دلايل مهم رقابتش با ايران است. سابقا عربستان تركيه را رقيب خود در جهان اسلام ميدانست اما با حركت تركيه در راستاي هدفهاي كشور عربستان، تركيه را پذيرفتهاند ولي الان ايران را به عنوان تنها رقيب جدي خود در قدرت جهان اسلام تلقي ميكنند.
چرا عربستان در جريان توافقات هستهاي مواضع اسرائيل را دنبال كرده و در واقع تبديل به سخنگوي صهيونيستها در منطقه شده بود؟
عربستان از روابط تنش آلود ايران با غرب سودهاي فراواني ميبرد و تحريمهاي ايران به نفع عربستان بود. اما در حال حاضر كه رابطه ايران با غرب رو به بهبودي است و چشم انداز خوبي را براي ايران ترسيم ميكند موجب شده كه مقامات عربستان از لحاظ اقتصادي و همچنين افزايش نفوذ ايران در منطقه احساس خطر كند.
يكي از عوامل محدود كننده ايران در منطقه مخالفتهاي غرب با ايران بود اما وقتي اين محدوديتها و مخالفتها برداشته شود نفوذ ايران در خاورميانه، آسياي مركزي و جهان اسلام بيشتر خواهد شد و همين موضوع موجب شده عربستان در حين و بعد از توافقنامه ايران با گروه 1+5 سياستهاي اسرائيل را دنبال كند چرا كه اين توافقات در نهايت رهبري جهان اسلام براي ايران را كه عربستان داعيه دار آن است به دنبال دارد و همين موجب تندتر شدن مواضع سياست خارجي عربستان نسبت به ايران شده است./س
گفتوگو: نجمه عزتي
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]