واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: عبور از جاده مهآلود قيمت دارو در داروخانهها
با توجه به اينكه ممكن است در تعدادي داروخانهها دارو به قيمتهاي متفاوتي فروخته شود، اين امر ابهاماتي در ذهن بيماران ايجاد ميكند كه گرانفروشي رخ داده يا خير و البته براي آگاهي از گرانفروشي داروخانهها برخي راهكارها وجود دارد.
به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران قم، چندي پيش از يكي از داروخانههاي مسير خود اقدام به خريد چند دارو كرد، داروخانه نسبتا بزرگي بود و در حقيقت اين داروخانه سالني را به خود اختصاص داده بود.
پس از مدت يك ماه به دليل تمام شدن داروها قصد رفتن به همان داروخانه را داشت كه دوستش به وي پيشنهاد داروخانهاي ديگر را داد كه با قيمت مناسبتري داروهايش را ميفروخت كه با مراجعه به آن داروخانه به صورت عيني اين موضوع را درك كرد.
نحوه قيمتگذاري دارو
بر اساس قانون، كميسيوني در وزارت بهداشت تشكيل شده كه بحث قيمتگذاري و تعيين نرخ دارو را انجام ميدهد و نمايندگان وزارت بهداشت، صنعت توليد دارو و نماينده سازمان حمايت از توليدكننده و مصرفكننده از وزارت صنعت، معدن و تجارت در اين كميسيون حضور دارند.
مواد اوليه، بستهبندي، منابع انساني و حاملهاي انرژي بر قيمت دارو تاثير گذاشته و در نهايت در اين كميسيون نرخ محصول نهايي اعلام ميشود.
حميد اورعي، مدير نظارت بر دارو و مواد مخدر دانشگاه علوم پزشكي قم ميگويد: قيمت دارو به دو محل اعلام ميشود؛ نخستين محل سازمانهاي بيمه گر هستند به اين دليل كه بايد اين قيمت جديد را زير پوشش قرار دهند تا بيمار متضرر نشود. از طرفي ديگر قيمت به شركت توليدكننده و توزيعكننده اعلام ميشود كه از آن به بعد با قيمت جديد فاكتور رسمي را براي داروخانه صادر شده و دارو در چرخه توزيع قرار گيرد.
يكي از شهروندان قمي ضمن گلايه از اختلاف قيمت درج شده روي دستهبندي دارو و قيمت حساب شده از سوي داروخانه ميگويد: قيمت درجه شده بر روي بستهبندي دارو پايينتر از قيمتي است كه داروخانه دريافت كرده است.
اورعي تصريح ميكند: اين مشكل از قبل وجود داشته و ما به سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت آن را انعكاس داده و در صدد رفع آن هستيم.
وي ادامه مي دهد: فاكتوري كه براي داروخانه و توزيعكننده وجود دارد، فاكتور قيمت جديد است و داروخانه ناچار است با توجه به اينكه با قيمت جديد و نرخ تغيير كرده دارو را خريده نرخ جديد را در فروش اعمال كند بنابراين اين امر شائبه ذهني گرانفروشي و تخلف براي مردم ايجاد ميكند.
مدير نظارت بر دارو و مواد مخدر دانشگاه علوم پزشكي قم عنوان ميدارد: اغلب شكايات كه از حوزه دارويي وجود دارد، در اين زمينه است و در حقيقت واقعا تخلفي صورت نگرفته و داروخانه وارد چالش با بيمار ميشود و براي بيمار سبب دغدغه و گلايه ميشود زيرا بيمار بايد قيمت را به صورت شفاف بداند.
بازرسي از داروخانهها
قيمتهاي كميسيون وزارت بهداشت در سايت معاونت غذا و داروي دانشگاه علوم پزشكي قم قرار داده شده بنابراين داروخانه و بيمار ميتوانند با مراجعه به پايگاه معاونت از قيمتها آگاه شوند؛ به گفته اورعي اگر شكايتي در خصوص قيمت دارو در داروخانه صورت گيرد فاكتورهاي رسمي داروخانه بررسي ميشود و نتيجه آن به بيمار اعلام ميشود و مردم ميتوانند به صورت تلفني يا در سايت شكايت خود را مطرح كنند.
اورعي تصريح ميكند: بازرسيهايي به صورت روزانه در دو نوبت صبح و عصر از داروخانههاي استان قم صورت ميگيرد؛ دستهاي از بازرسيها محسوس است كه داخل داروخانه با توجه به چك ليست موجود ارزشيابي ميشود و دستهاي ديگر نامحسوس است كه رصد ميشود كه اگر مورد خاصي تخلف احتمالي باشد بررسي لازم صورت ميگيرد.
وي ادامه ميدهد: اگر شكايت در زمينه گرانفروشي باشد به صورت موردي محسوس و نامحسوس بررسي ميشود و مسئول داروخانه براي پاسخگويي احضار خواهد شد.
با توجه به تكرار و شدت تخلف، تصميمگيري صورت ميگيرد، به گفته اورعي چند مرجع رسيدگيكننده وجود دارد كه تعزيرات حكومتي يكي از آنهاست و برخي تخلفات داروخانه به اين بخش ارسال ميشود.
كميسيون قانوني ماده 20 برخي تخلفات را بررسي ميكند و يك سري از تخلفاتي كه از شدت و تكرار برخوردار است، به مراجع قضايي ارجاع داده ميشود.
بر اساس عملكرد مديريت نظارت بر قيمت دارو و مواد اعتياد آور معاونت غذا و داروي دانشگاه علوم پزشكي قم در شش ماهه نخست سال گذشته 484 مورد بازرسي از واحدهاي زير پوشش و 92 مورد رسيدگي به شكايات وارده صورت گرفته در حالي كه در شش ماهه نخست سال جاري 722 مورد بازرسي از واحدهاي زير پوشش و 252 مورد رسيدگي به شكايات وارده انجام شده است.
علت تناقضات قيمت دارو در داروخانهها
برخي از شهروندان ممكن است در خريداري دارويي گرفتار تناقضاتي در قيمت دارو شوند كه اورعي در اين خصوص ميگويد: ممكن است دارويي كه خريداري شده يكي با نسخه و ديگري بدون نسخه باشد و بحث ديگر اين است كه شركتهاي مختلف حتي براي يك دارو، قيمتهاي مختلف ارائه ميدهند، به عنوان مثال يك نوع داروي فشار خون توسط دو شركت مختلف توليد شده كه در بازار با دو قيمت مختلف فروخته ميشود.
وي ادامه ميدهد: بيمار تنها به اسم معمول دارو دقت ميكند و به اسم شركت دقت ندارد بنابراين اگر شكايتي باشد از بيمار سئوال ميكنيم نام شركت توليدكننده قرص يا دارو را بيان كند كه بتوانيم دقيقتر موضوع را بررسي كنيم.
مدير نظارت بر دارو و مواد مخدر دانشگاه علوم پزشكي قم تصريح ميكند: مورد سوم بحث قيمتهاي جديدي است كه اعلام ميشود و امكان دارد كه داروخانهاي دارويي را خريد جديد نداشته باشد و از نرخ جديد كه اعلام شده اطلاع ندارد و هنوز آن را خريداري نكرده، در نتيجه ممكن است به قيمت قديم دارو فروخته شود.
گرانفروشي برخي داروخانهها
برخي شهروندان معتقد هستند كه برخي از داروخانهها گرانفروش هستند و حتي به اين نام شهرت پيدا كردهاند؛ اورعي در اين باره ميگويد: نرخگذاري قيمت دارو در اختيار داروخانه نيست، كميسيون قيمتگذاري سه نرخ براي دارو ميدهد كه نرخ نخست نرخي است كه شركت توليدكننده به توزيعكننده ميفروشد؛ نرخ دوم نرخي است كه شركت پخش به داروخانه تحويل ميدهد و نرخ سوم نرخي است كه داروخانه در اختيار بيمار و مصرفكننده ميگذارد يعني نرخ دارو به طور كامل مشخص است و سود در اختيار داروخانه نيست كه خودش آن را محاسبه كند.
وي ضمن ارائه اين توضيحات بيان ميكند: اگر اطلاعي در زمينه گرانفروشي داروخانهها ارائه شود، بررسيهاي لازم صورت ميگيرد.
نحوه ارائه شكايات در زمينه قيمت دارو در داروخانهها
افراد براي مطرح كردن شكايات ميتوانند به سايت معاونت غذا و داروي دانشگاه علوم پزشكي قم مراجعه كنند يا در ساعات اداري با شماره تلفنهاي 6ـ36162635 و خارج از ساعات اداري با تلفن 3670643 تماس حاصل كنند و كارشناساني در اين بخش حضور دارند كه اطلاعات دارويي را در اختيار افراد قرار ميدهند و افراد ميتوانند شكايات خود را از طريق شماره 36162644 فكس كنند.
با وجود اقدامات انجام شده هنوز ابهامات در زمينه قيمت دارو وجود دارد، ولي هر يك از افراد در صورت ابهام و شبهه در زمينه قيمت دارو بايد براي بررسي بيشتري به معاونت غذا و داروي دانشگاه علوم پزشكي قم مراجعه كنند تا مشخص شود در اشتباه هستند يا تخلفي صورت گرفته است./س
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]