تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 26 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):يك عالم برتر از هزار عابد و هزار زاهد است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830021987




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

برجسته ترين ويژگي بندگان شايسته خداوند، تقواست/تقوا همه فضائل اخلاقي را به دنبال دارد


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: برجسته ترين ويژگي بندگان شايسته خداوند، تقواست/تقوا همه فضائل اخلاقي را به دنبال دارد
خبرگزاري مهر-گروه دين و انديشه: تقوا برجسته ترين ويژگي بندگان شايسته خداوند است و يكي از اساسي ترين مباحث علم اخلاق به شمار مي رود كه در آيات قرآن و روايات اسلامي، نسبت به آن بسيار سفارش شده است؛ چرا كه اگر تقوا در وجود انسان جا گرفت، فضايل اخلاقي ديگر نيز به دنبال آن، تقويت و غفلت زدگي و ارتكاب به گناه هم كمرنگ خواهند شد.

امام علي(ع) در خطبه هفتاد و پنجم نهج البلاغه مي فرمايند: خدا رحمت كند آن كس كه چون سخن حكيمانه ‏اى را بشنود خوب فرا گيرد و چون‏ به هدايت ارشاد گردد بپذيرد، دست‏ به دامن هادى و رهبرى زند و نجات يابد، از مراقبت‏ پروردگارش لحظه‏ اى غفلت نورزد و همواره از گناهان خود بترسد،خالصانه گام پيش‏نهد و عمل نيك انجام دهد ذخيره‏ اى براى آخرت تهيه كند و از گناه بپرهيزد. هميشه اغراض‏ دنيايى را به دور اندازد و در عوض كالاى گرانبهاى آخرت را به دست آورد. با خواسته‏ هاى دلش بجنگد و آرزوهاى نابجايش را تكذيب كند. استقامت را مركب راهوار نجات خويش قرار دهد و تقوى را زاد و توشه مرگش گرداند. در راه روشن‏ گام نهد و هرگز از جاده وسيع و آشكار حق فاصله نگيرد. اين چند روز زندگى را مغتنم شمارد و پيش از آنكه مرگ فرا رسد، خويش را آماده‏ كند و از اعمال نيك توشه آخرت برگيرد.»

«ابوالفتح محمد على كراجكى‏» متوفاى سال‏ 449 هجرى در كتاب‏ «كنز الفوائد» مى‏ گويد: از امام صادق(ع) نقل شده است كه اميرمؤمنان(ع) 24 كلمه پر ارزش فرموده كه هر كدام به اندازه آسمانها و زمين قيمت دارند، ازجمله آنها خطبه‏ مورد بحث را شمرده است.(مستدرك و مدارك نهج البلاغه صفحه 245)

از ديدگاه نهج البلاغه كسي انسان كامل به شمار مي رود كه نسبت به همه ارزشها و فضيلتهاي اخلاقي توجه داشته باد و سعي و تلاش فراوان در جهت تقويت آنها، به خرج دهد و روز و شب، از ياد خدا و شكرگزاري از نعمتهاي بي كرانش غفلت نورزد.

دنياپرستي، بزرگ ترين عامل سقوط انسان و انحراف او از مسير كمال و سعادت است. در روايات اسلامي علاقه و محبت به دنيا، ريشه و اساس همه گناهان شمرده شده است. از اين رو، پرهيز از دنيا و دوري از ظواهر فريبنده آن، سيره و روش اصلي انسانهاي كامل است. بصيرت و آگاهي، يكي از ويژگيهاي انسان كامل است كه در هر موقعيت و زمان، همراه و ملازم اوست. غفلت زدگي، خواه ناخواه انسان را از مسير حق دور مي كند و فطرت حق جو، عدالت خواه و كمال طلب را در انسان كمرنگ جلوه مي دهد.

فراگيري علم و دانش و شناخت راه هدايت، نخستين مرحله براي انسان، در راه رسيدن به كمال است. پس از آن، به كارگيري دستورات الهي در زندگي و دوري از غفلت زدگي و پرهيز از آرزوهاي دروغين و استقامت در مسير هدايت و فاصله نگرفتن از آن، بزرگ ترين عامل براي دستيابي انسان به سعادت و كمال است.

شب زنده داري، يكي از ويژگيهاي بندگان شايسته خداست. شب هنگام كه سكوت و آرامش و خواب، همگان را فرا مي گيرد، پرهيزكاران و صالحين، سجاده نماز مي گشايند و با معبودشان به مناجات مي پردازند. قرائت قرآن و تأمّل در آيات نوراني آن و بهره وري از آموزه ها و نكات اخلاقي آن نيز بر فضيلت و ارزش اين شب زنده داري مي افزايد.

يكي از عوامل تأثيرگذار بر رفتار انسان خدا جو، ترس از خداوند است. حضرت علي(ع) با توجه دادن همگان به اين امر چنين فرمودند: «از خداوند، چون خردمندي بترسيد كه دل را به تفكر مشغول داشته و ترس از خدا، بدنش را فرا گرفته و شب زنده داري، خواب از چشم او ربوده و به اميد ثواب، گرميِ روز را با تشنگي گذرانده، با پارسايي، شهوتها را كشته و نام خدا، زبانش را همواره به حركت در آورده... چيزي او را مغرور نساخته و مشكلات و شبهات، او را نابينا نمي سازد. مژده بهشت و زندگي كردن در آسايش و نعمت سراي جاويدان و ايمن ترين روزها، او را خشنود ساخته است. با بهترين روش از گذرگاه دنيا عبور كرده، توشه آخرت را پيش فرستاده و از ترس قيامت، در انجام اعمال صالح، پيش قدم شده است. ايام زندگي را با شتاب، در اطاعت پروردگار گذرانده، در فراهم آوردن خشنودي خدا، با رغبت تلاش كرده، از زشتي ها فرار كرده، امروز، رعايت زندگي فردا نموده و هم اكنون آينده خود را ديده است».

دقت در ويژگيهاي پرهيزكاران كه بهترين نمونه انسانهاي كامل اند، انسان را با مسير صحيح زندگي آشنا مي كند و از انحراف و گمراهي باز مي دارد. برخي از ويژگيهاي پرهيزكاران در نگاه امام پرهيزكاران، امير مؤمنان علي عليه السلام بدين شرح است: «پرهيزكاران، در دنيا داراي فضيلت هاي برترند، سخنانشان راست، پوشش آنان ميانه روي و راه رفتنشان با تواضع و فروتني است. چشمان خود را بر آنچه خدا حرام كرده مي پوشانند و گوشهاي خود را وقف دانش سودمند كرده اند. در روزگار سختي و گشايش، حالشان يكسان است. خدا در جانشان بزرگ و ديگران كوچك مقدارند. بهشت براي آنان چنان است كه گويي آن را ديده و در نعمت هاي آن به سر مي برند و جهنّم را چنان باور دارند كه گويي آن را ديده و در عذابش گرفتارند».

استفاده درست و كامل از فرصتها و استعدادها، بزرگترين عامل كاميابي و خوشبختي انسان است. انسان كامل، انساني است كه در مدت كوتاه عمر خويش، با بهره گيري از امكاناتي كه در اختيار اوست، زمينه را براي زندگي سعادتمندانه در آخرت فراهم كند و پيش از آنكه فرصت ها را از دست بدهد و ناتواني و سستي وجودش را فرا گيرد، بار سفر آخرتش را به بهتيرن وجه ببندد. امير مؤمنان علي عليه السلام در اين باره فرمود: «اي جمعيت انسانها! پروا كنيد، حال كه تندرستيد، نه بيمار؛ در حال گشايش هستيد، نه تنگدست؛ در آزادي خويش، پيش از آنكه درهاي اميد بسته شود، بكوشيد. در دل شب ها، با شب زنده داري و پرهيز از شكم بارگي، به اطاعت برخيزيد. با اموال خود انفاق كنيد، از جسم خود بگيريد و بر جان خود بيفزاييد، و در بخشش بخل نورزيد!»

انسان كامل از ديدگاه نهج البلاغه، كسي است كه در روابط اجتماعي خويش با ديگران بر اساس ارزش هاي خدا پسندانه رفتار كند. حضرت علي عليه السلام درباره ويژگي هاي انسان كامل در روابط اجتماعي فرمودند: «مردم را با لقبهاي زشت نمي خواند، همسايگان را آزار نمي رساند، در مصيبتهاي ديگران شاد نمي شود، در كار ناروا دخالت نمي كند و از محدوده حق خارج نمي شود. اگر خاموش است، سكوت او اندوهگينش نمي كند و اگر بخندد، آواز خنده او بلند نمي شود. اگر به او ستمي روا دارند، صبر مي كند تا خدا انتقام او را بگيرد. نفس او از دستش در زحمت، ولي مردم در آسايشند. براي قيامت، خود را به زحمت مي افكند، ولي مردم را به رفاه و آسايش مي رساند. دوري او ار برخي مردم، از روي زهد و پارسايي و نزديك شدنش با بعضي ديگر، از روي مهرباني و نرمي است. دوري او از روي تكبر و خودپسندي و نزديكي او از روي حيله و نيرنگ نيست».

تقوا، برجسته ترين ويژگي بندگان شايسته خداوند است و يكي از اساسي ترين مباحث علم اخلاق به شمار مي رود كه در آيات قرآن و روايات اسلامي، نسبت به آن بسيار سفارش شده است؛ چرا كه اگر تقوا در وجود انسان جا گرفت، فضايل اخلاقي ديگر نيز به دنبال آن، تقويت و غفلت زدگي و ارتكاب به گناه هم كم رنگ خواهند شد. در اين هنگام، رحمت و بركات الهي به انسان روي مي آورد. امير مؤمنان علي(ع) درباره آثار تقوا در انسان چنين فرموده است: «سپس كسي كه تقوا را انتخاب كند، سختي ها از او دور گردند، تلخي ها شيرين و فشار مشكلات و ناراحتي ها برطرف خواهند شد. مشكلات پياپي و خسته كنند آسان گرديده و مجد و بزرگي از دست رفته، چون قطرات باران بر او فرو مي بارند. رحمت بازداشته حق باز مي گردد و نعمتهاي الهي، پس از فرو نشستن، به جوشش مي آيند و بركات تقليل يافته، فزوني گيرند.»

كد خبر: 2199712

تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۳۰ - ۱۰:۱۶

شنبه 30 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 49]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن