واضح آرشیو وب فارسی:مهر: مازندران در ايستگاه زمستان/ يلداي پراضطراب باغداران و راهداران
ساري - خبرگزاري مهر: چرخش ايام، پاييز طلايي مازندران را به ايستگاه زمستان پيوند داد و يلدايي كه حكايت قصه هاي شيرين پري، مينا و پلنگ را به يادگار دارد.
به گزارش خبرنگار مهر، در روزگار بي فصل كنوني كه زمستان، تابستان و پاييز يكرنگ شدند، يلدا، يادآور حكايت هاي شيرين مردان و زنان به رنج خو گرفته مازندراني است كه تا سحر، قصه كهن و افسانه اي اين ديار را مرور كنند.
گرچه پاييز، ديگر همانند قديمها، مهم و رويايي نيست و روزگار بي فصل، ديگر جادويمان نمي كند، اما يلدا، بهانه اي براي دور هم جمع شدن و بهانه ايست تا در دوران سرگيجه آور روزگار، لحظه اي بايستيم و نفسي تازه كنيم.
آخرين شب خزان پاييز در روستاهاي مازندران، يادآور قصه صميمت و مهرماني و حكايتهاي خوب و پندآموز زير كرسي قديمي خانه مادربزرگهاست كه كم كم، چراغ آن رو به خاموشي رفته است.
آخرين شب پاييزي مازندران، حكايت، هائيشت، مرغنه جنگي، قصه اسفنديار پهلوان و يادآور سرناي شاهرخ و داستان شيرين مينا و پلنگ است.
در پس اين يلداي سرد و پاييزي، كه زمستان با سرماي زودرسش از چندي قبل به مهماني مازندران آمده است، گراني اجناس، خاطره شيرين يلدا را با خود مي برد.
تب بالاي گراني در سرماي پاييزي
تب بالاي گراني، به عقيده شهروندان و فروشندگان، بازار مازندران را يلدايي و كسب كاسبان را كساد كرده است، با اين حال هنوز مي توان، شور و ذوق يلدا را در چشم، پيرمرد پرتغال فروش و مرد ماهگيري كه ماهيانش را براي فروش سنگفرش خيابان كرده است، مشاهده كرد.
هنداونه، مهمان تابستانه سفره ها، در آخرين روزهاي پاييزي نيز در گوشه و كنار استان، پشت نيسان وانت هاي دستفروشان حاشيه خيابانها از جمله مسير بابل – آمل، جا خوش كرده و دوباره به بازار آمده است و فرارسيدن يلدايي ديگر را ارمغان مي دهند.
بوي ماهي هاي صيد شده از دريا، فروشگاهها و بازارهاي شهر را پر مي كند، نواي ماهي تازه، ماهي تازه، كفال، سفيد و ... به گوش مي رسد.
ماهياني كه سنگفرش خيابان شدن
دستفروشي كه در حاشيه خياباني در مسير بابلسر - فريدونكنار، بساط ماهيانش را در يك شب مانده به يلدا، براي فروش، سنگفرش خيابان كرده بود، در پاسخ به خبرنگار مهر مي گويد: ماهي سفيد متوسط هر عدد، 12 هزار تومان، ماهي سفيد كوچك هر عدد پنج هزار تومان، ماهي كفال ريز كيلويي هشت هزار تومان و ماهي كفال خيلي ريز، كيلويي پنج هزار تومان.
در بهشهر كه قطب انار ارگانيك ايران است و بيش از 16 هزار هكتار باغ انار طبيعي دارد، آنچه كه در روزهاي پاياني فصل پاييز خودنمايي مي كند، انار ساوه و دماوند است كه كيلويي بين سه تا پنج هزار تومان بفروش مي رسد.
اين درحاليست كه بسياري از باغداران، محصولاتشان را سرباغ و بصورت يكجا و به بهايي ناچيز به دلالان و واسطه ها فروختند و شب هاي يلداي دلالان را بهاري كرده اند.
در باور قديمي ترها، يلدا آيين زايش خورشيد و آغاز دي، ولادت مهر و ميترا، شكست تاريكي و ... بود و در روزگار بي فصل امروز، يلدا كه فرا مي رسد، گراني بر پيشاني خانوارها داغ مي زند و حسرت يلداي شيرين را بر دلها مي نشاند.
هواي مازندران در آخرين روزهاي پاييز و يك شب مانده به يلدا، زمستاني و سرد شده و برودت هوا بسياري از مناطق كوهستاني و روستايي استان را سپيد پوش كرده است و در اين بين، راهداراني كه از يلداي پاييزي و زمستاني شان مي گذرند و در جاده هاي كوهستاني و برف گير، زمستاني آرام را براي مسافران به ارمغان مي آوردند.
يلداي پراضطراب باغداران
حمزه پور باغدار مازندراني كه هنوز، برداشت مركبات باغش را به پايان نرسانده است، نگران ريزش محصول مركباتش است و يلداي امسال را با نگراني سپري خواهد كرد، چرا كه معتقد است، اگر بارندگي و سوزش سرما ادامه يابد، احتمال ريزش محصول و واردن شدن خسارت وجود دارد.
مي گويد: وقتي سردخانه اي براي نگهداري مركبات در نوشهر وجود ندارد و مجبوريم محصول را براي نگهداري به انبار در رامسر انتقال دهيم، هزينه حمل،انبارداري براي نگهداشتن محصول بصرفه نيست و بايد يا محصول را به واسطه ها فروخت و يا همزمان با چيدن براي فروش به بازار ميدان بار تهران و كرج انتقال دهيم.
وي درپاسخ به اينكه مگر طرح خريد تضميني مركبات در ميدان بار شهرستان اجرا نمي شود، گفت: وقتي كه ميدان باري در شهرستان وجود ندارد، اين طرح در كجا بايد اجرا شود، همچنين وقتي كه معلوم نيست، پول محصول كي پردخت كنند، براي باغدار صرف نمي كند و اعتمادي به خريداران نيست.
روشني فانوس راهداران در جاده هاي خاموش
سالهاست كه زمستان سرد از پايين دست جاده پيش مي آيد اما خيال جاده هاي جهان به جوانمردي راهدارانش ، گرم گرم است.
پيرمرد راهدار مسير جاده فيروزكوه كه به گفته خودش بيشتر سالهاي عمرش و در شبهاي چله، در راهدارخانه و در كنار ديگر همكارانش سپري كرده است، مي گويد: كمك كردن به مسافران و افراد حادثه ديده و تلاش براي جلوگيري از بسته شدن راه، لذت و شيريني دارد.
وي از سختيهاي كارش مي گويد و از اينكه مجبوري در دل شب به اتفاق ديگر همكاران، گردنهاي سخت را گريدر و برف روب بپيايد تا مسير براي رهگذران و مسافران امن شود.
اين پيرمرد راهدار مي گويد: آن قديمها، شبهاي يلدا، زير كرسي قديمي منزل پدربزرگم، همه اقوام جمع مي شديم، بزرگترها، خاطراتشان را تعريف مي كردند و پختن غذاهاي سنتي مثل هائيشت، از رسومات بود كه امروز كمتر ديده مي شود.
اكيپ هاي راهداري مستقر در جاده ها قبل از رسيدن فصل سرما ، يخبندان و بارش نزولات جوي، اقداماتي را بر روي راهها انجام مي دهند تا ضمن حفظ راه و جلوگيري از گسترش خرابي ها ، ايمني تردد در فصل زمستان افزايش يابد.
مديركل راه و شهرسازي مازندران از استقرار291راهدار در قالب 33 اكيپ راهداري زمستاني در20 راهدارخانه ثابت و سيار خبر مي دهد .
سيد علي اسد مي افزايد : در اين راستا 220 دستگاه ماشين آلات راهداري در سه هزار و 500 كيلومتر از راههاي برفگير و كوهستاني استان به انجام فعاليت هاي راهداري زمستاني مشغول هستند.
در استان مازندران در طول 10 هزار و 155 كيلومتر راه ،13 گردنه به طول سه هزار و 500 كيلومتر در راههاي اصلي ، فرعي ، روستايي و نقاط برفگير وجود دارد و راهداران با انواع ماشين آلات راهداري عمليات برفروبي و يخ زدايي از سطح راهها را انجام مي دهند تا عبور و مرور سهل ، روان و ايمن شود.
..............................
عليرضا نوري كجوريان
كد خبر: 2199580
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۳۰ - ۰۶:۳۴
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]