واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: امام جمعه مشهد: انگليس دانشگاه را براي مقابله با حوزه ايجاد كرد/ اميركبير باعث ايجاد سكولاريسم شد
امام جمعه مشهد با بيان اينكه رشد علمي در جوامع سكولار داراي اشكال است اظهار كرد: ميرزا تقي خان امير كبير يكي از افرادي بود كه باعث ايجاد تفكر سكولاريسم در كشور ما شد و با ايجاد و تاسيس مدرسه دارلفنون و به كار گماشتن آخوندزاده و ميرزا ملكم خان بي دين و سكولار سعي كرد اجازه ندهند دين به دارلفنون نفوذ كند.
به گزارش خبرنگار مهر، آيت الله احمد علم الهدي ظهر پنج شنبه در همايش وحدت حوزه و دانشگاه كه در سالن همايش هاي دانشگاه علوم اسلامي رضوي در مشهد برگزار شد اظهار كرد: مفهوم حوزه و دانشگاه نيازمند بررسي جامع است.
وي افزود: قبل از بيان مفهوم وحدت حوزه و دانشگاه بايستي به سابقه اين جريان توجه كرد و اسابه و زمان ايجاد و شكل گيري اوليه اين وحدت را بايد مدنظر قرار داد.
آيت الله علم الهدي با بيان اينكه قبل از پيروزي انقلاب اسلامي و زماني كه امام راحل در پاريس حضور داشتند گام هاي نخست وحدت حوزه و دانشگاه برداشته شد افزود: در مراسمي كه در دانشگاه تهران برگزار شد عده اي از طلاب در كنار تعدادي از اساتيد و دانشجويان دانشگاه هاي تهران قرار گرفتند.
وي بيان كرد: آن روز در اين مراسم كه طرحش از طرف شهيد مفتح ريخته شده بود طلاب قم و تهران در كنار اساتيد و دانشجويان قرار گرفتند و همين مراسم طليعه اي شد براي آغاز وحدت بين روحانيان و دانشجويان كه البته ان زمان با نام وحدت حوزه و دانشگاه مطرح نبود و با عنوان وحود روحاني و دانشجو ناميده مي شد.
استاد سطوح عالي حوزه علميه خراسان رضوي گفت: وحدت بين حوزه و دانشگاه يك ويژگي منحصر به فردي دارد و اين ويژگي نامگذاري اين روز توسط رهبر كبير انقلاب حضرت امام خميني(ره) است.
وي افزود: امام خميني(ره) اولين بار در سالگرد شهدات شهيد مفتح اين روز را به نام روز وحدت حوزه و دانشگاه نام گذاري كردند.
شايد مسئله وحدت روحاني و دانشجو به صورتي كه در گذشته مطرح شد موضوعيت نداشته باشد
آيت الله علم الهدي با بيان اينكه حضرت امام خميني از اين نام گذاري منظور ويژه اي داشتند تصريح كرد: يقينا يك ديد بارزي كه در امام خيمني(ره) وجود داشت و ما امروز مي توانيم به عمق فلسفه و جهت اين عنوان توجه كنيم اين مسئله است كه امام واقعيت دقيقي را در نظر گرفتند شايد جبران يك خسارت عميق گذشته شود و شايد هم يك جبران براي آينده قائل شدند.
وي افزود: امروز كه جامعه روحانيت و دانشجويي به صورت دو جريان نخبه در هم آميخته شدند شايد ديگر آن مسئله وحدت روحاني و دانشجو به صورتي كه در گذشته مطرح شد موضوعيت نداشته باشد بويژه با وجود دانشگاه هايي مانند علوم اسلامي رضوي و امام صادق(ع) كه علوم اسلامي با دانش هاي تخصصي تلفيق شده اند.
عضو مجلس خبرگان رهبري اظهار كرد: شايد امروز بحث پيوند دانشگاه و حوزه به شكل گذشته مطرح نباشد اما حضور طلاب در دانشگاه يا دانشجوبان در حوزه باعث ايجاد يك تحول و انقلاب در عرصه علم خواهد شد.
وي سپس با اشاره به جايگاه علمي حوزه در تاريخ كشور عنوان كرد: تا زمان قاجار خواستگاه هر يك از رشته هاي تجربي داخل حوزه هاي علميه بود.
اما جمعه مشهد ابراز كرد: همواره در طول تاريخ كشورمان يك هم آميختگي بسيار تنگاتنگي بين دانشهاي زمان و دانش ديني وجود داشته است و بسياري از علوم ما در بستر ديني قرار داشته و در همين بستر رشد كرده اند.
وي با اشاره به نام شيخ بهايي و شيخ ابوعلي سينا بيان كرد: هر دوي اين دو عالم كه جزء مفاخر ما محسوب مي شوند در بسار اموزه هاي ديني رشد كردند.
آيت الله علم الهدي تاكيد كردك امروز كه ما در عرصه هاي مختلف علمي به تاريخ علوم بر مي گرديم ريشه همه علوم را در بين دانشمندان مسلمان مي بينيم.
پيدايش سكولاريسم در عرصه آموزش و پرورش بزرگترين خسارت سوغات غرب بود
وي افزود: بزرگترين خسارتي كه علم و دانش غربي به بلاد اسلامي و از جمله كشور ما وارد كرد پيدايش سكولاريسم در عرصه آموزش و پرورش بود.
استاد سطوح عالي حوزه علميه خراسان رضوي با تاكيد بر اينكه تعليم سكولاريسم زير پاي جوامع علمي ما را خالي كرد گفت: علت اين مسئله پيدايش مدرنيته و رنسانس علمي در غرب و كشورهاي غربي بود.
وي افزود: بروز القائات سوء از كشورهاي غرب و ورود آنها به كشورهاي اسلامي از كشورهاي غربي كه به دليل ظلم كليسا علت عقب افتادگي خودشان را دين مي دانستند باعث كند شدن روند توليد علم در كشور ما شد.
امام جمعه مشهد اظهار كرد: در دوران قاجار وقتي با رشد علمي اروپا مواجه شدند فكر كردند چون در آنجا دين از ميان برداشته شده رشد علمي ايجاد شده پس بنابراين فكر كردند مي توانند در جامعه ما هم اين كار را كرد و اين تفكر را پذيرفت.
وي افزود: ميرزا تقي خان امير كبير يكي از افرادي بود كه باعث ايجاد تفكر سكولاريسم در كشور ما شد و با ايجاد و تاسيس مدرسه دارلفنون و به كار گماشتن آخوندزاده و ميرزا ملكم خان بي دين و سكولار سعي كرد اجازه ندهند دين به دارلفنون نفوذ كند و اين كار بخاطر اين بود كه آنها در سفري كه به روسيه داشتند فكر كردند عامل پبشرفت آنها بي ديني است.
عضو مجلس خبرگان رهبري سپس با اشاره به تاسيس دانشگاه در ايران گفت: انگليس ها دانشگاه را براي اين منظور در ايران تاسيس كردند تا به خيال خودشان در مقابل حوزه جبهه اي درست كنند.
وي افزود: آنها در ابتداي تاسيس دانشگاه مقيد بودند هيچ نشانه اي از دين در دانشگاه ها ديده نشود اما بعدا در بين همين دانشگاه ها كه آنها يا اهداف استعماري و براي سلطه بر افكار ملت ما ساخته بودند جوانان استعمار ستيز و دين دار سر بر آوردند.
نماز خواندن در دانشگاه تهران يك نقطه ضعف محسوب مي شد
آيت الله علم الهدي سپس با ذكر خاطره اي از حداد عادل اظهار كرد: من خودم از حداد عادل شنيدم كه مي گفت وقتي دانشجو بودم روزي كه وقت نمازم تنگ شده بود و قصد اقامه نماز در دانشگاه را داشتم دنبال جايي مي گشتم تا بتوانم دور از ديد ديگران نمازم را بخوانم.
وي تاكيد كرد: ببينيد وضعيت چگونه بوده كه نماز خواندن در دانشگاه تهران يك نقطه ضعف محسوب مي شده و اين در واقع همان خسارت بزرگي بود كه بر پيكر علم در كشورمان بوجود آمد.
اما جمعه مشهد ابراز كرد: مسئله دين داري و ضعف دنش ديني يكي از ترفندهاي انگلستان است و آنها در مصر نيز الازهر را از جامع الازهر جدا كردند.
وي با بيان اينكه وحدت حوزه و دانشگاه به اين معني نيست كه حوزه و دانشگاه با هم يكي شوند چون اين مسئله هم اكنون شكل گرفته است لذا آن چيزي كه حضرت امام خميني(ره) فرمودند سقوط آموزش هاي سكولار بود.
آيت الله علم الهدي تصريح كرد: نقطه اوج وحدت حوزه و دانشگاه اين است كه دين و دانش ديني بستر توسعه و رشد هر گونه علم و فن آوري در هر جريان و تخصصي باشد.
وي افزود: امروز ما در جوامع سكولار در فن آوري و علوم به يك نقطه اشكال رسيده ايم و آن وارد شدن آموزش ها و پژوهش هاي مادي است.
عضو مجلس خبرگان رهبري گفت: در جوامع و تفكر سكولار رشد تا جايي است كه مبتني بر سودهاي مادي باشد و يك دانشجو يا يك فن آور در همان ابتداي حركت علمي اش اول به اين فكر مي كند كه آيا انجام اين كار براي من سودي دارد يا خير و فقط در صورتي وارد آن پژوهش مي شود كه سود مادي برايش داشته باشد.
وي بيان كرد: حالا اگر زير بناي اين رشد علمي دين شد ديگر مرزي براي سودهاي ديني مطرح نخواهد بود و رشد علمي ما در گذشته بخاطر اين بود كه دانش ديني شان بستر رشد شان بود.
جمعه 29 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 82]