واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: يك شب هزار شب ميشود
استراتژي خوردن در شب يلدا
متخصصان تغذيه برخلاف كساني كه معتقدند كه يك شب هزار شب نميشود، اعتقاد دارند كه همين يك شب هم ميتواند چندين مشكل متابوليك براي بدن ايجاد كند. براي اينكه از اين شب نيز به سلامت عبور كنيد، بهتر است توصيههاي پزشكان را جدي بگيريد.از ويژگيهاي شب يلدا مصرف مواد غذايي مثل آجيل و ميوه و شيريني است كه اگر به لحاظ كمي و كيفي به آن توجه نكنيد، ميتواند باعث بيمارشدن يا تشديد بيماري در كساني شود كه ناراحتيهاي قلبي عروقي، ديابت و كبد چرب دارند.
دكتر خديجه رحماني، متخصص تغذيه و استاد دانشگاه شهيد بهشتي توصيه كرد كه ارزش بالاي اين شب را با مصرف بهاندازه خوراكيهاي باكيفيت و سالم حفظ كنيد. او گفت: در بحث تغذيه يك شب هم يك شب است. شما به هر اندازه كالري بيشتري دريافت كنيد به همان اندازه مازاد نيازتان در بدن تجمع پيدا ميكند. از مصرف شيرينيهاي پركالري و كم ارزش خودداري كنيد. حداكثر از شيرينيهاي كم شيرين مثل شيرينيهاي ميوه يا مغزدار استفاده كنيد.
اگر ميخواهيد به جاي شيريني از خشكبار مصرف كنيد حتما به كيفيت آن توجه داشته باشيد. مصرف زياد شيريني نيز ميتواند گرسنگي را تشديد كند . دكتر محمدرضا وفا، متخصص تغذيه و رژيم درماني در توضيح آن گفت: مصرف زياد شيريني، قند خون را بالا ميبرد در نتيجه بدن براي كاهش قند خون مقدار زيادي انسولين توليد ميكند و پس از مدت كوتاهي فرد دوباره احساس گرسنگي ميكند.
متخصصان خوردن خشكبار (ميوههاي خشكشده مانند برگههاي زردآلو، هلو، توت)، خرما و آجيل (انواع مغزهاي گردو، بادام، فندق، تخمه) را هميشه توصيه ميكنند و حتي ميگويند در برنامه روزانهتان آجيل و خشكبار وجود داشته باشد. اما به گفته دكتر خديجه رحماني، نهتنها در روزهاي عادي كه در شب يلدا نيز درباره مقدار مصرف آن دقت كنيد.
او گفت: خشكبار در گروه ميوهها قرار ميگيرد. اگر قرار است فردي در روز 2واحد ميوه بخورد، خشكبار را نيز به اندازه همان 2واحد مصرف كند. همينجا بگوييم كه اگر قرار است خشكبار مصرف كنيد، ديگر ميوه مصرف نكنيد. منظور از يك واحد، يكچهارم ليوان است.
اگر هم قرار است ميوه بخوريد، نصف يك انار درشت كه يك واحد ميوه بهحساب ميآيد يا يك برش نازك از هندوانه (معادل يك ليوان) را مصرف كنيد. يك مشت بسته آجيل، يك واحد بهحساب ميآيد. دكتر خديجه رحماني، استاد تغذيه دانشگاه شهيد بهشتي در مورد مصرف مغزها گفت: مغزها عموما در گروه چربيها قرار ميگيرند ولي چون چربيشان مفيد است، توصيه ميشود كه روزانه 30تا 40گرم آجيل مصرف شود.
البته سلامت مغزها اهميت ويژهاي دارد؛ چرا كه اگر مغزها سالم و تازه نباشند نهتنها مفيد نيستند بلكه مضر هم هستند. مغزها را قبل از خريد باز كنيد و ببينيد سالم است و رنگ طبيعي خود را دارد. اگر رنگش تغيير كرده باشد، اكسيد شده است و چربياش ديگر مفيد نيست. سموم كپكها با حرارت هم از بين نميرود. ديده شده كه بعضا آجيلهاي كهنه را دوباره حرارت ميدهند و به مردم ميفروشند.
گول اين داغي را نخوريد و باز كنيد و ببينيد آيا تازه است يا نه. آجيلها جزو گروه حبوبات و مغزها دستهبندي ميشود و اصولا به يك فرد سالم توصيه ميشود كه از خوراكيهاي 4گروه اصلي، در برنامهغذايي روزانه خود قرار دهد. دكتر وفا معتقد است اگر نسبت درصدي اين گروهها در روز تغيير كند جا براي گروههاي ديگر كمتر ميشود و مواد مغذي كه بايد از گروه ديگر به بدن برسد كمتر ميشود. ميوهها و سبزيها جزو آزادترين گروههاي تغذيهاي هستند.
بنابراين مصرف هندوانه و انار ميتواند جايگزين وعده درنظر گفته شده براي اين گروه از مواد غذايي در روز شود، ولي مغزدانهها را با احتياط بخوريد چرا كه تراكم كالري مغزدانهها بهشدت بالاست و مصرف زياد آنها ميتواند چاقي را به همراه بياورد.يلدا جشني است كه در آن آجيل شيرين بيشتر مصرف ميشود اما برخي شور بودن آجيل را ترجيح ميدهند. شور بودن آجيل براي كساني كه پرفشاري خون دارند بسيار مضر است؛ حتي براي يك شب. دكتر رحماني در اينباره گفت: اگر كسي آجيل خام دوست ندارد ميتواند آجيل خام را بدون نمك و با آب و آبليمو، زردچوبه و گلپر در منزل تفت بدهد و مصرف كند. توجه به كميت و كيفيت مواد غذايي نيز اهميت دارد.
ميزان مصرف نمك در روز 3تا 5گرم است و اين نمك ميتواند از راه مستقيم يا غيرمستقيم مانند مصرف خوراكيهايي كه با نمك تهيه ميشوند، به بدن برسد. به همين دليل دكتر محمدرضا وفا توصيه ميكند كه كودكان، سالمندان و بيماران در اين شب بيشتر به ميزان مصرف خوراكيها توجه كنند؛ چرا كه مصرف بيش از اندازه نمك در يك شب هم ميتواند اختلال آب و الكتروليت در آنها ايجاد كند. به گفته اين متخصص تغذيه، اين افراد آستانه مصرفشان بسيار كمتر از ديگران است.خوراكيها را تا ميتوانيد نه شور مصرف كنيد نه ترش، متأسفانه بسياري از مغزدانهها براي ترششدن با اسيدسيتريك و در مواردي با جوهر ليمو تفت داده ميشوند.
لذا اين مغزدانهها خاصيت سم را براي بدن ايفا ميكنند. دكتر وفا در اينباره گفت: مصرف اين خوراكيها ميتواند تعادل آب و الكتروليت و سيستم گوارش بدن را مختل كند يا حتي به آنها آسيب وارد كند. رفلاكس معده، آسيب دستگاه گوارش و يبوست ازجمله مشكلاتي است كه اين خوراكيها ايجاد ميكنند.در اين شب تعادل در خوردن را رعايت كنيد و مغزدانهها و ميوه را بعد از شام مصرف كنيد، چرا كه به گفته دكتر محمدرضا وفا دانشيار دانشگاه علوم پزشكي تهران كسي كه گرسنه است بهصورت ناخودآگاه و درهم اين مواد را مصرف ميكند. در اين صورت فرد كالري بيشتري دريافت ميكند.
جمعه 29 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 100]