واضح آرشیو وب فارسی:رسالت: ويژه برنامه پرده عشاق در گام چهاردهم از پيشكسوت تعزيه خوان پايتخت تجليل شد
فرهنگسراي بهمن در چهاردهمين گام ويژه برنامه "پرده عشاق" از رضا لنكراني پيشكسوت تعزيه خوان ساكن جنوب پايتخت تجليل كرد.به گزارش روابط عمومي فرهنگسراي بهمن؛ در اين ويژه برنامه كه در تالار نغمه فرهنگسراي بهمن برگزار شد، شمار كثيري از پيشكسوتان هنرهاي آييني، پيرغلامان و مفاخر حسيني، مسئولين فرهنگي منطقه 16، نماينده فرهنگي سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران، محمد حسين ناصربخت نايب رئيس هيئت مديره انجمن تعزيه ايرانيان، حاج مرتضي نمكي نماينده شوراي هيئات مذهبي جنوب شرق تهران در كنار استاد رضا لنكراني حضور داشتند. در شروع اين برنامه كه با تلاوت آياتي چند از كلام الله مجيد و پخش سرود جمهوري اسلامي همراه بود، رسالت بوذري مجري سيماي جمهوري اسلامي، از مهندس مهدي صولي رئيس فرهنگسراي بهمن به عنوان ميزبان دعوت كرد.
رئيس فرهنگسراي بهمن باخوش آمد گويي در جمع حاضران، تكريم و پاسداشت پيشكسوتان و پيرغلامان اباعبدالله الحسين (ع) را امري واجب و اداي احترام به اين بزرگواران را رسم ادب دانست و گفت: در چنين مجالسي و در چنين شب هايي همه ما ميهمان كسي هستيم كه همه اولياء و انبياي خدا عليهم السلام ميهمان او هستند.
مهدي صولي، آيين تجلل از پيرغلامان امام حسين (ع) را ابتكار ارزشمندي از سوي سازمان فرهنگي هنري عنوان كرد و افزود: به بهانه برگزاري ويژه برنامه پرده عشاق، مفتخر به تجليل از بزرگواران و عزيزاني هستيم كه محبت اهل بيت عليهم السلام و نوكري سالار شهيدان حضرت اباعبدالله الحسين (ع) را به عنوان
گنجينه اي عظيم و بزرگترين سرمايه عالم در سينه دارند و اين سرمايه را از دوران نوجواني و جواني پاسداري كردهاند تا اينكه سينه به سينه به نسل امروز رسيده است. من هر چه آموخته ام در پاي تعزيه خواني اين اساتيد آموخته ام.
سخنران ديگر، دكتر محمد حسين ناصربخت نايب رئيس هيئت مديره انجمن تعزيه ايرانيان بود. وي در باره تجليل از رضا لنكراني پيشكسوت تعزيه خواني گفت: هنري كه از ايمان و عشق موجود در قلب اين عزيزان سرچشمه مي گيرد همان شور و عشق و اشتياق به امام حسين(ع) است. ناصربخت با بيان خاطره اي از مرحوم هاشم فياض، يار ديرينه استاد رضا لنكراني گفت: قبل از انقلاب، مراسم تعزيه خواني در امامزاده داود و جاي جاي كشور انجام
مي گرفت، بعد از انقلاب نيز در تالار محراب برنامه هايي برپا بود. اين بزرگواران از جمله افرادي هستند كه هنر آييني تعزيه را حتي در خارج از مرزهاي كشور و بلاد اروپايي اجرا كرده اند. مرحوم هاشم فيض مي گفت: "ما توانستيم بيرق امام حسين(ع) را در خاك فرانسه فرود آوريم." وي افزود: هنر تعزيه خواني به قدري براي مردم شهرهاي مختلف اروپا و حتي مدعيان هنر نمايش هاي كلاسيك، جالب و ديدني بود كه آنان را مبهوت خود مي كرد. چرا كه تعزيه هنري برآمده از ايمان قلبي هنرمند مسلمان ايراني است. قائم مقام انجمن تعزيه ايرانيان، شكل گيري هنر تعزيه را برگرفته از دل آيين عزاداري سالار شهيدان (ع) عنوان كرد و يادآور شد: تعزيه از قرن چهارم هجري به بعد، از ميان عزاداري هاي امام حسين (ع) در ايران فراهم شد. البته زمينه هاي هنري آن پيشتر وجود داشته تا اينكه در قرن دهم هجري به واسطه حضور حاكمان وقت منجر به شكل گيري تعزيه شد و در قرن دهم شكل اصلي خود را به دست آورد و نمايش آييني تعزيه خواني و شبيه خواني در ايران شكل گرفت. وي ادامه داد: روند رو به رشد تعزيه تا دوران قاجار ادامه داشت و در اين دوران با محدوديت ها و ممنوعيت هاي نظام حاكم مواجه بود. اين مسئله زحمات بسياري را در زنده نگه داشتن هنر آييني تعزيه در ايران بر دوش عزيزان تعزيه خوان گذاشته بود. تا آنجا كه براي اجراي يك تعزيه در آن زمان و فرار از ممنوعيت هاي دستگاه قاجار بايد شهر به شهر سفر مي كردند و يا اينكه بايد نگهبان اجير مي كردند.
تعزيه بساري از هنرهاي ايراني را در دل خود جاي داده است:
دكتر ناصربخت با بيان اين مطلب كه تعزيه بسياري از هنرهاي ايراني را در دل خود جاي داده است، تصريح كرد: موسيقي آوازي ايراني با تعزيه حفظ شده است. هنر نقش پوشي و شبيه خواني نيز نوعي از بازيگري ايرانيان را حفظ كرده و به ما رسانده است. متون تعزيه از ادبيات و شعر ايراني نشأت گرفته و گونه اي از "شعر نمايشي" را پديد آورده است. بر خلاف اينكه برخي آن را ساده
مي پندارند، شعر نمايشي ظرايف حسي را منتقل مي كند و در واقع اين "مضمون تعزيه" را تشكيل مي دهد.
شبيه خواني و نقش پوشي از جمله مهمترين اركان اصلي تعزيه است:
نايب رئيس انجمن تعزيه ايرانيان، ويژگي بارز استاد رضا لنكراني را پايبندي به اصول و قواعد به ظاهر ساده ولي تعميق يافته در اجراي تعزيه و شبيه خواني ذكر كرد و اضافه نمود: رضا لنكراني نه با اصول تئاتر كلاسيك آشنايي داشت و نه با دوره هاي نمايش تراژيك دنيا، ولي با اجراي خود در جلسه اي در كشور ايتاليا با بهره بردن از قواعد تعزيه موجب مبهوت شدن تماشاگران و هنرمندان اروپايي شد. رضا لنكراني يكي از برجسته ترين مخالف خوانان تعزيه در كشور است. ناصربخت ادامه داد: همان طور كه مي دانيد ما در تعزيه، هم مخالف خوان و هم موافق خوان داريم. شايد بتوان گفت كه اجر معنوي مخالف خوانان بيشتر از موافق خوانان است؛ چرا كه مخالف خوان بر خلاف ميل قلبي و اعتقادي خود تن به ايفاي چنين نقشي مي دهد، در حالي كه موافق خوانان چنين حسي را هرگز تجربه نمي كنند و اين مخالف خوان است كه بايد با مهارت تمام در جهت باورپذيري و تأثيرگذاري بر مخاطبان به اين نقش نزديك شود. رضا لنكراني يكي از بزرگاني است كه بسياري از مجالس غريبه در تعزيه را مي شناسد. وي افزود: در تعزيه حدود 500 مجلس و گونه تعزيه خواني متعارف و آشنا توسط تعزيه خوانان به وجود آمده كه شناخته شده اند. قريب به 2 هزار گونه ناآشنا با عنوان "مجالس غريبه در تعزيه خواني" وجود دارد كه استاد لنكراني با بسياري از آنان آشناست و سازوكار اجراي آنها را مي داند.تعزيه خواني مسلم بن عقيل توسط استاد احمد عزيزي، چهره نگاري از استاد رضا لنكراني، پخش كليپ مصاحبه اي صميمي با استاد رضا لنكراني و شعرخواني آييني عبدالجبار كاكايي شاعر معاصر كشور از منظومه "عقل و عشق" به زبان محاوره، بخش هاي ديگر ويژه برنامه پرده عشاق بود. گفتني است در پايان اين نشست با اهداي لوح نفيس به همراه هديه اي از سوي سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران و مديريت فرهنگي هنري منطقه 16 از رضا لنكراني تعزيه خوان پيشكسوت تجليل و از خدمات ارزشمند وي تقدير شد.
جمعه 29 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: رسالت]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]