واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: كيفيت لاستيك عامل اصلي سانحه اتوبوس نبوده است
اين در حالي است كه نمايندگان شركت سازنده اين اتوبوسها نيز براي تكميل بررسيها به كشورمان فراخوانده شدهاند و وزير راه و ترابري نيز از اعلام نتايج اين بررسيها تا يكماه آينده خبر داده است. از سوي ديگر پس از اظهارنظرهاي اوليه مبني بر نقش تركيدگي لاستيك در شكلگيري سانحه مذكور، انتقاداتي مبني بر عدمنظارت سازمان استاندارد بر عرضه اين محصولات در بازار داخلي مطرح شد. با نظامالدين برزگري، رئيس سازمان ملي استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران گفتوگو كردهايم.
* نتايج بررسيهاي سازمان ملي استاندارد از سانحه اتوبوس تهران تا چه زماني اعلام خواهدشد؟
وزير راه و ترابري بهعنوان مسئول كارگروههاي تشكيل شده براي بررسي اين سانحه تعيين و مقرر شد از سهشنبه هفته گذشته ظرف مدت 10روز نتايج اين بررسيها توسط وي بهعنوان نماينده دولت اعلام شود. سازمان ملي استاندارد نيز بررسي اين سانحه در كارگروه نظارت فني را بر عهده داشته و نتايج اين بررسيها را در اختيار وزير قرار داده است.
* نتايج بررسيهاي اين سازمان از علل وقوع اين سانحه چه بوده است؟
در اين بررسيها مشخص شد كه لاستيك مورد استفاده در اين اتوبوس خارجي و جزو بهترين و با كيفيتترين لاستيكها بوده است و بايد نقش ساير عوامل در اين سانحه مورد بررسي قرار گيرد.
* با اين روند يعني لاستيك عامل سانحه مذكور نبوده است؟
كارشناسان داخل و خارج سازمان با بررسي يك تكه از لاستيك اتوبوس مذكور دريافتند كه لاستيك مذكور از نظر برند و كيفيت جزو بهترينها بوده است با وجود اين 3 تا 4 عامل ميتواند سبب دوپوستهشدن يا تركيدگي لاستيك شود كه قابل بررسي نيست. از سوي ديگر تاريخ توليد اين لاستيك مشخص نبوده يا ممكن است لاستيك پس از برخورد با يك شيء تيز مانند گاردريل تركيده باشد. همچنين كم باد بودن لاستيك ميتواند موجب دوپوسته شدن و تركيدگي آن شود كه امكان بررسي اينگونه عوامل با توجه به شواهد و قراين موجود ميسر نبوده است.
* برخي از نقش عامل انساني و خوابآلودگي راننده در شگلگيري اين سانحه خبر داده بودند، اين احتمال درست است؟
بررسي اين موضوع در حيطه كاري سازمان ملي استاندارد نبوده و سازمانهاي ذيربط مانند سازمان راهداري و حملونقل جادهاي بايد در اين زمينه اظهارنظر كنند. با وجود اين معتقديم اتوبوسهاي مسافربري نيز بايد مانند هواپيما مسئول فني داشته باشند و براي جابهجايي مسافران چك ليستي را از لحاظ فني و فيزيكي تهيه و ارائه كنند.
* برخي قصور سازمان ملي استاندارد در نظارت بر كيفيت لاستيكهاي وارداتي را عامل اينگونه سوانح قلمداد ميكنند، اين موضوع را تا چه حد ميپذيريد؟
سازمان ملي استاندارد هنگام واردات همه كالاهاي وارداتي را از نظر كيفيت بررسي ميكند و تنها پس از ارائه مجوزهاي بررسي كيفي است كه يك كالا قادر به دريافت مجوز واردات ميشود اما نظارت بر كيفيت لاستيك و ساير كالاهاي عرضهشده در سطح بازار بر عهده ساير دستگاههاي نظارتي است و اين احتمال نيز وجود دارد كه با توجه به حجم وسيع واردات غيرقانوني كالاهاي مصرفي به كشور، برخي از اين محصولات بهصورت قاچاق وارد كشور شده و بهدليل قيمت پايينتر با استقبال برخي مصرفكنندگان مواجه شود كه در اينگونه موارد نيز ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز و ساير دستگاههاي نظارتي بايد با واردات و عرضه غيرقانوني اينگونه كالاها برخورد كنند.
يکشنبه 7 مهر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 212]