واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: لوموند:سودان جنوبي براي ادامه بقا تلاش مي كند
تهران / واحد مركزي خبر / سياسي 1392/09/28
سودان جنوبي براي ادامه بقا تلاش مي كند.
به نوشته روزنامه لوموند چاپ پاريس، سودان جنوبي در نهم ژوئيه سال دوهزار و يازده پس از چند دهه جنگ داخلي عليه سودان استقلال خود را از خارطوم اعلام كرد.
همه پرسي در مورد خودمختاري و چگونگي مشاركت دو دولت طبق توافق صلح سال دوهزار و پنج تعيين شده بود. سودان جنوبي به عنوان كشوري محصور در خشكي در شرق آفريقا با حدود ده ميليون نفر جمعيت به جوان ترين كشور جهان تبديل شده است.
سودان جنوبي از زمان تاسيس و با پايان يافتن جنگ داخلي كه دو ميليون كشته و چهار ميليون آواره برجاي گذاشت براي بقاي خود تلاش مي كند. بسياري از مردم اين منطقه با كشاورزي و دامداري امرار معاش مي كنند.
سودان جنوبي فاقده جاده ماشين رو، مدرسه و بيمارستان است و با وجود داشتن ذخاير قابل توجه نفت كه برابر با هفتاد و پنج درصد منابع نفتي سودان پيش از جدايي است به شدت فقير است.
نود و هشت درصد درآمد سودان جنوبي از نفت است اما براي صادرات به خطوط لوله نفتي وابسته است كه از سودان به درياي سرخ مي رسد.
دو سال پس از جدايي سودان جنوبي از سودان، بسياري از اختلافات ميان جوبا و خارطوم به ويژه در مورد تعيين حدود و تعيين ميزان توليد نفت ادامه داد. از ژانويه سال دوهزار و دوازده تا آوريل سال دوهزار و سيزده، سودان جنوبي توليد نفت سيصد و پنجاه هزار بشكه نفت در روز خود را به دليل اختلاف با سودان در مورد پرداخت حق عبور متوقف كرد.
هفتم ماه مه سال دوهزار و سيزده خارطوم اعلام كرد نفت سودان جنوبي بار ديگر به تاسيات نفتي سودان در هجليج وارد خواهد شد كه آغاز خط لوله انتقال نفت هزار و پانصد كيلومتري تا بندر سودان در درياي سرخ است. اين تنها خط لوله ايت كه اجازه صادرات نفت را به دو سودان مي دهد و مي تواند ميلياردها دلار درآمد براي اين دو كشور فقير به همراه داشته باشد. اما بهبود روابط دو كشور موقتي بود. هشتم ماه ژوئن، عمر البشير رييس جمهور سودان بار ديگر دستور توقف انتقال نفت از سودان جنوبي را صادر كرد و جوبا را به حمايت از شورشياني متهم كرد كه به ويژه در مناطق مرزي با نيروهاي دولت خارطوم درگير بودند.
به علاوه وضعيت منطقه آبيه، منطقه مرزي دو سودان به عامل مناقشه تبديل شد. همه پرسي پيش بيني شده براي ماه ژانويه سال دوهزار و يازده در مورد آينده اين منطقه هرگز برگزار نشد و هيچ تاريخي نيز براي تصميم گيري در مورد وضعيت نهايي منطقه نفت خيز مشخص نشد. حدود پنج هزار سرباز كه اكثر آنها اهل اتيوپي بودند در چارچوب نيروهاي موقت امنيتي سازمان ملل متحد براي آبيه در اين منطقه مستقر شدند. اين اختلافات در بهار سال دوهزار و دوازده دو كشور را در آستانه جنگ قرار داد.
در سودان هويت قومي بر هويت ملي ارجحيت دارد.درگيري هاي قومي و قبيله اي ميراث جنگ داخلي اين كشور است.
ناظران نگرانند كه مناقشات سياسي ميان دو قوميت بزرگ اين كشور به كشتار تبديل شود.
منابع فعال در عرصه حقوق بشر اعلام كرده اند طي درگيري هاي اخير ميان دو قبيله نوئر و دينكا حدود پانصد تن كشته شدند و بيست هزار تن نيز به پايگاه هاي منطقه سازمان ملل متحد در جوبا گريخته اند.
دولت سودان جنوبي روز سه شنبه از دستگيري ده شخصيت سياسي خبر داد كه با تلاش نافرجام براي كودتا عليه رييس جمهور در ارتباط بودند. در ميان آنها هشت تن از وزيران بركنار شده دولت نيز حضور دارشتند. چهار تن از ديگر چهره هاي برجسته دولت سودان جنوبي نيز تحت تعقيب قرار گرفته اند.
پنجشنبه 28 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]