واضح آرشیو وب فارسی:الف: عامل مرگ ۱۶ درصد از كودكان، نبود پزشك است
در حالي كه كمتر از دو سال تا پايان تعهد ايران نسبت به اهداف ۸ گانه هزاره - مصوب سال ۲۰۰۰ - باقي مانده و هدف چهارم اين مجموعه هم كاهش مرگ كودكان است اما آمارهاي رسمي از وضعيت سلامت كودكان كه ميتواند در كاهش مرگ موثر باشد خبرهاي خوبي نميدهد علاوه بر آنكه دلايل جنبي هم منجر به افزايش مرگ كودكان شده و در مجموع دستيابي ايران به هدفي كه نسبت به آن تعهد سپرده، در اين فاصله زماني بعيد به نظر ميرسد. چنانكه روز گذشته هم غلامرضا خاتمي؛ رييس انجمن پزشكان كودكان، در مراسم افتتاح كنگره اورژانس و بيماريهاي شايع كودكان خبر داد كه هماكنون ۶ درصد كودكان كشور دچار سوء تغذيه هستند.
البته اين رقم، به زعم وي عدد بهبود يافته است زيرا تا پيش از سال ۱۳۷۴، تعداد كودكان مبتلا به سوءتغذيه در كشور، ۱۴ درصد كودكان را شامل ميشده و امروز، پس از گذشت ۱۸ سال اين رقم، كاهشي بيش از ۵۰ درصد داشته اما همچنان اين رقم نگرانكننده است چنانكه خاتمي هم با اشاره به اينكه ناكافي بودن آگاهي خانوادهها و دسترسي نداشتن به مواد غذايي در برخي شهرها به ويژه نقاط محروم در كشور باعث ايجاد سوء تغذيه از نوع كمبود ريزمغذيها در كودكان شده گفت: «فقر مالي نيز ميتواند كودكان را از تغذيه صحيح دور كند. در نقاط محرومي چون سيستان و بلوچستان و اطراف استان كرمان شاهد ميزان بيشتري از سوء تغذيه هستيم، چنانكه در استان سيستان و بلوچستان كمبود ريزمغذيها همچون ويتامينA،B و D به چشم ميخورد. اما سوء تغذيه در استانهاي شمالي كشور كمتر از ساير مناطق است.»
علي اكبر سياري؛ معاون بهداشتي وزير بهداشت هم در اين كنگره با بيان اينكه در فصل زمستان، بيماريهاي عفوني ويروسي بسيار شايع ميشود، گفت: «اگر به اين مورد به درستي توجه نكنيم، عفونتهاي ويروسي به عفونتهاي باكتريايي تبديل ميشود. همچنين اگر كودك دچار سوءتغذيه باشد، در پي ابتلا به عفونتهاي ويروسي به عفونتهاي اسهالي نيز مبتلا خواهد شد.»
هشدار معاون بهداشت ميتواند نگراني از باب كاهش نيافتن چشمگير مرگ كودكان را به اين سمت هدايت كند كه برخي موارد مرگ به علت عفونتهايي اتفاق افتاده كه ريشه در سوءتغذيه كودك داشته است. سياري هم توضيح داد كه: «كودكاني كه با شوك به مراكز درماني مراجعه ميكنند، اگر يك ارگان در بدن آنها نارسايي داشته باشد، تا ۲۵ درصد دچار مرگ و مير ميشوند، اگر دو ارگان از بدن آنها درگير باشد، احتمال مرگ و مير به ۶۵ درصد ميرسد و اگر سه ارگان از بدن آنها نارسايي داشته باشد، احتمال مرگ را تا حدود ۸۵ درصد افزايش ميدهد. ۱۰ الي ۱۲ درصد كودكان دچار تشنج ميشوند و حوادث، شايعترين علت مرگ و مير كودكان بالاي چهار سال است.»
وي همچنين اضافه وزن و چاقي را از مهمترين عوامل زمينهساز ابتلا به بيماريهاي غيرواگير در كودكان دانست و افزود: «۲۰ درصد كودكان ايراني دچار اضافه وزن هستند. همچنين ۸/۶ درصد كودكان دچار كوتاهي قد هستند كه اين آمار در كودكان زير پنج سال استان سيستان و بلوچستان به ۲۰ درصد ميرسد.»
اما آمار نگرانكنندهيي كه از سوي معاون بهداشتي وزير بهداشت ارائه شد درباره وضعيت ارائه خدمات درماني در بيمارستانهاي دانشگاهي و آموزشي به كودكان بود. اتفاقي كه سياري آن را به «سوءمديريت» تعبير كرد و ميتواند ميراث برجاي مانده از دولت دهم باشد. در حالي كه علي اصغر پيوندي، رييس دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي ۴۵ درصد مرگ و مير كودكان يك تا ۴ ساله را مربوط به حوادث و سوانح دانست و هشدار داد كه ۷ درصد كودكان در معرض سوء تغذيه هستند و كوتاهقدي شايعترين علامت سوء تغذيه است،
سياري در توضيح وضعيت نابسامان ارائه خدمات درماني به كودكان مراجعهكننده به مراكز درماني آموزشي و دانشگاهي گفت: «۴۸ درصد مرگ كودكان طي سالهاي گذشته بر اثر حوادث ترافيكي بوده و وقتي از خانوادههايي كه فرزندانشان فوت كردهاند علت فوت را پرسيديم، ۲۷ درصد آنها عنوان كردند كه به خاطر مشكل مالي درمان فرزندشان را دنبال نكردهاند و در مطالعهيي ديگر ۱۶.۵ درصد، علت فوت را عدم ويزيت فوري و در واقع نبود پزشك در بيمارستانهاي آموزشي عنوان كردند كه اين بالاترين عدم حضور در بيمارستانهاي آموزشي است كه به سوء مديريت بر ميگردد كه بايد با مديريت حل شود.»
در حالي كه به گفته رييس دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي، هماكنون تعداد كودكان ۱ تا ۶ ساله كشور، ۶ ميليون و ۵۰۰ هزار نفر و تعداد كودكان ۶ تا ۱۸ ساله هم ۶ ميليون نفر برآورد شده، وي در مقايسه شاخصهاي مرگ و مير كودكان با كشورهاي پيشرفته صنعتي، ايران را يك كشور عقب افتاده معرفي كرد زيرا كه هماكنون تعداد مرگ كودكان كمتر از يك سال كشور، ۱۶ الي ۱۸ مورد در ۱۰ هزار تولد زنده است كه اين رقم در كشورهاي صنعتي، ۵ در ده هزار تولد زنده گزارش شده است.
پنجشنبه 28 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: الف]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 98]