تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 17 تیر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):بسم اللّه‏ الرحمن الرحيم، كليد هر نوشته‏اى است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ووچر پرفکت مانی

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1805303473




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

اين طرح خطرناك دودمان خبرنگاران ايراني را برباد خواهد داد؟


واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: اين طرح خطرناك دودمان خبرنگاران ايراني را برباد خواهد داد؟
فرض را بر اين بگذريم كه در سال‌هاي دور يا نزديك، دولتي بر سر كار آيد كه با نقدهاي شديد مطبوعات مواجه شود و براي مقابله، پروانه كسب گروه وسيعي از روزنامه نگاران منتقد يا مخالف دولت را با افزودن يك يا چند بند به شرايط دريافت پروانه خبرنگاري، باطل كند. در چنان روزگاري، گروهي از روزنامه نگاران، به عنوان اشخاصي فاقد صلاحيت فعاليت حرفه اي، عملاً ممنوع الفعاليت مي‌شوند!
پيگيري صدور «پروانه حرفه‌اي خبرنگاري» جزو نگران كننده ترين اخبار منتشره در طول روزهاي اخير پيراموان دورنمايي است كه اجراي چنين طرحي مي‌تواند در پي داشته باشد و بنابراين بيش از آنكه در تاييد اين طرح گفتارهايي مطرح شود، نقدهاي جدي درباره اين طرح به نگارش درآمده كه مديران امر را از پيگيري اين طرح نهي كرده است اما آيا اين نقدها راهگشا خواهد بود؟

به گزارش «تابناك»، يكي از مسئولان كنوني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلاني كه از قضا جزو چهره هاي پرسابقه و داراي كارنامه در حوزه رسانه است، در چند روز اخير از اجراي طرحي عجيب و البته به شدت نگران كننده سخن به ميان آورده كه «صدور پروانه حرفه‌اي خبرنگاري» به آن اطلاق شده است. طرحي كه در راستاي تقديم لايحه تشكيل «نظام صنفي رسانه‌اي» به مجلس شوراي اسلامي است تا مطبوعات نيز وضعيتي شبيه به 9 نظام صنفي پزشكي، پرستاري، مهندسي ساختمان، كشاورزي، روانشناسي و... بيابد.

بر همين اساس يك هيات پنج نفره متشكل از يك استاد ارتباطات (يا روزنامه‌نگاري) به انتخاب شوراي پژوهشي «مركز مطالعات رسانه»، نماينده‌ي شوراي هماهنگي تشكل‌هاي صنفي روزنامه‌نگاري، نماينده‌ شوراي هماهنگي تشكل‌هاي مديريتي مطبوعات، نماينده‌ انجمن خبرنگاران حوزه‌ رسانه و مديركل مطبوعات و خبرگزاري هاي داخلي به عنوان اعضاي هيات تاييد صلاحيت خبرنگاران براي دريافت «پروانه خبرنگاري» معرفي شده‌اند و ظاهراً اراده جدي براي پيگيري پروژه مذكور وجود دارد و متاسفانه اين شيوه نزديك به ايده‌هاي پروفسور معتمدنژاد ذكر شده است.

آنچه مسلم است، برخورداري هر شغلي از جمله مطبوعات از صنفي كه مصوبه مجلس را داشته باشد، امري مهم و كليدي است كه ديگر حوزه هاي فرهنگ همچون اهالي موسيقي و سينماگران نيز مصالحشان ايجاب مي كند در پي اش باشند، مشروط به آنكه پس از تشكيل چنين صنوفي، درباره تصميم گيري ها براي اين صنوف همان قواعدي كه در ديگر صنوف رعايت مي‌شود، اجرايي گردد؛ قوانيني نظير صدور پروانه كسب براي يك واحد صنفي كه در حوزه مطبوعات بدين معناست كه پس از تشكيل «نظام صنفي رسانه‌اي»، پروانه ها تنها توسط صنف صادر مي‌شود و تمامي مسائل مربوطه حتي در حوزه توزيع آگهي توسط صنف صورت مي پذيرد كما اينكه در صنفي نظير صنف نانواها، آرد دولتي توسط صنف توزيع مي‌شود.

اگر چنين نظام صنفي در حوزه مطبوعات و حتي نشر اجرايي شود، امري پسنديده است و بسياري از بار دولت نيز برداشته مي‌شود. در واقع از اين پس هر شخصي با مراجعه به صنف مربوطه، مي تواند درخواست مجوز انتشارات يا مطبوعات نمايد و در قالب فعاليت صنفي مجوز لازم را دريافت نمايد و هيات نظارت بر مطبوعات (حداقل در حوزه صدور مجوز مطبوعات كه حكم واحد صنفي را مي يابد) عملاً كان لم يكن مي‌شود. با همه اين مزايا اما صنف تركيب كاملي براي حوزه هايي همچون نشر كتاب و مطبوعات نيست، چرا كه جنبه هاي نظري اش با امور صنفي در تعارض است.

برخلاف پزشكي كه دريافت مجوزش منطقاً مسلتزم طي دوره‌هاي نظري و عملي فراوان است و يا حتي در حوزه هنر، عرصه اي همچون موسيقي به لحاظ سطح فعاليت تا حدودي قابل سنجش است، نگارش به ويژه در مطبوعات قابل اندازه گيري نيست و اگر گاهي انتخابي نيز صورت مي پذيرد، تا حدودي محصول سليقه ها است. به واقع هر شخصي، ذوقي در نگارش داشته باشد، روحيه جستجوگري اش تبلور عيني بيابد و به حيطه محوله به او در رسانه مربوطه آگاهي داشته باشد، صلاحيت نوشتن دارد و نمي‌توان به رسميت شناختن فعاليتش را موكول به شرايطي خارج از قواعد نوشتاري كرد.

در مطبوعات سراسر جهان نيز همين قاعده برقرار است و يك خبرنگار يا تحليل گير، با تپه اي روزنامه نيز كه راهي رسانه تازه اي شود، ابتداً از او خواسته مي شود تا اثري خلق كند و آن اثر تازه ملاك ارزيابي نهايي و قضاوت مي‌شود و نه صرفاً سوابق آكادميك و تجارب حضور در ديگر مطبوعات. متاسفانه قريحه امري نيست كه با دوره هاي آكادميك و يا يك نگاه خاص فكري و يا صرف تجربه به دست آيد و قريحه در نوشتار همچون استعداد در نقاشي، تا حدودي ذاتي است و به همين دليل بسياري از فارغ التحصيلان گرايش روزنامه نگاري هيچ گاه روزنامه نگار قابلي نمي‌شود و بسياري از شاخص ترين روزنامه نگاران از تحصيلات متوسطي برخوردارند.

با اين حال نگراني نه قرار گرفتن چنين مسائلي در سد راه روزنامه نگاري است كه در جهان دايره روزنامه نگاران آزادش روز به روز گسترده مي‌شود، بلكه نگراني آنجا است كه در دولت‌هاي بعدي، «پروانه حرفه اي روزنامه نگاري» يك پيش شرط براي روزنامه نگاران شود و حضور يك روزنامه نگار فاقد پروانه در يك روزنامه برابر با حضور يك پزشك فاقد پروانه فعاليت در يك درمانگاه باشد كه مي تواند منجر به تعطيلي درمانگاه و برخورد قضايي با پزشك مذكور شود.

هرچند انشاالله مطرح كننده اين طرح نگاه سياسي و يا امنيتي نداشته اند اما فرض را بر اين بگذريم كه در سال‌هاي دور يا نزديك، دولتي بر سر كار آيد كه با نقدهاي شديد مطبوعات مواجه شود و براي مقابله، با راهكارهايي كه تاريخ نشان داده قابل پيگيري و اجرا است، استقلال راي هيات تاييد صلاحيت روزنامه نگاران را ساقط كند و پروانه كسب گروه وسيعي از روزنامه نگاران منتقد يا مخالف دولت را با افزودن يك يا چند بند به شرايط دريافت پروانه خبرنگاري، باطل كند.

در چنان روزگاري، گروهي از روزنامه نگاران بدون آنكه بتوانند از خود به عنوان قرباني يك رفتار سياسي دفاع كنند، به عنوان اشخاصي فاقد صلاحيت فعاليت حرفه اي، عملاً ممنوع الفعاليت مي‌شوند و مي بايست در پي شغل تازه‌اي باشند، چرا كه هر نانوايي، آنها را به كار گيرد يا ناني با هر كيفيتي عرضه كند كه مشخص شود، اين اشخاص عملش آورده، دكانش تخته خواهد شد! با اين اوصاف نبايد نگران آينده روزنامه نگاري شد و اين ابعاد سياسيِ اين طرح ظاهراً صنفي را با نگراني روزافزون برانداز كرد و خواستار حفظ همين وضع موجود شد؟! آيا مسئولان امر مي‌توانند متعهد شوند، دولت‌هاي بعدي چنين تسويه حساب‌هايي را با اتكاء به اين طرح انجام ندهند؟

در آخر تنها مطالعه قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران و به ويژه اصل 24 قانون اساسي توصيه اكيد مي‌شود كه بر اساس نص صريح اين اصل: «نشريات و مطبوعات در بيان مطالب آزادند مگر آن كه مخل به مباني اسلام يا حقوق عمومي باشد. تفصيل آن را قانون معين مي‌كند.» كه با روح طرحي براي صدور «پروانه روزنامه نگاري» كه عملاً آزادي فردي براي بيان را نيز موكول به اخذ مجوز مي‌كند، در تضاد است و از اين حيث، اين اميد وجود دارد كه از پيگيري اين طرح خطرناك كه در پيچ‌هاي تند از ظرفيت بالقوه براي بر باد دادن دودمان خبرنگاران ايراني برخوردار است، صرف نظر شود.

پنجشنبه 28 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن