واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: ملزومات يك رابطه
فضاي سياسي بينالملل عادت دارد تا درباره بحثي به نام «رابطه ايران و آمريكا» حرف و حديث بشنود و اين اتفاق را از زواياي مختلف مورد بررسي قرار بدهد. اينكه آمريكا بايد چه كاري در راستاي همكاري با ايران انجام دهد يا جمهوري اسلامي براي اينكه بتواند با ايالات متحده دور ميز مذاكره بنشيند، بايد چه شرايطي را به وجود بياورد سئوالهايي است كه در سي و چند ساله بارها و بارها پرسيده شده است، اما پاسخهاي داده شده تا به امروز كمترين كمكي به حل اختلاف قديمي دو كشور نكرده است. در حالي كه «رابطه احتمالي ايران و آمريكا» احتمالا بيشترين مباحث اين روزهاي ادبيات سياسي جهان را به خود اختصاص داده است و بعد از نشستهاي سه گانه به نظر ميرسيد «چراغ سبز» براي دو طرف روشن شده است. اعمال تحريم توسط يكي از وزارتخانههاي دولت آمريكا دوباره فضا را مخدوش كرد و حتي عدهاي نه تنها از دوري جستن از آمريكا، بلكه از منتفي شدن توافقات ژنو3 هم حرف ميزدند تا اذهان عمومي به اين نتيجه مشخص برسد كه گروهي در دنيا تمايلي براي تعامل آمريكا و ايران ندارند و به همين دليل منتظر كوچكترين فرصتي هستند تا «احتمال رابطه» را احتمالي محال تلقي كنند.
در داخل ايران هم نظرات متفاوتي در اين باره شنيده ميشود و گروهي اعتقاد دارند كه «نميشود به آمريكا اعتماد كرد» و دستهاي هم اعتقاد دارند كه تعامل با ايالات متحده ميتواند مشكلاتمان را كم كند. البته ناگفته پيداست كه اختلاف سليقه و همچنين تحقق رابطه، مسالهاي راحت نيست و دنيا هم ميداند كه جمهوري اسلامي فاصله زيادي با ايالات متحده آمريكا دارد. منظور البته اين نيست كه رابطه تحت هيچ شرايطي امكان پذير نيست. با اين حال نبايد به عنوان مثال يك تماس تلفني يا چند مذاكره در سطح وزيران را نشانهاي از حل اختلافاتي دانست كه قدمتش بيش از سه دهه است. جمهوري اسلامي هيچ وقت از آرمانهاي خود نميگذرد و به همين دليل آمريكاييها اگر واقعا دنبال اين هستند كه با ايران تعامل برقرار كنند، بايد تغييراتي جدي در روش خود ايجاد كنند. به عنوان مثال در قدم اول براي نشان دادن حسن نيتشان تحريمها را بردارند و به حق مسلم ما در رسيدن به فناوري هستهاي اذعان كنند.
در اينكه دولت آقاي روحاني تلاشش را به كار گرفته تا با تنشزدايي مشكلات را كاهش بدهد، شكي نيست. دستگاه ديپلماسي دولت يازدهم در اين مدت ثابت كرده است كه به معناي واقعي كلمه ديپلمات است و دنيا را به خوبي ميشناسد. البته توصيه به آنها اين است كه مراقب آمريكا باشند. اين كشور در طول تاريخ هزينههاي زيادي را به ايران تحميل كرده است و به همين دليل نميتوانيم چشم و گوش بسته با آنها دور يك ميز بنشينيم.
همچنين بايد اشاره كرد كه براي ايجاد رابطه، نه از ايران ميتوان انتظار داشت بدون قيد و شرط قدم بردارد و نه از آمريكا. براي ايجاد رابطه بين جمهوري اسلامي و ايالات متحده آمريكا كه اتفاقا در كنار اين دو كشور براي دنيا هم اتفاقي مهم خواهد بود، هر دو كشور بايد بپذيرند كه در فضايي توام با احترام و در نظر گرفتن حقوق، سعي كنند تا ديوار بياعتمادي را شكننده كنند تا بتوانند با اعتماد به هم، بالاخره به انتظاراتي كه منتظر همكاري اين دو كشور مهم هستند، پايان بدهند.
*عضو كميسيون امنيت ملي
مجلس نهم شوراي اسلامي
چهارشنبه 27 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 111]