واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: شمشير عربستان در قلب خودش فرو رفته است
سوريه و پيش از آن عراق، چند سالي است گرفتار آشوب و جنگ داخلي است، و هيچ كس شكي ندارد كه يكي از كشورهايي كه سهم زيادي در ايجاد اين جنگ و آشوبها دارد عربستان سعودي است كه از يك طرف تلاش دارد از طريق عمالش حكومت بشار اسد را سرنگون كند و از سوي ديگر، ميخواهد حكومت عراق را كه شيعيان در آن نقش اصلي را دارند، بي ثبات و ناتوان نشان دهد. به گزارش سياست روز، پرس تي وي در اين زمينه گفت و گويي انجام داده با «رندي شورت» (Randy Short)، استاد و تحليلگر سياسي در واشنگتن، كه در ادامه خلاصه اي از آن را مي خوانيد.
غربيها و عوامل منطقه اي شان ادعا مي كنند كه دخالتي در آنچه در سوريه در حال وقوع است ندارند. به نظر شما اين ادعا چقدر مي تواند صحيح باشد؟
اين ادعا صد در صد كذب و خلاف واقع است. امريكا ، انگليس و متحدانش در منطقه يعني عربستان، قطر و تركيه در اين مدت هر كاري را كه مي شد براي از بين بردن حكومت قانوني سوريه انجام دادند. آنها نيروهاي شبه نظامي را از مناطقي مثل ليبي جمع و به انواع سلاحهاي سبك و سنگين تجهيزشان كرده و به سوريه فرستاندشان تا با نيروي هاي دولتي بجنگند. در واقع، بخشي از هرج و مرجي كه اكنون در بنغازي در جريان است معلول همين امر است. سعودي ها و غربي ها در مدت سه سال گذشته، دهها و شايد صدها ميليون دلار براي ساقط كردن دولت اسد هزينه كردهاند. آنها از آنچه دولت اسلامي عراق و شام خوانده مي شود براي به آشوب كشاندن عراق و سوريه استفاده مي كنند و به شبه نظاميانشان سلاحهاي شيميايي مي دهند تا استفاده كنند، سپس آن را به گردن دولت سوريه مياندازند. آيا اين پولهاي شاهزاده بندر و افراد مشابه او نيست كه در سوريه و عراق جنگ و خونريزي به پا كرده است؟ هدف اصلي آنها از بين بردن دولت ناسيوناليست و سكولاري است كه كنار اسراييل قرار دارد.
اما اكنون به نظر مي رسد امريكا و انگليس موضع بسيار سرسختانهاي را كه قبلا نسبت به دولت اسد داشتند، تعديل كرده اند و از حضور تروريستهاي بنيادگرا، بخصوص در شمال سوريه اظهار نگراني مي كنند و به نظر مي رسد بر سر اين موضوع با رياض دچار اختلاف شده اند. اين در حاليست كه ميدانيم سعودي ها همچنان در حال حمايت همه جانبه از اين شبه نظاميان بنيادگرا هستند. شما اين مسئله را چطور مي بينيد؟ آيا با اين عقيده كه بين امريكا و عربستان بر سر اين موضوع اختلاف ايجاد شده موافقيد؟
واقعيت اين است كه عربستان سعودي خودش روي شمشيري كه براي ديگران كشيده بود افتاده. غرب يك مهلت طولاني به سعوديها داد و از آنها حمايت كرد تا به هر وسيله كه مي توانند دولت اسد را سرنگون كنند، اما آنها نتوانستند در مهلت مقرر به اين هدف برسند. اين باعث شد اوضاع سوريه كاملا از دست غرب خارج شود و در واقع به يك افتضاح براي آنها تبديل شود، در نتيجه آنها از عربستان و روشهايش رو برگرداندند و به فكر بازي با كارتهاي ديگر و امتحان كردن روشهاي ديگر هستند؛ مثلا رابطه با ايران. شايد به دنبال برقراري روابط حسنه با ايران باشند كه البته من نسبت به اين مسئله شك دارم. يكي از اهدافي كه آنها از سرنگون كردن رژيم اسد دنبال مي كردند منزوي كردن و تحت فشار قرار دادن ايران بود؛ هدفي كه محقق نشد. در طرف ديگر قضيه عربستان را داريم كه خودش در حال فرو رفتن در باتلاقي است كه سعي داشت براي ديگران بسازد. سعودي ها اكنون در داخل كشور و نيز در بحرين با مشكل روبرو هستند و در سوريه هم كه آنقدر هزينه كردند، چيزي عايدشان نشد و نقشه هايشان با شكست روبرو شد. وهابي گري هاي ديوانه وار شاهزاده بندر و ديگر سران سعودي نتيجهاي براي غرب نداشت، بنابراين واشنگتن و لندن اكنون به دنبال اين هستند تا كمي از عربستان فاصله بگيرند تا چهره شان بيش از اين بخاطر حمايت از افراط گرايانِ دست پروده آل سعود مخدوش نشود.
ترجمه: بهراد دربندي
چهارشنبه 27 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سياست روز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]