تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 2 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):ربا خوار از دنيا نرود، تا آن كه شيطان ديوانه اش كند.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1842763130




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

گذري در كابل شهري كه با حضور دشمنان هنوز پابرجاست


واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: گذري در "كابل" شهري كه با حضور دشمنان هنوز پابرجاست
"كابل" ﺩﺭ ﻃوﻝ تاﺭيخ بارها مورد تهاجم بيگانه قرﺍﺭ گرفته ﻭ به صورت‌هاي مختلف ﻭيرﺍﻥ ﻭ ﺁباﺩ شده ، اما همچنان در برابر اين حملات قد برافراشته و استوار است.
به گزارش باشگاه خبرنگاران، "كابل"، پايتخت "افغانستان" با جمعيتي حدود ۲،۸۵۰،۰۰۰ نفر و مساحتي حدود ۲۷۵ كيلومتر مربع در ولايت كابل واقع شده است و همراه با ديگر توابع (ولسوالي‌ها)، جمعيتي بيش از ۳.۵ ميليون و مساحتي در حدود ۴۲۵ كيلومتر مربع دارد.

اين شهر در واقع مركز اداري و سياسي افغانستان بوده و در ۱۸۰۰ متري بالاي سطح دريا در دره‌اي دراز و باريك بين كوه‌هاي هندوكش در طول درياي كابل امتداد يافته است.

اين شهر همراه با قندهار، هرات و مزار شريف توسط بزرگراه‌هاي حلقوي كه در سرتاسر كشور امتداد يافته وصل شده ، كابل همچنين مسير اصلي شاهراه جلال‌آباد به سوي پيشاور پاكستان است.

محصولات اصلي كابل شامل ميوه تازه و خشك، قاليچه افغان، چرم و محصولات پوست گوسفند، لباس‌ها و اسباب محلي و نسخه‌هاي محصولات باستاني مي‌باشد. جنگ‌هاي ۱۹۷۸-۲۰۰۱ اين صنعت را مختل كرد و به اقتصاد صدمه بسياري وارد كرد.

تاريخچه

شهر كابل قدمت ۳۵۰۰ ساله دارد؛ پادشاهان بسياري سال‌ها بر اين شهر به خاطر موقعيت استرتژيكي آن كه در طول مسيرهاي جنوب و مركز آسيا قرار گرفته جنگ مي‌كردند.

از سال ۱۵۰۴ تا ۱۵۲۶، كابل به عنوان مركز رسمي بابر، سازنده امپراتوري گوركانيان بود، بعد از آن تا سال ۱۷۳۸ زير سلطنت دهلي بود، كه نادر شاه و نيروهاي افشاريان به گوركانيان حمله كردند.

بعد از مرگ نادرشاه در ۱۷۴۷، شهر به دست احمد شاه دراني افتاد كه بسيار سريع آن را در امپراتوري افغان اضافه كرد، در ۱۷۷۶، تيمورشاه دراني كابل را به پايتخت افغانستان مبدل ساخت.

از سال ۱۹۸۰، با شروع جنگ بر ضد اتحاد جماهير شوروي از سوي مجاهدين، شهر به دست گروه‌هاي جنگ‌طلب متفاوتي افتاد. شهر در حال حاضر در حال توسعه‌سازي جديد است اما حملات طالبان و ديگر شبه‌نظاميان عمليات بازسازي را كند ساخته است.

دره كابل قدمتي ۵۰۰۰ ساله دارد، واژه "كابها" (به انگليسي: Kubhā)‏ در حدود ۵۰۰۰ سال قبل از ميلاد مسيح در "ريگ‌ودا" و "اوستا" ياد شده كه از درياي كابل عبور مي‌كرده است.

"ريگ‌ودا" اين شهر را به عنوان شهري ايده‌آل تحسين مي‌كند و تصويري از بهشت در كوه‌هاي آن مجسم شده است. نظريه‌هاي ديگري اظهار مي‌كنند كه اين شهر در بين ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ سال قبل از ميلاد مسيح تشكيل شده است.

جايي كه كابل واقع شده ، پيش از آن كه توسط امپراتوري فارس‌ها، هخامنشيان فتح شود بخشي از امپراتوري مادها بوده است.

مرجعي به نام "كابورا" وجود دارد كه به‌واسطه فرمانروايان امپراتوري هخامنشي (داريوش بزرگ، داريوش دوم و داريوش سوم) تأليف شده، كه بعدها پايه‌اي براي استفاده نام كابورا (Κάβουρα) توسط بطلميوس شد.

اسكندر كبير اين شهر را بعد از غلبه بر امپراتوري هخامنشيان در ۳۳۰ پيش از ميلاد تجسس كرده بود اما هيچ نگارشي از آن ثبت نشد زيرا كابل در آن وقت شهري كوچك بود كه در مورد آن كسي چيزي نمي‌نوشت.

اين ناحيه پيش از اين كه به دست شاهنشاهي مائوريا بيفتد، قسمتي از امپراتوري سلوكيان محسوب مي‌شد، اسكندر اين منطقه را از آريايي‌ها گرفت و زيست‌گاهي متعلق به خودش ايجاد نمود.

پادشاهي هياطله در ۵۶۵ بعد از ميلاد

در دومين سده پيش از ميلاد دولت يوناني، بلخ كابل را از ماوريان گرفت و به تصرف خويش درآورد، پس از آن زيردستان آنها امپراتوري هندويوناني شهر را در اواسط سده دوم پيش از ميلاد به دست خود گرفتند.

باختري‌ها شهر پاروپاميز را نزديك كابل بنياد كردند، اما در سده اول پيش از ميلاد اين شهر به ماوريان افتاد. سيتي‌ها (سكاها) در اواسط دهه اول پيش از ميلاد هندويوناني‌ها را از شهر بيرون انداختند اما ۱۰۰ سال بعد با روي كار آمدن شاهنشاهي كوشان شهر را از دست دادند.

مطابق به تاريخ‌نويسان، نام سانسكريتي كابل كمبوجه مي‌باشد، اين نام در نوشته‌هايي باستاني در كوفس و كوفن ذكر شده‌ است.

در سده هفتم پس از ميلاد، ژوانزونگ اين نام را به عنوان كافو (به انگليسي: Kaofu)‏ بررسي و اعلام كرد كه اين به خاطر لقب يكي از چهار قبليه يوئه‌ژي است كه آنها در اوايل مسيحيت در طول كوه‌هاي هندوكش به سوي دره كابل مهاجرت كرده بودند.

اين شهر توسط شاهنشاه كوشان، "كوجولا كادفيزس" در سال ۴۵ ميلادي فتح شد و جز املاك امپراتوري كوشان تا اواخر سده سومين پس از ميلاد محسوب مي‌گرديد.

در اطراف سال‌هاي ۲۳۰ پس از ميلاد، كوشاني‌ها توسط شاهنشاهي ساساني شكست خوردند و همراه با هم‌بيعت‌هاي ساساني معروف به هندو-ساسانيان تبديل شدند.

در دوران ساسانيان، شهر با نام "كاپول" در خط پهلوي ناميده مي‌شد، در ۴۲۰ ميلادي هندو-ساسانيان توسط قبيله خيانيان كه با نام "كيدارايتز" نيز شناخته مي‌شدند، به بيرون رانده شدند كه پس از آن در ۴۶۰ به "هياطله" تبديل شدند.

آنجا به بخشي از باقي‌مانده پادشاهي آشينا از كاپيسا كه با نام كابل‌شاهان نيز شناخته مي‌شود، تبديل شد.

مطابق با تاريخ "الهند" اثر ابوريحان بيروني، كابل توسط شاهزادگاني كه از تبار ترك‌ها (عثماني‌ها) بودند اداره مي‌شد كه براي ۶۰ نسل ادامه پيدا كرد.

ترك‌هاي كابل و هندوها ديوار بزرگ دفاعي را در اطراف شهر به علت محافظت از مهاجمان آينده ساختند، اين ديوار تا به امروز باقي‌مانده و همچنين به عنوان يك ساحه تاريخي شناخته مي‌شود.

حمله مسلمانان

در سال ۸۱ هجري وقتي مسلمانان به شهر حمله كردند شهر را از طرف "ده‌مزنگ" شكافتند، مسلمانان عرب فاتح شدند و شاه كابل به گرديز رفت ولي بزودي دوباره كابل را بدست آورد.

پس از آن كابل شاهيان ۲۳ بار با اعراب جنگيدند، در بعضي مواقع كه ناتوان‌ مي‌شدند، باج را قبول مي‌نمودند، بدين ترتيب تا سقوط امپراطوري اعراب، كابل را در حفاظت داشتند.

پس از شكست امويان توسط عباسيان حكمران‌هاي افغاني وابسته با اعراب در كشور به سر اقتدار آمدند ، پس از دولت‌هاي صفاري و طاهري نفوذ اعراب از كشور كم شده، اداره كابل نيز به دست حكمرانان محلي افتاد و از شهرت افتاد.

مقارن ضعف صفاريان از كوهستان شرقي كابل يك قوم ديگر بناي سلطنت را در كابل گذاشت كه سركرده‌شان را كالاله مي‌گفتند و تا به عصر غزنويان باقي بودند، تا اين‌كه در سال (۳۴۴ ه. ق) ضميمه سلطنت غزنوي شد.

كابل در عهد غزنويان، به تدريج اهميت يافت وسپس در لشكركشي‌هاي چنگيز، كابل نيز دست‌خوش چور و چپاول گرديد.

معماري و شهرسازي كابل بسيار زيبا و دقيق است و يكي از شهرهائي است كه با وجود آنكه قديمي است، حساسيت زيادي در شهرسازي آن به كار رفته‌ است.

بخش‌هاي غربي شهر كابل به دست تيمور و حكمدارانش در اثر جنگ‌هاي داخلي نابود شد، تا آن‌كه دولت تيموري هرات قوت گرفت.

بعد از سقوط تيموريان، "بابر" در آنجا مستقر شد و كابل دوباره رونق يافت و تا سال ۹۲۳ پايتخت بود و به تعمير و آرايش آن پرداخت. بابر به كمك مردم اين شهر، هندوستان را فتح كرد و پايتخت خود را از كابل به آگره نقل داد و كابل مركز ولايت شد.

آرامگاه اين پادشاه هم در همين شهر است، وقتي كه سلطنت به احمدشاه دراني رسيد، وي توجه به كابل نمود. وي در سال ۱۱۴۴ امر احداث يك ديوار بزرگ را در شهر داد. اين ديوار در ظرف ۴ ماه آباد شد.

تيمورشاه پس از تنظيم قندهار در سال ۱۱۹۵( ه. ق) كابل را پايتخت ساخت و از آن تاريخ تا امروز كابل مركز و پايتخت افغانستان است.

‫كابل يكي ﺍﺯ قديمي‌ترين شهرهاﯼ ﺩنياست، ﺩﺭ كتاﺏ مقدﺱ ﻭيدﺍ به ناﻡ كبه Kabha ﻭ ﺩﺭ پاﺭچه‌هاﯼ ﺍﻭستا ﺍﺯ ﺁﻥ به ناﻡ كوب‌ها Kobaha ياﺩ مي‌شوﺩ.

‫نويسندگاﻥ كلاسيك يوناني ﺁﻥ ﺭﺍ كوفن Kophen يا كوفس Kophfs ﻭ كوﻭﺍ ثبت كرﺩﻩ ﻭ همچنين مرﺩﻡ فاﺭﺱ ﻭ ﺍﺭستو ‫ﺍين شهر ﺭﺍ "خوسپس" Khoaspes خوﺍندﻩﺍند.

ساختمان مركز تجارتي، در شهر نو كابل

ﺩﺭ قرﻥ هفتم ميلاﺩﯼ، يك پژﻭهش‌گر چيني به ناﻡ "شونگ چونگ"، ﺩﺭ نوشته‌هاﯼ خويش مشهوﺭ به هيوﺍﻥ سانگ ﺍين شهر ﺭﺍ كاﻭفو Kaofu نوشته ﻭ چنين برداشت مي‌كند كه ﺩﺭ حقيقت ﺍين شهر ﺯيبا مسما به ﺩﺭياﯼ كاﻭفو مي‌باشد كه ﺍﺯ قلب ﺁﻥ مي‌گذﺭﺩ، ﻭﯼ ميﺍفزﺍيد ‫كه ﺁﺭيايياﻥ قديم ﺍﺯ لحاﻅ ﺩيني ﺍهميتي ﻭيژﻩ به ﺍين شهر ﺩﺍﺩﻩ ﻭ ﺁن‌رﺍ كوب‌ها ﺍﺭﺩهستانه Kobaha Urddhastana يا محل بلند پايه گفتهﺍند.

‫كابل ﺍﺯ ﺩيدگاه كتاﺏ مهاباراتا هندﻭﺍﻥ، بهشت ﻭ جايگاهي تفكر برﺍﯼ خدﺍﻭندﺍﻥ خوبي بوﺩﻩ ﻭ ﺁن‌رﺍ ﺩﺭ سانسكريت ‫به ناﻡ ﺍﺭﺩهستانه يا ‫عباﺩت‌گاهي مقدﺱ حفظ كرﺩﻩﺍند.

تاﺭيخ نويساﻥ ﺩﻭﺭﻩ سكندﺭ، كابل ﺭﺍ به ناﻡ ﺍﺭتوسپانه Artospana كه هماﻥ ﺍﺭﺩهستانه Urddhastana سانسكريت ﺍست ، ﺩﺭ تاﺭيخ ‫يوناني قيد نموﺩﻩ كه پساﻥها ﺩﺭ قرﻥ ﺩﻭم ميلاﺩﯼ ﺍين شهر ﺭﺍ به ناﻡ كابوﺭﺍ Kabura يا قلب پاﺭﺍپاميزﺍﺩ نوشتهﺍند.

‫ﺩﺭﺩﻭﺭﺍﻥ شاهنشاهي كوشان بزﺭﮒ ، هنوﺯ هم كابل به ناﻡ كاﻭفو شناخته مي‌شدﻩ، كه ﺁهسته ﺁهسته به كابوﺭﺍ مسما گرﺩيد تا ﺁﻥ ﺯماﻥ كه شاهاﻥ ﺍﺯ ﺁﻥ به ناﻡ كابلستاﻥ ياﺩ كرﺩند.

كابلستاﻥ برﺍﯼ چندين قرﻥ پيش ﻭ پس ﺍﺯ ﺩﻭﺭﻩﯼ مسيح، ﺍﺯ بامياﻥ ﻭ كندهاﺭ ﺩﺭ ﻏرﺏ تا ‫كوتل بوﻻﻥ تماﻡ جنوﺏ ﺭﺍ ﺩﺭ بر مي‌گرفت، كه ﺍين خطه ﻭسيع به ﺩﻩ علاقه‌داري تقسيم بوﺩﻩ ﻭ شهرهاﯼ كابل، ﻏزني، بامياﻥ، ننگرهاﺭ، سوﺍﺕ، ‫پشاﻭﺭ، ﺍپوكين، بنو ﻭ بولر را ﺩﺭ بر مي‌گرفته‌ است.

‫ﺍﺯ تاﺭيخ يونان چنين برﺩﺍشت مي‌شوﺩ كه ﺍﺭتوسپانه يا كابل مركزي عمده ﻭ ﺍصلي ﺩﺭ منطقه بوﺩﻩ، كه پساﻥ ﺩﺭ ﺩﻭﺭﻩﯼ تسلط يوناﻥ، هرﺍﺕ كه ‫سكندﺭيهﯼ ﺍفغان بوﺩ جاﯼ ﺁن‌رﺍ ﺍشغاﻝ كرﺩ كه پسان‌ها (بعدها) شاه‌زﺍﺩگاﻥ هندﻭساﮎ ﺁن‌ رﺍ باﺭ ﺩيگر ﺍحيا كرﺩند.

تا ﺁن‌كه ﺩﺭ عصر "ﺯنبيلك‌شاﻩ" ﻭ ‫"ﺯنبوﺭﮎشاﻩ"، لشكر عرﺏ بعد ﺍﺯ فتح برق‌آساﯼ تركيه ﻭ ﺍيرﺍﻥ ، ﺩيوﺍﺭ بزﺭگي به ناﻡ شيرﺩﺭﻭﺍﺯﻩ ‫ﺩﺭ ﺩﺭﺍﺯناﯼ كوﻩ آسمايي يا آسه‌ماهي بنا كرﺩند كه حكايت‌هاﯼ ﺁﻥ تا ﺍمرﻭﺯ سينه‌به‌سينه حفظ شده است.

تاﺭيخ مصر به ﻭضاحت مي‌نويسد كه لشكر بزﺭﮒ ﺍسلاﻡ بعد ﺍﺯ فتح نيم جهاﻥ ﺩﺭ شيرﺩﺭﻭﺍﺯﻩهاﯼ كابلستاﻥ به مرتبه بيستﻭسه باﺭ شكست ‫مطلق ﺩيد تا ﺁن‌كه به مرﻭﺭ ﺯماﻥ كابلياﻥ خوﺩ به ﺩين اسلام گرويدند.

نمايي از شهر كابل

كابل ﺩﺭ ﺩﺭﺍﺯناﯼ تاﺭيخ، ﺩﺭ ﺍحساﺱ چكامه‌سرﺍياﻥ، چشم تمدﻥ، قلب ﺁسيا، خاﻃرﻩهاﯼ ﺍشغال‌گرﺍﻥ ، ‫شهر باﺍﺭﺯﺵ ﻭ ﺩﺍﺭندﻩﯼ ﻭيژگي‌هاﯼ مقدﺱ بوﺩﻩ است. ‫

كابل ﺩﺭ ﻃوﻝ تاﺭيخ بارها مورد تهاجم بيگانه قرﺍﺭ گرفت ﻭ به صورت‌هاي مختلف، ﻭيرﺍﻥ ﻭ ﺁباﺩ شد، تا بالاخرﻩ ﺩﺭ ساﻝ ۱۷۷۶ تسلط خاندﺍﻥ دراني ﺩﺭ قلمرﻭ ﺍفغانستاﻥ جاگير شد ﻭ تيموﺭشاﻩ پسر احمدشاه ابدالي، مركز ﺍمپرﺍتوﺭﯼ خوﺩ ﺭﺍ ﺍﺯ قندهار به كابل ﺍنتقاﻝ ﺩﺍﺩ كه پس ﺍﺯ ﺁﻥ ‫كابل تا ﺍمرﻭﺯ به صفت خانهٔ مشترﮎ ﻭ مركز يگانگي تماﻡ ﺍفغان‌ها پابرجا مي‌باشد.

جغرافياي شهر كابل

منطقهٔ كابل مجموعه‌اي از وادي‌هاي سرسبز و شاداب و پر نفوس است كه ارتفاع آن از سطح دريا از هزار تا دو هزار گز (۳۳۰۰ تا ۶۵۰۰ فوت) تفاوت مي‌كند.

شهر كابل در ميان اين وادي‌هاي حاصل‌خيز به عرض ۳۴درجه و ۳۰ دقيقهٔ شمالي و طول ۶۹ درجه و ۱۸ دقيقهٔ شرقي در دامنهٔ كوه‌هاي "آسمائي" و "شيردروازه" به ارتفاع شش هزار فوت قرار گرفته‌ است.

در ميان كوه آسمائي (۶۷۹۰ فوت) و شير دروازه (۷۱۶۶ فوت) شهر كابل شكل مثلثي را گرفته كه رأس آن به‌جانب غربي، جائي كه دو كوه با هم بسيار نزديك مي‌شوند، قرار دارد.

بين دو كوه گذرگاهي است كه وادي چهاردهي (نوي كابل) را به كابل قديم مي‌پيوندد و رودخانهٔ كابل از آن عبور مي‌كند. در زمان قديم اطراف شهر را حصار مستحكمي احاطه مي‌كرد كه به‌وسيلهٔ هفت دروازه با خارج ارتباط داشت.

تماشاي اين ديوار اهميت تاريخي شهر را به‌خوبي مي‌نماياند. از قله كوه منظرهٔ باشكوه و شاداب وادي، با سلسلهٔ كوه‌هائي كه اطراف آن را احاطه كرده به‌نظر مي‌آيد.

رود كابل از ميان آن با پيچ و خم جلب توجه مي‌كند، شهر كابل كه در دو طرف اين رودخانه بنا شده محيطي قريب ۸ ميل دارد و چون دو طرف آن محدود مي‌شود طبعاً شهر به وسعت خود در طرف شمال و جنوب شرقي رودخانه افزوده‌ است.

"شيرپور" از گران‌ترين مناطق كابل است و امروزه بسياري از مقامات دولتي در آن براي خود خانه ساخته‌اند، همچنين شش‌درك منطقه‌اي مرفه‌نشين و پررفت‌وآمد در مركز شهر كابل است.

منطقه "وزيراكبرخان"، از نواحي دپلماتيك‌نشين پايتخت و در نزديكي كاخ رياست‌جمهوري افغانستان است، از مناطق پرازدحام شهر كابل مي‌توان به منطقه "ده افغانان" اشاره كرد كه محل توقفگاه وسايط نقليه شهري است.

آرشيو ملي افغانستان در اين منطقه واقع شده‌،"درياچه قرغه" از مناطق تفريحي واقع در حومه كابل است، چندول، كارته سخي، افشار، دشت برچي، تيمني و قلعه شهاده از مناطق شيعه‌نشين اين شهر هستند.

بلوچ‌هاي كابل در "قلعه وكيل"، "بي‌بي مهرو"، "وزيرآباد" و "پغمان" زندگي مي‌كنند و به صورت عموم ساكنان كابل به زبان فارسي صحبت مي كنند.

جمعيت شناسي

كابل ۲٫۸ ميليون نفر جمعيت دارد، شهر كابل ۸۰٪ جمعيت ولايت كابل را شامل مي‌شود و يك شهر چند قوميتي _ چند فرهنگي بوده و با اينكه آمار رسمي از سوي دولت افغانستان درباره تركيب قوميتي مردم كابل ارائه نشده‌ است ولي بر پايه تخمين انجمن جغرافياي ملي پارسي گويان، اكثريت مردم شهر كابل را شامل مي‌شوند.

در اين ميان تاجيك‌ها اكثريت جمعيت را با ۴۵درصد دارند، پس از آن ديگر قوم پارسي‌گو يعني هزاره‌ها با ۲۵درصد و پس از آنها پشتون‌ها با ۲۵درصد قرار دارند،ترك‌زبانان مانند تركمن‌ها ۲درصد و ازبك‌ها با ۱درصد در مقام بعدي هستند ، بلوچ‌ها با ۱درصد و ساير گروهاي قومي نيز مانند اويماق‌ها و پشه‌اي‌ها نيز با ۱درصد ديگر ساكنين شهر كابل را تشكيل مي‌دهند.

تقريباً تمام مردم كابل مسلمان هستند و از ميان آنها ۷۵درصد سني و ۲۵درصد شيعه را تشكيل مي‌دهند، عده كمي از هندوها نيز در كابل سكونت دارند.

اقليم كابل

آب و هواي كابل تابع وضع عمومي كشور افغانستان است، از آنجا كه اين كشور تقريباً در وسط آسيا واقع است، عرض و طول جغرافيائي، ارتفاع، امتداد كوه‌ها و دوري از دريا از عواملي هستند كه در آب و هواي اين شهر تأثيرگذار هستند.

با وضع جغرافيائي كه افغانستان دارد مناطق مختلف آن آب و هواي گوناگون داشته و كابل هرچند از دريا بسيار دور و تابع آب و هواي بري است، اما توازن در فصول چهارگانه آن برقرار است و هر سه ماه تغيير فصل به صورت منظم پيدا مي‌شود.

فصل بهار از ماه حمل (مارس، آوريل) آغاز مي‌شود و تا پايان جوزا (مي، ژوئن) منظماً ادامه دارد، در اين فصل مي‌توان آن را فصل نمو و انبساط خواند. از ماه سرطان (ژوئن، ژوئيه) تا آخر سنبله (اوت، سپتامبر) و هنگام تابستان گرم‌ترين ايام كابل به‌شمار مي‌رود.

در ماه ميزان (سپتامبر و اكتبر) خزان آغاز مي‌شود و تا پايان ماه قوس (نوامبر، دسامبر) ادامه دارد، خزان فصل برداشتن محصول و جمع‌آوري ميوه‌ است و كابل از اين حيث در اين فصل امتياز فراواني دارد.

سه ماه اخير سال، جدي (دسامبر، ژانويه)، دلو (ژانويه، فوريه) و حوت (فوريه، مارس) فصل زمستان كابل است كه سرماي بسيار و بارش برف تا پايان آن ادامه مي‌يابد.

كابل در جنگ‌هاي داخلي

بر اساس تخمين سازمان ملل متحد، ۹۰ درصد شهر به ويرانه مبدل گشته و بيش از شصت‌وپنج هزار از اهالي شهر كشته و ده‌ها هزار تن ديگر زخمي شدند.

اين جنگ كوچه به كوچه در شهر كابل تا تسخير شهر به وسيلهٔ طالبان در سال ۱۹۹۶ بلاوقفه ادامه يافت، بعد از فروپاشي حكومت كمونيستي در افغانستان گروه‌هاي رقيب افغان براي تحكيم موقعيت خويش و تصرف پايتخت وارد نبرد شدند كه خسارات زيادي بر جاي گذاشت و قسمت‌هاي عمدهٔ شهر بر اثر راكت‌باران گروه‌هاي مختلف آسيب جدي وارد شد.

كابل جديد

به علت كمبود فضا و منابع شهر فعلي كابل ، قرار است پايتخت افغانستان به شهر جديدي كه با نام كابل جديد كه در شمال شهر كنوني است انتقال يابد.

پروژه ساخت كابل جديد در ماه مارس سال ۲۰۰۹ به تصويب شوراي وزيران رسيد،اين شهر به مساحت پانصد كيلومتر مربع خواهد بود و گنجايش سه ميليون نفر جمعيت را دارد، كشور ژاپن تهيه نقشه اين شهر را بر عهده گرفته است.

آثار و ابنيه تاريخي كابل

قصر دارالامان

اين قصر در سالهاي ۱۳۰۴-۱۳۰۶ خورشيدي و در زمان سلطنت امان الله خان، پادشاه وقت افغانستان و تحت نظر مهندسان آلماني ساخته شد. اين قصر در زماني كه آباد بود، حدود ۱۵۰ اتاق بزرگ و كوچك داشت.

امان‌الله خان اين قصر را براي استفاده دستگاه دولت خود و به نام خود ساخته بود، اما تنها كمتر از دو سال از آن استفاده كرد و سلطنتش سقوط كرد.

در دهه شصت خورشيدي وزارت دفاع افغانستان از اين قصر استفاده مي كرد و در كودتاي ۱۶ دلو/بهمن ۱۳۶۸ خورشيدي به رهبري ژنرال شهنواز تني، وزير دفاع پيشين افغانستان عليه دولت دكتر نجيب الله، اين محل هدف بمباران قرار گرفت و بخشي از آن ويران شد.

دارالامان در جنگ هاي داخلي دهه هفتاد خورشيدي آسيب بيشتري ديد و سرانجام به ويرانه اي تبديل شد و در دو دهه گذشته، مورد استفاده نبوده است.

قصر تاج‌بيگ

اين قصر در سال ۱۳۵۸ خورشيدي مورد توجه "حفيظ‌الله امين"، رئيس جمهوري وقت قرار گرفت و از آن به عنوان "خانه رئيس جمهوري" استفاده مي‌كرد. او در پايان رياست جمهوري يكصدروزه خود در همين قصر كشته شد.

قصر تاج بيگ در چند دهه اخير بيشتر به لحاظ موقعيت استراتژيك آن مورد توجه نظاميان بوده است، در سال‌هاي دهه شصت خورشيدي اين قصر مورد استفاده سربازان شوروي سابق و پس از آنان، مورد استفاده ارتش دولتي افغانستان بوده است.

قصر چهل ستون

اين قصر در زمان سلطنت‌ "شاه زمان سدوزايي" در سال ۱۲۱۰ خورشيدي ساخته شده و پيش از ويراني، از كاخ‌هاي باشكوه كابل شمرده مي‌شد.

شهردار كابل گفته است كه اين كاخ در حال حاضر كاملا ويران شده و بازسازي آن ممكن نيست و اين قصر بايد از نو ساخته شود.

انتهاي پيام/

منبع: شبكه اطلاع رساني افغانستان

سه شنبه 26 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن