واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: نگاه شما: بلعيدن زمان مفيد كار
بخش «نگاه شما» براي ارائه و معرفي «نگاه» مخاطبان «تابناك» به همه موضوعات است. هر مخاطب «تابناك» ميتواند با مد نظر قرار دادن شرايط همكاري با اين بخش، «نگاه» خود را بفرستد تا در معرض ديد و داوري ديگر مخاطبان قرار گيرد.
احمد فرهادي ، كارشناس اقتصادي در مطلب ارسالي براي «نگاه شما نوشته است:
بارها و بارها در مراجعه با شركتها و سازمانهاي مختلف و پس از مواجه با درب بسته اتاق مديران، اين جمله را شنيدهايم كه «جلسه دارند!»، و بارها و بارها شايد از خود پرسيده باشيم كه اين همه جلسه براي كدام مقصود برگزار ميشود؟ واقعاً تا بحال به اين موضوع انديشيدهايم كه چرا در سازمانهاي و شركتهاي ايران حجم جلسات بالاست؟
مهمترين معضل تعدد جلسات؛ بلعيدن زمان مفيد كاري است. براي افراد خلاق و مديران مبتكر مهمترين سرمايه زمان است، بهويژه زمان طولاني و بدون انقطاع و بزرگترين دشمن اين سرمايه هم، كساني هستند كه تلاش ميكنند اين زمان را از طريق برگزاري جلسه بگيرند. در واقع برخلاف ديدگاه عمومي، افراد خلاق هنگامي بيشترين بهرهوري را دارند كه به نظر ميرسد هيچ كاري انجام نميدهند. در اوايل دهه 1990 يك روانشناس از 275 فرد خلاق پرسيد كه آيا ميتواند براي نوشتن كتابش با آنها مصاحبه كند، نتيجه جالب بود؛ تنها يك سوم اين درخواست را پذيرفتند، يكسوم ديگر اصلاً به خود زحمت پاسخ ندادند و يكسوم ديگر نيز مصاحبه را نپذيرفتند.
در تعريف جلسه چنين آوردهاند كه: «در يك قرار دو يا چند نفر به دور يكديگر جمع ميشوند و در مورد موضوع يا موضوعاتي به گفتگو ميپردازند» اگر بپذيريم كه جلسات عمدتاً براي حل موضوع و يا مسئلهاي غير مترقبه در سازمان برگزار ميشود، آنگاه برگزاري بيش از حد جلسات در يك سازمان، يك معني مستتر ديگري هم در خود خواهد داشت؛ و آن اينكه سازمان احتمالاً مبتلا به عارضه ناكارآمدي شده است. وقتي ناكارآمدي در عرصه سازمانها گستردهتر ميشود نياز به برگزاري جلسات نيز بيشتر خواهد شد. جلسات بيشتر زمان مفيد بيشتري را ميبلعد و با كاهش زمان مفيد بر ناكارآمدي بيشتر سازمان ميانجامد با كاهش زمان مفيد در سازمانها، سطوح تحليلي مديران سازمان تنزل خواهد يافت و اين چرخ دوار همچنان خواهد چرخيد.
با بررسي اجمالي تعدادي از شركتها و سازمانها متوجه خواهيم شد كه اين روزها آش برگزاري جلسات بقدري شور شده كه ميتوانيم اين وضع غير عادي را به «بيماري جلسات» در سازمانها تعبير كنيم. هر روز دعوتنامههاي متعددي براي دعوت به جلسات در كارتابل مديران قرار ميگيرد، پيتر دراكر استاد مديريت براي گريز از چنين وضعيتي «امتناع كردن» را توصيه ميكند، به عقيده او «يكي از اسرار بهرهوري آن است كه سطل زباله بزرگي براي دور انداختن دعوتنامههاي جلسات داشته باشيد».
به نظر مي رسد كه مديران بهرهور به جاي فكر كردن به امور اجرايي بايد به راهبردها بينديشند و به جاي اينكه از خود بپرسند كه آيا شركت مطابق برنامههايش پيش ميرود به آن فكر كنند كه آيا شركت در مسير صحيح قرار دارد يا خير؟ به عبارت ديگر بجاي اينكه زمان خود را در جلسات هدر دهند آن را صرف تفكر به موضوعات مهمتري كنند. جك ولش هنگامي كه رئيس جنرال الكتريك بود يك ساعت در روز را به «تماشاي بيرون پنجره» اختصاص ميداد. بيل گيتس هنگامي كه رئيس مايكروسافت بود «دو هفته تفكر» را در سال به خود اختصاص ميداد و در آن دو هفته خود را در كلبهاي دورافتاده محبوس ميكرد. جيم كالينز به تمام روسا توصيه ميكند كه «فهرست توقف كار» داشته باشند و مطابق آن ببينند آيا جلسهاي هست كه لغو شود؟
تشكيل جلسه در اغلب سازمانهاي ايراني به عادتي بدل شده است. عادتي براي نشان دادن اشتغال بيش از حد, حتي گاهي اينطور هم تصور مي شود كه موسسات و سازمان هايي كه جلسات كمتري دارند؛ حتماً كار كمتري هم دارند! در حالي كه دقيقاً بر عكس است. سازمانهايي كه كمتر جلسه برگزار ميكنند, سازمانهايي هستند كه با تدوين روش و سيستمي مدون توانستهاند مسائل خود را حل و فصل نمايند آنها درگير پديده ناكارآمدي نيستند كه براي رفع آن ناكارآمدي نياز به برگزاري جلسات داشته باشند. ميتوان جلسات را كاهش داد و از شر اين ربايندگان زمان خلاص شد به نظر ميرسد كه برگزاري بيش از حد مشاركت بيش از حد نتايج منفي به بار ميآورد.
از سوي ديگر, اگر با ديد هزينه-فايده به برگزاري جلسات نگاه كنيم اين سوال مهم مطرح ميشود؛ براي برگزاري هر جلسه چه ميزان زمان صرف ميكنيم و اين زمان چه ميزان براي سازمان چقدر هزينه خواهد داشت؟ سازمان اين هزينه را ميدهد تا چه بدست آورد؟ بهتر است مديران قبل از ارسال هر دعوتنامهاي ابتدا به اين سوالات پاسخ دهند
* براي آشنايي با شرايط و نحوه همكاري با «نگاه شما» اينجا را كليك كنيد.
سه شنبه 26 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]