واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاين: هجوم از سه جناح به توافق ژنو
سيد محسن فرجادي: آتش بس ايران و 5+1 كه 22 روز پيش در ژنو امضا شد از همان آغاز با خشم مخالفين مواجه شد. انگار قرار نبود بين ايران و مدعيانش توافقي صورت بگيرد كه خيلي ها خشمگين شدند. توافق ژنو همچون قرارداد آتش بس تحريم هاي جديد عليه ايران را متوقف مي كرد و تهران نيز براي نشان دادن حسن نيت گشاد دستانه براي رفع سوء ظن ها عمل مي كرد تا بهانه ها متوقف شود. اين گام بزرگي بود كه براي به ثمر رسيدن آن مسئوليت اصلي بر عهده تهران و واشنگتن بود.
حسن روحاني كه آمده بود تا فضا را به سوي رفع سوء تفاهم هاي ساختگي پيش ببرد با همگامي نسبي باراك اوباما مواجه شد. چرا كه او نيز مي خواهد دور دوم رياست جمهوري اش را با خاتمه دادن به موضوع هسته اي ايران به پايان ببرد تا به نام ايران در كنار روساي جمهور صاحب نام ينگه دنيا ماندگار شود.
نشانه اي براي نقض آتش بس
مذاكرات كارشناسي هياتهاي ايران و 1+5 كه با حضور ناظراني از سوي آژانس بينالمللي انرژي اتمي در وين در حال انجام بود، پنج شنبه شب و در حالي كه قرار بود اين مذاكرات امروز جمعه نيز ادامه يابد تحت تاثير اقدام يك جانبه آمريكا در تصويب تحريمهاي جديد عليه ايران متوقف شد. خروج هيات مذاكره كننده ايران از مذاكرات كارشناسي با 1+5 اولين واكنش ايران به اقدام آمريكا در اجراي تحريمهاي جديد بوده است. اقدامي كه ناقض توافق ژنو است چرا كه بر اساس آن كه در بخش مقدمه آن آمده است «3 كشور اروپايي به اضافه آمريكا، روسيه و چين و ايران مسئول نهايي كردن و اجراي قدمهاي مورد توافق ميان مدت و راه حل جامع با حسن نيت خواهند بود». در بخش ديگري از اين توافق آمده است: «در دوره زماني 6 ماهه كه گام اول قرار است به اجرا درآيد همه اعضا با حسن نيت در جهت حفظ فضاي سازنده در مذاكرات فعاليت خواهند كرد.»
اين اقدام همچون پيچي خطرناك در مسير رسيدن به توافق بلندمدت ايران و غرب است و گذشتن با درايت از آن مي تواند تحركات مخالفين آن را بي نتيجه كند.
مثلث مخالفين
توافق ژنو پس از تاييد طرفين مخالفين خود را شناخت؛ همه آنهايي كه توقع نداشتند روزهاي جديدي را ميان ايران و غرب ببينند. شايد همه آنها دور يك ميز جمع نشوند و دشمنان خوني همديگر باشند اما «منافع مشترك» آنها را به همپيماناني ناخواسته و ندانسته تبديل كرده است.
«جمهوري خواهان امريكايي و رژيم اسرائيل» جبهه مشتركي هستند كه در 22 روز اخير تلاش هاي زيادي را براي متوقف كردن مسير منطقي رسيدن به «يك توافق جامع و بلندمدت» انجام داده اند. تور اروپايي نتانياهو به اروپا براي ترديد آفريني در ميان كشورهاي اروپايي و سخنراني هاي ضد ايراني اش در دو هفته اخير به اوج رسيد. از سوي ديگر بانكدارها و اسلحه فروش هاي امريكايي هم با تهديد منافعشان به تحرك پرداختند. تحريم پنج شركت ايراني از سوي وزارت دارايي اوباما را مي توان نتيجه تلاش اين جناح دانست. بر اساس اين تحريم جديد اشخاص حقيقي و حقوقي در آمريكا اجازه معامله با شركتهاي تحريم شده را ندارند و نيز بانكها و موسسات مالي غيرآمريكايي كه مبادلات عمده با شركتهاي مورد نظر داشته باشند، مشمول مجازاتهاي اقتصادي واشنگتن خواهند شد.
تحريم جديد ايران در حالي اعلام شد كه ديويد كوهن، معاون وزير دارايي در امور تروريسم و اطلاعات مالي و وندي شرمن، معاون سياسي وزير امور خارجه و سرپرست هيات آمريكايي در مذاكرات با ايران در جلسه علني كميته بانكي سنا حاضر شده بودند تا بر موضع دولت باراك اوباما در مورد خودداري از تشديد تحريمها عليه ايران تاكيد كنند.
«همسايگان دوست نما» كه در سالهاي اخير از قبال تحريم هاي ايران به ثروتهاي افسانه اي رسيده اند ضلع دوم مخالفان توافق ايران و غرب را تشكيل داده اند. آنها نيز با واجب شمردن سنگسار توافق ايران و غرب تلاش كردند تا با ترديد آفريني ميان شركاي اروپايي و امريكايي خود راه را بر گشودن فصل جديدي ميان ايران و غرب مسدود كنند. اشتراك منافع جناح بانكدار و اسلحه فروش امريكا با برخي از همسايگان جنوبي ايران در حاشيه خليج فارس حلقه ارتباطي اين دو ضلع با يكديگر در مخالفت با توافق ايران و غرب است.
«ضرر كردههاي داخلي» ضلع سوم مثلث مخالفين توافق ايران و غرب هستند. اين گروه ماهيتا با دو ضلع ديگر متفاوت هستند و هيچگونه قرابت و نزديكي با دو ضلع ديگر ندارند ولي در شعف و خوشحالي كه به اميد به نتيجه نرسيدن مذاكرات ايران و غرب به دليل بروز برخي كارشكني ها وجود آمده است با دو ضلع ديگر مشترك هستند.
در اين ضلع آنها كه فريز مساله هسته اي در شش سال گذشته در سايه عملكرد آنها زير سئوال رفته است و حالا به مخالفين جدي اين اقدام ديپلماتيك تبديل شده اند قرار دارند. اين گروه از آن واهمه و ترس دارند كه در پيشگاه ملت پاسخگو باشند كه در 6 سال گذشته چرا نتوانسته اند مذاكرات را به نتيجه برسانند.
توافق ژنو اگر چه يك متن حقوقي ديپلماتيك بود اما موفقيت آن فصل جديدي از رقابت هاي سياسي داخلي را نيز آغاز خواهد كرد. همين موضوع كافي است تا همه اشخاص و گروههايي كه حيات سياسي خود را منوط به شكست خوردن اين توافق مي دانند در مسير آن سنگ اندازي كرده و با كژتابي آن مطلوب خود را بجويند.
گروهي داخلي كه در سال هاي اخير به پشتوانه تحريم ها فرصت هاي اقتصادي فراواني را به دست آورده اند بخش ديگري از اين ضلع هستند.
البته طيف ديگري در اين دسته بندي نيروهاي انقلابي و صادقي هستند كه با هرگونه مذاكره موافق نبوده و آن را به ضرر آرمان هاي انقلاب اسلامي مي دانند.
دوشنبه 25 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاين]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]