واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: طراحي آمريكا براي كاهش بار اقتصادي حضور نظامي مستقيم در خاورميانه
تلاش دولت اوباما براي بسط دادن مذاكرات هستهاي به موضوعات منطقهاي و برخي مسائل داخلي ايران جدي شده است.
به گزارش حوزه سياست خارجي باشگاه خبرنگاران، آنچه از برخي منابع ميتوان برداشت كرد اين است كه اوباما در درون آمريكا در جواب منتقدانش كه سياست جديد خارجه اين كشور و مذاكرات هستهاي با ايران را به هم زننده موزانه استراتژيك در منطقه ميدانند استدلال ميكند كه به دنبال يك نظم نوين منطقهاي است و اين مذاكرات چنين نظمي را توليد خواهد كرد به گونهاي كه ميتوان گفت دولت اوباما مذاكرات هستهاي با ايران را مقدمهاي براي ايجاد يك نظم نوين دلخواه براي منطقه ميداند.
تلاش دولت اوباما براي بسط دادن مذاكرات هستهاي به موضوعات منطقهاي و برخي مسائل داخلي ايران از علائم مهم اين هدفگذاري استراتژيستهاي دولت اوباما است.
طبق اين ارزيابي برخي سرفصلهاي نظم نوين منطقهاي دولت اوباما كه علائمي از آن وجود دارد، چنين است:
1- سير مذاكرات هستهاي به نحوي پيش برود كه فشار بر سياست خارجه ايران موجب تضعيف گروههاي محور مقاومت در منطقه و همچنين تقويت اپوزسيون متمايل به غرب در درون نظام شود. آمريكاييها معتقدند كه دو هدفگذاري مذكور توامان تغير رفتار نظام ايران را شكل خواهد داد.
2- ضمن اينكه تلاش ميشود برخي برنامه نظامي و امنيتي برخي كشورهاي منطقه كه اسراييل را تهديد ميكند، تعديل شود، برتري نظامي اسراييل به صورت معناداري در منطقه همچنان حفظ خواهد شد. دولت اوباما به علت مشكلات مالي، تامين بودجه براي تقويتهاي خاص نظامي اسراييل را به صرفه نميداند و بهترين روش را تعديل و بازگردادن به قبل برنامه نظامي برخي كشورهاي منطقه كه مهمترين آن ايران است، ميداند.
3- موقعيت نظامي عربستان در اين طراحي به اندازه فعلي حفظ ميشود اما قراردادهاي نظامي با اين كشور به نحوي نخواهد بود كه با تقويت راهبردي آن در حوزه نظامي، اين كشور را به نسبت اسراييل تبديل به يك رقيب بكند. اين موضوع شامل تعديل سياست خارجه عربستان در تقويت برخي گروههاي تروريست مخصوصا در حوزه نظامي و تسليحاتي نيز خواهد بود.
4- كشور افغانستان به محلي براي حضور پايگاههاي دايمي نظامي آمريكا تبديل ميشود كه بيشترين خاصيت آن حضور نيروهاي نيروهاي زبده عملياتي، محلي براي استفاده گسترده تر از پهبادها و عمليات هاي پنهان اطلاعاتي هدفمند و محدود نظامي خواهد بود. مهمترين ماموريت اين پايگاهها رصد ميداني ايران، روسيه و چين و همچنين پاكستان خواهد بود.
5- در اين طرح حتي بحرين نيز ديده شده و در آن حاكميت بحرين بدون تغيير بايد امتيازاتي را به صورت سياسي به مخالفين بدهد تا نظم منطقهاي خليج فارس مخصوصا در محدوده مركز فرماندهي ناوگان پنجم دريايي آمريكا دچار بحران نشود.
6- سياست خارجه قطر نيز تا حدود بسياري تعديل ميشود و بيشتر به عنوان يك كشور و قدرت درجه دو منطقهاي نقش ايفا خواهد كرد و در عوض آمريكاييها ادامه حاكميت آل ثاني را ضمانت خواهند كرد.
7- سناريوهاي پيش بيني شده درباره سوريه نيز نشان ميدهد كه آمريكايي گزينههاي مانند تجزيه سوريه، بدست گرفتن قدرت توسط نيروهاي تندرو مذهبي، ادامه دولت اسد را گزينه هاي بسيار بد ميدانند و بهترين گزينه را انتقال قدرت به دولت جديد به نحوي كه ساختارهاي سوريه حفظ شود و نقش اسد در آن ناچيز باشد، ارزيابي ميكند.
8- در اين نظم نوين قرار است ارتباط اقتصادي تركيه و اسراييل به نحو چشمگير و استراتژيكي مخصوصا در حوزه انرژي با هم پيوند بخورد. طبق يك برآورد انجام شده، آمريكاييها معتقدند تنها راه حفظ اسراييل پيوند زدن بقاي اين كشور به سرنوشت اقتصادي و نظامي برخي دولتها و نظامها در منطقه است.
9- در صورت تحقق موارد مذكور و برخي ديگر از هدفگذاريها – منجمله تكليف قدرت پس از ملك عبدالله در عربستان سعودي- احتمال دارد دولت امريكا كاهش بار حضور نظامي مستقيم خود در منطقه را بررسي كند.
انتهاي پيام/
دوشنبه 25 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]