واضح آرشیو وب فارسی:فارس: پدر علم ژنتيك ايران:MS، اختلالات رواني حتي سرماخوردگي ريشه ژنتيكي دارند
پدر علم ژنتيك ايران گفت: اكثر بيماريهاي واگير،بيماريهاي رواني حتي سرماخوردگي نيز ريشه ژنتيك دارند اما اين عوامل محيطي است به فعال شدن عوامل ژنتيكي دامن ميزند.
داريوش فرهود در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، درباره تعداد مراكز غربالگري ژنتيك در ايران اظهار داشت: تعداد اين مراكز نسبت به جمعيت كشور خوب است و رشد خوبي دارند.غربالگري در اين مراكز با استفاده از خون مادر انجام ميشود.
فرهود ادامه داد: در هفتههاي دهم و يازدهم بارداري، خون مادر گرفته و در دستگاههاي ويژه آزمايش ميشود.
وي گفت: هر چند در ايران گفته ميشود كه نتيجه اين آزمايشات 80 تا 90 درصد پيشبيني كننده است اما تجربيات بينالمللي رقمي حدود 70 درصد را نشان ميدهد. در واقع منفي كاذب و مثبت كاذب اين آزمايشها بين 20 تا 30 درصد است.
پدر علم ژنتيك ايران درباره تحقيقاتي كه اخيراً درباره بيماري MS در حال انجام است، اظهار داشت: نه تنها MS بلكه بيماريهاي عفوني و واگيردار نيز زمينههاي ژنتيكي دارند.
وي افزود: البته اين به معني كم اثر بودن عوامل محيطي نيست. زمينه وراثتي براي ابتلا به اختلالات از اجداد به ما منتقل ميشود اما اين محيط است كه به آن دامن ميزند و موجب بروز آن ميشود.
فرهود ادامه داد: اگر به نوعي باكتري در ابتدا به اختلال MS برسند، تنها يك مورد را گفتهاند چرا كه عواملي مانند تشعشعات، غذاها، مناسبات خانوادگي و آلودگي محيط زيست هم در ابتلا به اختلالات اهميت دارد.
پدر علم ژنتيك ايران با تأكيد بر ژنتيكي بودن اكثر اختلالات گفت: حتي سرماخوردگي نيز ژنتيكي است.
وي افزود: اختلالات رواني نيز ژنتيكي هستند و استرس به عنوان عاملي اكتسابي كه در نتيجه فشار موقعيتها به وجود مي آيد،موجب پيدايش آن اختلال ميشود.
فرهود درباره كنترل اختلالات ژنتيكي تصريح كرد: تالاسمي و هموفيلي قابل كنترل هستند اما بسياري از بيماريها هستند كه كنترل شده نيستند.
وي ادامه داد: حدود 20 هزار بيماري ژنتيك وجود دارد ولي بايد گفت بيماريهاي كروموزومي مانند سندروم داون و كلاين فلتر با غربالگري قابل كنترل هستند.
وي افزود: در سندروم داون، به دليل افزايش سن مادر در ابتلا به اين بيماري، ميتوان با آموزش زوج ها جلوي بروز اين اختلال را در نسل بعدي گرفت.
فرهود گفت: البته ممكن است سن پدر هم علاوه بر سن مادر در ابتلا به اختلال داون موثر باشد.
وي افزود: تشخيص اين اختلال با آزمايشي تحت عنوان آمنيوسنتز قابل كنترل است. چرا كه ضريب خطاي اين آزمايش نيم درصد هم نيست.
پدر علم ژنتيك ايران درباره اخلاقزيستي در بين درمانگران اظهار داشت: آموزش مهمترين چيزي است كه مانع بياخلاقي در حوزه پزشكي و درمان ميشود. آموزش بايد از خانه و از بدو تولد شروع شود.
فرهود تصريح كرد: آنقدر اين موضوع را تكرار كردم كه يونسكو «اخلاق از مهد كودك»را تدارك ديد. با 2 واحد درسي نميتوان اخلاق پزشكي را به جواني كه 23 سال از عمرش رفته و با تمام فوت و فنهاي بياخلاقي آشنا شده، آموزش داد.
وي خاطرنشان كرد: دومين نكته يادگيري اخلاق از اسطورههاست. استادان، پزشكان، هنرمندان و ورزشكاران ميتوانند الگوهاي اخلاق در جامعه به ويژه براي نوجوانان و جوانان باشند.
انتهاي پيام/
دوشنبه 25 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]