واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاين: ازدواج دانشجويان ، جداسازي جنسيتي؛ يك بام و دو هوا
اين جمله و جملات نظير اين البته به همان اندازه كه طرفدار دارد منتقد هم دارد . در حالي كه جامعه شناسان و مسئولان مرتبط با جوانان نسبت به بالا رفتن سن ازدواج ، تجرد ، كاهش نرخ مواليد و افزايش جرايم جنسي مرتبط با تجرد هشدار مي دهند و با مشوق هايي مالي و معنوي سعي در افزايش آمار ازدواج دارند اما پاره اي از اقدامات در بخش رسمي جامعه درست بالعكس اين رويكرد عمل مي كند.
دردولت نهم و دهم كه جداسازي جنسيتي با شدت بسيار زياد در دانشگاهها اجرا مي شد رضايت والدين ، دانشجويان و پايين آمدن آمار مشروطي و بالاخره كنترل اختلاط جوانان با يكديگر به عنوان پايگاه مشروعيت طرح مطرح مي شد.
البته هنوز هم با آنكه رويكرد كلي وزارت علوم به جداسازي جنسيتي تغيير كرده اما مناقشات بر سر انتصابات وزارت علوم وتغييرات روساي دانشگاه ها ورويكردهاي جديد فرهنگي نشان مي دهد منتقدان هنوز حضور جدي در عرصه تعيين كنندگي سياستهاي كلان فرهنگي دارند.
دنياي امروز دنياييست كه ديگر ارتباط انسانها با يكديگر را نمي توان با ديوارهاي فيزيكي محدود كرد درچنين دنيايي جداسازي جنسيتي در دانشگاهها تنها محروم كردن بخش بزرگي از جوانان از فرصت آشنايي هاي معقول وازدواج هاي موفق است.
گرچه مثالهاي بسياري از به بن بست رسيدن ازدواجهاي افراد همدرس و هم دانشگاه مي توان آورد اما از لحاظ آمار مي توان همان مقدار مثال را نيز براي به بن بست رسيدن ازدواجهاي سنتي آورد.
اين مقوله هيچ گاه نمي تواند ارزشهاي آشنايي زوجين در محيط دانشگاه را زير سئوال ببرد همچنان كه وجود ارتباطات نامشروع در دانشگاه هم نبايد اصل حضور هر دو جنس در دانشگاه را زير سئوال ببرد چرا كه محيط هاي ديگر اجتماع نيز كه در آن دخترها و پسرها حضور دارند اعم از خيابان و پارك و اجتماعات و نمايشگاهها و ......مستعد چنين روابطي هستند و از قديم رسم بوده به خاطر يك بي نماز در مسجد را نبندند.
در چنين شرايطي نكته اي كه با طرفداران جداسازي بايد درميان گذاشت اين است كه آيا در صورت جداسازي جنسيتي كامل در دانشگاهها آيا مي توان كاهش آمار انحرافات جنسي در بين نسل جوان را تضمين كرد كه به مدد اين تضمين دانشجويان را از فرصت آشنايي معقول محروم كرد؟
بر اساس رويكرد هاي محدود كننده دانشگاه تنها مكان علم آموزيست اما واقعيت اين است كه علم آموزي تنها يكي از وظايف دانشگاه است كه بر اساس آراي جامعه شناسان دانشگاه يكي از نهادهاي بسيار مهم در فرآيند جامعه پذيري جوانان است.
در همين ارتباط توانايي ارتباط گيري ، تنظيم روابط با ديگران، فهميدن شرايط اجتماعي ديگر نژادها ،جنسها و گروههاي اجتماعي و بالاخره يادگيري مهارت هاي يك زندگي جمعي از اهداف مهم دانشگاه است.
بسياري از دانشجويان در دانشگاههاي تك جنسيتي اين مهارتها را نمي آموزند و حداكثر در همان محيط دبيرستاني در جا مي زنند و بسياري از آنان كه به فرآيند ازدواج سنتي اعتقاد ندارند در انتظار يافتن همسر مناسب ناگزير از آزمودن ديگر محيط هاي اجتماعي هستند.
لذا به نظر مي رسد تجديد نظر در رويكردهاي محدود ساز و يكدست كردن سياستهاي فرهنگي همگام با فعال شدن دفاتر مشاوره و هدايت دانشجويي توسط افراد متخصص مي تواند نهاد دانشگاه را در جهت انجام وظايف حاشيه اي اما مهم آن در تربيت نسل جوان سالم و كارآمد را ياري كند.
دوشنبه 25 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاين]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]