واضح آرشیو وب فارسی:مهر: قطار سريع السير اراك - تهران خارج از ريل/ طي مسير بدون پشتوانه مطالعاتي
اراك - خبرگزاري مهر: قطار سريع السير اراك - تهران خرداد ماه امسال براي بار دوم راه اندازي شد و پس از دو ماه فعاليت به دليل عدم استقبال متوقف شد و اكنون پس از 4 ماه از توقف فعاليت، مسئولان استاني در صدد راه اندازي سه باره اين پروژه هستند در حالي كه به نظر مي رسد اين روند بايد با مطالعه بيشتري پيگيري شود.
به گزارش خبرنگار مهر، اولين بار قطار سريع السير اراك - تهران در 20 خرداد سال 86 آغاز به كار كرد و پس از دو ماه فعاليت در اين مسير به دليل عدم استقبال مردم از ريل خارج شد ولي مسئولان وقت دست از كار نكشيده و پس از شش سال سكوت آن را در 13 خرداد ماه امسال به كار انداختند كه اين قطار نيز براي بار دوم پس از سه ماه فعاليت به همان دلايل سال 86، شكستي دوباره خورد.
قطاري كه امسال با سفر رئيس جمهور دولت نهم و دهم آغاز به كار كرد، در هر سفرش تنها به طور متوسط 10 مسافر را جابجا مي كرد و با آنكه قطار در ساعت هفت تا هفت و نيم صبح به تهران مي رسيد و در آخرين ساعت اداري يعني حدود پنج عصر از تهران به اراك عزيمت مي كرد باز هم سرانجام خوشي نداشت.
و حالا دوباره در آخرين اظهار نظرها سخنان سرپرست جوان معاونت عمراني استانداري مركزي در جمع تعدادي از مهندسان اراك، حكايت از دغدغه وي براي راه اندازي قطار سريع السير اراك - تهران دارد.
راه اندازي مستلزم ايجاد زيرساخت هاست
خبر راه اندازي مجدد قطار سريع السير اراك تهران در حالي است كه كارشناسان ريلي با توجه به اين پيشينه ها راه اندازي را امر بعيدي مي دانند چرا كه نيازمند ايجاد زيرساخت هايي است كه اين زيرساخت ها هم اكنون فراهم نيست.
يك كارشناس ريلي با بيان اينكه قطار سريع السير دو بار در اراك تجربه ناموفق داشته است، گفت: هر دوبار هم مردم از اين قطار استقبال نكردند و راه اندازي مجدد آن در گروي ايجاد زيرساخت هاي لازم و مطالعه است.
علي خليلي به خبرنگار مهر مي گويد: وقتي هر نيم ساعت براي مسير اراك تا تهران اتوبوس وجود دارد مردم لزومي نمي بينند كه از قطار سريع اليسر آن هم با بليط 13 هزار تومان استفاده كنند.
وي با بيان اينكه از 300 صندلي قطار سريع السير تهران- اراك تنها 10 تا 15 نفر آن پر مي شد و مابقي ظرفيت قطار خالي مي ماند، اظهارداشت: اين قطار در گذشته توسط بخش خصوصي براي مسير اراك - تهران با سرمايه 14 ميليارد تومان آورده شده بود كه به دليل عدم برگشت سرمايه و ضرر اقتصادي از مسير خارج شد.
راه اندازي مجدد اين قطار شدني نيست
وي با اشاره به اينكه راه اندازي مجدد اين قطار شدني نيست گفت: ساعت حركت قطارها در كشور سراسري است و خطوط به هم متصل است و ورود يك قطار تهران - اراك به سادگي نيست به اين علت كه بايد ديد ورود يك قطار در يك مسير، ترافيك در ساير بخشهاي ريلي كشور ايجاد نكند اما متاسفانه اين بحث ها بدون درنظر گرفتن اين مباحث در جلسات به بحث گذاشته مي شود.
اين كارشناس ريلي در بخش ديگري از سخنان خود به مصوبه خروج ريل هاي قطار از محدوده شهر اراك كه از مصوبات سفر رييس جمهور به استان مركزي بود اشاره كرد و گفت: اين طرح نيز كه در دولت گذشته مطرح و مصوب شد نيز از همين دست نظرات غيركارشناسانه بود كه به سرانجام نرسيد.
وي گفت: خروج ريل قطار از شهر اراك چند صد ميليارد تومان هزينه در بر دارد كه در اين شرايط شدني نيست و حتي توجيه اقتصادي نيز ندارد به اين علت كه ورود قطار آنچنان مزاحمتي ايجاد نمي كند كه چند صد ميليارد بخواهيم صرف خروج آن كنيم.
وي ادامه داد: طرح اين مباحث نه به لحاظ نفع مردم بلكه به لحاظ منافع سياسي و ايجاد رزومه برخي مسئولان مطرح مي شود ضمن اينكه مركز مطالعات راه آهن اين طرح هاي غيركارشناسي را رد كرده است.
قصه قطار سريع السير چيست
قطار تندرو يا همان ترنست تهران - اراك يكي از ترن ست هاي ساخته شده در واگن پارس به سفارش زيمنس آلمان براي شركت هاي داخلي بود كه به دليل اختلافات مالي، اين ترن ست سالها نتوانست در مسير حركت قرار گيرد تا اينكه در سال اخير با تدبير مسئولان رجا، واگن پارس و مسئولان استان در مسير اراك - تهران قرار گرفت، اما نه آن چنان كه حركتش استمرار داشته باشد.
قابليت سير تا سرعت ۱۶۰ كيلومتر در ساعت، مجهزبودن به سيستمهاي صوتي و تصويري، تهويه مطبوع، صندليهاي مرغوب و راحت، سرويسهاي بهداشتي ايراني و فرنگي و عدم نياز به لكوموتيو به عنوان نيروي كشش از مزاياي اين قطارهاست.
قطارهاي تندرو كه در اراك متوقف شد هماكنون در مسيرهاي تهران – مشهد، تهران – زنجان، تهران – ميانه و تهران – يزد تردد ميكنند.
مهدي زندوكيلي سرپرست معاونت عمراني استانداري مركزي در اين خصوص راه اندازي مجدد قطار اراك - تهران پيش از اين گفته بود، برقراري تردد قطار سريعالسير تهران - اراك در دستور كار قرار گرفته و در صورت اجرايي شدن آن، همه روزه قطاري با سرعت 250 كيلومتر در ساعت مسير اراك تا تهران را در كمترين زمان مي پيمايد. اين در حالي است كه به نظر مي رسد قبل از راه اندازي مجدد اين قطار، بايد چالش هاي گذشته آن بررسي شود و سپس با برنامه اي اصولي در خدمت شهروندان اراك قرار گيرد.
كد خبر: 2196462
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۲۵ - ۱۲:۳۲
دوشنبه 25 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 73]