واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: فرانسوا نيكولو سفير سابق فرانسه در ايران: ايران ميتواند اعتماد جامعه جهاني را به دست آورد
فرانسوا نيكولو بين سالهاي 1964 تا 2005 به عنوان ديپلمات در وزارت خارجه فرانسه حضور داشت. وي طي اين سالها سفير فرانسه در مجارستان و ايران (2001 تا 2005) و سفير اين كشور در سازمان ملل بود. وي در سالهايي كه به عنوان سفير فرانسه در ايران حضور داشت نقش موثري را در مذاكرات هستهاي آن دوران ايفا ميكرد. نيكولو پس از پايان ترك تهران، مسائل ايران را از نزديك دنبال و مقالات بسياري در اين ارتباط در روزنامهها و مجلات فرانسوي و بينالمللي منتشر كرده است. به همين دليل سايت آوا ديپلماتيك، ديدگاه وي را درباره روند مذاكرات ژنو جويا شده است.
به نظر شما مهمترين نتيجه توافق ژنو براي ايران چيست؟
واضح است كه حداقل در شش ماه آينده مهمترين نتيجه اين توافق براي ايران كاهش تحريمها است. در مورد صادرات نفت، ايران قادر خواهد بود بدون بروز مشكلي حدود يك ميليون بشكه نفت در روز به فروش برساند، يعني تقريبا نصف مقداري كه قبل از اعمال تحريمها به خارج از كشور ميفروخت. در فروش اخير با قيمت 100 دلار به ازاي هر بشكه، در آمد اين فروش برابر خواهد بود با درآمدي كه ايران تقريبا ده سال قبل، يعني هنگاميكه نفت تقريبا 50 دلار بود، از فروش آن به دست ميآورد. البته چندان هم بد نيست، بالاخره...
گفتوگوهاي هستهاي اخير از چه نظر با گفتوگوهاي گذشته متفاوت هستند؟
سرانجام اين گفتوگوها در بر دارنده ميل حقيقي دو طرف براي رسيدن به نتيجه اي سريع و متوازن ميباشد. در اين برهه در هر دو طرف خستگي از اعمال تحريمها به چشم ميخورد. اعمال اين تحريمها حقيقتا به مردم ايران آسيبزده است، و وعده برداشتن اين تحريمها بخشي از سكوي پرتاب روحاني به رياستجمهوري در انتخابات رياستجمهوري را تشكيل داد. اما از طرف ديگر، طرفهاي غربي تدريجا متوجه شدهاند كه تحريمها، با وجود آسيبي كه به مردم ايران رسانده اند، تاثير چندان زيادي در ايجاد اختلال در توسعه برنامه هستهاي ايران نداشتهاند. از اينرو، به دليل واكنش معكوس، حاصل از همان پديده يعني تحريم، همه به از سرگيري جدي مذاكرات ترغيب شدهاند.
ارزيابي شما از رفتار فرانسه در طي مذاكرات ايران و 1+5 چيست؟
تنها زماني ميتوانيم قضاوت نهايي در اين مورد ارائه دهيم كه بتوانيم نسخه پاياني توافق را با پيشنويس اصلاحي حاصل از درخواست فرانسه مقايسه كنيم. تنها پس از مرحله مذكور است كه قادر به ارزيابي اين مطلب خواهيم بود كه آيا متمم مورد ارائه فرانسه قابل توجه و مفيد بوده است يا خير. ظاهرا در پيش نويس اول توافقنامه خلاءهايي وجود داشت، زيرا در صورت عدم وجود اين خلاءها طرف فرانسوي به آساني قادر به متقاعد ساختن همكاران خود، يعني اول آمريكاييها و حتي روسيه و چين... براي اتخاذ موضع خود نبودند. آنچه همچنان براي من به شكل يك راز باقي مانده اين است كه چرا اين اختلافات ميان شش كشور در سطح نمايندگان و قبل از رسيدن وزراي خارجه به ژنو به طور كامل حل نشد؟ البته شرايط آنقدر بحراني و حساس به نظر نميرسيد.
به نظر شما عربستان سعودي و اسرائيل تا چه حد بر فرآينده تصميم گيري دولتمردان فرانسه در مورد ايران تاثير گذاشتند؟
اولا بايد به ياد داشته باشيم كه شش كشوري كه در اين مذاكرات با ايران روبرو هستند تنها براي خود مذاكره نميكنند، بلكه به نام جامعه جهاني مذاكره ميكنند. كشورهايي كه با ايران در يك منطقه زندگي ميكنند مطمئنا بخشي از اين جامعه جهاني هستند، و علاقه فراواني به پيگيري حوادث منطقه خود دارند. بنابراين توجه به نگرانيهاي آنان وظيفه اين شش كشور است. البته اين به اين معنا نيست كه مذاكرهكنندگان بايد موضع كشور خاصي را در پيش بگيرند، و واضح است كه در مذاكرات اين خط مشي چه از طرف فرانسه يا ديگر مذاكرهكنندگان دنبال نشده است.
برخي كارشناسان اعتقاد دارند كه عربستان سعودي تلاش كرده است موضعِ فرانسه را از طريق عقد قرارداد نظامي20 ميليون دلاري تعيير دهد، نظر شما در اين مورد چيست؟
ميان فرانسه و كشورهاي موجود در ساحل خليج فارس، در هر زمان ميتوانيد چند قرارداد مهم در حال عقد بيابيد، و در هر سال يك يا دو قرار داد بسته ميشود، چه در حوزه نظامي و يا غيرنظامي. بنابراين كارشناسان هميشه ميتوانند سياست فرانسه را به علايق تجاري مربوط سازند، و شما نيز ميتوانيد همين استدلال را در مورد كشورهاي ديگر مطرح كنيد... اما اگر پول سهلالوصول دليل عمده گزينشهاي فرانسه باشد، فرانسه بايد از ايران حمايت ميكرد، زيرا ايران بزرگترين بازار منطقه است، ايران در حوزههاي زيادي بايد پيشرفت كند، اين كشور جايي است كه در صورت بر طرف شدن تحريمها ميتوان در آن بهترين موقعيتهاي تجاري را يافت.
برپايه توافق ژنو، تحريمهاي ايران به مرور در زمينه صنعت خودرو برداشته خواهد شد، آيا ميتوان گفت كه اين يك نوع امتياز است كه در مذاكرات 1+5 به فرانسه داده شده است كه به مانند گذشته توليد كنندگان خودرو در فرانسه، همكاري خود را در اين زمينه با ايران ادامه دهند؟
آنچه مضحك بود، اعمال تحريمهاي هدفمند بر صنعت خودرو به نام راهكار عدم گسترش سلاح هستهاي است. گويي ميتوان بمب هستهاي را در صندوق پژو يا رنوي خود حمل نمود! به سادگي ميتوان گفت تصميم برداشتن تحريمها در واقع تصميمي عاقلانه بود. اين عمل براي تمامي خودرو سازان علاقهمند براي همكاري با ايران شانس اين كار را فراهم ميآورد. البته، پژو و رنو سالهاي متمادي است كه اعتماد مستحكمي را با صنعت و عموم مردم ايران به وجود آورده اند. من عميقا اميدوارم كه اين اعتماد محكم دوباره اعاده و تقويت شود.
آيا در توافق نامه ژنو حق غني سازي اورانيوم در داخل مرزهاي ايران به رسميت شناخته شده است؟
البته نه دقيقا به شكل تصويب شده، اما از طريق اين توافقنامه، شش كشوري كه با ايران مذاكره ميكردند، و به همراه آنان تمامي جامعه جهاني، به روشني آمادگي خود را براي پذيرش و به رسميت شناختن وجود برنامه گسترده صلح آميز هستهاي، شامل غني سازي، در خاك ايران را بيان كردهاند. البته اين مطلب زماني تحقق مييابد كه تمامي نگرانيها در مورد برنامه هستهاي ايران برطرف شود. اما من كاملا مطمئنم كه ايران اين اعتماد سازي را انجام خواهد داد.
اين توافق چه تاثيري بر روند تحولات خاورميانه دارد؟
من قوياً معتقدم كه تاثيرات مثبت اين توافق به زودي احساس خواهد شد، به ويژه اگر دو طرف مذاكره با تعهد به مفاد اين توافق اوليه عمل كنند. اين عمل دو طرف براي دستيابي به توافق جامع آينده در زمينه برنامه هستهاي ايران ضروري است، و من نيزكاملا اطمينان دارم كه نتيجه توافق نهايي، متعاقبا در آينده پيامدهاي بسيار مثبتي را براي صلح و شكوفايي در منطقه خاورميانه پديد خواهد آورد.
دوشنبه 25 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]