تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 25 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):براستى كه حق را دولتى است و باطل را دولتى، و هر يك از اين دو، در دولت ديگرى ذليل ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1829635479




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

سوريه نيازي به حضور در ژنو۲ ندارد


واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: سوريه نيازي به حضور در ژنو۲ ندارد


حدود سه سال از جنگ داخلي سوريه مي‌گذرد. طي اين مدت ده‌ها هزار نفر از مردم كشته و صدها هزار نفر از خانه و كاشانه خود آواره شده و خسارات مادي بسيار سنگيني به مناطق مختلف اين كشور وارد شده است.
اين خون‌ريزي‌ها و ويراني‌ها انجام گرفت تا سيل به راه افتاده «بيداري اسلامي» بيش از آن منافع استكبار را نابود نكند و به كابوس سران ديكتاتور برخي از كشورهاي عربي پايان دهد و مهم‌تر اينكه با دسيسه و راه انداختن يك جريان تروريستي بسيار خشن و خونخوار و گذاشتن نام جعلي ادامه «بهار عربي» و حركتي مردمي به آن، با سوءاستفاده، از فضاي متأثر از حركت «بيداري اسلامي» در منطقه، فرصت‌سازي كردند تا به يكي از اركان اصلي جبهه مقاومت يعني سوريه در حد براندازي و نابودي كامل ضربه بزنند. كشورهاي غربي و عربي و تركيه دست به دست هم دادند و تمام عِده و عُده خود را به ميدان آوردند تا به زعم خود با به خدمت گرفتن افراد ياغي داراي ديدگاه‌هاي ديني منحرف كه آنها را از سراسر دنيا به‌ويژه برخي كشورهاي عربي و اروپايي جمع كرده بودند و همچنين استفاده و حمايت از گروه‌هاي مسلح و معارض داخل سوريه، در زماني كوتاه حكومت سوريه را سرنگون كنند. با اينكه حاميان تروريست‌ها همه‌گونه امكانات و تجهيزات را براي تروريست‌ها تأمين كردند و آنها در ابتداي امر به پيروزي‌هاي بزرگي دست يافتند؛ به تدريج ورق برگشت و در عرصه نبردتغييراتي رخ داد.
پس از آن يعني از حدود چند ماه پيش زمزمه برگزاري نشست ژنو۲ براي حل‌وفصل بحران سوريه آغاز شد كه دولت سوريه همان زمان اعلام كرد حاضر است در اين نشست شركت كند و اين در حالي بود كه تروريست‌ها حضورشان در اين نشست را به شرط‌هايي مشروط كردند كه با وجود آن چيزي از حكومت سوريه باقي نمي‌ماند كه براي حضور در نشست، مشروعيت و اعتبار پايدار حكومتي داشته باشد. با وجود مخالفت تروريست‌ها براي حضور در ژنو۲ و مقبول نيفتادن شروط آنها، مباحث پيرامون برگزاري نشست ژنو۲ ادامه يافت تا در نهايت با توافق آمريكا و روسيه و پذيرش ساير كشورها و عوامل دخيل، ۲۲ ژانويه براي اين نشست تعيين شد.
نوشتار حاضر درصدد است تا پس از پاسخ دادن به اين پرسش كه «قرار است در ژنو۲ چه اتفاقي بيفتد»، سه گزينه پيش روي سوريه درباره ژنو۲ را بررسي كند كه عبارتند از:
۱ـ سوريه بدون قيد و شرط در اين نشست شركت كند.
۲ـ سوريه با شرط گذاشتن در اين نشست شركت كند.
۳ـ سوريه نيازي به شركت در اين نشست ندارد.
***

قرار است در ژنو ۲ چه اتفاقي بيفتد؟
سخنان كساني كه به نوعي در برگزاري ژنو۲ دخيلند حاكي از آن است كه قرار است توافقات ژنو۱ مبناي مذاكرات ژنو۲ قرار گيرد و اين در حالي است كه يكي از مهم‌ترين توافقات ژنو۱ كناره‌گيري بشار اسد از قدرت است؛ بنابراين طبيعي است كه كشورهاي مخالف و توطئه‌گر عليه سوريه كه تعدادشان از ساير اعضا بيشتر است، تلاش مي‌كنند به هر نحو ممكن ساير اعضا را متقاعد كنند كه بشار اسد بايد از حكومت كناره‌گيري كند.
چگونگي و زمان كناره‌گيري اسد از قدرت مهم نيست، مهم دخالت جانبدارانه در امور يك كشور مستقل و خارج ساختن تعاملات و مناسبات سياسي آن از اختيار مردمي است كه آنها حق تصميم‌گيري درباره حكومت‌شان را دارند. دست‌كم ژنو۲ به دنبال آن است تا با دادن امتياز به كساني كه قدرت‌طلبي و وابستگي آنها به اجانب روزهاي طولاني سياه و آكنده از بدبختي و مصيبت را براي مردم سوريه در پي داشته، با زور و اجبار ساختار سياسي و اجتماعي سوريه را بر هم بزنند.
چنانچه تعداد اعضاي حامي حكومت و ملت سوريه در اين نشست بيشتر شود و بتوانند در برابر مطالبات نامشروع و زورمدارانه طرف مقابل بايستند شايد در نهايت بتوانند از ميزان خسارتي كه از طريق ژنو۲ متوجه مردم سوريه مي‌شود كم كنند و به نظر نمي‌رسد بيش از اين چيزي نصيب حكومت و ملت
سوريه شود.
دولتمردان سوريه از زمان مطرح شدن برگزاري نشست ژنو۲ اعلام كردند در اين نشست شركت مي‌كنند و در حال حاضر هم همين نظر را دارند؛ اما پرسشي كه اينجا جاي طرح دارد اين است كه آيا آنها با همان انگيزه، احساس نياز و برنامه، آماده حضور در اين نشست هستند يا خير و اساساً پس از تحولات چندماهه اخير گزينه‌هاي آنها براي تصميم‌گيري درباره ژنو۲ افزايش يافته و در نتيجه آنها به گونه ديگري مي‌انديشند و در حال حاضر ژنو۲ براي آنها معنا و مفهوم ديگري يافته است؟
الف ـ سوريه بدون پيش‌شرط در ژنو۲ شركت مي‌كند
اين گزينه مناسب چند ماه پيش است يعني همان روزهايي كه تازه بحث نشست ژنو۲ مطرح شده بود و گروه‌هاي تروريستي با اسامي گوناگون از جهات مختلف به شهرهاي سوريه حمله كرده بودند و مناطق قابل توجهي را اشغال و مناطق زيادي را هم ناامن و از حوزه قدرت حكومت خارج كرده بودند.
در آن زمان كه فشار بر حكومت و ملت سوريه از هر طرف رو به فزوني بود و تروريست‌ها و حاميان‌شان هر لحظه در انتظار سقوط حكومت بودند، سوريه چاره‌اي جز پذيرش شركت در ژنو۲ را نداشت و شايد دولتمردان سوريه در آن زمان با اعلام پذيرش حضور در نشست ژنو۲ بهترين تصميم را اتخاذ كردند؛ اما با تغيير تدريجي وضعيت كه ناشي از استقامت اركان حكومت سوريه يعني، دولتمردان، ارتش و مردم بود و به پيروزي‌هاي چشمگير ارتش و بازپس‌گيري مناطق مهمي منجر شد، چه لزومي دارد كه سوريه با وجود گزينه‌هاي مناسب‌تر همچنان تك گزينه تحميلي گذشته را مدنظر قرار دهد؟! با اين توضيح مختصر مي‌توان انتظار داشت مسئولان سوريه با برداشتن يك گام به جلو گزينه بعدي را بررسي كنند كه عبارت است از: سوريه با پيش‌شرط در ژنو۲ شركت مي‌كند.
ب ـ سوريه با پيش‌شرط در ژنو۲ شركت مي‌كند
اين گزينه يقيناً مناسب‌تر از گزينه پيش است و انطباق بيشتري با وضعيت كنوني سوريه دارد، با اين حال به‌نظر مي‌رسد در انتخاب اين گزينه همه عوامل تأثيرگذار در عرصه ميداني لحاظ نشده است.
اختلاف شديد بين گروه‌هاي تروريستي كه با درگيري‌هاي خونين و تضعيف آنها همراه بوده است، اختلاف شديد ميان معارضين سياسي كه از خارج از تروريست‌ها حمايت مي‌كنند و هنوز موفق نشده‌اند درباره حضور با پيش‌شرط و يا بدون پيش‌شرط در ژنو۲ تصميم بگيرند، ارتقاي موقعيت بين‌المللي سوريه پس از همكاري با بازرسان سازمان ملل و تحويل سلاح‌هاي شيميايي به آنها براي انهدام، حمايت اكثر مردم سوريه از حكومت فعلي با توجه به فشارهاي شديد ناشي از جنگ و… از جمله اين عواملند كه مي‌توانند به مقامات حكومت سوريه اين جرات و جسارت را بدهند كه اعلام كنند با پيش‌شرط در ژنو۲
شركت مي‌كنند.
اگر بررسي‌هاي دقيق كارشناسي اجازه دهد كه به نظر مي‌رسد اين‌گونه باشد، اين گزينه مي‌تواند يكي از برگ‌هاي بازي سوريه باشد،‌اما نه انتخاب نهايي. ناگفته نماند كه اگر در يك تنگناي بدون گريز قرار شود اين گزينه در حكم انتخاب آخر باشد، چنانچه از آن خوب استفاده شود قابليت انتخاب آخر بودن را دارد، اما با توجه به وجود گزينه سوم بهتر است اين گزينه(سوم) انتخاب نهايي باشد. يعني سوريه نيازي به شركت در ژنو۲ ندارد.
ج ـ سوريه نيازي به شركت در ژنو۲ ندارد
اگر مقامات حكومت سوريه هوشمندانه و موشكافانه موقعيت خود و تحولات پيراموني را كه به آنها مربوط مي‌شود، بررسي كنند، به اين نتيجه مي‌رسند كه به شركت در ژنو۲ نياز ندارند. در اين بين به غير از معادله نظامي كه بسيار مهم و تعيين‌كننده است و در حال حاضر كاملاً به نفع حكومت سوريه تغيير كرده و روزبه‌روز بر پيروزي‌هاي نظامي ارتش اين كشور افزوده مي‌شود، موضوع اساسي ديگري كه به يك سري تحولات بنيادي دامن زده، تغيير نگاه بخشي از حكومت‌ها به عرصه سوريه است كه خود از آتش‌افروزان آن بوده‌اند.
بخشي از اين تغيير نگاه متأثر از تحولات منطقه‌اي و فرامنطقه‌اي بوده و برخي نيز متأثر از اراده حاكميت سوريه و مردم اين كشور براي ماندن و ايستادگي كردن در برابر دشمناني است كه آنها را به جرم حضور در جبهه مقاومت و دفاع از فلسطين و رويارويي با رژيم صهيونيستي با به راه انداختن جنگ وحشيانه و خانمان‌سوز مجازات مي‌كنند.

نشانه‌هاي تغيير نگاه
۱ـ از سرگيري روابط با سوريه؛
سيدحسن نصرالله دبيركل حزب‌الله لبنان در گفت‌وگو با شبكه اُتي‌وي لبنان درباره از سرگيري روابط برخي كشورها با سوريه گفت: «شايد برخي كشورها براي دستيابي به راه‌حل سياسي در سوريه خود را چندان متمايل نشان ندهند و در اين‌باره شتابي نداشته باشند، اما ديدگاه و گرايش عمومي به سمت دستيابي به راه‌حل سياسي است و اغلب كشورهاي اروپايي و عربي روابط خود را با نظام سوريه از سر گرفته‌اند…» يكي از سفيران اروپايي در سوريه كه از دسامبر ۲۰۱۲ در بيروت مستقر بوده به اين موضوع روشن‌تر و مبسوط‌تر پرداخته و گفته است:‌«از ماه مي به‌تدريج روند بازگشت را كه در ابتدا به طور محتاطانه يك‌روزه و سپس دو و سه روزه بود، آغاز كرديم، اكنون مي‌خواهيم يك يا دو بار در ماه به سوريه سفر كنيم.
فكر مي‌كنم در سه ماهه اول سال ۲۰۱۴ ميلادي، بازگشت شمار زيادي از همكاران اروپايي‌ام را به دمشق شاهد باشيم.» خبر ديگر آنكه اين روزها سفراي اتريش، روماني، اسپانيا، سوئد، دانمارك و كاردار اروپا به‌طور مرتب به دمشق سفر مي‌كنند. فيصل مقداد، معاون وزير امور خارجه سوريه چند روز پيش در اين‌باره گفت: «تماس‌هايي براي گشودن سفارتخانه‌ها در دمشق برقرار است و بيشتر سفارتخانه‌هاي خارجي به استثناي آن دسته از سفارتخانه‌هايي كه دمشق خواهان گشايش آنها نيست، همچنان باز هستند.»
۲ـ نگراني‌هاي امنيتي؛
خبرگزاري فرانسه نيز با اعلام خبري در اين راستا نوشت: «نمايندگان سازمان‌هاي اطلاعاتي غرب با ژنرال علي مملوك، رئيس سازمان اطلاعاتي سوريه كه نام وي در فهرست سياه اروپا قرار دارد، ملاقات كرده‌اند.» يك ديپلمات غربي هم گفت: حضور بيش از يك هزار جهادي (تروريست) كه براي مبارزه به سوريه آمده‌اند، موجب نگراني كشورهايي است كه آنها از آنجا آمده‌اند، به همين دليل است كه دفاتر امنيتي اين كشورها خواهان از سرگيري همكاري با سوريه‌اند كه در دو سال اخير متوقف شده است.»
۳ـ رويكرد جديد قطر؛
چندي پيش در قطر با حضور امير اين كشور، رئيس ديوان اميري، رئيس گارد دفتر امير قطر، نخست‌وزير و وزير كشور، وزير امور خارجه، همسر امير قطر و رئيس دستگاه اطلاعاتي اين كشور نشستي برگزار شد.
در اين جلسه مقرر گرديد، حملات شديد تبليغاتي شبكه تلويزيوني الجزيره عليه دمشق متوقف شود، هيچ‌گونه اقدامي عليه امنيت ملي سوريه انجام نگيرد، حمايت‌هاي مالي، كمك‌ها و پشتيباني‌هاي لجستيكي از گروه‌هاي سلفي در سوريه قطع شود، همچنين مقرر شد پشتيباني از گروه‌هاي لائيك مانند ارتش آزاد تدريجاً متوقف شود و به هيچ‌وجه به افراد مسلح مخالف حكومت سوريه كمك نشود.
۴ـ احساس خطر دولتمردان تركيه؛
يكي از كشورهايي كه از آغاز بحران سوريه خصمانه‌ترين رفتار را عليه اين كشور داشت و راه را براي ورود تروريست‌ها به سوريه و انتقال انواع تجهيزات براي آنها را باز كرد و به اشكال ديگر به تروريست‌ها كمك كرد دولت تركيه بود.
دولت تركيه با اشتباه فاحش محاسباتي كه اسباب آن را صهيونيست‌ها و عربستاني‌ها براي اين كشور فراهم كردند و آن را فريب دادند، به گمان سرنگوني زودهنگام و كم‌هزينه حكومت سوريه وارد اين ورطه خطرناك شد و تا آستانه جنگ رودرور با سوريه پيش رفت، اما پس از چند انفجار در مناطق مرزي تركيه با سوريه و اعتراضات مردمي عليه سياست تركيه در قبال سوريه و نيز چندي پيش كشف مقدار زيادي مواد منفجره در يكي از مناطق اين كشور و برخي حوادث ديگر، مقامات تركيه نيز متوجه بي‌نتيجه بودن اين جنگ شدند و به‌تدريج راه بازگشت را پيش گرفتند و آثار اين بازگشت در سفر وزير خارجه تركيه به ايران و توافق پنج‌ماده‌اي درباره مسائل سوريه به عينه مشهود بود.
۵ـ حماس در راه بازگشت؛
از زماني كه جبهه مقاومت شكل گرفت سوريه هميشه در خط مقدم قرار داشت و پشتيبان و مأمني براي گروه‌هاي مبارز فلسطين بود و در اين راستا با ميزباني از مسئولان حماس و بسياري از مبارزان حماس و آوارگان فلسطين بيشترين خدمت را به آنها كرد؛ اما در زماني كه سوريه درگير توطئه جنگ داخلي شد بسياري از چهره‌هاي برجسته حماس با ترك سوريه در كنار دشمنان اين كشور قرار گرفتند و آنها نيز چندي است كه با بررسي وضعيت موجود، متوجه اشتباه خود و پابرجا ماندن حكومت سوريه شدند و در حال حاضر در پي ميانجي براي نزديك شدن و بازگشت به سوريه هستند.
آنچه را كه بايد به اين نشانه‌هاي عيني نويدبخش اضافه و تأكيد كرد، استفاده سه ركن اصلي حاكميت سوريه يعني دولتمردان، ارتش و مردم از درس‌هاي سه‌سال حضور قدرتمند در وسط معركه دفاع از حيثيت و شرافت سوريه در برابر متجاوزاني است كه تروريست‌ها طلايه‌دار آنها هستند و به نيابت از آنها سوريه را به خاك و خون كشيده‌اند. اين سه ركن اصلي كه با رشادت و ايستادگي و شكيبايي توانستند اندك‌اندك و با مشقت زياد ريسمان ضخيم استبداد و زورگويي و ستم غربي ـ عربي را فرسوده و نحيف و رشته‌هاي آن را يكي‌يكي پاره كنند، دريافته‌اند كه قادرند مابقي اين راه طولاني و پر دست‌انداز را طي كنند و با وارد آوردن ضربات سنگين و پي‌درپي بر پيكر زخمي تروريسم مابقي رشته‌ها را نيز پاره كنند و در نهايت سر عفريت خونخوار تروريسم و حاميان‌شان را به سنگ بكوبند.
در چنين وضعيتي سوريه با چه منطقي به ژنو۲ برود كه دشمنانش براي دريدنش در آن كمين كرده‌اند به نحوي كه شايد از دست دوستانش هم كاري برنيايد. سوريه با اتكا به توانمندي‌هاي دروني‌اش كه او را به اين موقعيت رسانده مي‌تواند آب رفته را به جوي بازگرداند؛ بنابراين نيازي به حضور در ژنو۲ ندارد.

رضا گرمابدري

دوشنبه 25 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: سياست روز]
[مشاهده در: www.siasatrooz.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 109]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن