واضح آرشیو وب فارسی:ابتکار: بازگشت ايران به نقش ميانجي گري منطقه اي؛ زمزمه وساطت ظريف ميان اردن و سوريه
هم زمان با سفر محمد جواد ظريف، وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران به عمان، ملك عبدالله دوم، پادشاه اردن نيز به مسقط سفر كرد كه اين هم زماني پرسشهايي را به وجود آورده است. اين در حالي است كه به فاصله كمي قبل از آن نخست وزير سوريه نيز به ايران سفر كرد كه اين مساله باعث شد تا برخي به وجود مشتركاتي ميان اين سه سفر با يكديگر حدس و گمانهايي را مطرح كنند.
پايگاه خبري سوري دام پرس در اين باره مينويسد كه براي اين سوالها پاسخهاي مشابهي مطرح است. آن هم هم زمان با حادثه اي كه در دمشق روي داد و هزاران نفر از گروههاي مسلح حمله گسترده اي را به اطراف دمشق انجام دادند و بخشهاي بزرگي را براي مدتي به كنترل خود در آوردند كه به گفته منابع امنيتي سوري بيشتر آنها افراد مسلحي از اتباع كشورهاي عربي حوزه خليج فارس بودند و از پايگاهي اردني وارد سوريه شده بودند و توسط يك شبكه امنيتي عربستاني با نظارت اسرائيل و ايالات متحده امريكا مديريت ميشدند. هدف اين گروه مسلح حمله به دمشق و سرنگون ساختن آن بود كه ناكام ماند.
به نوشته اين پايگاه خبري هنگامي كه خبر اين حمله به گوش بشار اسد، رئيس جمهوري سوريه ميرسد وي به شدت از ملك عبدالله پادشاه اردن خشمگين ميشود چرا كه گمان ميكند وي از اين جريان اطلاع داشته و براي ورود اين افراد مسلح به سوريه تسهيلاتي به وجود آورده بود. به ويژه كه اين افراد از خاك اردن وارد خاك سوريه شده بودند. براي همين بشار اسد پيام شديداللحني را به پادشاه اردن ميفرستد. هم زمان پادشاه اردن در مييابد كه اين عمليات شكست خورده است و از ترس اين كه مبادا سوريه اقدامي تلافي جويانه انجام دهد يا اين كه اين مساله به جنجالي تبديل شود كه پاي اردن را به تحولات سوريه باز كند كه بي شك عواقب آن ميتواند دامن ملك عبدالله را نيز بگيرد، آن هم در وضعيت متزلزل داخلي اردن، دست به دامن امريكاييها ميشود. اما در كمال تعجب با پاسخ عجيب امريكاييها روبه رو ميشود مبني بر اين كه واشنگتن به هيچ وجه حاضر به قبول شكست اين حمله نيست و نميخواهد خود را در اين موضوع درگير كند. به همين دليل ملك عبدالله به فكر راه چاره اي ميافتد. از اين رو تصميم ميگيرد كه به مسقط برود و از پادشاه عمان بخواهد كه ميان او با بشار اسد از طريق ايران ميانجي گري كند.
سفر محمد جواد ظريف، وزير امور خارجه ايران به مسقط نيز در همين راستا بوده است. وي پيامي را از طرف سوريها به عمانيها ميرساند مبني بر اين كه صدها فرد مسلح در كنار تروريستها در سوريه در حال جنگ هستند و دهها نفر از آنها در حمله اخير به دمشق كه ناكام ماند، كشته شدند. مفاد اين پيام در آخر اين بوده است كه مقامهاي سوري از عمانيها ميخواهند كه براي مبارزه با تروريسم به آنها كمك كنند. اين پيام را نخست وزير سوريه به ايران ميبرد و از مقامهاي ايراني ميخواهد كه به اطلاع عمانيها برسانند.
ارتش سوريه اخيرا اعلام كرد كه دهها نفر از شهروندان عماني در حمله اخير به دمشق كشته شدند كه بارزترين آنها احمد البريكي، فرمانده نيروهاي مهاجرين و از ميان افراد مسلح نيز افرادي كشته شدند كه بازنشسته ارتش عمان هستند و در اين نهاد خدمت كرده بودند. به گفته سازمان امنيت سوريه بيشتر اين افراد در شمال منطقه اي موسوم به الباطنه در عمان به سرد ميبردند و شبكههاي عربستاني آنها را مسلح كرده و پول در اختيارشان قرار ميدادند كه بارزترين آنها محمد العريفي است. احمد البريكي خود شهروندي عماني از استان صحم است. سازمان امنيت سوريه در بخش ديگري از گزارش خود تاكيد ميكند كه دهها نفر از افراد مسلح در تابستان گذشته به تركيه رفتند و ديگر باز نگشته اند و دهها نفر نيز به لبنان رفته اند و از آن جا به سوريه آمده اند. برخي نيز در موسم حج و عمره به عربستان رفته اند و تا كنون به سوريه نيامده اند.
پيش از اين نماينده سوريه در سازمان ملل اعلام كرده بود كه دهها هزار نفر از افراد مسلح از اتباع كشورهاي عربي حوزه خليج فارس تنها در طك هفته در سوريه كشته شدند كه بيشتر آنها از اتباع عربستاني بودند. وي همچنين گفت كه صدها نفر از اتباع كشورهاي عربي حوزه خليج فارس نزد ارتش سوريه اسير هستند كه حداقل 300 نفر از آنها عربستاني هستند و يكي از آنها سرهنگ ارتش عربستان است.
ظريف: جواب منتقدان را سر فرصت ميدهيم
محمد جواد ظريف صبح روزگذشته پس از چند روز غيبت در صفحه فيس بوك خود به اظهارات اخير مقامات امريكايي و انتقادات داخلي نشان داد واكنش و نوشت: جواب منتقدان را سر فرصت ميدهيم. بخشي از متن پست تازه ظريف چنين است: « علت گزارش ندادن در چند روز گذشته بيشتر وضعيت بحراني حال مادرم بود كه انشاءالله رو به بهبود است. در چند روز گذشته اقدامات نامناسبي از سوي آمريكاييها صورت گرفت كه ما به شكل مقتضي و با در نظرگرفتن همه جوانب امر به آن پاسخ داديم. البته برخي دوستان كه از ابتدا دل خوشي از برنامه اقدام ژنو نداشتند مرگ زودرس آن را اعلام كرده اند كه بيشتر بيان خواست تا واقعيت است.ما با جديت مذاكرات ژنو را دنبال ميكنيم و البته در برابر هر اقدام نامناسب و غيرسازنده (حتي اگر نقض توافق هم نباشد) واكنش مناسب، حسابشده، هدفمند و هوشمندانه نشان خواهيم داد. ضمنا دوستاني كه با استفاده از سكوت ضروري ما، مشغول خرده گيري از كنار گود هستند هم حتما ميدانند كه فرمايشاتشان همگي جواب دارد ولي تيم مذاكره كننده وظيفه مهمتري براي پيگيري منافع ملي دارد و پاسخ عمومي به برخي موارد را فعلا به مصلحت نميداند و آماده است در برابر اتهامات ناروا و غيرمنصفانه بخاطر منافع ملي سكوت كند ولي در زمان مناسب به همه ايرادها و ابهامات پاسخ خواهيم داد.»
ارسال نظر
دوشنبه 25 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ابتکار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]