واضح آرشیو وب فارسی:فارس: يك هنرمند نگارگري:ارزش آثار هنري به منشأ حقيقت آن است
يك هنرمند نگارگري گفت: آثار هنري و تمدني خودشان اصيل نيستند و عوامل اشاره به حقيقت ديگري هستند كه بايد آن را مورد توجه قرار دهيم.
به گزارش خبرگزاري فارس از اصفهان، محمد علي رجبي ظهر امروز در نشست تخصصي بررسي ساحت معنوي هنر نگارگري كه به همت پژوهشكده هنرهاي سنتي ـ اسلامي در موزه هنرهاي معاصر برگزار شد اظهار كرد: موضوع هنر در فرهنگ ايراني در ادوار مختلف تا امروز معنايي مختلفي داشته كه يك بخش با معناي عام هماهنگ است و يك بخش بسيار خاص است و برخي كه به سراغ بخش خاص ميروند مطرح ميكنند كه گويا هنر ايران از ساير هنرها جدا است.
وي ادامه داد: اين در حالي است كه همين نقاشي نگارگري در ايران وجهي از نقاشي است وجهي از نقاشي بزرگ تاريخ بشر اما داراي ويژگيهايي است كه بايد اهدافش شناخته شود.
اين هنرمند نگارگري تصريح كرد: برخي فكر ميكنند نگارگري چيزي غير از نقاشي است و اين موضوع سبب ميشود كه نگارگري امري تزئيني شود در واقع برخي نقاشي را خراب دانسته و تنها به نگارگري بها ميدهند و ميگويند فقط نگارگري است كه نقاشي است و اين سبب ميشود حتي از نقاشان خوب هم جدا شويم در صورتي كه مايه اصلي تمام هنرها طراحي است كه حتي مدرنيستها هم از آن استفاده ميكنند و همين طراحي در نگارگري نيز مبنا است.
وي تصريح كرد: اما اينجا چيز ديگري است كه هنر نگارگري را خاص ميكند.
رجبي در بخش ديگري از سخنان خود تصريح كرد: در هر صورت قبل از بررسي موضوع نگارگري بايد گفت معنا با مفهوم متفاوت است.
وي ادامه داد: تمدنهاي ديني تمدنهايي هستند كه در جستجوي معنا است اما در فرهنگ معنوي همه معاني به يك معني كه حق است باز ميگردد.
اين استاد دانشگاه و هنرمند فعال در عرصه نگارگري گفت: در تمدن ديني بايد تمدني باشد كه برگرفته از فرهنگ نبوي است و بايد آيات الهي را باز كند چنانچه يك اثر معماري به طور مسلم ما را در بر ميگيرد و عملكردي دارد، اين بناي معماري به طور صرف عملكردش معماري نيست چنانچه يك لباس نيز مبين فرهنگ ماست و بيهوده نبوده است كه پيامبر گرامي اسلام در اين خصوص فرمودند واي به حال قومي كه ميپوشند چيزي را كه خودشان نميبافند و حال بايد ديد واي بر ما كه چه داريم قومي كه در گذشته بهترينها را داشتهايم.
وي در ادامه به وجه تمايز نگاه به نگارگري غربي و ايراني اشاره كرد و بيان داشت: دو نوع نگرش در طول تاريخ پيدا شده است يك نوع نگرش بشر همان چيزي را كه ديده است مورد شناسايي قرار داده است و حكم صادر كرده و در يك كلمه غربيها گفتهاند اين شناخت "پرسپكتيو" است و "پرسپكتيو" فقط به معناي آن چيزي نيست كه ما در نقاشي از آن استفاده ميكنيم و هر چه دورتر باشيم كوچكتر و بالعكس.
رجبي بيان داشت: مقابل اين فرهنگ تفكر واژهاي به نام نيهور بوده است كه معناي آن اين است كه جهان از چشم حق است و در آن دوري و نزديكي نيست و اگر در چشم حق نشسته جهان را آنگونه كه هست ميشناسيم.
وي ادامه داد: در هنر اصالت با دل آرايي است هنرمند اول با دل مشاهده ميكند و ابتدا دل حقيقت را ديده و بعد پرسش ميكند حقيقت چيست و پس از آن به سراغ خدا ميآيد و زماني كه پرسش كرد آنگاه ميخواهد آنچه را كه شناخته ظهور دهد.
رجبي تصريح كرد: هنرمند در اين مرحله به خودآگاهي رسيده است و اينجاست كه صنعت ظهور پيدا ميكند.
وي در ادامه گفت: در اين مرحله بايد به رابطه ظرف و مظروف توجه كرد چرا كه هر مظروفي نيازمند ظرف خاص خودش است و ما نمي توانيم فرهنگ ديني و معنوي را در قالب غير ديني بريزيم.
اين استاد دانشگاه با اشاره به موضوع ظرف و مظروف و يا قالب و محتوا اضافه كرد: ظرف خودش به تنهايي تمام تاريخ را نشان ميدهد به همين دليل وقتي ميخواهيم يك اتفاق تاريخي و يا يك مثل تمدني را بررسي كنيم ابتدا خود اثر را بررسي ميكنيم و بعد در خصوص چيستي آن سوال ميكنيم كه اساس تفكر است.
وي بيان داشت: لذا در نگارگري نگاه يك نگارگر ديني است و نه پرسپكتيو چون با نگاه پرسپكتيو عالم به طور دائم در حال تغيير است و در فرهنگ معنايي نگارگري ما فرهنگ ديني را نگاه ميكنيم.
رجبي ادامه داد: نگارگري يك نگاه نيكو دارد و نسبتها را آنگونه ميبيند كه در تصور ما به اشياء است.
وي در ادامه مطرح كرد: در نگارگري رنگها متحد ميشوند و در بافت نيز يكي از عناصر اصلي نقاشي است و اگر بافت نباشد نقاشي به سمت تزئين پيش ميرود.
اين هنرمند نگارگري گفت: بافت به اثر هنري اتحاد بيشتري ميدهد و سبب تلطيف نقاشي ميشود اما در نگارگري بافت يك هويت مستقل ميدهد.
انتهاي پيام/63020/صا30
يکشنبه 24 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]