واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: مغايرتهاي جدي گزارش روحاني با واقعيت ۲۵ساله اقتصاد ايران
اكنون زماني نيست كه كساني به آقاي رئيسجمهور بگويند، دولت وظيفه خود را انجام داده و نوبت به ورود فعالان اقتصادي است. اگر كساني به آقاي رئيسجمهور اين واقعيتها را نگفته باشند، نه تنها خدمتي به دولت و نه خدمتي به نظام جمهوري اسلامي نكردهاند، بلكه آگاهانه يا ناآگاهانه از منافع غيرمولدها حمايت ميكنند و گويي تلاش دارند آزمندي بيمهار غيرمولدها را دامن بزنند.
فرشاد مؤمني در انتقاد از نحوه تبيين گزارش صد روزه دكتر روحاني گفت: به گمان من، فرم ورود و خروجي كه رئيسجمهور محترم درباره تحليل چرايي و چگونگي دور باطل ركود تورمي داشتند، بنيه كارشناسي كافي نداشت. برخوردهاي بيش از حد بزرگ كننده سهم مسكن مهر در شكلگيري اين دور باطل، اين نگراني را پديد ميآورد كه گويي در سطوحي از مديريت اقتصادي كشور، كساني درصدد انداختن دولت در مسير ادامه دادن راه احمدينژاد باشند.
اين استاد اقتصاد دانشگاه در تشريح دلايل نگراني خود گفت: دليل اين نگراني اين است كه آقاي رئيسجمهور ادعايي در نقدينگي و نقش غيرمتعارفي كه بدهي بانك مسكن به بانك مركزي دارد، مطرح كردند كه به هيچ وجه با واقعيتهاي ۲۵ ساله اخير سازگاري كافي ندارد و گويا كساني در دولت ميخواهند كاري كنند كه از دور باطل ايجاد شده توسط برنامه شكست خورده تعديل ساختاري بيرون نرويم.
اين تحليلگر ارشد اقتصادي با ترديد در كارشناسان اقتصادي اطرافيان دكتر روحاني گفت: من درباره نيت آنها چيزي نميگويم؛ اما درباره صلاحيتهاي كارشناسي آنها توصيه ميكنم كه آقاي رئيسجمهور، تيم بيطرفي را مأمور كند كه دستكم اظهارنظرها و مقالههاي نوشته شده اين گروه افراد را بخوانند تا درباره سطح صلاحيت كارشناسي آنها در شناخت واقعيتهاي اقتصادي ايران واقع بينانهتر عمل كنند.
مؤمني از تئورسينهاي سرشناس اقتصادي جريانات اصلاحطلب، تأكيد كرد: برجسته كردن غيرعادي سهم مسكن مهر در رشد غير عادي نقدينگي طي ربع قرن اخير، نسبتي با واقعيتهاي تجربه شده در اين اقتصاد ندارد و گويي كساني درصدد هستند با ناديده گرفتن يا بيمقدار نشان دادن نقش تعيين كننده دستكاري قيمتهاي كليدي يعني نرخ ارز و قيمت حاملهاي انرژي، زمينهاي فراهم كنند تا اين دور باطل از راه آزمون دوباره آزمودههاي پيشين، خودش را بازتوليد كند.
وي در بخش ديگري از نقدهاي كارشناسي خود، با اشاره به حضور كمرنگ بخش خصوصي در اقتصاد ايران، اظهار داشت: اينكه ما از زبان رئيسجمهور محترم سخناني با اين مضامين بشنويم كه پس از انعقاد قرارداد ژنو، سياسيون كار خود را كردهاند و اكنون توپ در زمين فعالان اقتصادي است، نمونه ديگري است از اين تحليلهاي سطحي از واقعيتهاي اقتصاد سياسي ايران. اگر منظور ايشان از فعالان اقتصادي، غير مولدهاست كه آنها طي ربع قرن اخير هرگز صحنه اقتصادي را ترك نكردهاند و اگر منظور مولدهاست، آقاي رئيسجمهور حتما ميدانند كه در شرايط كنوني، دولت و نظاميها، سهم به طور غير متعارف بزرگي در اقتصاد ايران را در اختيار دارند و بنابراين تا هنگامي كه اين فضا اصلاح نشود، نبايد كساني به هر دليل و انگيزه رئيسجمهور را از واقعيتهاي اقتصاد سياسي ايران دور نگاه دارند.
مؤمني كه از جمله منتقدان سياستهاي اقتصادي دولت احمدينژاد بود، گفت: در تئوري گفته ميشود كه در يك اقتصاد رانتي وقتي دولت با سياستگذاريها سهلانگارانه رفتار ميكند، يكي از بدترين حالتهاي پر خسارتي كه ايجاد ميشود، اين است كه مولدها مقهور غيرمولدها ميشوند و اين گونه است كه از زبان رئيسجمهور ميشنويم، در حالي كه در بخش صنعت، رشد سرمايهگذاري نزديك به منهاي ۵.۹ درصد بوده، در ميان تاجران پول و بانكهاي خصوصي و تجاري كه در زمره اين گونه افراد غير مولد هستند، شاهد سودهاي بالاي ۶۰ درصد در سالهاي اخير بودهايم. در شرايطي كه گرايش به سرمايهداري مولد در بخش صنعت تا اين اندازه منفي شده، تراز تجاري منفي بخش كشاورزي ما هم در دوران احمدينژاد هشت برابر شده؛ در واقع نمادي است كه چگونه مولدها مقهور غير مولدها شدهاند.
مدير مؤسسه پژوهشي دين و اقتصاد در ادامه اظهار داشت: در سطح نظري مطرح ميشود كه آيا شرايط بدتر از اين را هم ميتوان باشد كه پاسخ داده ميشود شرايط بدتر آن است كه تجارت پول و رباخواري، موتور اصلي خلق ارزش افزوده در اقتصاد ملي شود.
به گمان من، آقاي رئيسجمهور به مشاوران اميني نيازمند است كه از اين ناحيه مثلا رفتارهاي رئيس بانك مركزي و جهتگيريهاي سياستي ايشان را طي سه ماهه اخير زير ذرهبين بگذارد تا مشخص شود جهت سياستگذاريهاي اقتصادي كشور چه حال و روزي دارند و اگر قرار باشد راه احمدينژاد تلطيف شدهتر استمرار پيدا كند و زمينه فشارهاي بزرگ و بحرانهاي تحميلكننده كمبود نقدينگي به توليد كنندهها ادامه داشته باشد و در عوض رباخوران بيشترين رونق را داشته باشند، چگونه امكان برون رفت از دور باطل ركود تورمي را فراهم ميكند؟
اين استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبايي با بيان اينكه در چنين شرايطي منظور رئيسجمهور از فعالان اقتصادي نيز بايد شفاف شود، گفت: اگر منظور غير مولدهاست كه آنها در دوره هشت ساله گذشته، همواره در جشن و سرور بودند و همين الان هم فعال هستند. پس اصولا منظور ايشان مولدها هستند و مولدها تا زماني كه اين سيطره غيرعادي نظاميها و غير دولتيها راه تنفس را بسته و تا زماني كه كل ساختار نهادها و قاعدهگذاريها عليه توليد و به نفع غيرمولدها سامان پيدا كرده، امكان تنفس نخواهند داشت؛ بنابراين اكنون زماني نيست كه كساني به آقاي رئيسجمهور بگويند دولت وظيفه خود را انجام داده و نوبت به ورود فعالان اقتصادي است. اگر كساني به آقاي رئيسجمهور اين واقعيتها را نگفته باشند، نه خدمتي به دولت و نه خدمتي به نظام جمهوري اسلامي كردهاند بلكه آگاهانه يا ناآگاهانه از منافع غيرمولدها حمايت ميكنند و گويي تلاش دارند آزمندي بيمهار غيرمولدها را دامن بزنند. اگر دولت صادقانه قصد خروج از دور باطل ركود تورمي دارد، بايد كل سياستهاي اقتصادي كشور در راستاي اقتضائات بخشهاي مولد بازآرايي شود.
اين منتقد سياستهاي اقتصادي احمدينژاد در ادامه تأكيد كرد: من صميمانه و مصرانه از رئيس محترم دولت ميخواهم كه مقامات مسئول اقتصادي را نسبت به اين مسأله آگاه كند كه تا ابد نميشود در باد اشتباهات فاحش دولت احمدينژاد، دولت كنوني را معطل نگه داشت. به طور مشخص اين دولت ناگزير خواهد بود در چهارچوب سند لايحه بودجه سال ۹۳ جهت گيريهاي سياستي خود را آشكار كند و از آنجا كه تاكنون ما از هيچ يك از مديران اقتصادي تحليلي درباره ريشههاي اصلي اين دور باطل ركود تورمي نشنيدهايم، اين نگراني هست كه رويكرد در پيش گرفته شده در لايحه بودجه سال ۹۳ به گونهاي بازگشت تلطيف شده به سياستهاي دوران احمدينژاد باشد؛ بنابراين، با نهايت احترام و خضوع هم به رئيسجمهور محترم و هم مديران اقتصادي ايشان گوشزد ميكنيم كه اگر آن راه فرجامي داشت، آثار خود را در دولت قبلي به نمايش ميگذاشت.
متن كامل اين گفتوگو را اينجا بخوانيد.
يکشنبه 24 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]