واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: محمدرضا عارف: شوراي عالي انقلاب فرهنگي نبايد درگير امور اجرايي و غير ضروري بشود
دكتر محمدرضا عارف عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي در مورد عملكرد اين شورا معتقد است كه جمعبندي كار سختي است چون در هر مقطعي اعضا و دبيرخانه شورا متناسب با شرايط زماني تلاش كردهاند. مثلا يك زمان بازگشايي دانشگاهها مساله اوليه بود به طور طبيعي در آن دوره به بحث بازگشايي پرداختند، در مقاطع ديگر توسعه آموزش عالي يا جهت گيري به سمت توسعه فناوريها مطرح بود. به طور كلي شورا عملكرد قابل قبولي داشته است اگرچه به نظر من شورا بايد از درگير شدن به مسائل جاري پرهيز كند. هر زمان شورا به مسائل اجرايي پرداخته از انجام وظايف اصولي خود كه سياستگذاري در جهت فرهنگ و پيشرفت علم و فناوري و نظارت بر اجراي مصوبات بوده دور مانده است. امور اجرايي بايد به دولت و دستگاههاي ذيربط واگذار شود و شورا در جايگاه سياستگذاري كلان فعاليت كند.
وي در گفتوگو با پايگاه اطلاعرساني دبيرخانه شوراي عالي انقلاب فرهنگي در صورت نبود اين شورا چه خلاءهايي ايجاد ميشد تصريح كرد: تصميمات بالاخره گرفته ميشود اكنون هم برخي از كارهاي شوراي عالي انقلاب فرهنگي را شوراي عتف ميتواند انجام دهد خوشبختانه در تجديدنظري كه در قانون تاسيس وزارت علوم با هماهنگي شوراي عالي انقلاب فرهنگي انجام شد ميبينيم كه بخشي از وظايف شوراي عالي انقلاب فرهنگي را شوراي عطف انجام ميدهد بخشي از وظايف شورا راهم مجلس ميتواند انجام دهد. اگر يك زمان ساختار شورا عوض بشود نهادهاي قانوني ديگر ميتوانند وظايفش را انجام دهند منتها تجربه نشان داده است كه بعضي امور در اين گونه شوراها و در بين افراد متخصص، بهتر بررسي ميشود و سريعتر به نتيجه ميرسد. عارف در بررسي عملكردي مصوبات شوراي انقلاب فرهنگي اذعان داشت: مشكلي كه الان وجود داردكم توجهي در برخي مصوبات به منابع كشور است. در شوراي عالي انقلاب فرهنگي متاسفانه خيلي به منابع مالي و امكانات كشور توجه نميشود و گاهي مصوبات بار مالي بالايي دارد در نتيجه دستگاه اجرايي اگر هم بخواهد در عمل نميتواند اجرا كند الان نقشه جامع علمي كشور تصويب شده است ولي اگر فردي خارج از شورا سوال كند كه بار مالي اين طرح بررسي شده است يا نه و چقدر است ؟ ما بايد بتوانيم پاسخ بدهيم. براي حل اين موضوع بايد چارهانديشي كرد و كليه مصوبات با توجه به بار مالي و پيشبيني بار مالي توسط دولت ابلاغ شود گاهي هم تعارضي است كه در مراجع متعدد تصميمگيري وجود دارد يعني مراجع قانوني هستند كه مجلس به آنها اختيار قانوني داده است دولت، شوراهاي اقماري مانند شوراي عتف كه گاهي به دليل همپوشاني وظايف با شوراي عالي انقلاب فرهنگي توجه جدي به آن مصوبه اي نشده است و گاهي از نظر دستگاه اجرايي، واقعيات و تواناييهاي كشور در مصوبه ديده نشده است يعني درجهتگيري بيشتر ايدهآلها و آرمانها ديده شده است. «برخلاف قانون مجلس». چون قانون مجلس در مسير واقعيات و امكانات است تصميماتش كاملا اجرايي ميشود و راه حل اين مسئله به نظرم اين است كه شورا تصميمات خود را در چارچوب امكانات و تصويب اسناد بالادستي براي دولت و ساير مراجع اتخاذ كند.
وي در مورد توقعات بيروني نسبت به شورا خاطرنشان كرد:با اصلاحات ساختاري كه در شورا انجام گرفت اين انتقادات كم شده است. گرچه نسبت به همه نهادها انتقاداتي وجود دارد و ما بايد گوش شنوايي داشته باشيم براي شنيدن آنها واقدام منطقي در مورد آنها انجام دهيم يكي از انتقاداتي كه همچنان به شورا وارد ميشود درگير شدن در امور اجرايي و غير ضروري است الان شورا با مجلس بر سر برخي حوزه وظايف چالش دارد. براي اينكه دعوا حل بشود مقام معظم رهبري فرمودند اگر حوزهاي مجلس وارد شد شورا وارد نشود و بالعكس و اين بايد حل بشود. شورا بايد خود را ازجايگاه قانونگذاري رايج بالاتر ببيند وتدوين و تصويب سياستهاي كلان را پيگيري كند.
عارف در مورد دغدغه اصلي خود در شوراي انقلاب فرهنگي اظهارداشت: دغدغه اصلي ما خلاقيت و توليد علم در دانشگاه و تربيت نسل آينده در يك فضاي بانشاط، اسلامي و خلاق است.در سالهاي اخير متاسفانه فضاي دانشگاهها به سمت امنيتي شدن رفت و به خصوص تشكلهاي دانشجويي نتوانستند تاثير گذار باشند و يا حضور فعالي داشته باشند. اميدوارم با توجه به صحبتهاي انتخاباتي آقاي دكتر روحاني، فضاي بحثهاي فرهنگي و سياسي در دانشگاهها تغييرات اساسي پيدا كند و فضاي دانشگاهها به سمت جلب مشاركت جدي دانشگاهيان پيش برود. اين ديدگاه بايد در شورا حاكم شود كه دانشگاهيان بايد در امور خودشان سهيم باشند. ما نميتوانيم از دانشگاه بخواهيم در همه امور كشور تاثيرگذار باشد اما وقتي نوبت خودش ميرسد، استاد نتواند مديرگروهش را خودش انتخاب كند.در انتخاب رئيس دانشگاه هم تاثيري نداشته باشد يا به محض اينكه يك تشكل دانشجويي با مديريت دانشگاه اختلاف نظري پيدا ميكند سادهترين راه كه منحل كردن تشكل است را به كار ببريم. كرسيهاي آزادانديشي جزو دغدغههاي مقام معظم رهبري بوده است. بارها در شوراي عالي انقلاب فرهنگي مطرح شده است، در دانشگاهها چه جايگاهي دارد؟ شورا ميخواهد چه كاري انجام دهد چرا نظارت نكرده بر اجرايي شدن اين مسئله. بسيار مهم!! دانشگاه بايد محل تلاقي افكار مختلف باشد تفكرات مختلف بتوانند با هم بحث كنند. اين كارحركت ايجاد ميكند. ما بايد اجازه دهيم تشكلها در چارچوب قانون و در چارچوب مصوبههاي شوراي عالي انقلاب فرهنگي حضور داشته باشند و فعاليت كنند. ما مبنا را بايد قانون قرار دهيم و خوشبختانه شوراي عالي انقلاب فرهنگي در اين زمينه مصوبات خوبي دارد منتها بايد اجرايي شود.
يکشنبه 24 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]