واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاين: طول و عرض يك قرن زندگي
ايشان از طول و عرض زندگي خود بهترين بهره را برده اند. بررسي اين زندگي صد ساله قابل تامل است.
موقعيت علمي، فرهنگي، اجتماعي ايشان ايجاب مي كند وي و نحوه عملكرد اينگونه افراد در دانشگاه ها و مراكز تحقيقاتي موضوع پايان نامه هاي متفاوت و در معرض ارزيابي و حلاجي قرار گيرد.
2- ما كمتر از شخصيت هاي بزرگ خود بهره مي بريم. آثار آنها را نمي بينيم يا كم مي بينيم بنده به بخش فني و مهندسي آن اشاره نمي كنم كه در اين حوزه دانشگاه صنعتي شريف سالها قبل كتاب قطوري در شناسايي آثار و احوال ايشان منتشر كرده اما در زمينه علوم انساني چندين كتاب و مقاله ارزشمند نوشته اند كه نكات بديعي دارد. مثلا همين مقاله مناظره اصحاب "علم و دين" كه ايشان بعنوان دانشمند مومن نوشته اند و بنده حدود 18 سال قبل در مجموعه "غرب و غرب شناسي" منتشر كردم مقاله بسيار دقيق و آموزنده اي است. نگاه به دين و كارآمدي آن در عصر حاضر و نحوه نگاه به علوم و تكنولوژي كه مشكل امروز برخي جوانان است.
3- نكته ديگر مساله "غرب" و "تكنولوژي" و "مديريت غرب" است كه باز در اين زمينه ايشان عصاره تجربه و دانش اند. با ريز بيني و ژرف نگري اين مساله مهم را ارزيابي كرده اند. اينكه مثلا غرب زدگي، غرب گرايي و يا بالعكس غرب زدايي و غرب ستيزي نتيجه اش چه شد؟ آثارش چيست نسل ما در مواجهه با آن چه بايد بكند؟
4- مسئله "زبان فارسي" كه بنياد فكر و عمل ما بران است از جمله علايق اين مرد بزرگ است. بسياري از ترجمه هايي كه حتي از بزرگان داريم به دليل عدم اشراف عميق به زبان و ادب فارسي الكن و نارساست و ايشان در اين زمينه آثار مفيدي دارند، "مهجوري و مشتاقي" "حديث آرزومندي" "برگ بي برگي"، نگاهي به شاهنامه، محمد اقبال و ...
5- "قناعت و صناعت" و تثثبيت اين دو در زندگي علمي ايشان متبلور و متجلي است. اين نهضتي كه اخيرا در اروپا پديد آمده تحت عنوان "ميني ماليست" ها كه از تجمل گريزانند و به زندگي ساده و شاد و دور از مصرف زياد معتقدند. من منزل ايشان را كه ديدم در عمل به اين مهم رسيدم، كتابخانه بسيار پر محتوي و كتاب هاي ناياب و دست نوشته هايي از استاد مطهري واستاد فروزانفر و جلال همايي و زندگي ساده و بي تكلف در غرب.
6- استفاده از استادان بدون مدرك اما شاخص توسط ايشان در دوران صدارت دانشگاه تهران واقعه مهمي بود. اينكه طلسم اداري و سيطره تفكرات قالبي شكسته شود و شخصيت هايي مثل استاد مطهري- استاد فروزانفر، استاد فاضل توني و ... بيايند به دانشگاه و تحول ايجاد شود. نكته اي كه هنوز هم با مدرك گرايي و سيطره كميت در مقالات علمي مشكل گزينش استادان متفكر است.
7- مسئله ضرورت "جهانشناسي و مديريت" شخصيت ايشان چند بعدي است و به دليل تكاپو و جدو جهد تام و تمام ايشان از همان دوران نوجواني و جواني و سفرهاي مختلف و متنوع در خلال قريب يك قرن و مديريت در مصادر مختلف در سطح كشور و جهان تجربيات و دانش گرانقدري در ذهن و ضمير خود دارند كه كشف و ارائه مناسب اين نكات براي جوانان مفيد و ارزشمند است. ايشان تاكيد مي كند كه اگر جهان را خوب مي شناخت به گونه اي ديگر عمل مي كرد و حالا جوانان راه نرفته را با بصيرت بپيمايند.
8- "دانش مديريت" براي بقاي خود عميقا به پژوهش هاي علوم ديگر وابسته است. علي رغم نتايج روشن تحقيقات رفتاري دانشمندان مديريت در دهه 60 و 70 هنوز در برخي زمينه ها نوعي ركود و انجماد حكم فرماست كه بايستي با تعامل چند رشته اي و بين رشته اي و بهره بري از بزرگان و متفكران جامعه شناس، روانشناس، فيلسوف و اهالي فرهنگ به رفع اين معضل كمك كرد.
شنبه 23 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاين]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]