واضح آرشیو وب فارسی:فارس: نشست علمي و آموزشي «آموزش و پرورش ارزشها» برگزار شد
نشست علمي ـ آموزشي «آموزش و پرورش ارزشها» در شوراي عالي آموزش و پرورش برگزار شد.
به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري فارس، نشست علمي ـ آموزشي آموزش و پرورش ارزشها صبح امروز با حضور حجتالاسلام محمدجواد زارعان رئيس مؤسسه عالي اخلاق و تربيت و حجتالاسلام علي شاملي عضو هيئت علمي بينالمللي المصطفي در محل شوراي عالي آموزش و پرورش برگزار شد.
در ابتداي مراسم مهدي نويد ادهم دبيركل شوراي عالي آموزش و پرورش اظهار داشت: بحثهايي مثل اخلاق از بحثهاي اصلي ما است تا تحول به معني دقيق كلمه به وقوع بپيوندد.
حجتالاسلام محمد زارعان رئيس مؤسسه آموزش عالي اخلاق و تربيت بيان داشت: موضوع تعليم و تربيت ارزشها يكي از موضوعات رايج و فراگير در آموزش و پرورش كشورهاست؛ در مسئله تعليم و تربيت مباحثي در 30 تا 40 سال گذشته وجود داشته است و همواره داراي يك فراز و نشيب بوده است
وي ادامه داد: اگر به كشورهاي آمريكايي و استراليايي نگاه كنيم، توجه به مسائل انساني و ارزشها همواره مورد عنايت ويژهاي بوده است؛ در دهه 1950 همه به مسائل ارزشها و اخلاق توجه داشتهاند و در اين دهه فرض بر اين بود كه مدارس، ارزشها را منتقل كنند كه احترام به ديگران از جمله اين ارزشها بوده است.
حجتالاسلام زارعان يادآور شد: در دهه 1960 و 70 با نگرشهاي مختلف مثل سبك زندگي روبهرو ميشويم كه به تشخيصهاي فردي برميگردد و هر فردي تشخيصهايي دارد كه ميتواند آن را شكوفا كند.
وي اضافه كرد: دهه 1980 دهه بازگشت است و در دهه 1990 نوعي توجه به ارزشهاي اخلاقي را شاهد هستيم؛ در دهه 90 شاهد آن هستيم كه والدين و مربيان يك بار ديگر از آموزش و پرورش ميخواهند نسل جوان را درگير مسائل اخلاقي بكنند و امروز نيز با دو گرايش روبهرو هستيم، يكي اينكه ما ارزشهاي خودمان را انتقال دهيم و گرايش دوم اينكه مثبت و منفي را منتقل بكنيم و ترغيب كنيم كه به راه خوب برويم.
حجتالاسلام زارعان تصريح كرد: ارزش؛ هر آن چيزي است كه مطلوب است و فقط ارزشهاي اخلاقي و ديني را شامل نميشود؛ بلكه همه ارزشهاي ابعادي زندگي انسان را شامل ميشود و تعليم و تربيت ارزشي به معناي انتقال اين ارزشهاست و پروسهاي است كه افراد ارزشها را به ديگران منتقل ميكنند؛ پس بر اساس تعريف، تعليم و تربيت ارزشها به دنبال اين است تا زمينهاي را فراهم كند تا شهرونداني تربيت شوند كه صلحجو باشند.
وي به شمارش ارزشها اشاره كرد و افزود: ريشه شمارش بر اساس ابعاد انساني مثل بعدهاي عقلاني، اخلاقي، سياسي، اجتماعي، فيزيكي و فرهنگي را شامل ميشود.
رئيس مؤسسه آموزش اخلاقي تعليم و تربيت افزود: عدهاي ميگويند حق نداريم ارزشها را منتقل كنيم و عدهاي ميگويند حق داريم؛ مثلاً در انگلستان مدارس بر سر مسائل اخلاقي و رشد فرهنگي و انتقال ارزشها ترغيب شدهاند يا در اسكاتلند مركز كاهش مشكلات اجتماعي ايجاد شده است و در استراليا نيز دولت در اين زمينه سرمايهگذاري كرده است.
وي در پايان خاطرنشان كرد: ما در تئوريهاي بنيادي قوي هستيم ولي بين تئوري و عمل كمرنگ بوده و سيستم جامع ارزشي يا نظام ارزشها نداريم و در خروجي آن با ضعف مواجه هستيم.
حجتالاسلام عباسعلي شاملي عضو هيئت علمي دانشگاه بينالمللي المصطفي در سخناني بيان داشت: پژوهشي به نتيجه خوب ميرسد كه اولاً فردي نباشد و ثانياً ميان رشتهاي باشد، بنابراين تيمي كردن و ميانرشتهاي كردن پژوهش را همواره در نظر بگيريم.
وي يادآور شد: دين سه زيرمجموعه دارد كه عبارتند از باورها، ارزشها و احكام، باورها گزارههاي ذهني ما است كه حاكي از جهانبيني ما ميشود و ماهيت آنها توصيفي و هست و نيست است و با پل ارزشها وارد ميشود؛ ارزشها نيز گزارههايي هستند كه تجويزي بوده و گزارههاي بايد و نبايد محور هستند.
حجتالاسلام شاملي درباره خاستگاه ارزشها گفت: بعضي ادعا دارند ارزشها مثل خود دين فطري هستند و عدهاي ميگويند ارزش يك بايد و نبايد اعتباري است؛ پس شش رويكرد درباره خاستگاه ارزش وجود دارد كه عبارتند از رويكرد ديني، دموكراسي، آموزش منش ، شفاف سازي ارزشها و فرانوگراها.
وي به دستهبندي ارزشها اشاره كرد و گفت: اين دسته بندي عبارتند از فردي، مدني، اجتماعي، سياسي، محيط زيست، ديني و اخلاقي و اينكه آيا ارزشها درون ديني هستند يا برون ديني.
وي گفت: ارزشها هيچ وقت در خلأ ايجاد نميشوند و بسته ارزشهاي افراد از هوش، شخصيت، جهانبيني، اعتماد به نفس، خودپنداره و تربيت تاريخي فرهنگي افراد به وجود ميآيد.
حجتالاسلام شاملي خاطرنشان كرد: در تدوين متن براي درس دادن به سه عامل بايد توجه كنيم كه شامل ارزشهاي بنيادين گذشته، توجه به ارزشهاي حال حاضر و آيندهنگري به ارزشها است كه بايد مورد توجه قرار گيرد.
عضو دانشگاه بينالمللي المصطفي افزود: در هر تعليم و تربيت براي اينكه آموزش ارزشها بدهيم بايد 8 مرحله را طي كنيم كه اين مراحل عبارتند از 1ـ خودباوري 2ـ يادگيري براي تغيير و تفكر خلاق 3ـ يادگيري براي مراقبت 4ـ يادگيري براي زندگي با هم 5ـ يادگيري براي انجام 6ـ تفكر انتقادي 7ـ يادگيري براي رشد و توسعه 8ـ يادگيري براي هدايت.
حجتالاسلام شاملي در پايان خاطرنشان كرد: آن چيزي كه به انسان انگيزه ميدهد آرمان انگيزهبخشي است و انسانها دنبال آرمانهاي اساسي هستند.
انتهاي پيام/
شنبه 23 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]