تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 3 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هیچ ثروتی چون عقل و هیچ فقری چون جهل و هیچ میراثی چون ادب و هیچ پشتیبانی چون مشورت نخ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1832544509




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نقش اقوام ايراني در انتخاب روحاني


واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: نقش اقوام ايراني در انتخاب روحاني
بالاترين ميانگين آراي روحاني در دو استان سيستان‌ و بلوچستان (73/3درصد) و كردستان (85/70 درصد) بوده و او بيش از ۷۰ درصد از حدود ۱/۷ ميليون راي ماخوذه در اين دو استان را به دست آورد. اين در حالي بود كه در برخي از استان هاي پرجمعيت كشور مانند خراسان رضوي و اصفهان از 45 درصد فراتر نرفت و در استان زادگاه خود - سمنان - نيز كمتر از ۴۴ درصد آرا بود و حتي در تهران در مرز 51 درصد متوقف شد.
عصر ايران؛ امين فضلي* - نزديك به دويست روز از انتخابات دوره يازدهم رياست جمهوري مي گذرد. انتخابات كه در فضايي غير قابل پيش بيني انجام شده بود به اميد انجاميد. ديگر احمدي نژاد رييس جمهور نيست. انتخابات تمام شده و روحاني رييس جمهور منتخب مردم بر اريكه نشسته است. شايسته است شش ماه پس از فرجام آن روزهاي بيم و اميد، به تبيين آرايش قومي فضاي انتخاباتي بپردازيم. امر مهمي كه در انفجار تحليل هاي فرداي انتخابات، گم شد و كمتر بدان پرداخته شد.

بي‌گمان اقوام متنوع ايراني در انتخابات نقش بسيار مهمي ايفا كردند.

يادداشت حاضر مي كوشد به دور از تعصب و دورتر از جنجال ها و تحليل هاي عاطفي روزهاي پس از انتخابات، به تبيين موضوع بپردازد. با اين اميد كه در اتخاذ تصميم هاي مناسب دولتمردان در سياست گذاري هاي هاي قومي، موثر افتد.

در تحليل رفتار راي دهندگان به سه پرسش كليدي بايد پاسخ داد:

1) رفتار انتخاباتي مردم رفتاري اجتماعي است يا فردي؟
2) رفتار انتخاباتي مبتني بر گرايش جناحي است يا مطالباتي و هويتي؟
3) رفتار مردم به تفكيك گروه هاي مختلف جنسي، صنفي، سياسي و قومي و ... چگونه بوده است؟

پاسخ به اين سوالات نياز به آماري نسبتا دقيق مانند آراي زنان، گروه هاي فكري و اقشار مختلف و احزاب دارد. البته در شرايطي كه احزاب قادر به ايفاي نقش خود نيستند و در نبود آمار دقيق، تحليل رفتار انتخاباتي و آنچه در واقعيت رخ داده بسيار دشوار مي نمايد ليكن بررسي آمار موجود اين انتخابات از زواياي مختلف رسيدن به تحليلي واقع بينانه را تا حدودي امكان پذير مي سازد.

انتخاب روحاني از نگاه تحليلگران سياسي

پس از اتمام انتخابات شاهد آناليزهاي مختلفي از رفتار انتخاباتي مردم و چگونگي و چرايي اين نتايج بوديم. در حالي كه برخي از اصولگرايان اين انتخاب را نتيجه حضور چندين كانديداي اصولگرا و تشتت آراي بين جبهه اصولگرايي دانستند بعضي از تحليلگران اين پيروزي را ظفر قاطعانه اصلاح طلبان ناميدند.

دكتر جلايي پور، از جمله تحليلگراني است كه انتخاب روحاني را فرصتي بسيار ارزنده براي اصلاح طلبان مي بيند. وي اين پيروزي را قاطعانه توصيف كرده و ريشه آن را در نارضايتي‌ها و اتفاقات پس از انتخابات 88 دانسته است. به عقيده او فضاي امنيتي ايجاد شده و اتفاقات بعد از آن انتخابات باعث افزايش نگراني جامعه شده و هشياري جمعي جريان اصلاح طلبي و هواداران اصلاح طلب و نيز پتانسيل جنبشي جامعه ايران عاملي براي شكل گيري جنبش انتخاباتي اصلاح طلبان در شرايط غيرهيجاني انتخابات 92 شد.

دكتر حاضري نيز در سخنراني خود در نشست انجمن جامعه شناسي ايران با موضوع تحليل جامعه شناختي رفتار مردم در انتخابات رياست جمهوري، شادماني مردم پس از انتخابات را مبين پاسخگو بودن انتخاب آقاي روحاني به مطالبات و خواسته هاي مردم دانست.

بنا به نظر دكتر ربيعي غيرقابل پيش بيني بودن جامعه ايران به مثابه ضعفي است كه در انتخابات نيز خود را نشان مي دهد و عاملي براي نابساماني سياسي به حساب مي آيد. به عقيده او فرايند تغييرخواهي جامعه و تصميم گيري در شب انتخابات - كه خود ناشي از ترديد هاي بخش هايي از راي دهندگان است - از عوامل موثر در نتيجه بودند. به نظر او منشا تغييرخواهي در انتخابات 76 طبقه متوسط تقويت يافته و فرهنگ‌يافتگي جامعه و تغييرخواهي در 84 نيز حاصل دغدغه هاي معيشتي بوده است. ولي در انتخابات 92 و شكل گيري روند انتخابات، امتياز بالايي به جريان اصلاح طلبي (به عنوان جريان خاص سياسي و نه در معناي تغييرخواهي) تعلق نمي گيرد. در حقيقت نمي توان آن را بازيگر اصلي و موج‌ساز دانست بلكه با بازي خواني هوشمندانه و عقلاني ،جايگاه صحيحي را در فرايند موجود براي خود انتخاب كردند.

ياران دبستاني كمتر از حد انتظار
با مقايسه ميزان مشاركت سالهاي 88 و 92 شاهد كاهش 12-13 درصدي آرا هستيم كه با توجه به رفتار انتخاباتي طرفداران گروههاي مختلف فكري، قسمت عمده ريزش 6 ميليوني آرا را مي توان منتسب به جريان اصلاح طلبي دانست. توجه به ميزان آراي روحاني به عنوان كانديداي مورد تاييد اصلاح طلبان در استان هايي مانند تهران (51/48 درصد) و اصفهان (80/ 45 درصد) و كاهش قابل توجه تعداد آراء در اين استانها كه مراكز اصلي اتفاقات 88 بوده اند نيز مويد نظرات دكتر ربيعي در كليدي نبودن گفتمان اصلاح طلبي در انتخاب روحاني است.

با بررسي آراي استان تهران شاهد كاهش 2 ميليون و 488 هزاري آرا (حدود 50/6 درصد كل آراء استان) نسبت به سال 88 هستيم. اين كاهش بيانگر افزايش آراي خاموش نسبت به انتخابات دوره قبل است و مي توان آن را بصورت عدم حضور اين تعداد تحت تاثير انتخابات 88 دانست؛ جمعيتي كه اگرچه در انتخابات گذشته رياست جمهوري طرفدار اصلاح طلبان بودند ولي بر خلاف نظر دكتر جلايي پور در سال 932 پاي صندوق هاي راي حضور نيافتند.

در استان اصفهان نيز شاهد كاهش حدودا 390 هزار نفري (17/5 درصد كل آراي استان) شركت كنندگان نسبت به انتخابات دوره دهم رياست جمهوري هستيم.

كليد انتخابات در دست پيرامونيان
با نگاهي به آمار شاهديم كه دكتر روحاني بيشترين در صد آرا را در استان هايي چون كردستان، سيستان و بلوچستان، يزد و آذربايجان غربي به دست اورد. جالب توجه اينكه آراي دكتر روحاني در تمامي مناطقي كه بافت قوميتي خود را حفظ كرده اند - به جز زنجان و استان هاي لر و عرب‌نشين- بالاتر از ميانگين كل آراي ايشان است. با توجه به آراي سه استان چهارمحال و بختياري، خوزستان و كهگيلويه و بويراحمد كه دكتر محسن رضايي، كانديداي اصولگرا و لر، در آنها رتبه نخست را كسب كرد و مقايسه آن با نتايج انتخابات سال 1384 كه در اين استانها بيشتر آرا به آقاي كروبي، كانديداي اصلاح طلب و لر، داده شده بود مي توان به وجود آراي قوميتي در اين مناطق پي برد. با علاوه كردن اين داده ها با نتيجه آراي مناطق قوميتي دكتر روحاني مي توان آراي قابل توجه قوميتي و تعيين كننده بودن اين آرا در ايران را نتيجه گرفت. افزايش چشمگير آراي دكتر محسن رضايي در برخي از استانهاي قوميتي، با توجه به تاكيد ايشان بر تمركز زدايي و ايجاد فدراليسم و نيز توجه ويژه ايشان به مسئله اقوام در سخنرانيها و تبيين شعارهاي انتخاباتيشان حائز اهميت ويژه اي است.

بطور مثال ايستادن دكتر رضايي در جايگاه دوم (۲۰۲۱۷۵ راي و 12/11 درصد) در استان آذربايجان شرقي و يا كسب بيشترين آراي استان خوزستان بسيار معني دار است. اگرچه برخي از شعارهاي انتخاباتي ايشان تكرار شعارهاي دوره قبل بود ولي اين تغيير نشانگر موفقيت تيم انتخاباتي دكتر رضايي در رساندن اين شعارها به راي دهندگان به حساب مي آيد. البته بايد توجه داشت كه عدم حضور كانديداي آذربايجاني در اين انتخابات، بستري مساعد براي رقابت كانديداها بر اساس شعارها فراهم آورده بود. اين رفتار خود مبين تاثير بسزاي هويت قومي در مناطقي مانند آذربايجان و تعيين كننده بودن آراي قومي در نتيجه نهايي انتخابات است. پراكندگي آراي آقاي مهرعليزاده در انتخابات سال 84 نيز مويد اين موضوع است.

با توجه به داده ها مي توان به اين نتيجه رسيد كه آراي روحاني تلفيقي از اقوام مختلف است تا جايي كه شايد بتوان ادعا كرد اقوام غيرفارس نقشي كليدي در پيروزي آقاي روحاني داشته اند و شعارهاي تبليغاتي مبني بر احقاق حقوق فرهنگي و مذهبي اقوام، توجه به حقوق برابر شهروندان و تلاش براي پاسخگويي به مطالبات اقوام و گروههاي مذهبي مختلف توانست تا حدود زيادي اعتماد آنان را جلب كند كه در عين حال با اين تاكيد صورت پذيرفت كه گل هاي متنوع " گلستان ايران" هستند.

به طور مثال وي توانست 94/58 درصد از حدود ۴ ميليون 130 هزار راي چهار استان آذربايجان شرقي(۱۰۵۲۳۴۵ راي و ۸۷/57 درصد) ، آذربايجان غربي(۶۸۲۱۹۳ راي و 91/63 درصد)، اردبيل(۳۸۴۷۵۱ راي و 37/58 درصد) و زنجان(۲۸۱۸۶۷ راي و 29/50 درصد) را كسب كند. اهميت اين موضوع را هنگامي بيشتر درم يابيم كه بدانيم اگر راي مردم اين استان ها همچون متوسط ۲۷ استان ديگر بود، انتخابات به دور دوم مي‌كشيد.

از سويو ديگر بالاترين ميانگين آراء دكتر روحاني در دو استان سيستان‌ و بلوچستان (73/3درصد) و كردستان (85/70 درصد) بوده و ايشان بيش از ۷۰ درصد از حدود ۱/۷ ميليون راي ماخوذه در اين دو استان را به دست آورده ‌است. اين در حالي است كه در استان هاي ÷ر جمعيت اين نسبت نصف و گاه كمتر از نصف است.

قرائتي ديگر از آمارها
به رغم پراكندگي نسبتا يكسان آراي دكتر روحاني مي توان شاهد مطالبات متفاوت و خواسته هاي گوناگون در اين پراكندگي بود. اگرچه تغييرخواهي را پيروز اصلي انتخابات مي توان خواند ولي با توجه به داده ها، آراي اقوام به عنوان قسمت اعظم تغييرخواهان ( و نه الزاما اصلاح طلبي) نقش اصلي را در پيروزي رييس جمهور جديد ايفا كردند.

وعده‌هايي چون اجراي اصل ۱۵ قانون اساسي وبا ذكر مصداق و جزييات را مي توان در جذب اين آرا سهيم دانست. اصلاح طلبان نيز به عنوان قسمتي از تغييرخواهان با اتخاذ تصميمات بجا مانند كناره گيري كانديداي اصلاح طلب و سوق دادن بخش عظيمي از آراي خود به سبد كانديداي اعتدال گرايان و ائتلاف با روحاني نقش ماندگاري ايفا كردند.

از آراي شناور هم نبايد غافل شد كه حدود 20 درصد كل آرا را تشكيل مي دهند و روحاني با تدوين شعارهاي مناسب توانست بخش عمده اي از اين آرا را نيز كسب كند. ضمن اين كه سكوت تعيين كننده 13/5 ميليوني آراي خاموش را نيز نبايد فراموش كرد. سكوتي كه نشان دهنده ناكامي كانديداها در جلب اعتماد اين جمعيت را نبايد ناديده انگاشت و اگر هم 20 درصد از اين جمعيت را اساسا بي علاقه به مناسبات قدرت فارغ از اين كه چه كسي نامزد است بدانيم بقيه را نمي توان فراموش كرد. واقعيتي كه از سطح بالاي انتظارات از رييس جمهور جديد حكايت مي كند.

بر اين اساس مي توان نتيجه گرفت كه تبيين مطالبات و خواست هاي جامعه از رهگذار تحليل واقع بينانه رفتار انتخاباتي ميسر مي شود.
*كارشناس مسائل قومي

شنبه 23 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: عصر ایران]
[مشاهده در: www.asriran.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن