واضح آرشیو وب فارسی:بازتاب آنلاین: گاوخوني يكي از كانونهاي بيابانزايي ميشود؟
معاون اداره بيابانزدايي اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان اصفهان گفت: يك ميليون و 90 هزار هكتار كانون بحراني براي گسترش بيابان در استان اصفهان شناسايي شده است كه اين كانونها بر اساس شدت بحراني بودن درجهبندي شدهاند، در حالي كه كل مناطق بياباني استان اصفهان سه ميليون 200 هزار هكتار است.
حسينعلي نريماني در گفتوگو با ايسنا- منطقه اصفهان با بيان اين مطلب اظهار كرد: يكي از مهمترين مسائل تشديد كننده بيابانزايي كاهش آبهاي زيرزميني و آبهايي است كه در سطح لايه بالايي خاك قرار ميگيرند و اين اتفاقات زماني رخ ميدهد كه در يك منطقه چاههاي متعددي حفر شود.
وي با بيان اينكه پس از كاهش سطح، آبهاي شور به سمت آبهاي شيرين حركت ميكنند و باعث نابودي پوشش گياهي منطقه ميشوند، افزود: پس از شور شدن آبهاي زيرزميني كشاورزي مردم از بين ميرود و زمين مناسب براي كشت، باير و سپس بياباني ميشود.
معاون اداره بيابانزدايي اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان اصفهان ادامه داد: يك ميليون و 90 هزار هكتار كانون بحراني براي گسترش بيابان در استان اصفهان شناسايي شده است كه اين كانونها بر اساس شدت بحراني بودن درجهبندي شدهاند، در حالي كه كل مناطق بياباني استان اصفهان سه ميليون 200 هزار هكتار است.
نريماني با بيان اينكه يكي از كانونهاي بحراني كه در رتبه بندي درجه يك ناميده شده است كانون بحراني دشت سگزي در نزديكي كلانشهر اصفهان است، افزود: اين كانون بحراني به دليل نزديكي به فرودگاه، پايگاه نظامي، راهآهن و جاده مواصلاتي كار را براي بيابانزدايي سخت كرده است و به همين علت اين كانون با شدت در حال پيشروي است.
وي با بيان اينكه راهكار اساسي و سريع براي دشت سگزي مديريت هرزآبها است كه ميتواند از خسارات مالي و جاني گسترش بيابان در اين منطقه جلوگيري كند، تاكيد كرد: اگر شركت آب منطقهاي روزانه 100 ليتر آب در اين منطقه به اداره منابع طبيعي و آبخيزداري اختصاص دهد، هم كشاورزان منطقه از هرزآب براي آبياري كشتهاي خود استفاده نميكنند و هم دشت سگزي آباد ميشود.
آستانه فرسايش بادي دشت سگزي به شدت پايين آمده است
معاون اداره بيابانزدايي اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان اصفهان تصريح كرد: اعتباراتي كه در اين دو سال براي اجراي طرحهاي بيابانزدايي در نظر گرفته شده است براي اين سطح از كانونهاي بحراني كافي نيست؛ براي مثال در بودجه سال 92 اداره كل منابع طبيعي استان اصفهان 295 ميليون تومان براي جلوگيري از گسترش بيابان و بيابانزايي به استان اختصاص دادهاند در حالي كه طبق برنامه پنجم توسعه بايد در اين سال 15 ميليارد تومان براي بيابانزدايي به استان اصفهان اعتبار اختصاص داده شود.
نريماني با اشاره به اينكه با وجود تمام اين مشكلات تاكنون 10 هزار هكتار جنگل دست كاشت در اين منطقه اصفهان كاشته شده است، اظهار كرد: متاسفانه طي آخرين تحقيقات انجام شده از دشت سگزي آستانه فرسايش بادي به شدت پايين آمده است به طوري كه باد با سرعت 3.5 متر بر ثانيه هم ميتواند ذرات را از روي زمين بلند كند در حالي كه در حالت استاندارد در فرسايش بادي بايد سرعت باد به شش متر بر ثانيه برسد.
وي به معدن گچ و كورههاي آجرپزي اين منطقه از اصفهان اشاره كرد و افزود: از هر 10 تن گچي كه در اين كورهها توليد ميشود يك تن به هوا ميرود و در دشت سگزي بر روي زمين مينشيند و جالب است كه در زمستان بادهاي غربي- شرقي اين ذرات را به سمت شرق و در تابستان با تغيير جهت باد تمام ذرات به سمت غرب ميآيند.
معاون اداره بيابانزدايي اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان اصفهان اظهار كرد: استفاده از پساب به علت غني بودن براي جلوگيري از بيابانزدايي مخصوصا در منطقه سگزي بسيار با اهميت است چراكه هم هزينه آن نصف هزينه روشهاي ديگر بيابانزدايي است و هم مديريت هرزآبها بهتر صورت ميگيرد و از اين روش در كانونهاي بحراني ديگر از جمله نايين، انارك و كاشان نيز ميتواند استفاده كرد.
نريماني در خصوص تالاب گاوخوني گفت: اين تالاب نيز بدون شك يكي از كانونهاي بيابانزايي است، اما مديريت آن بر عهده اداره كل محيط زيست است و تنها كاري كه ما در چنين منطقهاي انجام دادهايم پروژه ترسيب كربن است كه نتايج آن هنوز حاصل نشده است، اما سعي داريم با اداره كل محيط زيست همكاري كنيم و اين اداره نيز در حال انجام فعاليتهايي براي جلوگيري از اين اتفاق است.
نظر شما:
------------
جمعه 22 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: بازتاب آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]