تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 30 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):دانش منافق در زبان او و دانش مؤمن در كردار اوست.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1842368648




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

گفت‌ وگويي خواندني با جواد نظام دوست رئيس انجمن غارنوردي ايران 20 هزار فرسنگ زير زمين


واضح آرشیو وب فارسی:ايران: گفت‌ وگويي خواندني با جواد نظام دوست رئيس انجمن غارنوردي ايران 20 هزار فرسنگ زير زمين
سعيده احساني راد

غارنوردان، شهروندان دنياي زير زمين‌اند و معتقدند، در غارها چيزي به جاي نگذاريد جز ردپا؛ از غارها چيزي خارج نكنيد، جزعكس و درغارها چيزي را نكشيد جز زمان!
غارها از مكان‌هاي گردشگري بسيار ديدني دنيا در مكان‌هايي ناديدني در گوشه و كنار دنيا به حساب مي‌آيند. غارنوردان نيز در دل اين تاريكي حسي همراه با خوف و كنجكاوي را تجربه مي‌كنند و در اعماق زمين شگفتي‌هايي را مي‌بينند و بر آن دست مي‌سايند كه تا قبل از آن كاملا ناشناخته بوده و به رمزگشايي آن مي‌پردازند.
جواد نظام دوست رئيس انجمن غارنوردي ايران مي‌گويد:«اگر بخواهم پز بدهم مسئوليت يك انجمن كاملاً خصوصي را كه هيچ
بودجه اي ندارد قبول كردم و از هزينه شخصي آن را سرپا نگه داشته ام. ظرف سه سال با همكاري اعضاي انجمن در سراسر كشور توانستيم غارنوردي و غار شناسي را در داخل و خارج كشور معرفي كنيم و با ارائه 5مقاله در كنگره جهاني غارشناسي در جمهوري چك با احراز 39 رأي مثبت به عضويت اتحاديه غار شناسي در آمديم و با خنده ادامه مي‌دهد:«در روزهايي كه خرس‌ها حاضر نيستند با رادياتور به غار بروند، ما به غار مي‌رويم!» گفت‌و‌گوي ما را با اين غارنورد حرفه‌اي مي‌خوانيد.

غارنوردي در حوزه طبيعت گردي از چه جايگاهي برخوردار است؟
غارنوردي ورزش و ماجراجويي گروهي است ،حداقل همزمان با كوهنوردي نگاه ورزشكاران اين رشته به غار معطوف بوده. و با توجه به اينكه غارها در دامنه كوه‌ها واقع هستند كوهنوردان با تحت تاثير قرار گرفتن از داستان‌هايي كه روستائيان درباره غارها مي‌گفتند كه مثلا اين غار ته ندارد يا چاه ديو است با رفتن به غارها به اين داستان‌ها و افسانه‌هاي غلو شده كه سينه به سينه انتقال پيدا كرده پايان دادند. اين گونه پيمودن غارها در حد امكانات دهه 40 بود. پيمايش مسير ساده و افقي غار با تجهيزاتي چون چراغ زنبوري. از همان زمان كساني بودند كه به غار نوردي علاقه بيشتري داشتند مثل استاد چنگيز شيخلي كه به پدر غارنوردي ايران شهرت دارد و استاد احمد معرفت اولين نويسنده كوه‌ها و غارهاي ايران ،مصطفي صلاحي نويسنده كتاب غارهاي ايران، بعد از آن پيشكسوتان نگاه جدي‌تر به غار داشته و از غارها نقشه و كروكي تهيه كردند.
نگاه جدي، تخصصي و علمي‌به غار عمر چنداني ندارد و با توجه به تشكيل كارگروه غارشناسي در كشور وهمت مرحوم دكتر غريب در دهه 70 با نگاه علمي‌و عملي به غار تشكيلاتي در كشور راه‌اندازي كردند كه مديريت آن به سازمان حفاظت محيط زيست سپرده شد.
غارها چه جذابيتي دارند كه گردشگران را به سوي خود مي‌كشانند و آيا زيرساخت‌هايي براي رفاه حال آنها فراهم است؟
از ديدگاه گردشگري غارها پتانسيل جديدي به شمار مي‌روند. خوشبختانه با شروع كار انجمن غار و غارشناسي ايرانيان كه مجوزهاي آن از دو سازمان حفاظت محيط زيست و سازمان ميراث فرهنگي گرفته شد درباره ظرفيت‌هاي غارها اطلاع رساني صورت گرفت و با توجه به تغييرات خوبي كه در سازمان ميراث فرهنگي صورت گرفته آينده خوبي در انتظار گردشگري غارها است. درباره زير ساخت، غارها به دو بخش گردشگري عمومي‌و تخصصي تقسيم مي‌شود. با توجه به اينكه 11غار در كشور در بخش خصوصي و دولتي وجود دارد زيرساخت‌هاي اوليه براي گردشگري فراهم شده هرچند كه زيرساخت‌ها بدون كارشناسي دقيق در بعضي غارها بيشتر منجر به تخريب و از بين رفتن غارها شده است. در غار عليصدر تالار عروسي ساختند و غار
كتله خور، فضايي براي كنفرانس و سينماي سه بعدي ايجاد كردند. اين غارها به راه خوبي نمي‌روند چون غار از حالت طبيعي خارج شده است. ولي غارهايي براي گردشگران تخصصي وجود دارد از جمله غار عميق پرو در كرمانشاه كه داشتن 22چاه عمودي و گذرگاه‌هاي بسيار تنگ و سخت مي‌تواند پتانسيل خوبي براي ماجراجويان غار نوردي در دنيا به شمار رود. حوضچه اي در انتهاي غار پرو است كه 752متر عمق دارد كه عمق آن دوبرابر برج ميلاد است اين غار 26 چاه دارد كه بزرگترين آن 42متر است. در انتهاي چاه 26 حوضچه آبي وجود دارد كه مطالعه اي درباره آن وجود ندارد. بعد از اين حوضچه غار به جايي راه ندارد كه خودش علامت سؤال بزرگي است.
بزرگترين غار نمكي جهان در قشم واقع شده كه كشورهاي خارجي بيشتر از ايراني‌ها توانسته اند درباره اين غار اطلاعات جمع كنند و مي‌تواند كارشناسان زياد زمين شناسي و متخصصان گنبدهاي نمكي دنيا و غارنوردان حرفه اي را به خود جلب كند.
تورهاي غارنوردي به چه شكل انجام مي‌شود؟
در بيشتر غارهايي كه مي‌رويم تا انتها رفته و نقشه برداري كرده ،درباره برگزاري تورها شركت‌هاي خصوصي در كنار طبيعت گردي تورهاي غارنوردي برگزار مي‌كنند و علاقه مندان زيادي براي گردشگري غارها وجود دارد ولي متاسفانه مربي و كارشناسان غارنوردي در كنار تيم‌ها نيستند كه بتوانند آنها را در حفاظت از غارها و نحوه بازديد از غارها آموزش دهند اين تورها باعث خسارت زدن به غارها شده و با شكستن استالاگميت و جاگذاري زباله منجر به صدمه زدن به محيط زيست غارها شده و با سروصدا پرندگان غارها مثل خفاش‌ها را فراري مي‌دهند.
غارنوردان با اطلاعات زمين شناسي و باستان شناسي كه در غارها به آن دست پيدا مي‌كنند چقدر مي‌توانند به مراكز علمي‌كمك كنند؟
غارنوردان حلقه پيوند علمي
‌باستان شناسي ،زيست شناسي و رشته‌هاي مختلف زمين شناسي به حساب مي‌آيند و در شناخت مباحث زمين شناسي مثل شناخت سفره‌هاي آب زير زميني بسيار موثر هستند. اخيراً عده اي از آكسفورد به ايران آمدند كه روي هواشناسي سال‌ها قبل از روي غارها به تحقيق پرداختند و با اسكن كردن استالاگتيت و استالاگميت و نمونه برداري از آنها هواي يك ميليون سال قبل و دوره‌هاي هواشناسي را تشخيص داده كه نتايج تحقيقاتشان كمك زيادي به آينده كره زمين مي‌كند.
انجمن غارنوردي بيشتر برحفاظت از غارها متمركز است و باكمك اعضا در سراسر كشور مردم را براي پاكسازي غارها دعوت مي‌كنند. امسال در روز غار 54 غار در كشور با كمك مردم پاكسازي و حدود سه تن زباله از غارها خارج شدند.
ويژگي‌هاي جغرافيايي غارهاي ايران چقدر در جذب گردشگرخارجي موثر است؟
تنوع غار در ايران بسيار خوب است ولي غارهايي كه در كشور است ويژگي خاصي ندارند. هنوز هيچ مرجعي از آمار غارهاي كشور اطلاع دقيق ندارد. به طور اسمي‌2هزارو 400 غار در كشوراعلام شده ولي انجمن غار و غارشناسي معتقد است آمار دقيق غارها با نقشه برداري و تشكيل پرونده زمين شناسي،
باستان شناسي و زيست شناسي ممكن است و آن زمان است كه مي‌توان به گردشگر خارجي گفت براي مطالعات به فلان
غار برود.در ايران ماهي كوري وجود دارد كه در دنيا به نام ايرانا شهرت دارد كه توسط زيست شناس خارجي در يكي از غارها كشف شده اين ماهي را به نام خود و آدرس ايران به ثبت رسانده است تا ظرفيتي باشد براي زيست شناسان جهان.با اينكه بزرگترين غار نمكي جهان در ايران است ،دومين غار نمكي جهان در 5500 متر در فلسطين ثبت جهاني شده ولي غار نمكي قشم هنوز به ثبت جهاني نرسيده است.12كيلومتر از غار كتله خور زنجان توسط غارنورد خوب دنيا لومن آلماني و غارنورد سوئيسي رنه شرر نقشه برداري شده ،10كيلومتر توسط غارنوردان ايراني نقشه برداري شده جمعا 22كيلومتر از اين غار در 5 طبقه
نقشه برداري شده كه اين غار مي‌تواند در جذب توريست حرفه اي مؤثر باشد و بدون اينكه به غار صدمه اي بزند از آن بازديد كند و در حال حاضر هزار متر از اين غار براي بازديد عموم آماده شده است.
چرا موافــــق فراهم كردن زيرساخت‌هاي گردشگري در غارها نيستيد؟
اگر منظور تان از زيرساخت‌ها كافه سنتي و رستوران حاشيه غارهاست نه موافق نيستيم. در 3سال گذشته استانداري‌هاي استان‌هاي مختلف براي توريستي كردن غارهايشان با هم رقابت كردند تا غارهايشان در حد غار عليصدر و كتله خور شود، چنين ظرفيت‌هايي در همه استان‌ها نيست و نيازي نيست مثل غار عليصدر 10غار داشته باشيم. كارهايي كه در غارها براي گردشگران صورت مي‌گيرد زيرساخت نيست زير تخريب است. الان از 11غاري كه ميلياردي براي آن هزينه شده يك تا دو غار برگشت سرمايه داشته و غاري مثل رود افشان در نزديكي تهران سيم‌هاي كابلش به سرقت رفته است. غارهاي كشورما قابليت جذب توريست تخصصي را دارد بدون اينكه نياز به ساخت هتل و فراهم كردن زير ساخت باشد. توريست‌ها در كنار غار چادر مي‌زنند بدون اينكه نياز به نورافكن و
سيم كشي برق داشته باشند و فقط با ابزار غارنوردي با كمترين آسيب از عميق‌ترين، طولاني‌ترين و پرآب ترين غارهاي ايران بازديد مي‌كنند.
ميراث تاريخي كه در غارهاي كشور وجود دارد چه وضعيتي دارند؟
خوشبختانه براي ثبت جهاني آثار، معرفي يك اثر طبيعي در كنار اثر تاريخي ضرورت پيدا كرده و با توجه به تمدن كهن ايران، آثار با ارزش زيادي در غارهايي مثل كرفتو به چشم مي‌خورد كه متاسفانه به علت بي‌توجهي، سنگ نگارهاي تاريخي غار تخريب شدند. تلاش انجمن اين است كه در كنار پاكسازي محيط غارها يادگاري‌هايي كه توسط بازديدكنندگان نوشته مي‌شود با كمترين آسيب از چهره غارها پاك شود و از بعضي دانشگاه‌ها در خواست مقاله كرديم تا با كمك آنها اين نوشته‌هاي رنگي را از غارها پاك كنيم.غار باستاني كلماكره و غار سنگ شكنان در فارس از جمله غارهاي دست كني هستند كه در گذشته جنبه سكونت داشتند. غار شاپور كه مجسمه هفت متري شاپور در آن است در زمان غارنوردي اگر به نشانه‌اي از آثار سكونت ببينيم بلافاصله با ميراث فرهنگي هماهنگي كرده تا براي حفاظت از آن اقدام كنند.اخيراً دژنظامي‌طاق فرامرز در فيروزكوه كه متاسفانه قبل از ما گروهي گنج ياب به آنجا رفته بودند به ميراث فرهنگي اعلام كرده و كار
نقشه برداري آن را تمام كرديم. اين غار در 40 متري زمين است. كاربرد نظامي‌داشته واز نظر تحقيقات باستان شناسي بسيار مهم بوده و براي رفتن به غار ابزار فني نياز است.در رابطه با منابع طبيعي، غار نيك در حد فاصل استان گلستان و سمنان را كشف كرديم. در آن غار اسكلت كاملي از حيوان گوشت خوار را ديديم شبيه به ببر مازندران كه 100 سال پيش منقرض شده است به محيط زيست اطلاع داديم كه تأييد نشد. كشف استخوان‌هاي جانوران منقرض شده براي تحقيقات زيست شناسي اهميت دارد.
براي غارنوردي تجهيزات تخصصي لازم است و آيا جزو تفريحات گران قيمت به حساب مي‌آيد؟
غار نوردي به چهار قسمت تقسيم مي‌شود. غار نوردي گروه يك ،دو ،سه و چهار كه به ترتيب سخت مي‌شوند كه همه غار نوردان نياز به تجهيزات ندارند. در غارنوردي عمومي‌ حتي بچه‌ها مي‌توانند حضور داشته باشند و با يك كلاه چراغدار مي‌توان از غار بازديد كرد. درگروه دو بچه‌ها حذف مي‌شوند چون غارنوردي با سنگ نوردي همراه مي‌شود .در گروه چهار غارهاي فني كه چاه دارند به آنها چاه غار گفته مي‌شود كه تجهيزات فني لازم است به دليل وارداتي بودن تجهيزات گران بوده و حداقل دو و نيم ميلياردتومان براي غارنوردي انفرادي لازم است. براي غارهاي افقي نياز به ابزار خاص نيست و با داشتن كلاه ايمني و چراغ پيشاني غارنوردي امكان‌پذير است.

جمعه 22 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ايران]
[مشاهده در: www.iran-newspaper.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن