واضح آرشیو وب فارسی:الف: عكس نگيريد؛ ذهن رويدادها را بهتر ثبت ميكند
نتايج تحقيقاتي كه بتازگي منتشر شده است، نشان ميدهند كه عكس گرفتن ميتواند مانع از ضبط خاطرات در ذهن شود.
به گزارش همشهري، با وجود موبايلهاي دوربيندار خيال همه راحت است كه هيچ لحظهاي از دست نميرود. چرا كه هر لحظه اراده كنيد، ميتوانيد لحظات را ثبت كنيد تا براي شما اين خاطرهها ماندگار شوند. غافل از اينكه خاطره بايد در ذهن و حافظه ثبت شود نه در حافظه موبايل و لپتاپ كه شايد چند وقت يك بار هم به آن سر نميزنيد!
نتايج تحقيقاتي كه بتازگي منتشر شده است، نشان ميدهند كه عكس گرفتن ،ميتواند مانع از ضبط خاطرات در ذهن شود. در صورتي كه ما، معمولا با اين توجيه كه نبايد هيچ لحظهاي را از دست داد، دائم در سفرها در حال عكس گرفتن هستيم آن هم با اين تفكر كه بعدا آنها را مرور ميكنيم.
اما مطمئن باشيد كه در اكثر اوقات اگر نيازي نباشد به اين عكسها نگاهي نميكنيد و حتي فراموش ميكنيد كه اصلا وجود دارند.
اين تحقيق را دكتر ليندا هنكل استاد دانشگاه فرفيلد - آمريكا انجام داده و نتايج آن در نشريه علوم روانشناسي منتشر شده است. او در باره اين تحقيقات ميگويد: "مردم چنان با شتاب و بدون تامل دوربين خود را در ميآورند تا لحظات را شكار كنند كه آنچه را كه جلوي چشمشان اتفاق ميافتد را از دست ميدهند. اتكا به تكنولوژي براي به ياد آوردن، مانند، ثبت لحظات با دوربين بجاي حضور با تمام وجود در لحظات لذت بخش، تاثير منفي در حفظ خاطرات خوب آن لحظهها دارد."
دكتر هنكل در اين تحقيقات از تعدادي دانشجو خواسته بود به موزه بروند و از آثار هنري زيباي آنجا عكاسي كنند يا آنها را به حافظه بسپارند. فرداي آن روز حافظههاي اين دانشجوها را بررسي كردند. آنها كه دوربين به دست گرفته بودند كمتر از آن دسته دانشجوياني كه به چشم و ذهن متكي بودند اشيا موزه را شناسايي كردند. اين دانشجويان جزئيات بصري بيشتري را به ياد ميآوردند.
تحقيقات ديگري در همين زمينه در چند دانشگاه آمريكا انجام شده است كه همه نشان ميدهند، امروزه مردم از اينترنت بجاي حافظه استفاده ميكنند و براي به يادآوردن به سراغ اينترنت ميروند درست همانطور كه كامپيوتر براي اطلاعات اضافه به هارد درايو وصل ميشود.
آشنايي با تاريخچه عكاسي
به عبارتي بايد گفت؛ ما چنان به موبايل و لپتاپ وابسته شدهايم كه اگر فورا چيزي را به ياد نياوريم به خودمان زحمت فشار آوردن به حافظه را نميدهيم. شايد به همين دليل باشد كه بيانسه، پرينس و بيورك در اجراهاي زنده اجازه استفاده از دوربين را به تماشاگران نميدهند با اين استدلال كه دوربين آنها از خود اجرا غافل ميكند.
دكتر هنكل تحقيقات بيشتري انجام ميدهد و متوجه ميشود كه وقتي براي عكس گرفتن از سوژه، دوربين را روي بخش خاصي از آن زوم ميكنيم بعدا كل سوژه را بهتر به ياد ميآوريم نه بخشي را كه روي آن زوم كرده بوديم. اين يعني "چشم ذهن" چقدر با "چشم دوربين" فرق دارد.
تحقيقات قبلي نشان دادهاند كه تماشاي عكس حافظه را تازه ميكند، اما بشرط اينكه براي اين كار وقت گذاشته شود. در صورتيكه تحقيقات نشان ميدهند، حجم عظيم عكسهاي ديجيتال و نامنظمي آنها باعث ميشود بسياري از مردم براي يادآوري خاطرات شخصي علاقهاي به رجوع به آنها نشان ندهند. براي يادآوري بايد به سراغ عكسهايي برويم كه با آنها رابطه برقرار ميكنيم، نه اينكه فقط آنها را روي هم انبار كنيم.
دكتر هنكل در حال حاضر مشغول بررسي و تحقيق بر روي اين موضوع است كه آيا محتواي عكس در به ياد آوردن خاطرات آنها موثر است؟ مثلا اگر خودمان در عكس باشيم يا اينكه به سوژه علاقمند باشيم ،آن را بهتر به ياد خواهيم آورد يا نه؟
جمعه 22 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: الف]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]