واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: پول ملي تقويت شده است/ بانك مركزي از تغييير نرخ ارز سود نميبرد
مدير اداره سياستها و بررسيهاي اقتصادي بانك مركزي با بيان اينكه روند تغيير نرخ ارز از تيرماه تاكنون چه به لحاظ اسمي و چه از نظر واقعي كاهشي بوده و تقويت ارزش پول ملي رخ داده است، خاطر نشان كرد: بانك مركزي از كاهش و يا افزايش نرخ ارز انتفاع نميبرد و به دنبال كاهش سفتهبازي و عمليات غيرمولد در بازار ارز است.
به گزارش خبرنگار بانك خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، پيمان قرباني با بيان اينكه نرخ ارز از متغييرهاي مهم و تاثيرگذار در اقتصاد كشور است و در تصميمات مربوط به توليد، مصرف و پسانداز و هم چنين تجارت خارجي تاثيرگذار است، خاطر نشان كرد: نرخ ارز در همه كشورها از اهميت و جايگاه ويژهاي برخوردار است.
وي در ادامه با اشاره به شكلگيري چرايي شكلگيري تحولات اخير اظهار كرد: عدم تعادل انباشته نقدينگي در گذشته و تحريمهاي ناعادلانه بينالمللي باعث شد در سالهاي 90 و 91 شوكهاي نرخ ارز را تجربه كنيم.
قرباني با اشاره به اينكه برخي از اين شوكها منشا انتظاراتي داشته و براساس انتظارات بدبينانه شكل گرفته است، تصريح كرد: مساله كاهش ارزش پول ملي يك مكانيزم خوداجراست و زماني كه فعالان بازار و مردم چنين چيزي را احساس كنند اقدام به تبديل داراييهاي خود به ارزهاي خارجي ميكنند.
مدير اداره سياستها و بررسيهاي اقتصادي بانك مركزي با اشاره به راهاندازي مركز مبادلات ارزي از سوي بانك مركزي و توسعه آن و هم چنين پوشش نيازهاي ارزي سعي در تبعيت بازار غيررسمي از اين مركز كرده است، خاطر نشان كرد: انتظارات خوشبينانه نيز بر نرخ ارز موثر هستند، بهطوري كه از تيرماه با شكل گيري انتظارات مثبت روند معكوس شد و شاهد كاهش نرخ ارز بوديم.
وي با اشاره به اينكه علاوه بر نرخ ارز تلاطم و نوسانپذيري نرخ ارز نيز اهميت دارد، گفت: اگر نرخ ارز از نوسانات بسيار برخوردار باشد، ريسك فعالان اقتصادي بيشتر خواهد شد.
قرباني با اشاره به اين كه در پي نوسانات نرخ ارز بسياري از افراد تمايل پيدا كردند كه ارز را به سبد داراييهاي خود اضافه كنند، گفت: در اين تصميمگيري افراد غيرحرفهاي و كساني كه از رفتارهاي گروهي تبعيت ميكنند تلاطمات را افزايش ميدهند و در مورد كاهش نيز همين اتفاق رخ ميدهد.
مدير اداره سياستها و بررسيهاي اقتصادي بانك مركزي با بيان اينكه بانك مركزي وظيفه قانوني حفظ ارزش پول ملي را به عهده دارد گفت: اين امر همواره به عنوان يك اصل براي بانك مركزي مطرح بوده است.
وي به اظهارات چندي پيش رييس كل بانك مركزي مبني بر اينكه نرخ ارز به كف رسيده است، اشاره و اضافه كرد: در آن زمان شاهد كاهش قيمت براساس هيجانات بوديم و همان طور كه اعلام كردم نوسانات كاهشي نيز مذموم است.
قرباني با بيان اينكه نرخ ارز بايد براساس سيگنال و يا علامتهاي بنيادين تغيير كند، گفت: تجربه گذشته نشان داده كه افتهاي هيجاني اثرات ناپايدار دارند و بانك مركزي طبق وظيفه خود در راستاي ثباتبخشي به بازار ارز از اعتبارات رياست بانك مركزي بهره گرفت تا ثبات را ايجاد كند و نبايد اين اظهارنظر رييس كل بانك مركزي را به معناي مخالفت بانك با كاهش نرخ ارز تعبير كرد.
مدير اداره سياستها و بررسيهاي اقتصادي بانك مركزي با اشاره به اينكه انتظارات مثبت در جهت رفع تحريمها بايد با شواهد عيني و عملي همراه ميشد، تاكيد كرد: بنابراين بايد توجه كرد كه پيام رييس كل بانك مركزي در راستاي ثباتبخشي به بازار بود و هيچ نوع فرصتي را از اقتصاد كشور نگرفت.
وي با بيان اينكه از تيرماه تاكنون روند تغيير نرخ ارز از نظر اسمي و واقعي كاهشي بوده و تقويت ارزش پول ملي رخ داده است، خاطر نشان كرد: هيجانات ماهيت زودگذر دارند و نوسان نرخ ارز چه به سمت افزايش و چه به سمت كاهش زودگذر است و در اين راستا ميتوان گفت صحبت رييس كل بانك مركزي طول دوره انحراف را كاهش داد.
قرباني درباره نرخ پايدار ارز گفت: نرخ ارز در كوتاهمدت، ميانمدت و بلندمدت از موارد مختلفي تاثير ميپذيرد، بهطوري كه عرضه و تقاضا و هم چنين اخبار و شايعات در كوتاهمدت بر نرخ ارز تاثيرگذار هستند.
وي با اشاره به اين كه اجزاء تراز پرداختها و روند ورود و خروج سرمايه و سياستهاي پولي تاثير بلندمدت بر نرخ ارز دارند، خاطر نشان كرد: در بلندمدت شكاف تورم داخل و خارج رشد اقتصادي و رقابتپذيري و بنيه اقتصادي بر نرخ ارز تاثير خواهند داشت.
مدير اداره سياستها و بررسيهاي اقتصادي بانك مركزي با طرح اين سوال كه آيا بانك مركزي اساسا از افزايش و يا كاهش نرخ ارز انتفاع ميبرد، گفت: آنچه اتفاق ميافتد اين است كه تمركز بانك مركزي بر اتاق مبادلات ارزي افزايش يافته و اعتقاد داريم كه هرچه بتوانيم عمق و سطح اين مركز را افزايش دهيم به طور اتوماتيك از التهاب بازار غيررسمي نيز كاسته ميشود.
قرباني با بيان اينكه بانك مركزي از افزايش و يا كاهش نرخ ارز انتفاع نميبرد، گفت: به دنبال كاهش سفتهبازي و عمليات غيرمولد در بازار ارز هستيم و در اين راستا طي ماههاي اخير سفتهبازي به شدت كمرنگ شده و نگهداري پول خارجي گزينه مناسبي براي حفظ ارزش پول نيست و افراد به سمت بازار سرمايه و بورس گرايش پيدا كردهاند.
مدير اداره سياستها و بررسيهاي اقتصادي بانك مركزي با تاكيد بر اينكه نوسان بازار ارز به شدت محدود شده و به دنبال آن هستيم كه اين روند در آينده نيز ادامه يابد، اظهار كرد: اميدواريم با تقويت خوشبينيها شواهد عملي بيشتري در زمينه بهبود جريانهاي ورودي و تقويت اقتدار بانك مركزي را شاهد باشيم.
وي با اشاره به اينكه بانك مركزي حفظ و حمايت از ارزش پول ملي را وظيفه خود دانسته و از آن دفاع ميكند، اظهار كرد: اگر عوامل بنيادين اقتصاد، تعديل نرخ ارز به سمت كاهش و تقويت ارزش پول ملي باشد مشكلي نداشته و از آن استقبال ميكنيم.
قرباني با تاكيد بر اينكه سياست بانك مركزي كنترل تلاطمهاي هيجاني در بازار ارز است، تصريح كرد: ميخواهيم نرخ ارز را در مسيري كنترل كنيم كه با مباني اقتصاد كلان سازوكار باشد و هرچه پهنه اقتصاد پويا باشد بانك مركزي متناسب با آن مواضع خود را تعيين ميكند.
وي با بيان اينكه در يك مقايسه ارزش پول ملي با مابه ازاي داراييها، كالا و خدمات و پول خارجي سنجيده ميشود و با توجه به انضباط مالي و سياستهاي پولي دولت شاهد هستيم كه نرخ تورم به سرعت رو به كاهش است.
مدير اداره سياستها و بررسيهاي اقتصادي بانك مركزي با اشاره به اينكه با روند رو به بهبود ارزش پول ملي روبهرو هستيم، گفت: بازار مسكن، خودرو و ... از آرامش برخوردار شده و قيمت پول خارجي نيز به لحاظ اسمي و واقعي نيز كاهش يافته و نوسانات محدود شده است.
وي سياست بانك مركزي را برنامهريزي جهت حركت به سمت يكسانسازي نرخ ارز عنوان و خاطر نشان كرد: بخشهاي مختلف مطالعات در اين زمينه را در دست اجرا دارند و لازمهي اين امر برقراري انضباط پولي و مالي در كشور است كه در مسير مطلوبي پيش ميرود.
قرباني با اشاره به بهبود بهرهگيري از ذخائر ارزي ابراز اميدواري كرد كه يكبار ديگر شاهد يكسانسازي نرخ ارز در آينده نه چندان دور باشيم.
انتهاي پيام
جمعه 22 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]