واضح آرشیو وب فارسی:جمهوري اسلامي: سالمندان، گنجينههايي از تجربيات زندگي
يك دكتراي روانشناسي گفت: سالمنداني كه تنها زندگي ميكنند غالبا بخش اعظم وقت خود را به فكر كردن درباره فرزندان دور از خود يا با حسرت خوردن براي همسر مرحوم خود يا هر دو ميگذرانند اين گونه انزوا ممكن است به سهولت منجر به افسردگي شود و به كنش مناسب اجتماعي زيان برساند.
دكتر مهرانگيز شعاع كاظمي با بيان اينكه در يك خانواده متعارف و متعادل، سالمندان نقش سرپرست و راهنما را ايفا ميكنند، گفت: اين بزرگان كارشان امر و نهي، هدايت و ارشاد و تنظيم سياست كلي خانواده است. فرزندان از آنها پيروي كرده و شيوه زندگي را ميآموزند.
اين عضو هيات علمي دانشگاه الزهرا گفت: سالمندان، پاسدار ارزشها و حافظ سنتهاي اصيل و ارزيابي فرهنگ و ميراث اجتماعي هستند. آنان با معاشرت و انس با نسل جديد، ميكوشند مفهوم زندگي را براي آنها روشن كنند.
وي يادآور شد: سالمندان مراقب هستند تا لغزش و خطايي از نسل جديد سر نزند، اخلاق و ادب را به آنها بياموزند و حفظ و حراست از دستاوردها را به آنان آموزش دهند. سالمندان، همانند نگهباني هستند كه امور و جريانهاي داخل شونده و بيرون رونده را تحت مراقبت دارند و تلاش ميكنند خانواده در مسير صواب هدايت شود.
اين دكتراي روانشناسي تاكيد كرد: سالمندان به ظاهر پير و ناتوان شدهاند و به عبارتي به مرحله بازنشستگي رسيدهاند، اما واقعيت اين است كه اين افراد، تواناييهاي بسياري دارند كه به تناسب سن ميتوانند آنها را مورد استفاده و بهرهبرداري قرار دهند.
شعاع كاظمي گفت: بسياري از اين افراد براي نسل جوان افرادي مهم و قابل اعتمادند كه ميتوانند به تربيت جوانان پرداخته و مشكلات و مسائل آنان را حل كنند.
وي خاطرنشان كرد: سالمندان باتجربهها و اندوختههايي كه دارند، قادرند اعضاي خانواده و جامعه را در حل مشكلات ياري دهند و شادي و طراوت در زندگي به وجود آورند. تدابيري كه سالمندان براي زندگي در پيش ميگيرند و تلاشهايي كه در زندگي به كار ميبرند، بسيار مهم و ارزنده است.
اين دكتراي روانشناسي يادآور شد: جامعه و نسل جوان به هدايت و ارشاد نياز دارد تا بتواند در مسير صحيح زندگي گام بردارد.
وي افزود: سالمندان از اين جهت كه صاحب آگاهيها و اطلاعات فراوان هستند، ميتوانند با فراهم آوردن موجبات هدايت و ارشاد جوانان، جامعهاي را از سقوط در سراشيبي انحطاط و زوال حفظ كنند. سالمندان، گنجينههايي از تجربههاي زندگي را به همراه دارند.
شعاع كاظمي با بيان اينكه سالمندان، در مقايسه با جوانان، در محيط اجتماعي متفاوتي زندگي ميكنند، گفت: 9 درصد كساني كه بيش از 65 سال دارند در حالت محروميت اجتماعي بيش از حد زندگي ميكنند و آثار اين محروميت بر سلامت رواني آنها قابل ملاحظه است.
وي ادامه داد: هر آنچه به كم شدن عزت نفس و ارزش اجتماعي فرد كمك كند ميتواند زمينه ظهور اختلالات رواني در سالمندان را مساعد سازد، بازنشستگي اجباري، همراه با احترام عميق به كار، ميتواند احساسات منفي نسبت به خود و نسبت به موقعيت به وجود آورد و اين احساسات قادرند مشكلات جسمي- رواني ايجاد كنند.
اين دكتراي روانشناسي يادآور شد: سالمنداني كه تنها زندگي ميكنند غالبا بخش اعظم وقت خود را به فكر كردن درباره فرزندان دور از خود يا با حسرت خوردن براي همسر مرحوم خود يا هر دو ميگذرانند. اين گونه انزوا ممكن است به سهولت منجر به افسردگي شود و به كنش مناسب اجتماعي زيان برساند.
شعاع كاظمي با بيان اينكه پديده تنهايي كه به همراه بيوهگي پديدار ميشود سه بعد دارد، گفت: اين ابعاد شامل گذشته، حال و آينده است. اولين بعد عبارت است از زيستن در گذشته كه در آن انسان زمان حال را نسبت به گذشته نامساعد ارزشيابي ميكند. او اين گونه تنهايي را حسرت گذشته توصيف ميكند.
وي افزود: دومين بعد عبارت است از تمايل به احساس نقص و منزوي بودن. سومين بعد همان بيم و هراس از افزايش تنهايي است كه اين بعد ميتواند به برقراري روابط خوب در زمان حال زيان برساند.
به گزارش ايسنا، اين دكتراي روانشناسي در پايان خاطرنشان كرد: تأثير فشار بر بيماري و سلامت رواني در دوران سالمندي منشاء مهم مشكلاتي را تشكيل ميدهد كه به موقعيت اجتماعي وابستهاند. پژوهشها رابطه مستقيمي را ميان تعداد تغييرات مهم زندگي فرد و دورههاي بيماري ناشي از آن آشكار ساخته است. در واقع بيوهگي، طلاق و از دست دادن كار و ازدواج ميتواند خطر مرگ و ابتلا به بيماريهاي بدخيم را افزايش دهد.
چهارشنبه 20 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جمهوري اسلامي]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]