تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 3 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):اى مؤمن! به تحقيق اين دانش و ادب بهاى جان توست پس در آموختن آن دو بكوش كه هر چه بر...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843261169




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ازدواج بدون نان اضافه برخي از آداب و رسوم ازدواج به دلخوري، ناراحتي و حتي بر هم زدن اين مراسم مي‌انجامد


واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: ازدواج بدون نان اضافه برخي از آداب و رسوم ازدواج به دلخوري، ناراحتي و حتي بر هم زدن اين مراسم مي‌انجامد
شمع و چراغا رو روشن كنيد، امشب عروسي داريم، اما فكر نكنيد به همين سادگي‌هاست. براي اين كه بخواهيد عروسي راه بيندازيد و دو نفر را به خانه بخت بفرستيد، بايد از هفت‌خوان رستم رد شويد. از همان قدم اول كه پسري به خواستگاري دختري مي‌آيد تا مراسم ازدواج و پاتختي و... همگي خطوط قرمز و قوانين نانوشته‌اي دارد كه اگر آن را رعايت نكنيد، ممكن است برخي ناراحت شوند و اگر رعايت كنيد هم ممكن است باعث دلخوري برخي ديگر شود، اما هميشه راه سومي وجود دارد، كافي است به آن فكر كنيد.


از بريدن «بله» تا بريدن «مهر»

مهريه يكي از سنت هاي شرعي و قانوني ما است. نام زيبايي دارد و اگر درست تعيين شود مشكلي براي ازدواج پيش نخواهد آورد، اما مشكل زماني ايجاد مي شود كه براي تعيين آن، دو خانواده، جلسه اي معروف به مهربران يا بله بران را با مناقصه و مزايده اشتباه مي گيرند.

قوم عروس و داماد هر كدام بايد سعي كنند مبلغ را به نفع خودشان تغيير دهند. خانواده عروس با دلايلي چون مهريه را چه كسي داده است و چه كسي گرفته است و همچنين بيان رقم مهريه بقيه اعضاي خانواده، سعي در بالابردن رقم آن دارند و خانواده داماد هم با آوردن دلايلي چون بي ارزش بودن ماديات و مهم بودن مهر و علاقه بين طرفين، سعي در پايين آوردن مبلغ آن خواهند داشت.

در برخي مواقع چانه زني در اين گونه مراسم آنقدر زياد مي شود كه تا فسخ جلسه بله بران پيش مي رود. البته اگر دختر و پسر تمايل زيادي به اين ازدواج داشته باشند، با ريش سفيدي بزرگان خانواده جلسه ديگري با نام: بله بران2، براي رسيدن به تفاهم تشكيل مي شود. تمديد اين جلسه تا ده بار بلامانع است و خانواده عروس مي توانند تا آنجا كه لازم است براي حفظ آبرو و خانواده داماد براي جلوگيري از ضرر احتمالي با هم چانه بزنند.

صورت خوشي ندارد اگر قدم اول آشنايي دو خانواده با اين حرف و بحث ها باشد. در برخي مواقع حرف هايي اين ميان زده مي شود كه باعث دلخوري طرفين مي گردد. و اما چه كنيم تا مهربران تبديل به يك جنگ تن به تن نشود؟ بهتر است دختر و پسر خودشان بر سر تعداد سكه به تفاهم برسند و خانواده درجه اول هم با خبر باشند و بعد از آن كه توافق بين خودي ها انجام شد در يك جلسه سمبليك بقيه بزرگ تر ها را نيز دعوت كرده و شأن خود را با چانه زني پايين نياورند.

اندر مصائب خريد عروسي

خريد از دو جهت مي تواند يك پيش نياز سخت براي تشكيل خانواده باشد:

1ـ اقلامي كه بايد خريداري شود مانند: سرويس طلا، حلقه، ساعت، لوازم آرايش، سشوار، ريش تراش، پارچه، لباس، كيف، كفش و...

2ـ نحوه خريد: دو نفري، دو نفر به همراه يك يا دو همراه، گروهي

اين كه هر خانواده اي رسم دارد چه چيزهايي بخرد، خود حكايت پردردسري است كه گاهي باعث اختلاف مي شود. برخي رسم دارند از نوك پا تا فرق سر را خريد كنند. حال زماني را در نظر بگيريد كه رسم دو خانواده با هم متفاوت باشد. بيچاره عروس و داماد كه اين ميان به جاي آن كه بهترين روزهاي خود را بگذرانند، بايد تلاش كنند تا اختلافي پيش نيايد.

اما گاهي نحوه خريد كردن هم بر مشكلات اين پيش نياز لازم الاجرا اضافه مي كند. چند نفر از قوم عروس، چند نفر از خانواده داماد كه همگي صاحب نظر هستند نيز به نشانه احترام همراه با عروس و داماد به بازار مي روند. ناهار دسته جمعي را مهمان جيب آقاي داماد هستند، اما بخش جالب آن خريد هديه هايي با عنوان «سرخريدي» براي افرادي است كه قدم رنجه كرده اند و همراه عروس و داماد راهي بازار شده اند.

حلقه اي كه قرار است يك عمر به نشانه عشق و وفاداري در دست چپ عروس و داماد باشد، طبق نظر تمام نزديكان خريداري مي شود، براي خريد هر كدام از لوازم هم يكي صاحب نظر و كاربلد است. گاهي مادر داماد چيزي را تائيد مي كند كه مادر عروس نمي پسندد. خيلي از حرف و حديث هايي كه تا مدت ها رابطه عروس و داماد را خراب مي كند، از حرف ها و برخوردهاي هنگام خريد نشات مي گيرد.

اما مي شود يك خريد شيرين و به ياد ماندني داشت، بهترين راه اين است كه خود عروس و داماد با هم به خريد بروند. البته خريد حلقه و سرويس طلا مي تواند همراه بزرگ ترهاي درجه اول باشد. اين كه چه چيزهايي بخرند هم بهتراست به ملزومات و لوازم واقعا ضروري اكتفا شود، وقت براي خريد بسيار است. در گيرودار مراسم ازدواج، جيب آقاي داماد براي چيزهايي كه مصرف زيادي ندارند خالي شود، كار عاقلانه اي نيست.

شب يلداي پرهزينه

به شما پيشنهاد مي كنم اگر قرار است ازدواج كنيد، طوري برنامه ريزي كنيد كه تا شب يلدا همسرتان را به خانه خود بياوريد، در غير اين صورت بايد پولي براي دادن هديه اي به نام «شب يلدايي»كنار بگذاريد. برخي رسم دارند اين هدايا را دسته جمعي به خانه عروس ببرند.

سبد انار و ميوه هاي نوبرانه، همراه با هندوانه اي كه تزئين شده است، بخش زيباي اين شب است كه مي تواند در صورت علاقه مندي دو طرف حفظ شود، اما خريد لباس و طلا و... آن هم در روزگاري كه هر كدام از اينها هزينه قابل توجهي به خود اختصاص مي دهد، يك رسم دست وپاگير است.

حاشيه هاي يك سفره عقد

روز عقدكنان، عروس و داماد بر صدر مجلس مي نشينند و چند نفري يك سفره پارچه اي را بالاي سر آنها مي گيرند و يكي هم مشغول قند ساييدن مي شود، اما اين همه ماجرا نيست و گاه اتفاقاتي مي افتد كه باعث دلخوري مي شود.

در قدم اول گاهي افراد طلاق گرفته يا بيوه را از مجلس بيرون مي كنند، به دليل اين كه حضور آنها باعث بديمني ازدواج خواهد شد. حال فرض كنيد خواهر داماد يا خواهر عروس جزو افرادي باشد كه بايد اتاق را ترك كند!

ساييدن قند يكي از مراسمي است كه مانند حمل مشعل المپيك باعث افتخار بوده و نزديكان اصرار دارند در اين امر مهم شركت كرده و جاي خود را به قوم و خويش هاي خود بدهند نه گروه رقيب.

موكول شدن بله گفتن به بعد از گرفتن زيرلفظي حكايت ديگري است كه البته در هياهوي مراسم بعد از آن
گم مي شود. اين كه هديه چگونه باشد، عروس و داماد مقابل كدام يك بايستند و احترام بيشتري بگذارند، از مسائلي است كه مي تواند ايجاد دلخوري كند. گاهي مواقع مدت ها پس از تمام شدن مراسم و هنگام باز پخش آن يعني زمان ديدن فيلم عروسي، برخي دلخوري ها شروع مي شود.اما مي توان يك عقدكنان بي حاشيه داشت، اگر هر رسم و رسومي را كه مي خواهيم اجرا كنيم، به دنبال دلايل عقلاني آن باشيم. مثلا واقعا فكر كرده ايد، كسي كه همسرش را از دست داده، به چه دليل حضورش پاي سفره عقد مي تواند باعث بدبختي عروس و داماد شود؟ علاوه بر كنار گذاشتن خرافات بي اساس، از كنار برخي رفتارهايي كه باعث دلخوري تان مي شود هم بهتر است بگذريد. در اين گونه مراسم، گاهي افراد ناخواسته رفتاري دارند كه باعث دلخوري ديگري مي شود. كمي ظرفيت داشتن كمك مي كند تا خاطره تلخي از يك روز شيرين نداشته باشيد.

بده بستان هاي پرهزينه

«خلعتي» هديه اي است از طرف خانواده عروس به خانواده داماد كه در روز پاتختي تقديم مي شود. گروه هدف مادرشوهر، پدرشوهر، خواهرشوهرها و برادرشوهرها به همراه همسران آنهاست؛ البته برخي به بزرگ ترهايي چون مادربزرگ و عمه بزرگ و... هم تقديم مي كنند.

اين كه عروس خانم هداياي تزئين شده را مقابل چشم همه به خانواده همسر خود بدهد، هم يكي از آداب اين مراسم است. حال فكر كنيد خانواده اي كه درگير و دار جهاز دادن است، بايد هزينه اي را براي خريد خلعتي كنار بگذارد. گاهي مواقع خانواده داماد از هداياي دريافتي راضي نيست يا جاري ها گمان مي كنند هديه خواهرشوهر بهتر بوده و برعكس. در بيشتر مواقع خلعتي و مخلفات آن حرف و حديثي به همراه دارد.

قباله پيچ هم هدايايي است كه همراه با قباله ازدواج از طرف خانواده داماد به خانواده عروس تقديم مي شود. برخي سر سفره عقد اين كار را مي كنند و برخي هم در مراسم پاتختي.

هديه هميشه باعث افزايش مهر و محبت نيست، اگر صادقانه نباشد و از صميم قلب اهدا نشود. اگر پرتكلف بوده و نوعي اجبار پشت آن باشد. اين كه ما اصرار داريم هدايايمان مقابل چشم فاميل داده شود، مي تواند مشكلاتي ايجاد كند.بهتر است اگر دو خانواده دوست دارند به هم هدايايي بدهند، بي تكلف و با كمترين هزينه، آن هم در يك مجلس خصوصي بين خودشان رد و بدل شود.

گاهي آن قدر تكلف و آداب و رسوم بي پشتوانه در ازدواج وجود دارد كه فراموش مي شود اين همه دوندگي براي چيست. قرار است يك كلبه عشق ساده براي باهم بودن دو نفر ساخته شود تا بقيه عمرشان را در آرامش كنار هم زندگي كنند. حال خودتان بگوييد، مراسم ازدواجتان با تمام مخلفاتش چقدر در ايجاد آرامش بعد از رفتن به زير يك سقف نقش موثر داشت؟ بهتر است با غربالگري رسم و رسوم صحيح و غلط، با حفظ ارزش هاي اصيل از خرافات بي پشتوانه قلم بگيريد.

پاتختي، چرا و چگونه؟

ما ايراني ها در بر قراري جشن ازدواج، پشتكار زيادي داريم. در افسانه هايمان وقتي ازدواجي خيلي مهم است، مي گويند هفت شبانه روز جشن و پايكوبي كردند. ما براي آن كه از قديمي ها كم نياوريم؛ هرچند يك شب مراسم ازدواج مي گيريم، اما با مخلفاتش همان هفت شبانه روز را درگير هستيم.

«پاتختي» يكي از حاشيه هاي مهم و ضروري ازدواج است كه از قضا در آن اتفاقاتي ممكن است رخ دهد كه باعث شود حرف و حديث هايش تا آخر زندگي همراه عروس و داماد باشد.

براي روشن شدن موضوع، اول كمي در مورد اين مراسم بخوانيد:

در دانشنامه فرهنگ ازدواج ما، پاي تختي يا پاتختي به مراسمي گفته مي شود كه فرداي روز عروسي برگزار شده و خانواده دو طرف براي دادن هدايا در خانه عروس و داماد يا پدرداماد جمع مي شوند. لازم به ذكر است كه محل برگزاري آن در منابع ذكر نشده و قابل تغيير است.

بخش مهم و هيجان انگيز آن، اعلام هداياست كه از اعلام نتايج كنكور حياتي تر بوده و گاهي باعث دردسرهايي مي شود.

سرود دست جمعي: اين مال كيه و اين مال كيه؟ از سوي همه اقوام و پاسخ يك نفر كه مسئول باز كردن هداياست كه مثلا: عمه عروس يا خاله داماد از جمله اين مراسم است. در برخي خانواده ها يك نفر هم مسئول ثبت هدايا مي شود، به اين دليل كه عروس و داماد هديه هركس را فراموش نكرده و در مواقع لزوم جبران كنند!

حال اگر كسي توانايي مالي براي شركت در اين مسابقه را نداشته باشد، حال و روزش معلوم است. خيلي مواقع افراد براي حفظ آبرو و دوري از حرف ديگران، خود را به آب و آتش مي زنند تا هديه شان از ديگران چيزي كم نياورد.

هديه و پيشكشي يعني سهيم بودن در شادي هم، ديگر عدد و رقم آن نبايد آن قدر مهم باشد و اعلام آن به ديگران چه لزومي خواهد داشت؟

در بيشتر مواقع افراد روي بسته پول يا كادوي خود، اسمشان را مي نويسند و عروس و داماد مي توانند بعدا سر فرصت آنها را باز كرده و هر وقت لازم شد، جبران كنند.يكي ديگر از اركان مهم پاتختي موضوع «خلعتي» و «قباله پيچ» است كه شرايط و ضوابط و اهميت خودش را دارد.

جهازبران و جهازبينان

يكي از سنت هاي ما همراه كردن همه لوازم زندگي همراه عروس خانم است، به طوري كه وقتي خانواده اي صاحب دختر مي شود، از همان ابتدا دلشوره تهيه جهيزيه او را دارد. اين كه پدر و مادر، راحتي فرزند را مي خواهند و دوست دارند كاري كنند كه در ابتداي راه دخترشان كم و كسري نداشته باشد؛ هرچند كار چندان ساده اي نيست، اما اگر فقط به نداشتن كم و كسري اكتفا شود، چندان دشوار هم نخواهد بود، ولي داشتن ماشين ظرفشويي و مبلمان و ده ها لوازم لوكس و زينتي ديگر كه مي شود زندگي را بدون آنها شروع كرد.اين روزها همراه داشتن اين وسايل نوعي ارزش است و باعث شده تهيه جهيزيه سخت باشد. از طرفي زماني كه لوازمي را براي حفظ آبرو و ديده شدن در چشم قوم داماد يا حتي برخي از اقوام خود به فرزندتان مي دهيد، اجراي مراسم جهازبران و جهازبينان لازم مي شود.

روزها دوندگي در بازارها و چيدن خانه، همه وهمه به اميد بخش آخر مسابقه انجام مي شود؛ زماني كه از اقوام دعوت مي شود تا براي ديدن خانه جديد عروس و داماد جمع شوند. اين خانه نبايد شباهتي به كلبه عشق ترسيم شده در كارت هاي عروسي داشته باشد؛ خانه اي ساخته ايم، سايه بانش همه عشق، زير پا فرش وفا، اما در عمل اگر بتوانيد از چند جا قرض و قوله كرده و فرش دستبافت راهي خانه دخترتان كنيد، مضايقه نخواهيد كرد.

خدا كند در روز جهازبينان، خانواده داماد به اندازه كافي تشكر كرده و كسي از اقوام خودي و رقيب، حرفي از كم و كسري نزنند، وگرنه ممكن است يك دلخوري عميق ايجاد شود.

برداشتن صورتجلسه از جهاز عروس خانم و امضا گرفتن از آقاي داماد هم گاهي باعث ناراحتي مي شود، البته خانواده هايي كه اين كار را مي كنند، با پيش بيني شرايط منفي كه خداي نكرده ممكن است در آينده رخ دهد، با پيش فرض كار از محكم كاري عيب نمي كند، چنين اقدامي را انجام مي دهند، اما مي توان با نگهداشتن فاكتورهاي اقلام بزرگ، اين مشكل را حل كرد.

هيچ لزومي ندارد از همان اول، خانه عروس و داماد را چون يك مغازه لوازم خانگي پركنيد. هركس هر جهازي كه مي دهد، بايد فقط براي راحتي فرزندش باشد نه چيز ديگر. پس نمايش دادن جهزيه كار اشتباهي است كه هم مصرف زدگي را بالا مي برد و هم باعث نگراني خانواده هايي مي شود كه وضع مالي خيلي خوبي ندارند و نمي توانند در اين نبرد شركت كنند.

پاتختي، چرا و چگونه؟

ما ايراني ها در بر قراري جشن ازدواج، پشتكار زيادي داريم. در افسانه هايمان وقتي ازدواجي خيلي مهم است، مي گويند هفت شبانه روز جشن و پايكوبي كردند. ما براي آن كه از قديمي ها كم نياوريم؛ هرچند يك شب مراسم ازدواج مي گيريم، اما با مخلفاتش همان هفت شبانه روز را درگير هستيم.

«پاتختي» يكي از حاشيه هاي مهم و ضروري ازدواج است كه از قضا در آن اتفاقاتي ممكن است رخ دهد كه باعث شود حرف و حديث هايش تا آخر زندگي همراه عروس و داماد باشد.

براي روشن شدن موضوع، اول كمي در مورد اين مراسم بخوانيد:

در دانشنامه فرهنگ ازدواج ما، پاي تختي يا پاتختي به مراسمي گفته مي شود كه فرداي روز عروسي برگزار شده و خانواده دو طرف براي دادن هدايا در خانه عروس و داماد يا پدرداماد جمع مي شوند. لازم به ذكر است كه محل برگزاري آن در منابع ذكر نشده و قابل تغيير است.

بخش مهم و هيجان انگيز آن، اعلام هداياست كه از اعلام نتايج كنكور حياتي تر بوده و گاهي باعث دردسرهايي مي شود.

سرود دست جمعي: اين مال كيه و اين مال كيه؟ از سوي همه اقوام و پاسخ يك نفر كه مسئول باز كردن هداياست كه مثلا: عمه عروس يا خاله داماد از جمله اين مراسم است. در برخي خانواده ها يك نفر هم مسئول ثبت هدايا مي شود، به اين دليل كه عروس و داماد هديه هركس را فراموش نكرده و در مواقع لزوم جبران كنند!

حال اگر كسي توانايي مالي براي شركت در اين مسابقه را نداشته باشد، حال و روزش معلوم است. خيلي مواقع افراد براي حفظ آبرو و دوري از حرف ديگران، خود را به آب و آتش مي زنند تا هديه شان از ديگران چيزي كم نياورد.

هديه و پيشكشي يعني سهيم بودن در شادي هم، ديگر عدد و رقم آن نبايد آن قدر مهم باشد و اعلام آن به ديگران چه لزومي خواهد داشت؟

در بيشتر مواقع افراد روي بسته پول يا كادوي خود، اسمشان را مي نويسند و عروس و داماد مي توانند بعدا سر فرصت آنها را باز كرده و هر وقت لازم شد، جبران كنند.يكي ديگر از اركان مهم پاتختي موضوع «خلعتي» و «قباله پيچ» است كه شرايط و ضوابط و اهميت خودش را دارد./ ضميمه چارديواري

ندا داوودي

سه شنبه 19 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[مشاهده در: www.jamejamonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن