واضح آرشیو وب فارسی:مهر: شيوع سرطان معده در كشور/ مصرف زياد نمك عامل ابتلا به بيماريهاي خطرناك است
كرمان - خبرگزاري مهر: عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي كرمان مصرف بيش از حد استاندار نمك در روز را عاملي براي بروز بيماريهاي خطرناك از جمله سرطان معده دانست.
به گزارش خبرنگار مهر، نوذر نخعي عصر يكشنبه در جمع خبرنگارن گفت: وقتي نام نمك مطرح ميشود ذهن بيشتر افراد به طرف بحث پرفشاري خون متبادر ميشود اما جدا از فشار خون، مصرف نمك زياد مي تواند افراد را منجر به بيماريهاي خطرناك ديگري چون سرطان معده نيز مبتلا كند كه يكي از شايعترين كشورها در ميزان سرطان معده كه اولين سرطان از نظر كشندگي است در كشور ما است.
وي در ادامه افزود: بنابراين صرفا نميتوان مصرف نمك زياد را دليل بر منتهي شدن به پرفشاري خون دانست اما ميتوان گفت كه پرفشاري خون مهمترين بيماري در اثر مصرف نمك مي باشد چرا كه در دنيا از هر سه نفر يك نفر به فشار خون مبتلاست و در كشور ما جمعيت بالاي 25 سال 25 درصدشان يا پرفشاري خون دارند يا پيش فشاري خون دارند كه 45 يا 46 درصد هستند و روي هم 70 تا 71 درصد جمعيت بزرگسال ايراني يعني جمعيت بالاي 25 سال با اين بيماري دست و پنجه نرم ميكنند و به همين دليل تاكيد ما بيشتر بر اين بيماري است.
نخعي با بيان اينكه دو اقدام بسيار مهم مي توان در زمينه پيشگيري از پرفشاري خون در سطح جامعه انجام داد گفت: رژيم غذايي و ورزش مي تواند در زمينه پيشگيري از پرفشاري خون نقش به سزايي را ايفا كنند.
وي رژيم غذايي را با توجه به اينكه قابل مديريت كردن است و متوليان امر بهتر مي توانند روي آن دست بگذارند را بهترين روش براي كاهش مصرف نمك دانست و گفت: در مقاله هاي 2010 كشورهاي اروپايي و آفريقايي يا توسعه يافته و در حال توسعه نيز مداخلاتي را روي اين مسئله انجام داده اند و به اين نتيجه رسيده اند كه كاهش نمك نان اقدامي است كه هم براي كل دولت هزينه بر نيست و هم اثربخشي آن زياد است و اصطلاحا هزينه اثربخش است.
نخعي با بيان اينكه دست گذاشتن بر روي نان استفاده از تجارب ديگران است و چيزي نيست كه ابداعي و اختراعي ما باشد و مسئله اي است كه در كشورهاي پيشرفته و در حال توسعه روي آن كار شده است، گفت: ما نيز در حال انجام بر روي اين كار هستيم كه اگر اين عمل را انجام دهيم ميزان پرفشاري خون در جامعه ما نيز مطمئنا كاهش پيدا خواهد كرد.
وي در ادامه با اشاره به اينكه كاهش پرفشاري خون رابطه مستقيم با كاهش سكته ها دارد افزود: طبق مطالعاتي كه در كشور ما انجام شده است سكته مغزي در كشور ما 10 سال سنش جوان تر و پايين تر از سن سكته مغزي در كشورهاي اروپايي است و دچار سكته هاي زودهنگام مي شويم و يكي از دلايل اصلي آن نيز پرفشاري خون است.
مصرف جوش شيرين در نانوايي هاي كرمان به صفر رسيده است/ برخورد با نانوايي هاي متخلف
مديرگروه بهداشت محيط دانشگاه علوم پزشكي كرمان نيز در ادامه اين نشست گفت: درصد استفاده از جوش شيرين در تهيه نان در نانوايي ها كه بيماري هاي زيادي مصرف كنندگان آن را تهديد مي كرد به صفر رسيده است و تنها در چند شهرستان ممكن است استفاده شود كه در رابطه با آن ها نيز كنترل و پيگيري هاي لازم نيز انجام شده است.
ماشاالله عربپور در ادامه تصريح كرد: براي كاهش مصرف نمك در نان بهتر است از سوي سازمان غذا و داروي كشور اين امر ابلاغ شود و اگر ميزان نمك در هر 100 گرم آرد بيشتر از دو گرم باشد، اين نان غيرقابل مصرف است و بايد با نانواي متخلف برخورد شود.
وي همچنين با توجه به اينكه آرد گندم كامل را آردي دانست كه هيچ درصد سبوسي از گندم طي مرحله توليد از آن جدا نشده باشد گفت: ناني كه سبوس بيشتري داشته باشد مسلما تيره تر به نظر خواهد آمد.
سفيد بودن نان ملاك سنجش كيفيت نان نيست/ سبوس گندم منبع غني ويتامين
وي در ادامه گفت: در مراحل توليد آرد گندم در صورت جدا شدن سبوس انواع مختلف آرد به دست خواهد آمد و هر چه سبوس جدا شده بيشتر باشد و يا كاملا سبوس گيري شده باشد آرد حاصل سفيدتر مي باشد چرا كه درصد نشاسته آن بيشتر و پروتئين و فيبر و املاح و ويتامين هاي آن به نسبت كمتر خواهد شد.
اين مسئول ضمن بيان اينكه بيشترين ويتامين نان در سبوس آن كه از جنس فيبر است و رنگدانه هاي گندم در آن جاي دارند، گفت: متاسفانه درصد زيادي از مصرف كنندگان به دليل ناآگاهي به اين امر از نان سفيد كه بدون سبوس و يا كم سبوس است استقبال مي كنند.
وي از مردم خواست كه براي تهيه نان مصرفي خود و خانواده محل هاي معتبر را كه شرايط بهداشتي در آن ها رعايت مي شود و همچنين مجوز پخت نان را دارند و تحت نظر مراكز بهداشت هستند را انتخاب كنند.
عربپور همچنين گفت: مصرف كنندگان ناني را كه درصد سبوسگيري آن كم باشد و يا اصلا سبوسگيري نشده باشد را انتخاب كرده و سفيد بودن نان را ملاك بر كيفيت و مرغوبيت نان نگذارند و از تهيه نان توسط افراد دورگرد جدا خودداري كنند.
كد خبر: 2191687
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۱۸ - ۱۰:۴۵
دوشنبه 18 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]