واضح آرشیو وب فارسی:معماری نیوز: "منبر" مسجد جامع يزد هيزم آش نذري شد!
اين منبرچوبي كه داراي چند رديف گره چيني نيز بود، وسيله زورآزمايي تعدادي از اهالي شد تا آنكه بالاخره تكه هايش نقش زمين شد و آماده رفتن زير ديگ ها!
به گزارش معماري نيوز، مصطفي اوليا در شهرآرماني نوشت: ظهر امروز(۱۴ آذر ۹۲) گذرم به خيابان مسجد جامع افتاد، شور و هيجاني در بين اهالي و كسبه بود چرا كه مشغول پختن آش نذري بودند.
به گفته كسبه طي چند سال گذشته دانشگاه علوم پزشكي يزد گاز و اجاق هاي آشپزخانه خود را براي كمك به اين نذري در اختيار اهالي قرار مي داده است، ولي امسال اين اتفاق نيفتاده و به همين دليل وانت هايي مشغول آوردن هزيم بودند.
... در اين ميان درب پشت مسجد جامع باز شد و دو گاري مشغول انتقال برخي از ضايعات چوبي شدند، در اين ميان اما بر روي يكي از گاري ها يك منبر چوبي بود! من و تعدادي از حاضرين با تعجب علت آوردن منبر را جويا شديم و با آگاهي از اينكه منبر براي هيزم آش آورده شده، با مخالفت خود منبر را بازگردانيديم.
جدا از اينكه منبر در اين جابجايي ها دچار صدماتي شده بود، مجددا به اصرار سرايدار مسجد جامع كه تكرار ميكرد اين منبر را بيد (موريانه) خورده است و مسووليتش با من! دوباره منبر به پاي ديگ ها آورده شد!
اين منبرچوبي كه داراي چند رديف گره چيني نيز بود، وسيله زورآزمايي تعدادي از اهالي شد تا آنكه بالاخره تكه هايش نقش زمين شد و آماده رفتن زير ديگ ها! جالب تر آنكه تعدادي نيز اين مصرع از شعر نسيم شمال " مي بخور منبر بسوزان مردم آزاري مكن را كه اكنون بعنوان ضرب المثل بيان مي شود را مي خواندند !
در اين ميان آنچه به ذهن مي آيد اين است كه:
- مگر اكثر منبر ها و ساير وسايلي كه در عزاداري ها مورد استفاده قرار مي گيرند، وقف نيستند؟ چراكه اموال وقفي مسائل ويژه خود را دارند
- به شخصه اطلاعي از اينكه اين منبر داراي ارزش تاريخي بوده است ندارم،(هر چند به گفته حاضرين حداقل مربوط به ۱۰۰سال گذشته است) و همچنين اگر از چراهايي كه در ارتباط با نحوه نگهداري صحيح آثاري از اين دست هم هست بگذريم، اما آيا تصميم گيرننده ي اينكه اين منبر داراي قدمت است يا خير بر عهده سرايدار مسجد جامع يزد است؟
- جداي از اينها، آيا اين عمل حرمت شكني براي اقلامي از اين دست نيست؟!
در پايان آنچه بنظرم ضروري مي رسد، اين است كه در محيط هاي تاريخي كه مراسمي اينچنين برگزار مي شود(انواع مراسم ملي و مذهبي) مي بايست توسط سازمان ميراث ثبت شوند تا با حضور كارشناسي از اين سازمان از تخريب هاي احتمالي جلوگيري، و بر حسن اجراي مراسم نظارت شود.
-
چه خوب مي شد اكنون كه سازمان ميراث كه خود بعلت گستردگي بناها و همچنين وظايف خود، نيروي كافي براي رسيدگي به اينجور مسائل را ندارد، در قالب تفاهم نامه اي با نيروي انتظامي(پليس ۱۱۰) رسيدگي آني به اين مسائل را در شهرهاي مهم تاريخي به پليسي با عنوان "پليس ميراث" واگذار مي كرد تا اين قسمت از نيروي انتظامي محل مشكوك به تعرض به بناهاي تاريخي را تا فراخواندن كارشناسي از ميراث زير نظر مي گرفت.
دوشنبه 18 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: معماری نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]