واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: سفر به جزيره قشم گنبدي از جنس دريا
جام جم آنلاين: سرزمين چهار فصل ايران به دليل تنوع آب و هوايي و گستردگي جغرافيايي خود همواره و در تمام روزهاي سال امكان انتخاب مقصد دلخواه را به مسافران ميدهد.
در اين روزهاي زمستاني كه شايد نزول گسترده برف و باران در سراسر كشور موجي از سرما به راه انداخته، سواحل زيباي خليج فارس ميتواند فرصتي باشد تا دمي در هواي متعادل و مناسب اين منطقه از سرماي زمستاني گريخته و تجربهاي متفاوت داشته باشيم.
جزيره قشم بزرگترين جزيره خليج فارس، همواره يكي از جاذبههاي گردشگري جنوب ايران بوده و از چند دهه اخير با اجراي سياست مناطق آزاد تجاري، ميزان مسافران اين جزيره بشدت افزايش پيدا كرده و به موازات آن امكانات رفاهي ـ اقامتي رشد محسوس داشته است.
شايد براي بسياري از مسافراني كه از سراسر ايران به قصد جزيره قشم سفر ميكنند، خريد كردن و گشت و گذار در بازارچهها و پاساژهاي آن اصليترين انگيزه سفر باشد، ولي نبايد اجازه داد اين موضوع باعث ناديدهگرفتن ساير ديدنيهاي جزيره شود.
يكي از ديدنيهاي اين جزيره براي گردشگران و بويژه دوستداران آثار تاريخي و فرهنگهاي بومي، مقبره «بيبي تمسنتي» است.
مقبره «بيبيتمسنيتي» در روستاي «تم سنيتي» در جزيره قشم واقع در استان هرمزگان است. از روستا كه بگذريد با بستري خشك شده از رودخانهاي كه گويا تا همين چندي پيش جاري بوده، روبهرو ميشويد و پس از گذشتن از آن اولين چيزي كه توجهتان را جلب ميكند، نماي باقيمانده گنبدي تاريخي است كه نشان ميدهد آدرس را درست آمدهايد.
بنا از جنس سنگ و مرجان همراه با روكش آهك صدفي ساخته شده است اگر شما هم جزو افراد كنجكاو و تيزبين باشيد با كمي پيادهروي در اطراف اين آرامگاه دچار شگفتي فراواني ميشويد زيرا با يك نگاه اجمالي ميتوانيد تعداد زيادي تكههاي سفال را از دورههاي مختلف تاريخي و همچنين سنگ قبرهاي تاريخي مشاهده كنيد.
اين مكان داراي ارزش و احترام خاصي بين مردم روستاست، به اين صورت كه دور تا دور آن را قبرهاي بسياري از دوران مختلف تا امروزه پوشانده است.
بناي مقبره داراي پلاني چهار ضلعي است كه از خارج به هشت ضلعي تبديل و به گنبد ختم ميشود. آنچه از شواهد و قرائن پيداست در چهار طرف بنا سازههايي وجود داشته كه امروزه تخريب شدهاند.
اين سازهها به صورت يك تل آوار در ضلع جنوبي، بقاياي دو ديواره در ضلع غربي و باقيمانده اتاقي كوچك در ضلع شمالي و طاقنماهاي تزئيني در ضلع شرقي به چشم ميخورد. در داخل اتاق مقبره تلي از خاك ديده ميشود كه روي آن يك پارچه سبز رنگ كشيده شده است كه بيانگر اعتقاد اهالي روستا به تدفين شخصي بزرگ و احتمالا امامزاده در اين محل است.
شايد در كمتر نقطهاي از ايران بتوانيد مشابه اين گنبد را پيدا كنيد زيرا جنس گنبد بنا از مرجانهاي دريايي است و از داخل نيز با آهك صدفي اندود شده است.
هنوز در گوشه و كنار اين بنا آثار كاشيكاري و رنگهاي تند تكههاي باقيمانده كاشي به چشم ميخورد كه نشان ميدهد در روزگاري دور اين بنا داراي تزئيناتي از جنس كاشي بوده است.
در اطراف اين گنبد تعداد زيادي سنگ قبر با اشكال مختلف ديده ميشود كه روي بيشتر آنها كتيبههايي به خط كوفي، نسخ و ثلث وجود دارد.
متاسفانه بيشتر اين سنگ قبرها بايد در ويترين موزهها باشند، اما به دليل رطوبت و عوامل جوي مانند بارش باران در حال نابودي هستند و هنوز فكري به حال آنها نشده است.
در كوتاه آرامگاه، رو به گورستانى وسيع و باصفا باز مىشود كه روى مزارهاى آن گل كاكتوس كاشتهاند. بوتههايى كه از حدود آبان ماه تا ارديبهشت ماه هر سال غرق گلهاى سرخ رنگ و زيبا هستند.
نام «تم سنيتى» يا «طم صنيتى» (به روايت بعضى كتابها) در حقيقت بايد نامى باشد كه اسپانيايىها به بقعه پير داده و احتمالا تغيير يافته Tomb Saint يا Saint Tomp (مقبره مقدس) است.
پيمان احمدوند
چهارشنبه|ا|3|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 110]