واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: قیصر امینپور فقط روی كاغذ شاعر نبود
سهشنبه از سر سطر... موسوی گرمارودی: قیصر امینپور فقط روی كاغذ شاعر نبود و باز هم سهشنبهای دیگر در حوالی چهلمین روز پركشیدن قیصر امینپور، جمعی از شاعران و اهالی فرهنگ را در شب شعر «از سر سطر» گرد هم آورد و یاد شاعر «دستور زبان عشق» را تازه كرد. در این مراسم كه در تالار فردوسی دانشكدهی ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران برپا شد و اجرا بر عهدهی عبدالجبار كاكایی بود، عدنان طهماسبی - معاون دانشجویی دانشگاه تهران - با عرض خیرمقدم، در سخنانی كوتاه گفت: قیصر چون دلش با خدا بوده، كلماتش هم دلنشین شدهاند. قیصر دلش با خدا بود و خدا او را در دلهای مردم نگهدار است. همچنین علی موسوی گرمارودی، قیصر امینپور را با تمام معنی كلمه نشانهی صداقت دانست و افزود: قیصر با فضیلتهای بسیاری كه داشت، پشت كلمه كلمهی شعرش حضور داشت. او فقط روی كاغذ شاعر نبود و بیش از اینكه روی كاغذ شاعر باشد، در كردار و اعمالش شاعر بود. این شاعر در سخنانی دربارهی مجموعهی شعر «دستور زبان عشق» اظهار كرد: قیصر در این مجموعه در فرم و صورت اشعارش با اعتماد به نفس كامل، بدون اینكه دچار تزلزل شود، دوشادوش ذوق خود حركت میكند. ذهن اوست كه هندسهی بیرونی شعرش را تعیین میكند. در عین باریكاندیشی، دچار تقلیدهای روشنفكرانه نمیشود؛ از همینرو شعرش برای مخاطب خاص و عام دلچسب است. از سویی نیز به حافظ نزدیك میشود، بی آنكه غزلهایش رنگ و بوی قرن هشتم را داشته باشند. قیصر در شعر، شاعری معاصر است، اگرچه قالب غزل را كه قالبی هزارساله است، انتخاب میكند؛ اما نگاه او در همین قالب كهن، كهنه نیست؛ بلكه امروزی است. موسوی گرمارودی در ادامه با استناد به شعر «اخوانیه»ی قیصر كه خطاب به سیدسن حسینی گفته است، تصریح كرد: چنانچه خود در شعر اخوانیهاش میگوید، در قالب كهن غزل، نگاه نو كرده و این نگاه نو با دو رویكرد به زبان محاوره و امروزی حاصل شده است. او سپس به بررسی شعر آیینی امینپور پرداخت و با بیان مقدماتی، از این شاعر بهعنوان تنها شاعر آیینی یاد كرد كه در شعرهای آیینی خود، عشق و حماسه و عرفان را برابر و دوشادوش بهكار میگیرد و برای نمونه از شعر «نینامه» یاد كرد.
موسوی گرمارودی با خواندن بخشهایی از این شعر، در پایان تأكید كرد: این شعر به برجستهترین شعرهای آیینی از آغاز تا امروز پهلو میزند. همچنین مهمترین ویژگی شعر آیینی قیصر، دوری از برهنهگویی معنایی است. حتا حافظ هم در اشعار آیینیاش بسیار عریانتر از قیصر سخن گفته است. در عین حال ابهام در شعر او، شعرش را به معما و چیستان تبدیل نمیكند. سیدعباس سجادی نیز از قیصر بهعنوان شاعری آرمانخواه و صلحطلب یاد كرد و افزود: او حتا در شعرهای جنگش صلحطلب است. آرزوی قیصر، صلح و آزادی بود و در مورد جنگ هم اگر شعر میگوید، جنگستیز است. درواقع برای جنگ با جنگ شعر میگوید، كه نمونهی آن، شعر «طرحی برای صلح» است. این شاعر در ادامه با خواندن شعر «طرحی برای صلح»، به ارایهی سخنانی كوتاه دربارهی تصنیفسرایی پرداخت و در نگاهی مقایسهیی، قیصر را با 15 اثر موسیقایی فردی دانست كه در ذهن مخاطب مانده است. او كاست «نیلوفرانه» را با صدای علیرضا افتخاری شاهدی برای ادعای خود آورد و در پایان تأكید كرد: اشراف قیصر به موسیقی و دریافتش از موسیقی بسیار بالا بود. پرویز بیگی حبیبآبادی هم در سخنانی كوتاه گفت: حال كه خلاصهی خوبیها از میان ما رفته، بیایید كمی بیشتر بیاندیشیم و پشت لبخند مهربان او پنهان نشویم و او را به این و آن منتسب ندانیم. هرچه بیشتر از قیصر میگوییم، بار مسؤولیتمان را بیشتر میكنیم. این شاعر یادآور شد: اگر از یاران و دوستان بودیم، باید بدانیم كه با قیصر عزیز فاصله داشتیم و باز هم بدانیم كه بهای ما در تعلقات زمینی خلاصه میشود و بهای قیصر عزیز فقط عشق بود، عشق!
بیگی در پایان یك مثنوی را تقدیم به قیصر امینپور خواند. همچنین در ادامهی برنامه، جواد محقق به بیان خاطره پرداخت و افشین یداللهی، حسین اسرافیلی، علی زارعان، شیرینعلی گلمرادی، ناصر فیض، سعید نوری و رضا اسماعیلی به شعرخوانی پرداختند. در این مراسم كه با همكاری دانشكدهی ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران، معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی واحد تهران و جهاد دانشگاهی دانشكدهی ادبیات و علوم انسانی برگزار شد، نفرات برگزیدهی مسابقهی شعر دانشجویی «از سر سطر» بهیاد قیصر امینپور معرفی شدند. از بین 70 اثر رسیده به دبیرخانهی جایزه، رضا نیكوكار، وحید طلعت، علی سلیمانی و احمد ارجمندی بهعنوان چهار نفر برگزیده انتخاب شدند. از نفرات پنجم تا هفدهم شامل: مرتضی حیدری، الناز سرخانلو، مریم حقیقت، سمیرا میرزایی، مهدی میرآقایی، محمدحسن بهنامفر، شهلا اصلانلو، آزیتا مؤمنزاده، اختر شاملو، پدیده شجاعی، علیاصغر امید، مصطفی خلیلیفرد و آرش پورعلیزاده هم برای شعرخوانی دعوت شد، كه برخی در مراسم حضور نداشتند. در پایان نیز نماآهنگی از زندگی قیصر امینپور، حاضران را با خود همراه كرد. منبع : ایسنا مطالب مرتبط :و قاف حرف آخر عشق است... دل نوشته «حسام الدین سراج» در رثای...
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 260]