واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس از موسيقي87 گزارش ميدهد؛طنين نواي موسيقي از بهار تا بهار
خبرگزاري فارس: طي يك سال گذشته در عرصههاي مختلف هنري به خصوص در زمينه موسيقي اتفاقاتي به وقوع پيوست كه در زير به اختصار به آنها اشاره ميكنيم.
به گزارش خبرنگار موسيقي فارس، امسال نيز به دنبال برنامهريزي هنرمندان موسيقي ، از ابتداي سال شاهد برگزاري كنسرتها و انتشار آلبومهايي بوديم كه رونق بازار موسيقي را در برداشت.
*اركستر ملي آغازگر كنسرتهاي سال
اركستر موسيقي ملي به رهبري فرهاد فخرالديني و خوانندگي علي مينوسپهر 4 تا 6 ارديبهشت در تالار وحدت به روي صحنه رفت. در اين اجرا كه به مناسبت دهمين سال فعاليت اركستر ملي برگزار شد قطعاتي چون سوئيت آفرينش، لولاك، معراج، محمد آخرين مرسل و بخشي از موسيقي سريال امام علي (ع) نواخته شد.در اين سه شب همانند تمامي اجراهاي اركستر ملي صندلي تالار وحدت مملو از مخاطبان اين كنسرت بود.
اجراي ديگر اين اركستر در سال جاري در جشن خانه موسيقي ،در شيراز و بيست و چهارمين جشنواره بين المللي موسيقي فجر بود.همچنين اين اركستر آخرين اجراي خود را همراه با دو خواننده جديد در اواخر اسفندماه برگزار مي كند.
*شجريان و حراج خوشنويسي هايش
محمدرضا شجريان كه سال گذشته انبوهي از مردم را به واسطه برگزاري كنسرتهايش به تالار بزرگ كشور كشانده بود ابتداي سال با برگزاري دور نهايي كارگاه آوازش ، تابلوهاي خوشنويسي اهدايي اش را در معرض فروش قرار داد.
اين نمايشگاه كه در مجموعه فرهنگي هنري آسمان داير شد دربرگيرنده 100 تابلوي اهدايي به استاد مسلم آواز بود.
* نواي تار لطفي با گروههاي سه گانه شيدا
محمدرضا لطفي كه به گفته بسياري از هنردوستان سال گذشته با برگزاري كنسرتش بعد از 25 سال در ايران باعث گرديد ديگر بزرگان موسيقي نيز به صحنه بيايند امسال نيز از 26 تا 28 ارديبهشت با گروههاي سهگانه شيدا در تالار بزرگ كشور به روي صحنه رفت.
در اين كنسرت كه توسط مؤسسه فرهنگي -هنري آواي شيدا برگزار ميشود ابتدا گروه "بازسازي شيدا " به خوانندگي "امير اثنيعشري " قطعات بازسازي شده از آثار "درويشخان " و "علياكبر شيدا " در مايه آواز ابوعطا را اجرا كردند.
در بخش ديگري از اين برنامه گروه "بانوان شيدا " آثار منتشر نشدهاي از "محمدرضا لطفي " در دستگاه ماهور و گروه همنوازان شيدا به خوانندگي محمد معتمدي آثار منتشر نشده و بعضا جديدي از محمدرضا لطفي در مايه آواز دشتي را اجرا نمودند.
همزمان با اين كنسرت آلبوم "وطنم، ايران " اولين كار گروه جديد همنوازان "شيدا " به آهنگسازي "محمدرضا لطفي " و خوانندگي "محمد معتمدي " در تالار وزارت كشور رونمايي شد.
بعد از اين اجرا محمدرضا لطفي به همراه گروه محمد قوي حلم نوازنده تنبك و گروه همنوازان شيدا در بيست و چهارمين جشنواره بين المللي موسيقي فجر به روي صحنه رفت و بعد از 30 سال سپيده و چاوش 6 و8 را اجرا نمود و سپس اجراهايي را نيز در گرگان برگزار كرد.
*اجراي آثار هنرمندان انقلاب در تالار وحدت
اركستر سمفونيك تهران به رهبري منوچهر صهبايي اولين اجراي خود را در سال 87 9تا 11 خرداد برگزار كرد.
در اين كنسرت كه به پاسداشت جايگاه رهبر كبير انقلاب اسلامي، همزمان با نوزدهمين سالگرد ارتحال ايشان با عنوان "روايت موسيقايي همپاي جلودار " برگزارشد، اركستر سمفونيك تهران به همراه گروه كر دفتر موسيقي قطعاتي از آهنگسازان 2 نسل انقلاب از جمله "خميني اي امام " از محمد حسن شاهنگيان و قطعاتي از علي رحيميان ،علي شكوهي ، سعيد ذهني و علي بكان را به خوانندگي علي مينو سپهر ، اسفنديار قرهباغي و محمد گلريز اجرا كردند.
اركستر سمفونيك تهران علاوه بر اين اجرا كنسرتهايي را در هفته دفاع مقدس و جشنواره موسيقي فجر برگزار كرده است.
* جشنواره موسيقي آواي مهر
همزمان با ولادت حضرت فاطمه كبري (س) و هفته گراميداشت مقام مادر و روز زن سومين جشنواره موسيقي آواي مهر به همت مركز موسيقي سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران به دبيري ارفع اطرايي برگزار شد.
در اين جشنواره گروهاي مختلفي از بانوان در ژانرهايي چون سنتي، محلي، كوبهاي، پاپ، آواز جمعي، تكخواني و ... با موضوع "زن ايراني، جلوه پاكي و مهر "، " زن ايراني، خلاقيت و نوآوري "، " زن ايراني، انتظار و اميد به آينده روشن "، " زن ايراني، مهر و زندگي شهري "، "زن ايراني، انقلاب اسلامي و دفاع مقدس " ، از دوم لغايت چهارم تير به رقابت پرداختند.
* انتشار آلبوم "كريس ديبرگ " و "آريان "
حضوركريس دي برگ در ايران و نويد اجراي او با گروه آريان از جمله اتفاقات موسيقايي سال بود كه همه مخاطبان را در انتظار شنيدن اين موسيقي مشترك گذاشته بود اما به دلايل بسيار اين امر محقق نشد و تنها دوستداران اين هنرمند با انتشار آلبوم موسيقي "بي تو با تو " كه اولين همكاري "كريس ديبرگ " و "آريان "بود بخشي از اين كنسرت را به خانه هايشان آوردند.
اين آلبوم كه به همت محسن رجب پور شكل گرفت و منتشرشد فروش بالايي را در بازار موسيقي به خود اختصاص داد به طوري كه انتشار آن به دور سوم و چهارم هم كشيد.
*اجراي شجريان با شهناز بدون همايون
از ديگر كنسرتهاي مهم سال اجراي محمدرضا شجريان به همراه گروه شهناز و البته بدون حضور همايون شجريان در تالار بزرگ كشور بود.
اين كنسرت كه 29 و 30 خرداد، 1، 2، 6، 8 و 9 تير در تالار بزرگ كشور برگزار شد گروه شهناز قطعاتي را بر اساس اشعار مولانا، حافظ و سعدي اجرا كردند .
قبل از زمان كنسرت مسئولين برگزاري اعلام كرده بودند كه بخشي از درآمد حاصل از اين كنسرت به بازسازي آرامگاه شمس تبريزي در شهرستان خوي اختصاص مي يابد اما استاد آواز ايران در حين اجرا در جمع خبرنگاران گفت كه چنين نخواهد شد.
*روايت "حسن كسايي " از "قصههاي عشق مجنون "
تازهترين اثر "حسن كسايي " استاد ني، با عنوان "قصههاي عشق مجنون " به صورت آلبوم موسيقي در بازار منتشر شد.
قصههاي عشق مجنون، حاوي اشعاري از مولانا جلالالدين بلخي است كه توسط رضا معيني حكايت ميشود و نوازندگان سازهاي كوبهاي همايون نصيري، محمود رفيعيان، حسن آزده فر، سام خاجه وند و شاهين شيخ بهايي، استاد كسايي را همراهي ميكنند.
اين اثر منحصر به فرد از محصولات موسسه نغمه شهر است كه همراه با كتابچهاي حاوي مطالبي از بزرگان موسيقي و شعر منتشر گرديده است.
* پورناظريها بر آفتاب خليج فارس را روايت كردند
گروه موسيقي شمس به سرپرستي كيخسرو پورناظري به همراه نوازندگان مسلمان از ديگر كشورها ديگر گروهي بودند كه 23 تا 26 مرداد كنسرت خود را با عنوان "برآفتاب خليج فارس " در كاخ سعدآباد برگزار كردند.
اين كنسرت كه به لحاظ فرم واندازه و نيز تبليغات گسترده جزء كنسرتهاي پر هزينه بود با اجراي متفاوت پورناظري ها و نوازندگاني از ديگركشورها حجم بسياري از مخاطبان را به خود اختصاص داده بود.
*آواز شهرام ناظري در كاخ نياوران
يكي ديگر از بزرگان موسيقي كه امسال اجرايي را در تهران برگزار كرد، شهرام ناظري بود كه بعد از دريافت نشان شواليه اولين كنسرت خود را به همراه گروه مولوي در كاخ نياوران برگزار كرد.
در اين كنسرت كه بليتهاي آن همانند ديگر كنسرتها از 10 تا 40 هزار تومان به فروش رسيده بود مخاطبان شاهد اجراي آلبوم جديد ناظري با عنوان رومي و چند قطعه قديمي بودند.
يكي از ديگر جريانهايي كه ناظري در اين سال به راه انداخت اجراي خود و گروهش در شهرستانهاي مختلف بود كه باعث گرديد كه هم سالنهاي شهرستانهاي مربوطه فعال شوند و هم هنردوستان شهرستاني از موسيقي فاخر بهره مند گردند.
*اولين اجراي مستقل همايون شجريان در تهران
بعد از اجراي گروه شهناز بدون همايون شجريان، اين خواننده جوان اولين اجراي خود را بدون پدر به همراه گروه دستان در اواخر مرداد و اوايل شهريور در تالار بزرگ كشور برگزار كرد.
اين كنسرت كه در دوبخش با عنوان قيژك كولي و خورشيد آرزو به مدت 4 شب برگزار گرديد بازهم نتوانست نياز طرفداران شجريانها را برآورده كند تا اينكه آلبوم اين كنسرت در بازار موسيقي منتشر شد.
اين اثر نيز همانند ديگر آثار همايون شجريان در راس جدول فروش آثار موسيقايي قرار گرفت.
* اين فصل را با من بخوان روايت ديگر انتظامي از جنگ
در هفته دفاع مقدس اركستر سمفونيك تهران به رهبري مجيد انتظامي اثري را با عنوان سوئيت سمفوني "اين فصل را با من بخوان " در تالار وحدت اجرا كرد.
اين اثر كه تركيبي از موسيقي و حركات نمايشي است، قصهاي را بر اساس برخي آثار موسيقي در حوزه دفاع مقدس بيان ميكرد، كه روايت با روز واقعه آغاز و از حماسه خرمشهر، از كرخه تا راين و بوي پيراهن يوسف ميگذشت و به آژانس شيشهاي و سرانجام سمفوني ايثار ميرسيد.
قطعات نمايشي اين اركستر نيز به كارگرداني حسين پارسايي بود كه 4 تا 12 مهر در تالار وحدت اجرا شد.
*جشن خانه موسيقي و حضور پررنگ هنرمندان
نهمين جشن خانه موسيقي به دبيري داريوش پيرنياكان امسال با رويكرد درآمدزايي براي خانه موسيقي به مدت يك هفته در تالار بزرگ كشور برگزار شد و گروههايي چون شهناز به سرپرستي محمدرضا شجريان، كامكارها و اركستر ملي در آن به اجراي برنامه پرداختند.
اين جشن 25 مهر با اجراي كامكارها آغاز و با برگزاري كنسرت اركستر ملي و گروهشهناز ادامه يافت و از آنجايي كه قرار بود درآمد حاصل از اين كنسرتها به خريد ملك خانه موسيقي اختصاص يابد بليت هاي آنها به همان قيمت هميشگي بليت ها يعني از 10تا 40 هزار تومان به فروش رفت.
در اين يك هفته گروه كامكارها و اركستر كلي قطعات قديمي خود را براي مخاطبان نواختند و تنها گروه شهناز بود كه با معرفي سه ساز ابداعي استاد شجريان برگزار گرديد.
*اجراي پاپيها براي جذب مخاطب
اجراي چهار هنرمند موسيقي پاپ كشورمان از جمله عصار،مديري،رهنما و يزداني اتفاق موسيقايي ديگري بود كه با فروش هنگفت بليت مخاطبان را براي شنيدن چند قطعه كوتاه موسيقي به تالار بزرگ كشور كشانده بود.
اين كنسرت كه در قالب جشنواره فرهنگي ايدز به همت يونيسف برگزار شده بود نه تنها كنسرت نبود بلكه فضايي براي جذب مخاطب براي اجراهاي مستقل هر كدام از اين هنرمندان بود چرا كه هر كدام در زمان مشخصي كه از اين كنسرت داشتند تنها 2 قطعه از آثار گذشته خود را اجرا كردند و سپس نويد برگزاري كنسرتي مستقل را به مردم داند و از آنها خواستند كه در آن اجراها نيز آنان را همراهي كنند.
اين كنسرت كه جزء پرفروش ترين كنسرتهاي پاپ بود نتوانست نياز مخاطبان را پاسخ دهد.
*نواي موسيقي هنرمندان ايران و جهان در جشنواره فجر
جشنواره بيست و چهارم موسيقي فجر از 19 تا 26 دي در تالارهاي بزرگ تهران برگزار شد.
اين جشنواره كه بزرگ ترين جشنواره موسيقي در سال است بواسطه حضور گسترده گروههاي داخلي و خارجي و اجراهاي متعدد خيل عظيمي از مخاطبان را به خود اختصاص مي دهد.
در جشنواره امسال درآمدزايي همانند سال گذشته بواسطه حضور گروههاي پاپ بيشتر از دورهايي قبلي بود چرا كه در بخش پاپ جشنواره هنرمنداني به روي صحنه رفتند كه جزء پرطرفدارترين گروههاي پاپ بودند.
*كنسرت مشترك عليزاده و درويشي
بعد از جشنواره موسيقي فجر اتفاق جديدي در موسيقي رخ داد وآن هم اجراي آثار "عليزاده " و "درويشي " توسط اركستر سمفونيك ناسيونال اكراين بود.
در اين كنسرت كه به همت مجله موسيقي فرهنگوآهنگ و با همكاري انجمن موسيقي ايران برگزار شد، قطعات مشهور "عصيان " براي پيانو، اركستر سازهاي زهي و كوبهاي، اثر جاودان "نينوا " براي ني و اركستر زهي و همچنين قطعه معروف "تركمن " براي تريوي سهتار و اركستر زهي از ساختههاي حسين عليزاده و همچنين سوييت "كليدر " براي اركستر زهي اثر جديد "محمدرضا درويشي " به اجرا درآمد.
*نتهاي "مجيد انتظامي " براي انقلاب
سمفوني بزرگ انقلاب به مناسبت سي امين سال انقلاب به سفارش معاونت هنري ارشاد توسط مجيد انتظامي شد و از 16تا 19 بهمن توسط اركستر سمفونيك تهران و كروه كر دفترموسيقي در تالار وحدت اجرا شد.
اين اثر كه به خوانندگي سالار عقيلي ونيما مسيحا اجرا گرديد جزء بزرگترين پروژهاي موسيقي در طول سال جاري بود كه بودجه اي از موسيقي را به خود اختصاص داده بود.
*تغيير مديريت دفتر موسيقي ارشاد
يكي از اتفاقات بارزي كه امسال در زمينه موسيقي رخ داد تغيير مديركل دفتر موسيقي ارشاد بود.
محمدحسين احمدي از خرداد 85 مديريت دفتر موسيقي را عهدهدار بود كه بعد از گذشت سه سال از مديريت طي حكمي از سوي وزير ارشاد، محمدعلي خبري به جاي او منصوب گرديد.
انتهاي پيام/ا
سه|ا|شنبه|ا|20|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 275]