واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به مهمترين رويدادهاي سال ۲۰۰۸ميلادي تركمنستان ((۲
كليات. تركمنستان. رويداد. سياست
عشق آباد - ازسرگيري صادرات گاز تركمنستان به ايران در بيست و پنجم آوريل سال گذشته ميلادي ( ۶ارديبهشت) يكي از اخبار مهم منطقه آسياي مركزي و كشورهاي مشترك المنافع همسود بود.
تركمنستان صادرات گاز خود به ايران را از ۲۹دسامبر سال گذشته ميلادي (۸ دي (۸۶به بهانه مشكلات فني قطع كرده بود.
صادرات گاز تركمنستان به ايران از طريق خط لوله ۲۰۰كيلومتري موسوم بهكرپجه ردكوي كه در سال ۱۳۷۶خورشيدي به بهره برداري رسيد، انجام مي شود.
سفر نخست وزير كره جنوبي در راس هيات بلندپايه اقتصادي و سياسي به عشق آباد و ديدار با رييس جمهوري تركمنستان از مهمترين رويداد ماه مي( ۲۷ ارديبهشت (۸۷بود.
در پايان ديدار رييس جمهوري تركمنستان و نخست وزير كره جنوبي ۹يادداشت تفاهم در زمينه همكاريهاي حمل و نقل دريائي، انرژي برق، بازسازي بندر تركمنباشي،نساجي، خريد ماشين آلات شركت هيوندا،بانكي،اتاقهاي بازرگاني و صنايع و ساخت و ساز و حمل و نقل ريلي امضا شد.
سفر رييس جمهوري تركمنستان به باكو و ديدار با همتاي آذري از ديگر رويدادهاي اوايل خرداد بود.
تركمنستان و آذربايجان پس از انتخاب قربان قلي بردي محمداف به رياست جمهوري اين كشور آسياي مركزي تلاش دوچنداني براي بهبود روابط بين دو كشور از بهمن سال ۱۳۸۵آغاز كرده اند.
روابط عشق آباد باكو در زمان صفر مراد نيازاف رييس جمهوري سابق تركمنستان بدليل پارهاي اختلافات در درياي خزر و ميدانهاي نفتي آن تيره بود بطوريكه عشق آباد سفارت خود را در باكو تعطيل كرد.
با اين وجود، پس از انتخاب بردي محمداف به رياست جمهوري، تحرك ديپلماسي بين تركمنستان و آذربايجان افزايش چشمگيري يافته است بطوريكه روساي جمهوري اين دو كشور تاكنون چندين نوبت با يكديگر ملاقات كرده اند.
سفر عباس محتاج معاون امنيتي و انتظامي وزير كشور جمهوري اسلامي ايران براي حضور در دومين نشست وزراي كشور سازمان همكاريهاي اقتصادي (اكو) از ديگر وقايع ماه ميتركمنستان بود.
در نشست دو روزه وزراي كشور سازمان همكاريهاي اقتصادي (اكو) درباره راههاي مبارزه با مواد مخدر، مهاجرت غيرقانوني انسان، تروريسم،جنايات سازمان يافته و جرايم ديگر بحث و تبادل و نظر شد.
قايم مقام وزير امورخارجه ايران چهارم تيرماه به تركمنستان سفر و با رييس جمهوري اين كشور ديدار و مذاكره كرد.
عليرضا شيخ عطار پس از ديدار با قربان قلي بردي محمداف به خبرنگار ايرنا گفت: دو طرف موضوعات مختلف دوجانبه، منطقهاي و بينالمللي را در اين ديدار بررسي كردند.
قائم مقام وزير امورخارجه كشورمان با اشاره به اينكه در ديدار با رييس جمهوري تركمنستان درباره موضوع افغانستان، درياي خزر و موضوع پرونده هستهاي كشورمان بحث و تبادل و نظر شد،گفت: بردي محمداف از موضوع هسته اي كشورمان حمايت و تاكيد كرد كه استفاه صلح آميز انرژي هستهاي حق همه كشورهاست.
رييس جمهوري تركمنستان شانزدهم ژولاي ( ۲۶تير) عازم بخارست پايتخت روماني شد.
بردي محمداف پانزدهم فروردين ماه امسال نيز براي حضور در نشست سران كشورهاي سازمان پيمان آتلانيك شمالي (ناتو) عازم بخارست پايتخت روماني شده بود.
رييس جمهوري تركمنستان قانون جديد درباره منابع هيدروكاربور اين كشور سرشار از منابع عظيم انرژي را در ۲۱آگوست ( ۳۱مرداد) تصويب كرد.
اين قانون عبارت از ۱۱فصل و ۶۴ماده ميباشد و تمامي فعاليتها و مسايل قانوني و حقوقي درباره صنعت نفت و گاز را دربر ميگيرد و در ماده اول اين قانون آمده است كه آژانس دولتي در امور مديريت و بهره برداري از منابع هيدروكاربور تركمنستان به عنوان طرف حقوقي از همه اختيارات در زمينه مديريت و بهره برداري از منابع هيدروكاروبر اين كشور برخوردار مي باشد.
در اين قانون ، مقررات و اختيارات دولت، صدور پروانه به شركتهاي خارجي، شرح حقوقي اصطلاحات و عبارت ميدانهاي نفت و گاز، بلوك ها، دريافت پروانه ، موافقت نامه تقسيم محصول، نظارت بر فعاليتهاي نفتي از جمله در دريا، خطوط لوله گاز و نفت،بيمه،ماليات، همكاريهاي بينالمللي در صنعت نفت و گاز، قراردادها و مسايل مالي و عرضه محصولات و فرآوردههاي منابع هيدروكاربور درج شده است.
رييس جمهوري چين يكي از كشورهاي قدرتمند جهان هشتم شهريورماه به عشق آباد سفر و با بردي محمداف ديدار و مذاكره كرد.
در پايان اين سفر مقامات تركمنستان و چين چهار موافقت نامه همكاري در ارتباط با توسعه و گسترش همكاريهاي اقتصادي،تجاري و فرهنگي امضا كردند.
تركمنستان و چين در حال ساخت خط لوله گاز به طول هفت هزار كيلومتر است كه با بهره برداري از آن در اواخر سال جاري ميلادي سالانه حدود ۴۰ميليارد مترمكعب گاز صادر ميشود.
از ديگر وقايع مهم ماه سپتامبر و اوايل اكتبر سال گذشته ميلادي انحلال مجلس مصلحت خلق و همچنين درگيري نظامي نيروهاي امنيتي با افرادي كه عشق آباد آنها را قاچاقچي مواد مخدر ميناميد ولي برخي سامانههاي خبري آن ها را وهابي عنوان ميكردند، بود.
وزير نفت جمهوري اسلامي ايران و مديرعامل شركت ملي صادرات گاز ايران بيست و نهم اكتبر ( ۸آبان) براي حضور در جشنهاي سالروز استقلال تركمنستان به عشق آباد سفر كردند.
غلامحسين نوذري و سيدرضا كسايي زاده با رييس جمهوري تركمنستان ديدار و در زمينه گسترش همكاريهاي دوجانبه بحث و تبادل و نظر كردند.
از وقايع ماه ماه نوامبر سال گذشته ميلادي ميتوان به سفر رييس جمهوري تركمنستان به كره جنوبي اشاره كرد و بردي محمداف در اين سفر بر سر خريد اتوبوس از اين كشور به توافق رسيد.
اين درحالي است كه پيش از اين، عشق آباد تعداد زيادي خودرو سبك و سنگين مسافربري از جمهوري اسلامي ايران خريداري كرده بود.
سومين نمايشگاه اختصاصي كالاهاي كشورمان در عشق آباد بيست و هشت نوامبر ( ۸آذر) با پيام رييس جمهوري تركمنستان گشايش يافت .
بردي محمداف در اين پيام تاكيد كرده بود كه روابط دو كشور همسايه ايران و تركمنستان كه از دوستي چندين قرني برخوردار بوده،به مرحله جديدي گام گذاشته است.
مردم تركمنستان از اين نمايشگاه سه روزه كه ۵۰شركت در زمينههاي مختلف نظير صنايع و مواد غذايي، مصالح ساختماني،اتصالات و لوله،خودرو و قطعات آن،لوازم خانگي و بهداشتي، تجهيزات پزشكي و صنايع بسته بندي حضور داشتند، استقبال گستردهاي انجام دادند.
برگزاري انتخابات مجلس تركمنستان در ۱۴دسامبر( ۲۴آذر) از ديگر رويداد مهم سياسي سال گذشته ميلادي در اين كشور بود.
در اين انتخابات گفته شد كه حدود ۹۴درصد از جمعيت شش ميليون نفري تركمنستان حضور پيدا كردند ولي ناظران خارجي سازمان ملل متحد و سازمان امنيت و همكاري اروپا تاكنون گزارشي از نحوه برگزاري اين انتخابات منتشر نكرده اند.
سفر رييس جمهوري بلغارستان به عشق آباد و مذاكره براي خريد دو ميليارد مترمكعب گاز از اين كشور از ديگر وقايع اواخر سال گذشته ميلادي بود.
سرانجام در آخرين روز از سال گذشته ميلادي ايران و تركمنستان در زمينه تعيين نرخ جديد خريد گاز به توافق رسيدند.
تركمنستان روزانه ۲۵ميليون مترمكعب گاز به ايران از طريق خط لوله گاز كربچه كردكوي صادر ميكند.
پايان
دوشنبه 16 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 109]