واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: رفع شوره سر با حنا
به فارسى حنا و در كتب سنتى و به عربى حنا، الهناء رقون و رقان گويند و گل آن را فاغيه مىنامند. حنا درختچهاى است به بلندى 6ـ 5متر كه شاخههاى آن متقابل، استوانهاى و اغلب پوشيده از تارهاى خار مانند است. برگهاى آن كامل، بيضي، نوك تيز، متقابل به طول 3ـ 2 سانتى متر، گلهاى آن سفيد رنگ معطر و گروهى است.
اين درختچه گرمسيرى در مراكش، مصر، تونس، الجزيره و در آسيا در هند، ايران و اغلب مناطق ديگر آسيا مىرويد و كاشته مىشود.
در ايران در كرمان و بلوچستان بومىشده و كاشته مىشود.
درختچه حنا بايد آبيارى شود و از طريق قلمه و ريشه جوش و كاشت در اوايل بهار تكثير مىشود.
تكثير آن از طريق كاشت بذر آن نيز انجام مىشود. برداشت برگهاى آن كه محصول مستعمل آن است در هر سال 3 ـ 2 مرتبه در طول مدت از اواسط تابستان تا اواسط پاييز انجام مىگيرد. برگهاى حنا خشك شده و به صورت گرد درآمده و به بازار عرضه مىشود.
در برگهاى حنا گلوكوزيد و ماده رنگى و هنوتانيك اسيد وجود دارد. ماده رنگى آن به نام لاوسون مشابه با هايدروكسي، آلفا و نافتوكينون است. طبق بررسىهاى ديگرى گزارش شده كه در برگهاى آن يك ماده اوكسي، نافتوكنيون به نام لاوسن وجود دارد. اين ماده داراى خاصيت آنتىبيوتيك مىباشد. گلهاى آن معروف است كه خوابآور عميق است.
اسانس روغنى كه از گلهاى آن گرفته مىشود داراى آلفا، يونون و بتا. يونون است كه بتا. يونون جزء اعظم آن را تشكيل مىدهد.
خواص حنا
در هند و چين از برگهاى آن براى معالجه جذام، يرقان و شوره سر استفاده مىشود.دم كرده برگهاى حنا را مانند چاى به زنها در موقع وضعحمل مىدهند. جوشانده ريشه آن مدر است و براى نرم كردن سينه و برونشيت نافع است. در شبه جزيره مالايا از له كرده برگهاى تازه آن به صورت ضماد در موارد سوزش پا كه منشأ بيمارى برىبرى و كمبود ويتامين B مىباشد و همچنين براى معالجه ناراحتىهاى پوستى استفاده مىكنند و به علاوه براى جوش و كورك و زخمهاى ختنه و رماتيسم و بزرگ شدن معده به كار مىرود.
از جوشانده برگهاى حنا به صورت قرقره براى رفع پيله دندان استفاده مىشود. در مصرف داخلى براى كاهش درد معده بعد از زايمان و همچنين براى رفع خشونت صدا تجويز مىشود.
(توجه: مصرف داخلى گياه علف دندان چون خراش دهنده و خطرناك است از نظر ميزان و مورد مصرف و ضرورت مصرف و مراقبت در عوارض احتمالى بايد حتما نظير هر داروى غيرمجاز مصرف داخلى با توصيه و زير نظر پزشك باشد.)ريشه قابض حنا را خشك كرده، خرد كرده و نرم كوبيده و براى معالجه جوش و كورك سر بچهها به سر آنها مىمالند. ضمنا براى معالجه ناراحتىهاى چشم نيز به كار مىرود.
در اندونزى از خمير برگهاى له شده آن براى معالجه عفونت چركى نرمه بند دور انگشت دست و ساير بيمارىهاى ناخن و همچنين براى رفع هرپس استفاده مىشود و از ميوههاى خيلى نارس آن مرهمى درست مىكنند كه براى رفع خارش مفيد است.
در فيليپين روغن و مرهمىكه از برگهاى حنا درست مىكنند براى نرم كردن زخمها و التيام زخم و ضرب خوردگى و رفع خون مردگى به كار مىرود. برگ آن را دم كرده مانند چاى مىخورند، از اضافه وزن جلوگيرى مىكند و پمادى كه از ميوههاى جوان آن درست مىكنند براى رفع خارش روى پوست مىمالند كه خيلى مفيد است. حنا از نظر طبيعت طبق رأى حكماى طب سنتى ايران مايل به سردى و خشك است. عدهاى آن را گرم و خشك نيز گفتهاند.
از نظر خواص معتقدند كه براى بيمارىهاى سر و چشم و دهان مفيد است. ضماد برگ آن با برگ گردو(نصف و نصف) براى سردرد نافع است و اگر با سركه بر پيشانى ماليده شود رفع سردرد مىكند.
ماليدن برگهاى له شده آن با روغن زيتون براى رشد موى سر نافع است، خصوصا اگر با آب گشنيز مخلوط شده باشد.
قرقره آن با آب دم كرده برگ آن براى زخمهاى دهان مفيد است. خوردن دو گرم آن و يا خوردن آب خيس كرده 50 گرم آن براى يرقان، طحال، سنگ كليه، مثانه و سختى ادرار نافع است. براى روياندن ناخن اصلى به جاى ناخن كج اثر خوب دارد. اگر آن را در آب خيس كرده و آب خيس كرده آن را با شكر بخورند، براى آغاز جذام مفيد است و اگر اين رژيم يك ماه ادامه يابد جذام تازه شروع شده، به كلى مرتفع مىشود. شست و شوى پوست با آب دم كرده آن براى سوختگى آتش مفيد است و ماليدن آن براى ورمهاى گرم كه زردآب از آن خارج مىشود، نافع است.
اگر از برگ خشك كوبيده آن با پيه ضماد درست كنند، براى التيام زخم گوشه ناخن مفيد است. اگر 5 گرم از گل آن را با 100 گرم آب و عسل مخلوط كرده و بخورند براى رفع انواع سردرد و خشك كردن رطوبت مفيد است.
روغن گل حنا كه آن را «دهن الفاعيه» نامند و مانند گل سرخ تهيه مىكنند مقوى مو براى روشنى و درخشانى رنگ چهره نافع است.
حنا براى حلق و ريه مضر است، از اين نظر بايد با كتيرا خورده شود. مقدار خوراك آن تا 5 گرم است و اگر از آن بيشترخورده شود خطرناك و اسراف موجب هلاكت مىشود.
طبق مدارك طبى اطباى معروف ايران، از ساييده برگ آن را 5/2 گرم در آب خيس كرده تا 35 گرم برگ هم مىتوان مصرف نمود و به تدريج آن را خورد. به طورى كه هر بار كمتر از 5/2 گرم از برگ آن مصرف داخلى شود.
حنا براى رفع عرق بدبوى پا بسيار موثر است.
از ساييده برگ آن كه در بازار حنا گفته مىشود براى رنگ كردن مو استفاده مىشود و جزء قابل ملاحظهاى از مواد رنگ كردن مو تجارتى مىباشد. توضيح: از برگهاى خشك شده گياه نيل كه به صورت گرد درآمده باشد، مخلوط با برگ حنا گردى به نام رنگ و حنا درست مىكنند كه براى رنگ كردن مو به كار مىرود.
شنبه 23 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 580]