واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: سروصدا، منبع ایجاد استرس و تحریکات مختلف روی افراد است و باعث ایجاد ناراحتی های زیادی می شود. در بحث امروز در مورد آلودگی صوتی و آثار آن بر روان انسان، سوالاتی را از آقای دکتر محمدرضا خدایی، روان پزشک و عضو هیات علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی پرسیده ایم.
▪ آقای دکتر! لطفا در ابتدا در مورد عوامل استرس زا و آثار آن روی افراد توضیح دهید.
دنیای ماشینی امروز از استرس به دور نیست. ما نه می توانیم و نه باید استرس ها را کم کنیم. فقط باید آنها را مدیریت کنیم. استرس را می توان از دونظر بررسی کرد:
الف) شدت استرس و مدت آن
ب) چگونگی واکنش به استرس یا به عبارتی مکانیسم های فردی در مقابله با آن
اگر استرس فرد زیاد شود یا مهارت?های مقابله ای او کم شود باعث بروز مشکلاتی در وی می شود. البته افراد خصوصیات متفاوتی دارند. اگر فردی عجول باشد یا ضعف شخصیتی داشته باشد، استرس، بیشتر روی او اثر می گذارد. از طرف دیگر اگر استرس ها بیشتر و متعدد باشند، فرد را دچار اختلال می کنند.
▪ آیا اینکه عامل ایجاد صدا چه چیزی باشد اثری روی افراد دارد؟
بله. آلودگی صوتی (سروصدا) از عواملی است که استرس زای بیرونی تلقی می شود. عوامل ایجاد آلودگی صوتی دو دسته هستند:
۱) دست ساز بشر
۲) مربوط به طبیعت که غیرقابل اجتناب هستند.
در نوع اول، مثل بوق و ترافیک فشار بیشتری به فرد وارد می شود چون فرد حس می کند این صداها نباید وجود داشته باشند. اما نوع دوم مثل سروصدای باران یا رعد و برق آثار روانی کمتری دارد. البته شدت و مدت این صداها مهم هستند. مثلا اگر صدایی با فرکانس بالا ایجاد شود مثل صدای بلندشدن هواپیما یا اگر مدت زمان آن طولانی باشد آثار بیشتری روی فرد ایجاد می کند. به علاوه از نظر شخصیتی هم هر چه فرد تحریک پذیرتر باشد و روحیه افسرده یا متزلزلی داشته باشد سروصدا آثار شدیدتری بر وی ایجاد می کند.
▪ آلودگی صوتی چه خطراتی را متوجه فرد می کند؟
همان طور که قبلا اشاره شد، آلودگی صوتی باتوجه به شدت و مدت آن می تواند آثار زیادی روی افراد بگذارد. هرچه این صداها بیشتر باشند آثار روانی بیشتری روی افراد ایجاد می کنند به علاوه اگر به صورت مداوم و مستمر ادامه داشته باشند باعث می شوند که قدرت دفاعی بدن کم شود مثلا زندگی کردن نزدیک فرودگاه ها یا ایستگاه های مترو باعث می شود دفاع روانی فرد بشکند و او مستعد بیماری های روان تنی شود به علاوه مشکلات مختلف و زیادی در افراد ایجاد می کند مانند سردردهای تنشی و میگرنی، ناراحتی های گوارشی مانند زخم معده و اثنی عشر، تنگی نفس، سرگیجه، زودرنجی، عصبانیت، افسردگی، پرخاشگری، تیرکشیدن قفسه سینه بدون علامت قبلی، مختل شدن تمرکز و توجه افراد و حواس پرتی. همچنین روی سیستم شنوایی فرد اثر می گذارد و باعث سرگیجه و وزوز مداوم گوش می شود که همین امر هم باعث به هم ریختن اعصاب فرد می شود.
▪ در فردی که بیماری اعصاب و روان دارد این آثار چگونه خواهد بود؟ آیا تشدید می شوند؟
بله. در این افراد مکانیسم های تطابقی تضعیف شده است و با اضافه شدن عوامل استرس زای بیرونی بر شدت بیماری شان افزوده خواهد شد. گاهی هم این امر باعث به تاخیرافتادن درمان آنها می شود. در بعضی مواقع هم بیماری روانی دیگری به بیماری قبلی فرد اضافه می شود. مثلا فردی که قبلا اضطراب داشته حالا بعد از تماس مداوم با آلودگی های صوتی، حملات پانیک یا ترس به آن اضافه می شود یا دچار افسردگی هم می شود که همین امر باعث عقب افتادن درمان او می شود و مشکلاتش را تشدید می کند.
▪ راه حل چیست؟ چگونه به خودمان و اطرافیانمان کمک کنیم که کمتر آسیب ببینیم؟
ما باید خودمان شرایط را مدیریت کنیم و مکانیسم های انطباقی ?مان را افزایش دهیم. بعضی از این صداها یا آلودگی های صوتی غیرقابل اجتناب هستند که گریزی از آنها نداریم، پس ما باید خودمان میزان استرس های وارده را تنظیم کنیم.
▪ آیا با انجام عمل جراحی، فرد به طور کامل بهبود می یابد یا محدودیت های حرکتی اش باقی می ماند؟
ما عمل جراحی را برای جلوگیری از تشدید انحناها انجام می دهیم ولی اگر انتخاب بیمار درست باشد و از تکنیک مناسبی هم برای جراحی استفاده شود، معمولا انحناها اصلاح هم می شوند. چه بسا بیمارانی داشته ایم که بعد از عمل، ۱۰ تا ۱۲ سانتی متر افزایش قد داشته اند چون کجی مهره صاف شده است. به هر حال محدودیت حرکتی اتفاق می افتد و باید ببینیم چه چیزی را از دست می دهیم و چه چیزی به دست می آوریم. هدف جلوگیری از عوارضی است که این انحناها در آینده در ساختار بدنی فرد ایجاد می کنند. این افراد می توانند با وجود محدودیت حرکتی هم زندگی عادی داشته باشند، ازدواج کنند، حتی خانم ها می توانند زایمان طبیعی داشته باشند و.... تنها توصیه ای که ما به افراد کاندید برای عمل جراحی می کنیم، این است که هر کاری که در حال حاضر و قبل از عمل نباید انجام می دادند، بعد از عمل هم انجام ندهند.
▪ اما خیلی ها از انجام اعمال جراحی ستون فقرات واهمه دارند و از فلج شدن بعد از آن می ترسند.
هر کاری به زمان انجام آن بستگی دارد. مثالی که ما برای بیمارانمان می زنیم، میوه است. وقتی یک میوه کال است، چیدن آن هیچ فایده ای ندارد همان طور که اگر خیلی رسیده باشد باز هم به درد نمی خورد. میوه باید در زمان مناسب خودش چیده شود. اگر جراحی هم در زمان خودش انجام شود، معمولا نتیجه رضایت بخشی خواهد داشت و فرد می تواند از آن بهترین بهره را ببرد. ضمن اینکه باید یادمان باشد جراحی را برای کمک به بیمار توصیه می کنیم. اگر قرار باشد بیمار فلج شود، هرگز این کار را انجام نخواهیم داد.
▪ کیف و کوله پشتی های سنگین دانش آموزان، چه تاثیری روی انحنای ستون فقراتشان دارد؟
کیف ها در ایجاد این عارضه مؤثرند اما علت اصلی نیستند. آنها در افرادی که زمینه انحنا دارند، تاثیر می گذارند و باعث بروز یا تشدید آن می شوند. به خصوص روی قوز کمر تاثیر زیادی دارند. بهتر است مدارس فضایی را تعبیه کنند که دانش آموزان کتاب هایشان را آنجا بگذارند تا مجبور نباشند هر روز آنها را ببرند و بیاورند.
▪ چطور می توان از این انحرافات و بروز کمردرد پیشگیری کرد یا آنها را درمان کرد؟
اولین نکته داشتن وزن مناسب است. افزایش یا حتی کاهش وزن باعث ایجاد درد در ناحیه کمر خواهد شد. توصیه دیگر به کارمندان و افراد پشت میزنشین است؛ این افراد باید به ازای هر ۴۵ تا ۵۰ دقیقه ای که می نشینند ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بایستند یا راه بروند. صندلی استاندارد نیز اهمیت زیادی دارد. صندلی استاندارد باید سفت باشد و فرد هنگام نشستن در آن فرو نرود. پشتی بلندی داشته باشد تا فرد بتواند شانه هایش را به پشتی صندلی بچسباند. این باعث می شود قوز پشت و گودی کمر افزایش پیدا نکند. قد صندلی باید طوری باشد که پای فرد به زمین برسد. توصیه دیگر انجام ورزش های روزانه است تا سلامت مفاصل حفظ شود. یکی از بهترین ورزش ها این است که فرد بخوابد و سپس سر و سینه را به اندازه ۳۰ درجه بالا بیاورد و ۱۰ ثانیه نگه دارد و مجددا پایین برود. ورزش های دیگر شامل ورزش های کششی و شنا بسیار موثر هستند. علاوه بر اینها، نحوه راه رفتن نیز باید کاملا صاف و بدون قوز باشد؛ شانه ها را به سمت عقب و شکم را به داخل ببرید و کاملا صاف راه بروید.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 136]