واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
ما نيز براي روشن تر شدن اين موضوع به سراغ دكتر محمدجعفر فره.وش، فوق.تخصص گوارش و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران رفته.ايم كه در ادامه مشروح اين مصاحبه را مطالعه خواهيد كرد.
سلامت: آقاي دكتر! اول از همه بگوييد كه حرارت ديدن موادغذايي چقدر خطرناک است؟
مصرف مواد غذايي.اي که به دنبال حرارت ديدن زياد، بافت و کيفيت خود را از دست داده.اند و در نهايت سوخته.اند، مي.تواند سلامت انسان را تهديد کند. بنابراين به تمام افراد و خصوصا کساني که ناراحتي.هاي گوارشي و زمينه.هاي ژنتيکي و محيطي ابتلا به سرطان را دارند، توصيه مي.کنم که غذاها را با حداقل حرارت.ديدگي و به روش آب.پز و بخارپز آماده كرده و ميل كنند.
سلامت:چرا مي.گويند قسمت.هاي سوخته گوشت، مرغ، جگر و ماهي را نخوريد؟
قهوه.اي يا سياه شدن انواع گوشت. در اثر حرارت بالا، سبب تشکيل مواد هيدروکربن.هاي حلقوي آروماتيک (PAHs) در آنها مي.شود. اين مواد با ورود به بدن مي.توانند قسمت.هاي مختلف را مستعد ابتلا به سرطان. كنند. بنابراين به همه افراد توصيه مي.کنم قسمت.هاي سوخته و زغالي.شده انواع گوشت.ها را مصرف نکنند.
سلامت: چه سرطا.ن.هايي؟
مهم.ترين سرطان.هايي که به دنبال خوردن اين موادغذايي سوخته ايجاد مي.شوند سرطان مري و معده هستند اما ديگر سرطان.ها مثلا سرطان پروستات هم مي.توانند با داشتن اين عادت بدغذايي بروز کنند.
سلامت: به غير از گوشت، گروه.هاي غلات هم هنگام طبخ ممكن است بسوزند. در اين.باره هم توضيح مي.دهيد؟
حرارت دادن زياد به سيب.زميني و نان.ها -که حاوي نشاسته هستند- سبب افزايش غلظت مواد سمي آكريلاميدي تا 5 برابر مي.شود. سرطان.زايي آکريلاميد.ها با آزمايش.هايي بر حيوا.ن.ها اثبات شده است. اين مواد به خصوص در سيب.زميني.هايي که با کودهاي ازته کشت داده مي.شوند به وجود مي.آيند. متاسفانه امروزه هنوز در برخي نقاط ايران از اين نوع کودها استفاده مي.شود. بنابراين توصيه مي.کنم انواع غلات و مواد نشاسته.اي را با حرارت.هاي مستقيم و شديد آماده مصرف نکنيد.
سلامت: در مورد حرارت مستقيم كه اشاره كرديد، پس بايد به تنور نانوايي.هاي سنتي هم مشکوک باشيم؟
بله البته. در واقع، تنور.هاي سنتي نانوايي.ها با سوخت.هايي چون گازوييل و نفت روشن مي.شوند در اين حالت مواد سرطان.زاي حاصل از سوختن اين سوخت.ها بر سنگ.ها و سطح داخلي تنور مي.نشيند و با قرار گرفتن خمير در تنور روي سطح نان پخش مي.شود. بنابراين مصرف طولاني.مدت اين نان.ها هم مي.تواند افراد مستعد را به سرطان مبتلا كند.
سلامت: پس چه ناني بخوريم؟
بهتر است از نانوايي.هايي نان تهيه کنيد که تنور.هاي الکتريکي دارند نه تنورهايي که با سوخت فسيلي کار مي.کنند که خوشبختانه اين تنورها در کشور ما در حال جايگزين شدن با انواع سنتي هستند.
سلامت: ما ايرانيان کاهو را ته.ديگ مي.گذاريم يا گوجه را به سيخ مي.کشيم. آيا اين سبزيجات تغييررنگ داده يا سوخته هم سرطان.زا مي.شوند؟
حرارت .ديدن زياد، بافت ماده غذايي را به شدت تغيير مي.دهد اگرچه خوراکي حاصل با ذائقه ما هماهنگي دارد اما ديگر بيشتر مواد مغذي و مفيدش را از دست داده است. البته همه گروه.هاي غذايي بعد از حرارت ديدن مملو از مواد سرطان.زا نمي.شوند. مطالعاتي که روي ذرت و برنج هم انجام شده حاکي از آن است که اين گروه.هاي غذايي در اثر حرارت سرطان.زا نمي.شوند. در حالي كه سيب.زميني و آردگندم با حرارت ديدن زياد به منابع تركيبات سرطان زا بدل خواهند شد.
سلامت: آيا خشکي ته.ديگ و خوراکي.هايي که به دنبال طبخ، خشک شده.اند براي پوشش دستگاه گوارش مشکل.زا هستند؟
بله. اين مواد خشک خراش.ها و به دنبال آن التهاباتي را بر ديواره مري و معده و حتي دهان ايجاد مي.کنند که خود عامل مستعدکننده ابتلا به سرطان است. البته مصرف هرازچندگاه اين مواد خشک مشکل.ساز نيست اما اگر عادت داريد مرتب اين.گونه غذاها را ميل کنيد مثلا سيب.زميني سرخ.شده، کباب.هاي برشته، ته.ديگ خشک و... بايد به پيامد.هايش هم بينديشيد.
سلامت: آيا ارتباط مستقيمي ميان خوردن مواد غذايي سوخته و ابتلا به سرطا.ن.هايي که توضيح داديد، وجود دارد؟
سرطان بيماري.اي نيست که تنها تابع يک عامل باشد. عوامل ژنتيکي و محيطي بسيار متعددي در ايجاد انواع سرطان.ها دخيل.اند که همه در کنار هم، فرد را به اين بيماري مبتلا مي.کنند. .در مورد مواد غذايي سوخته مثلا ته.ديگ هم وضع به همين منوال است. اگر فرد عوامل مساعد سرطان را داشته باشد خوردن قسمت.هاي سوخته غذا به طور مکرر، احتمال ابتلاي او به سرطان را به شدت افزايش خواهد داد
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 138]