واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: عسل اكسيرشفابخش
عسل ماده شيرين كننده غليظ و چسبناكي است كه زنبورها آن رابه طور طبيعي براي تغذيه خود مي سازند. فرايند ساخت عسل زماني آغاز مي شود كه زنبورها روي گلها مي نشينند و شهد آنها را در دهان خود جمع مي كنند.اين شهد سپس با آنزيمهاي ويژه اي در بزاق دهان زنبورها مخلوط مي شود،يك فرايند كيميايي كه آن را به عسل تبديل مي كند.زنبورها عسل را به كندو مي برند و آن را در سلول هاي ديواره كندو ذخيره مي كنند .
عسل به رنگهاي سفيد،كهربايي،قرمز،قهوه اي و حتي سياه است.طعم و مزه آن بسته به نوع شهد گل متفاوت است.اكثر عسلهاي موجود ازشهد گل هاي شبدر،يونجه،خلنگ،گل ابريشم ساخته شده اند.عسل را مي توان ازشهد گل آويشن و اسطوخودوس نيز به دست آورد.
تاريخچه
در دوران باستان عسل به عنوان غذا و دارو استفاده مي شد.تاريخچه پرورش زنبوربه 700 سال قبل از ميلاد مي رسد.قرن ها عسل به خاطر خواص شيرين فوق العاده و كيميايي بودن،مقدس بوده.همچنين در جشن هاي مذهبي به عنوان پيشكش به خدايان هديه داده مي شد.از عسل همچنين به منظور دارو و روغن پوست و مواستفاده مي شد.سال ها به علت قيمت گران آن از عسل فقط در آشپزي استفاده مي كردند.
شهرت عسل تا قبل از كشف شكر توليد شده از نيشكرو چغندرقند ادامه داشت.پس از آن شكر مورد استقبال فراواني قرار گرفت چون شيرين كننده ارزاني بود،به اين ترتيب عسل جاي خود را به شكر داد.از آن زمان به بعد از عسل به علت خواص دارويي و در قنادي ها استفاده مي شود.
عسل
اين مايع غني و فوق العاده،محصولي اعجاز آميزاز زنبورعسل است كه قندي طبيعي وخوشمزه محسوب مي شود. گرچه در تمام طول سال در دسترس مي باشند ولي در پاييز و تابستان تازه تراند.
فرايند ساخت عسل زماني آغاز مي شود كه زنبورها روي گل ها مي نشينند و شهد آنها را در دهان خود جمع مي كنند.اين شهد سپس با آنزيم هاي ويژه اي در بزاق دهان زنبورها مخلوط شده و طي يك فرايند كيميايي به عسل تبديل مي شوند.زنبورها عسل را به كندو مي برند و آن را در سلولهاي ديواره كندو ذخيره مي كنند.
فوايد عسل
به جز شهرت آن به عنوان شيرين كننده طبيعي مقوي،تحقيقي نشان داده است كه تركيب منحصر به فرد عسل به عنوان عامل ضد باكتري و آنتي اكسيدانت شناخته شده است.
عسل خام يك ماده ضد باكتري،ضد ويروس و ضد قارچ است.
مزاياي بهداشتي عسل مانند ديگر موادغذايي به كيفيت آن بستگي دارد.اما در اين مورد،وضعيت فرق مي كند چون گرده اي كه روي پاي زنبورها جمع مي شود با جابجايي زنبور از گياهي روي گياه ديگر منتقل مي شود.در ضمن،فرآيند ساخت عسل بسياري از فيتونيوترنهاي موجود در عسل خام كه در كندو ساخته مي شود را از بين مي برد.عسل خام مثلا حاوي مقدار كمي رزين يافت شده در پروپوليس است.پروپوليس يا چسب زنبوري،تركيبي پيچيده از رزين ها و ديگر مواد است كه زنبورهاي عسل براي سفت كردن كندو استفاده مي كنند و آن را از باكتري و ديگر ميكروب ها مصون نگه مي دارد.رزين ها تنها بخش كوچكي از مواد مغذي گياهي موجود در پروپوليس و عسل هستند..ديگر مواد مغذي گياهي يافت شده در عسل و پروپوليس داراي خواص ضد سرطاني و ضد تومور هستند. با خوردن عسل فعاليت هاي ورزشي را ارتقا داده و زخم ها را التيام دهيد.
عسل عمدتا به عنوان منبع انرژي مورد استفاده مي گرفت،اما تحقيقات اخير مصرف عسل به عنوان aib ergogenic (غذايي كه كمك به بهبود فعاليتهاي ورزشي مي كند)و التيام دهنده زخم را امتحان كرده اند.دردوران المپيك هاي باستاني،ورزشكاران غذاهاي خاصي مثل عسل و انجير خشك مي خورند تا نيروي ورزشي خود را بالا ببرند.اخيرا گروهي ازپژوهشگران تحقيق كرده اند كه ورزشكاران از عسل به عنوانaib ergogenic استفاده مي كنند.نگهداري غلظت قند خون بعد از تمرين با خوردن كربوهيدراتها قبل، طول و بعد از تمرين براي ذخيره گليكوژن در ماهيچه ها اهميت زيادي دارد.(گليكوژن تركيبي است كه از قند ذخيره شده در آن براي سوختن در ماهيچه استفاده مي شود)بنايراين ماهيچه انرژي لازم را داراست و ورزشكاربراي فعاليت مجدد آماده است.لازمه ذخيره گليكوژن در ماهيچه وجود كربوهيدرات است كه عسل منبع آن است.يكي از خواص دارويي عسل،التيام و بهبود زخم است.در گذشته از آن براي درمان زخم،سوختگي و جراحت استفاده مي شد.عسل از دو قند به نام گلوكز و فروكتوز تشكيل شده است كه آب را به خود جذب مي كنند. عسل از داخل زخم، آب را جذب كرده و از بيرون آن را خشك ميكند بنابراين مانع از رشد باكتري و قارچ مي شود.(اين دو ميكروب در محيط مرطوب زنده مي مانند).عسل خام حاوي آنزيمي به نام گلوكز اكسيداز است كه هنگام تركيب با آب، پروكسيد هيدروژن،ضد عفوني كننده ملايم ،توليد مي كند.
به علاوه آنزيم هاي ويژه اي در عسل يافت شده است كه به التيام زخم كمك مي كنند،همچنين عسل حاوي آنتي اكسيدانت ها و فلاونوئيدهاست كه به عنوان عامل ضد باكتري عمل مي كنند.يكي از اين آنتي اكسيدانتها پينوسمبرين است كه مختص عسل مي باشد و مطالعاتي روي خواص ضد باكتري آن انجام شده است.
عسل پاستوريزه نشده فعاليت ضد باكتري عليه استافيلوكوك اريس دارد،يك نوع باكتري كه در محيط وجود داشته و باعث عفونت مي شود، خصوصا در زخمهاي باز.عسل همچنين مانع رشcoli Escherichia د وaldicans canbiba مي شود.عسلهاي تيره، عسل گرفته شده از شهد گل هاي گندم سياه وتوپلو، حاوي مقادير زيادي از آنتي اكسيدانتهاست و عسل خام و پرورده نشده حاوي مواد تقويت كننده است.
عسل براي افراد سالم و افرادي كه كلسترول بالا يا ديابت نوع 2 دارند مفيد است. عسل سالمترين شيرين كننده براي افرادي است كه ديابت نوع 2 يا كلسترول بالا دارند.عسل مصنوعي در بيماران با كلسترول بالا،ميزانLDL كلسترول را افزايش مي دهد اما عسل طبيعي، كلسترول كلي را 18% وLDL كلسترول 11% و پروتئين واكنش پذيرC را 75 % كاهش مي دهد.
در بيماران ديابت نوع 2،عسل طبيعي باعث كاهش چشمگير قند خون،دكستروز يا ساكروز (قند تصفيه شده)مي شود.عسل همچنين حاوي ويتامينB2 و ويتامين B6 ،آهن و منگنز است.بنابراين با خوردن يك قاشق عسل در روز نياز دارويي شما را كاهش مي دهد.
چگونه انتخاب وذخيره كنيم
عسل را به صورت فله يا در ظرف هاي مخصوصي مي فروشند كه معمولا پاستوريزه است.البته عسل خام را مي توانيد در مزارع نيز تهيه كنيد،عسل خام پاستوريزه، تصفيه شده نيست. عسلي را خريداري كنيد كه 100 درصد خالص باشد.عسل هاي ويژه از شهد گلهايي مثل آويشن و اسطوخودوس ساخته مي شوند.به ياد داشته باشيد كه عسل تيره تر،طعم بيشتري دارد.
عسل را بايد در ظرفي سر بسته نگهداشت تا رطوبت هوا را به خود جذب نكند.عسل را در جاي خنك نگهداريد،به اين دليل كه مقدار زياد قند وPH اسيدي در عسل مانع از رشد ميكروارگانيسم ها مي شوند.عسلي كه درجاي سرد نگهداري مي شود تمايل به ضخيم شدن دارد ولي عسلي كه درجاي گرمتر نگهداري مي شود تيره تر شده و مزه آن تغيير مي كند
جمعه 17 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 133]