واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: دنیای علم اولین دهه از هزاره سوم را در میان نسلی از ابر رایانه هایی پشت سر گذاشت که به تجزیه و تحلیل اطلاعات مشغول بودند درحالی که نسل آینده این ماشینها به ابزارهایی تبدیل خواهند شد که می توانند به تنهایی فرضیات جدید را ساخته و در اختیار دانشمندان قرار دهند
ابر رایانه هایی که قادرند تمام داده ها، ارقام و نتایج را پردازش کنند تنها کمک دانشمندانی هستند که همانند اکتشاف کنندگان یک اقیانوس ناشناخته، خطر غرق شدن در دریایی از داده ها و اطلاعات را به جان می خرند.
ابر رایانه ها امروز به عنوان یک واقعیت انکارناپذیر برای توسعه علم پذیرفته شده اند، به طوریکه دو دانشمند دانشگاه شیگاکو به نامهای جیمز ایوانز و آندری رژتسکی که دیدگاه علمی خود را در تازه ترین شماره مجله ساینس منتشر کرده اند، مجاب شده اند که در حوزه علم، ماشینها راه درست رسیدن به کشفیات جدید را به انسان نشان می دهند.
به اعتقاد این دانشمندان، در سالهای اخیر، دوران رایانه هایی که تنها به تجزیه و تحلیل نتایج تحقیقات اکتفا می کردند به پایان رسیده و ماشینها به نسلی رسیده اند که می توانند حتی به تنهایی فرضیات علمی را ارائه کنند و منجر به تولد و شکل گیری "عصر جدید تحقیقات" شوند.
اهمیت ماشینها برای تنظیم و طبقه بندی حجم بسیار وسیعی از داده هایی که در لابراتوارهای تمام دنیا تولید می شوند بر جامعه علمی زمان ما کاملا آشکار است.
ایوانز و رژتسکی در این خصوص توضیح دادند: "امروز هیچ دانشمندی نمی تواند تمام آن چیزی را که برای کار خود منتشر کرده است تحت کنترل قرار دهد."
برای مثال با نوشتن کلمات کلیدی در آرشیو "پاد مد"، زیست شناسی که بر روی سرطان تحقیق می کند می تواند بیش از دو میلیون مقاله را در این مقوله پیدا کند که بدیهی است این مقالات در کنار بیش از دویست میلیون صفحه وب و میلیونها گیگابایت اطلاعات ذخیره شده در پایگاه داده های موسسات تحقیقاتی مختلف، به حجم گسترده ای از اطلاعات تبدیل خواهد شد.
این دو دانشمند افزودند: "این انفجار دیجیتالی آگاهی، در حال تغییر چشم انداز علم است. رایانه ها نقشی بنیادی در کمک به دانشمندان برای ذخیره، دستکاری و تجزیه این داده ها به عهده دارند. اکنون تواناییهای جدیدی درحال وسعت بخشیدن به عملکرد ابر رایانه ها بوده و این ماشینها را از ابزارهای تحلیلی به ابزارهای فرضیه ساز تبدیل می کند. نسل جدید ابررایانه ها می توانند آگاهیهای منتشر شده را با اطلاعات آزمایش شده ادغام کنند و به این ترتیب الگوها و روابط جدید را کشف کرده و آنها را به زوایای حل نشده علم پیوند زنند."
به نظر می رسد که اصول اولیه علمی که با هدایت ماشینها شکل گرفته است در دهه های آینده و زمانی که برنامه های کنونی با ابزارهای پیشرفته تری غنی می شوند قوت بیشتری گیرد. امروز روشهای محاسباتی به طور مداوم با حوزه های مختلف عملی از پزشکی زیستی تا شیمی و از ژنتیک تا کیهان شناسی سازگار می شوند.
در این عرصه، به خصوص، ورود ماشینهایی که توانایی تولید فرضیات را دارند درحال تبدیل شدن به یک واقعیت و تحول فرهنگی هستند.
در این خصوص "کارلتون باگ" از موسسه کیهان شناسی محاسباتی دانشگاه دورهام توضیح داد: "به مدت بیش از 20 سال، کیهان شناسان از رایانه برای امتحان مدلهای طراحی شده به دست انسان، استفاده کرده اند. این درحالی است که اکنون این آگاهی درحال رشد بوده و موجب شده که ماشین بتواند ارتباطات جدیدی را میان تکه های مختلف داده ها پیدا کند و سپس از این تکه ها برای ساخت مدل بسیار پیچیده ای که رسیدن آن به ذهن انسان غیرممکن به نظر می رسد استفاده کند."
در عرصه ژنتیک نیز فرایندی مشابه حوزه نجوم درحال وقوع است. به طوریکه در ژنتیک، بیوانفورماتیک این اجازه را به دانشمندان می دهد که میلیونها توالی DNA به دست آمده را در یک پایگاه داده ها مثل "ژن بانک" ذخیره کنند. "ژن بانک" (GenBank) آرشیو ژنتیکی آنلاین موسسه ملی بهداشت آمریکا است.
برای مثال، در مطالعات دانشمندان جامعه ژنتیک، رایانه ها تمام ژنهای افراد متاثر از یک بیماری را با ژنهای افراد سالم گروه کنترل مقایسه کرده و به این ترتیب جهشهای مسئول ایجاد این ناهنجاریها را شناسایی می کنند.
این رایانه ها در آینده می توانند فرضیاتی را تولید کنند که به دانشمندان مسیرهای جدیدی را برای پیدا کردن راه درست خود در هزارتوی نقشه های ژنتیکی پیچیده تر نشان می دهند.
به گفته ایوانز و رژتسکی، مزیت دیگر اصطلاح "ماشین علم" در توانایی آن برای عبور از موانع رایج و ورود به مطالعاتی است که به ظاهر مربوط به حوزه های دور هستند.
در حقیقت ماشینها می توانند ارتباط میان نتایج تحقیقاتی در حوزه های مختلف علمی را استخراج کنند.
در این خصوص "داون فیلد" از مرکز اکولوژی و هیدرولوژی دانشگاه آکسفورد اظهار داشت: "این یک امکان ویژه برای علم است که برای اولین بار به نظر می رسد روشی را برای عبور از یک رشته به رشته ای دیگر پیدا کرده است. در بیشتر موارد، برای یک دانشمند بسیار دشوار است که بتواند ایده ای درباره آن چیزی که در خارج از حوزه علمی خود در حال وقوع است داشته باشد.
این درحالی است که اگر بتوان میان یک بخش و بخش دیگری از علم یک تعامل ایجاد کرد می توان به نتایجی جدیدی دست یافت."
به زبانی ساده، برای حامیان "علم محاسباتی"، استفاده از ماشینها در ساخت فرضیات می تواند چهره ای جدید را برای آینده تحقیقات به تصویر کشد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]