واضح آرشیو وب فارسی:مهر: تابستان سينما ـ 1: چهرهها /چهره پرفروغ سينماي ايران به مدد حضور بزرگان
مرور فعاليتهاي بزرگان سينماي ايران در تابستان 87 اين نكته را برجسته ميكند كه هنوز هم تداوم حضور آنها در عرصههاي مختلف هنر، وجهه جهاني فرهنگ و سينماي ايران را پرفروغ نگه ميدارد.
به گزارش خبرنگار مهر، با رسيدن نخستين روزهاي پائيز 87 مرور حوزه فرهنگ و هنر در دومين فصل سال ميتواند اهميت خاص خود را داشته باشد. به خصوص كه فصل بهار نويد گرمي بازار سينما و خبرهاي خوش از فعاليت بزرگان سينماي ايران را به همراه داشت.
اولين بخش مرور چهرههاي سينماي ايران را در تابستان 87 به بزرگاني اختصاص داديم كه اعتباري فراتر از مرزهاي ايران براي سينماي كشور كسب كردهاند. بزرگاني كه امروز هم با گستردهتر كردن فعاليتهاي خود همچنان به حضور در عرصههاي داخلي و خارجي تداوم ميبخشند.
مجيد مجيدي فصل تابستان را مانند بهار روي خط موفقيت "آواز گنجشكها" طي كرد. او همراه اصغر فرهادي فيلمنامه "كشمير" را در دست تحقيق و نگارش دارد كه قرار است سال 88 در سريلانكا با حضور بازيگران محلي و توسط شرك اسپوت بوي يو تي وي ساخته شود. مجيدي قصد دارد بعد از ماه رمضان براي تكميل فيلمنامه همراه با فرهادي به كشمير برود.
مجيد مجيدي با "آواز گنجشكها" نماينده سينماي ايران در اسكار است
ساخت فيلمي از زندگي پيامبر (ص) كه از پروژههاي در دست توليد مجيدي ذكر شده بود از سوي جواد نوروزبيگي مجري طرح پروژههاي وي نامعلوم اعلام شد. مجيدي در بيست و دومين جشنواره بينالمللي فيلمهاي كودك و نوجوان همدان كه اول تا پنجم تيرماه برگزار شد نيز مورد تقدير قرار گرفت.
وي همچنين در دومين جشن انجمن منتقدان و نويسندگان سينمايي مشترك با رضا ميركريمي بهترين فيلمساز ديني و معناگرا شد. جديدترين فيلم اين كارگردان "آواز گنجشكها" فصل تابستان حضور در جشنوارههاي متعدد را پشت سر گذاشت كه از آن جمله ميتوان به جشنواره كارلووي واري، ادينبورگ، سن سباستين، آكلند، ولينگتن، ونكوور و ... اشاره كرد.
"آواز گنجشكها" همچنين گزينه نهايي سينمايي ايران براي معرفي به اسكار هشتاد و يكم است و نمايش رسمي آن از عيد فطر در گروه سينمايي استقلال آغاز ميشود. "آواز گنجشكها" به جهت شركت نكردن در دوازدهمين جشن سينماي ايران كه دومين رويداد سينمايي مهم كشور پس از جشنواره فجر است، نگاهها را متوجه خود كرد.
به خصوص كه اين فيلم توانسته بود در جشنواره فجر مورد توجه قرار بگيرد. مجيدي براي شركت در جشنواره فوكوئوكا ژاپن و نمايش "آواز گنجشكها" به اين كشور سفر كرد. اين جشنواره كه به شكل رقابتي برگزار ميشود هجدهمين دوره برپايي را پشت سر ميگذارد.
عباس كيارستمي كه بهار را با پركاري و خبرسازي آغاز كرده بود، در تابستان هم چهرهاي پرفروع داشت. اجراي نخستين اپرا كيارستمي از 15 تيرماه در جشنواره هنرهاي شاعرانه شهر اكس ان پرونس فرانسه آغاز شد و تا 29 تير ادامه داشت. وي در گفتگو با لوموند با تأكيد بر هويت ايراني خود گفت كه در اجراي اين اپرا از متون قديمي شعر فارسي الهام گرفته است.
كيارستمي در اين جشنواره اپراي معروف "زنها همگي همانجورند" موتزارت را روي صحنه برد و اجراي صحنه اي او با واكنشهاي مختلف همراه بود. برخي تجربهگرايي او را با وودي آلن مقايسه كردند و البته به مذاق برخي هم خوش نيامد كه اين فيلمساز نگاه تجربي خود را وارد اصول تغييرناپذير اپرا كرده بود.
آخرين ساخته كيارستمي "شيرين" به بخش خارج از مسابقه شصت و پنجمين جشنواره فيلم ونيز راه پيدا كرد. وي در ونيز امسال جايزه افتخار فيلمساز را دريافت كرد كه به استادان بهگزين دنياي سينما تعلق ميگيرد. هر چند نمايش اين فيلم نيز با واكنشهاي متفاوت و گاه متضاد در ميان بينندگان، منتقدان اروپايي و آمريكايي و رسانههاي معتبر مواجه شد.
كيارستمي همين روزها در گفتگويي با روزنامه گاردين ارائه تصوير مهربانتر و گرمتر از انسانها و ايران را آرزوي خود دانست و دوستي و عشق بين آدمها را مضمون مورد علاقه خود توصيف كرد. همچنين جديدترين اثر او كه يك اينستاليشن چندرسانهاي به نام "نگاهي به تعزيه" است مردادماه در جشنواره ادينبورگ افتتاح شد.
در همين ماه كيارستمي نخستين جام جهاننما را در جشن مستقل فيلم كوتاه از انجمن فيلم كوتاه خانه سينما دريافت كرد. در اين ميان پروژه بينالمللي وي "رونوشت برابر اصل" با حضور ژوليت بينوش و فرانسوا كلوزه به دليل تراكم زماني اين دو بازيگر، همچنان در پيشتوليد به سر ميبرد تا در سال جديد ميلادي به مرحله توليد برسد.
در سه ماه فصل تابستان فيلمهايي از اين فيلمساز به نمايش تلويزيوني و اكران خصوصي راه پيدا كردند. "مشق شب" و "خانه دوست كجاست؟" از رسانه ملي و فيلم "طعم گيلاس" در نشست ماهانه نمايش و نقد و بررسي جبهه مشاركت پخش شده و مورد تحليل قرار گرفتند. فيلم "باد ما را خواهد برد" نيز تيرماه در سريلانكا به نمايش درآمد.
بهرام بيضايي در تابستان موفق شد جديدترين پروژه سينمايي خود را كه از بهار كليد زده بود به پايان برساند. "وقتي همه خوابيم" دهمين ساخته بيضايي و از معدود آثاري است كه به پشت صحنه سينماي ايران ميپردازد و مژده شمسايي، عليرضا جلاليتبار، حسام نوابصفوي، شقايق فراهاني، هدايت هاشمي، سحر دولتشاهي، مجيد مشيري و رضا مختاري در آن بازي كردهاند.
تدوين اين فيلم توسط بيضايي و سپيده عبدالوهاب در مراحل پاياني به سر ميبرد. در مراسم 16 شهريورماه از چهار پيشكسوت سينماي ايران در حضور بزرگان هنر تقدير شد كه بيضايي يكي از آنان بود و نشان طلايي سينماي ايران را دريافت كرد. اين برنامه از مراسم وابسته به دوازدهمين جشن خانه سينما بود.
همچنين در فصل تابستان نمايشنامههايي از اين نويسنده برجسته از سوي كارگردانان جوان به روي صحنه رفت. "شب هزار و يكم" به كارگرداني سارا نيكطبيعت در هفتمين جشنواره سراسري تئاتر بانوان و "آژيدهاك" به كارگرداني آرش فنائيان در فرهنگسراي نياوران از آن جمله هستند.
ديگر اينكه در هفتمين جشن انجمن نويسندگان و منتقدان خانه تئاتر كه اول شهريور برگزار شد، نمايش "افرا" در بخش نمايشهاي كارگردانان بالاي 40 سال به عنوان بهترين نمايش سال اعلام شد. اما بيضايي به دليل حضور در سفر غايب بود و مرضيه برومند به جاي او نشان نوشين را دريافت كرد.
واروژ كريممسيحي كه در بهار توانست پس از 17 سال جديدترين فيلمش را كليد بزند، به دليل بيماري اين پروژه را ناتمام رها كرد. وي بالاخره موفق شد فصل تابستان "ترديد" را با بازيگران جديد دوباره كليد بزند. اين فيلم به تهيهكنندگي سعيد سعدي با حضور بهرام رادان، حامد كميلي، ترانه عليدوستي، مهتاب كرامتي، داود رشيدي و... در مردادماه آغاز به كار دوباره كرد.
بهمن فرمانآرا هم از جمله فيلمسازاني است كه همچنان روي خط خبرسازي اثر متأخرش حركت ميكند. "خاك آشنا" در بيست و ششمين جشنواره فيلم فجر حضور نداشت و پروانه نمايش نيز نگرفت تا به اكران عمومي بينديشد. حضور "خاك آشنا" در فهرست فيلمهاي به نمايش درآمده براي داوران دوازدهمين جشن خانه سينما جنجالهايي آفريد.
مراسم تقدير از بهرام بيضايي در دوازدهمين جشن خانه سينما
اما در نهايت دبير جشن و مدير كل نظارت و ارزشيابي ارشاد تأكيد كردند كه آراي فيلمهاي بدون پروانه استخراج نميشود. در نهايت با تخطي از قانون "خاك آشنا" در 12 رشته نامزد دريافت تنديس بلورين خانه سينما شد و در نهايت جايزه بهترين كارگرداني را براي فرمانآرا به ارمغان آورد.
جعفر پناهي كه فصل بهار با انصراف از ساخت پروژه دفاع مقدسي "بازگشت" مورد توجه قرار گرفت، در تابستان پروژهاي در دست نگرفت و تنها به واسطه نمايش اولين فيلمش "بادكنك سفيد" در رسانه ملي با مخاطب ارتباط برقرار كرد. اما در تابستان "بازگشت" در چند رفت و برگشت خبري همچنان پروژهاي امكانپذير به نظر ميآيد.
محمدرضا شرفالدين تهيهكننده "بازگشت" كه مردادماه اعلام كرد با وجود انصراف پناهي درخواست پروانه ساخت را از اداره نظارت و ارزشيابي ارشاد پس نگرفته و به ساخت فيلم اميدوار است، در نيمه شهريور نيز به اين نكته تأكيد كرد. شرفالدين در حاشيه برنامه شب تهيهكنندگان گفت كه هنوز به وي اعلام نشده پروانه ساخت "بازگشت" صادر نخواهد شد.
يکشنبه 7 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 219]