واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: *توليد گازوييل ارجحتر از بنزين* يكي از مديران شركت پالايش و پخش: ظرفيت فرآورش نفتخام در ايران ٧٥/١ميليون بشكه است همه پالايشگاههاي داخلي سودده هستند
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: انرژي
با توجه به شرايط بازار و افزايش قيمت گازوئيل نسبت به بنزين، قرار شد كه الگوي پالايشي كشور را در راستاي توليد بيشتر گازوئيل تنظيم كنيم كه به اين ترتيب افزايش ظرفيت 46 هزار بشكهيي توليد گازوئيل در پالايشگاه آبادان برنامهريزي شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اميناله اسكندري- مدير امور پالايش شركت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي ايران- با بيان اين مطلب اظهار كرد: پيش از اين قرار بود در پالايشگاه آبادان واحد دوم كتكراكر براي توليد بنزين ساخته شود كه به اين دليل به واحد هيدروكراكر يعني توليد گازوئيل تغيير پيدا كرد.
وي افزود: توليد گازوئيل بيشتر معادل 7.3 ميليون ليتر در روز است كه موجب سودآوري بيشتر پالايشگاه ميشود. البته در پالايشگاه آبادان واحد بنزينسازي ديگري نيز وجود دارد كه درحال حاضر پيشرفت فيزيكي آن حدود 60 درصد است.
ظرفيت فرآورش نفتخام در ايران1.75ميليون بشكه است
او ظرفيت كنوني فرآورش نفت خام 9 پالايشگاه نفتي كشور را يك ميليون و 750 هزار بشكه اعلام و خاطرنشان كرد: در مجموع پالايشگاه آبادان با بيشترين ميزان تصفيه روزانه 425 هزار بشكه و پالايشگاه بندرعباس با كمترين ظرفيت، حدود 23 هزار بشكه در روز نفتخام به فرآوردههاي نفتي تبديل ميكنند.
اسكندري درباره توليد فرآوردههاي نفتي در مجموع 9 پالايشگاه كشور توضيح داد: روزانه هشت ميليون ليتر گاز مايع، 43 ميليون ليتر بنزين، 21 ميليون ليتر نفت سفيد، 82 ميليون ليتر گازوئيل، 75 ميليون ليتر نفتكوره و همچنين خوراك برخي واحدهاي پاييندستي مانند روغن سازي و قيرسازيها، حلالها و مواد شوينده و بخشي از خوراك پتروشيميها توسط پالايشگاههاي كشور توليد ميشود.
به گفته وي حدود سه درصد از نفتخام تحويلي به پالايشگاهها به گاز مايع، 17 درصد به بنزين، هشت درصد به نفت سفيد، 32 درصد به گازوئيل و 29 درصد به نفت كوره تبديل ميشود. البته در طرح ساخت هفت پالايشگاه جديد به گونهاي برنامهريزي شده كه مقدار نفتكوره به حداقل برسد.
الگوي توليد فرآورده در پالايشگاههاي نفتي ثابت است
او با تاكيد بر اينكه كارهاي مطالعاتي ساخت هفت پالايشگاه آغاز و عمليات مهندسي پايه آنها نهايي شده و يا در انتهاي كار است، افزود: در مجموع اين پالايشگاهها بين 4 تا 20 درصد پيشرفت فيزيكي دارند كه سرمايهگذاري لازم براي آنها 15.5 ميليارد يورو برآورد شده است.
وي در پاسخ به اين سوال كه آيا امكان افزايش سهم توليد نفتگاز براي زمستان وجود دارد؟ تشريح كرد: الگوي توليد فرآورده در پالايشگاههاي نفتي ثابت است، مگر اينكه سرمايهگذاري براي ساخت واحدهاي جديد انجام شود كه در اين صورت از توليد نفت كوره كاسته و به توليد ساير فرآوردهها افزوده ميشود.
ايران داراي دومين جايگاه ظرفيت پالايش در منطقه است
اسكندري با بيان اينكه ايران در زمينه سرمايهگذاري جايگاه اول را در خاورميانه دارد، گفت: در بخش ظرفيت پالايشي پس از عربستان كه ظرفيت 2.1 ميليون بشكه نفت خام در روز را دارد، قرار داريم، ولي براساس برنامه عربستان تا سال 2015 به ظرفيت پالايش 3 ميليون بشكه در روز ميرسد، در حالي كه ايران تا سال 2012 به 3.3 ميليون بشكه در روز خواهد رسيد.
واردات بنزين تا پايان سال روزانه 21 و گازوئيل 16 ميليون ليتر
وي ميزان واردات بنزين تا پايان سال را روزانه 21 ميليون ليتر و گازوئيل را روزانه 16 ميليون ليتر اعلام كرد و گفت: به طور معمول براي ساخت پالايشگاه شرايط اقتصادي و زيستمحيطي در نظر گرفته ميشود؛ به طوري كه معمولا لازم است ظرفيت يك پالايشگاه از 50 هزار بشكه بالاتر باشد. البته درحال حاضر رشد اقتصادي كشورهايي مانند هند و چين بسيار بالا است كه نياز به انرژي را موجب شده و بررسيها نشان ميدهد تا سال 2024 كشورهايي مختلف دنيا براي دريافت بنزين و گازوئيل كشش دارند؛ بهگونهاي كه جهتگيري بنزين بيشتر به سمت كشورهاي غربي و جهتگيري گازوئيل به سمت كشورهاي شرقي است.
به گزارش ايسنا، او با اشاره به اينكه پيشبيني ميشود با رشد اقتصادي دنيا، نياز به انرژي و فرآوردهاي آن رو به افزايش باشد، دربارهي اقتصادي بودن طرحهاي ساخت پالايشگاههاي جديد در ايران در سالهاي آينده تصريح كرد: به طور كلي حاشيهي سود پالايشگاه نسبت به واحدهاي پتروشيمي كمتر است، ولي به دليل توليد انبوه در پالايشگاهها سود آور ميشوند. به همين دليل در كليه جهان و در كشورهايي مانند هند و چين تمايل به ساخت پالايشگاه افزايش پيدا كرده است. اگرچه تاكنون فرمول مشخصي بين قيمت و وضعيت فرآوردههاي نفتي به دست نيامده، ولي اين موضوع يكي از نكتههاي اصلي در بررسي وجود توجيه اقتصادي براي ساخت يك پالايشگاه است.
همه پالايشگاههاي كشور سودده هستند
وي با تاكيد براينكه پالايشگاههاي موجود در كشور به جز يك پالايشگاه كه برنامهي اقتصادي شدن آن تا پايان سال اجرايي شده است، باقي همه سودده هستند، اظهار كرد: الگوي پالايشگاهي ما با الگوي پالايشگاهي جديد متفاوت است، ولي در هفت پالايشگاه جديد طراحي به گونهاي انجام شده كه فرآوردهها را مرغوب كنيم و از ميزان توليد نفت كوره بكاهيم.
در نصب، راهاندازي و بهرهبرداري پالايشگاهها به خودكفايي رسيدهايم
وي با اشاره به برنامه جذب هزار نفر نيروي انساني تا پايان سال خاطرنشان كرد: در حال حاضر در نصب و راهاندازي و بهرهبرداري پالايشگاهها به خودكفايي رسيدهايم؛ البته براي تامين برخي تجهيزات نياز به انواع خارجي آن داريم كه بايد وارد شود.
او خاطرنشان كرد: در خصوص تامين منابع مالي نيز اگرچه تحريمها كمي كار را براي دريافت فاينانس مشكل كرده؛ به طوري كه يكي از شركتهاي هندي قرار بود 60 درصد از سرمايهگذاري يكي از پالايشگاههاي جديد را بر عهده گيرد كه به دليل فشارههاي آمريكا كنار كشيد، ولي توان مديريتي و تصميم گيري وزارت نفت و كل كشور طوري است كه براي مقابله با شرايط بحراني آمادهايم.
شركتهاي خارجي بين 20 تا 40 درصد در ساخت 7 پالايشگاه جديد مشاركت دارند
به گفتهي اسكندري شركتهاي خارجي بين 20 تا 40 درصد در ساخت 7 پالايشگاه جديد مشاركت دارند كه بايد به اندازه سهام خود سرمايهگذاري كنند. قرار است امسال بخشي از منابع مورد نياز از طريق حساب ذخيرهي ارزي تامين شود كه مصوبه آن آماده شده، ولي هنوز پرداخت صورت نگرفته است. اولويت استفاده اين مبلغ در شركت ستاره خليج فارس است كه 60 تا 65 درصد توليدات آن بنزين خواهد بود.
انتهاي پيام
سه شنبه 26 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 112]