واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: وزير نفت: آخرين وضعيت تيم مذاكره كننده كرسنت
وزير نفت در جمع خبرنگاران به تشريح وضعيت قرارداد كرسنت و وضعيت تيم مذاكره كننده آن پرداخت و نشست اخير اوپك را حاوي سخت ترين دوره گفت و گوها در اوپك عنوان كرد.
وزير نفت در جمع خبرنگاران به تشريح وضعيت قرارداد كرسنت و وضعيت تيم مذاكره كننده آن پرداخت و نشست اخير اوپك را حاوي سخت ترين دوره گفت و گوها در اوپك عنوان كرد.
غلامحسين نوذري در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوال آنان درباره بحث اخير مذاكرات وزير كشور با امارات در خصوص قرارداد كرسنت ( فروش گاز ايران به امارات) گفت: آقاي كردان از طرف بنده به عنوان رئيس هيئت مديره شركت ملي صادرات گاز از بدو ورود در وزارت نفت مسئوليت مذاكرات قرارداد كرسنت را عهدهدار شد.
وي با اشاره به برگزاري جلسات مختلف به منظور اصلاح قرارداد كرسنت توسط كردان و كارشناسان نفت تصريح كرد: طي اين جلسات مواضع ايران به صورت شفاف و واضح اعلام شد كه محور اصلي آن اصلاح قيمت بود. نوذري گفت:در اين جلسات بسياري از مسائل روشن و به جمعبنديهايي نيز دست يافتيم اما به نقطه مطلوب نرسيديم.
وزير نفت با اشاره به اين نكته كه آقاي كردان به طور مرتب گزارش جلسات كرسنت را به بنده ارائه مي كرد گفت: تغيير تيم مذاكره كننده و كنار گذاشتن ايشان را به عنوان فردي كه تيم را هدايت مي كرد براي رسيدن به نقطه مطلوب به صلاح ندانستم.
وي در مورد برگزاري اين جلسات در وزارت نفت توضيح داد: قرار بود جلسه در وزارت نفت با حضور بنده و كردان دنبال شود كه سفر وين با تاريخ حضور تيم كرسنت همخواني نداشت و بر اين اساس جلسه در وزارت كشور برگزار شد.
وي در پاسخ به اينكه آيا قرار است كردان مذاكرات كرسنت را ادامه دهد؟ گفت: بايد نتيجه مذاكرات اخير را بررسي كنم. ايشان در حال حاضر در شركت ملي صادرات گاز سمتي ندارد اما در مجموعه دولت است و كار دولت را پيگيري ميكند. درست است كه آقاي كردان وزير كشور است اما هنوز يكي از اعضاي كار گروه ويژه نفت مانند آقاي برقعي و ساير دوستان است.
نوذري ادامه داد: چون مذاكرات بايد ادامه مي يافت و كسي كه مذاكرات را به مرزي رسانده و در جريان آن است بايد ادامه دهنده كار باشد.
نوذري افزود: تصميم بنده مبني بر اينكه كار مذاكرات كرسنت را ادامه دهد اين بود كه نهايتا كار بايد در كار گروه ويژه نفت مطرح شده و بعد از آن به تاييد رئيس جمهور برسد.
وزير نفت گفت: چون قرارداد كرسنت اقدام بزرگي است كه علاوه بر تجاري بودن كار ابعاد سياسي، اقتصادي و روابط دو كشور را ميتواند متاثر كند هر تصميم و جمعبندي كه وزارت نفت داشته باشد بايد به استحضار رئيس جمهور برسد تا تصميم نهايي را شخص رئيس جمهور و يا كميته منتخب و يا سران سه قوه اتخاذ كنند.
نوذري در خصوص طرح اخباري مبني بر اينكه قيمت تفاهم شده با كرسنت فقط 15 درصد بالاتر از قرارداد قبلي و همچنين پايينتر از قرارداد خط لوله صلح است گفت: گزارشي در اين خصوص دريافت نكرديم اما هر تفاهمي كه صورت گيرد تا منافع ملي كشور تامين نشود من آن مذاكرات را ملاك تصميمگيري نخواهم دانست.
وي در اين نشست درباره اقدام اخير تركيه كه قراردادهاي نفتي ايران را غير جذاب خوانده گفت تركيه ابهاماتي از قراردادهاي بيع متقابل داشته كه با دعوت بنده قرار است چارچوبهاي قراردادي براي آنها تشريح و توضيح داده شود.
نوذري به مذاكراتش با شركتهاي OMV، ANI و EON در حاشيه اجلاس اوپك در خصوص انتقال گاز ايران به اروپا اشاره كرد و گفت: شركت OMV اتريش به عنوان رهبر كشورهايي كه خط لوله نوبوكو را دنبال ميكنند گفت: به ما اعلام كردند بدون ايران اجراي طرح نوبوكو امكانپذير نيست چرا كه هيچ يك از كشورها گاز قابل اطمينان چنداني براي درازمدت ندارند كه تامين كننده نياز اروپا در مدت طولاني باشد.
به گفته وي با تشكيل تيم مشترك، مذاكرات انتقال گاز ايران به اروپا دنبال خواهد شد.
اجلاس اخير سخترين نشست اوپك بود
نوذري با تشريح اجلاس اخير اوپك گفت: قبل از اجلاس جلسه بررسي بازار كه مسئوليت آن با ايران است تشكيل شد و گزارش نهايي اين جلسه در كنفرانس ارائه شد.
وي تصريح كرد:بررسي صورت گرفته در بحث رشد اقتصادي جهان نشان داد كه رشد اقتصادي از 9/4 درصد در سال 2007 به 4 درصد در سال 2008 رسيده و پيش بيني ميشود در سال 2009 به 8/3 درصد كاهش يابد.
نوذري اضافه كرد:با توجه به اينكه كاهش رشد اقتصادي كشورهاي صنعتي از 7/2 درصد در سال 2007 به 7/1 درصد در سال 2008 برسد و پيش بيني ميشود اين عدد در سال 2009 به 6/1 درصد كاهش يابد.
وزير نفت وضعيت اقتصادي كشورهاي ژاپن و آمريكا را به عنوان مصرف كنندگان بزرگ انرژي از عوامل تاثيرگذار در اقتصاد جهان و ايجاد تقاضاي انرژي در بازار خواند.
نوذري با اعلام اينكه بررسيهاي صورت گرفته نشان دهنده آن است كه بالاترين رشد تقاضاي بازار در سال 2004 بوده تقاضاي نفت را 1/3 ميليون بشكه در روز ذكر كرد و گفت اين عدد در سال 2008 به حدود يك ميليون بشكه در روز رسيده كه پيش بينيها نشان ميدهد در سال 2009 به 900 هزار بشكه در روز خواهد رسيد.
به اعتقاد وي تقاضاي انرژي از سوي كشورهاي پيشرفته با كاهش جدي مواجه خواهد شد و توليد كشورهاي غير اوپك كه حدود روزانه 50 ميليون بشكه است بر عرضه انرژي تاثيرگذار خواهد بود.
نوذري همچنين گفت: بيشترين توليد نفت غير اوپكيها را كشور برزيل و كمترين آن را مكزيك دارد.
وزير نفت با اشاره به افزايش ظرفيت 9/6 ميليون بشكهاي اوپك از سال 2002 تا 2008 و همچنين افزايش ظرفيت 3/3 ميليون بشكهاي غير اوپكيها گفت: اين آمار نشان ميدهد كه اوپك نقش تاثيرگذاري به عنوان بازيگر اصلي در بازار داشته و همچنين حاكي از نقش سرمايهگذاري در كشورهاي عضو اوپك و مسئوليت آنها در تامين انرژي جهان است.
وزير نفت همچنين به تشريح عوامل تاثيرگذار بر قيمت انرژي در جهان پرداخت و گفت:بر اساس بررسيهاي صورت گرفته متوسط قيمت نفت از 69 دلار در سال 2007 به 3/109 دلار در سال 2008 رسيده و در مقطعي نيز قيمت 147 دلاري تجربه شده است.
وي به نقش برابري دلار با ساير ارزها پرداخت و گفت قبلا در برابر هر يورو 6/1 دلار معاوضه مي شد كه هم اكنون به 4/1 دلار رسيده است ضمن آنكه روز گذشته اين عدد تا مرز 39/1 دلار نيز رسيد.
نوذري افزايش عرضه از سوي برخي اعضاي اوپك، كاهش تقاضا به خاطر قيمت فرآوردههاي نفتي را از جمله عوامل تاثيرگذار بر قيمت نفت ذكر كرد.
وزير نفت در گفت و گوي خود با خبرنگاران با اعلام يكي ديگر از عوامل تاثيرگذار بر قيمت ها به نقش بورس بازان اشاره كرد و گفت: در گذشته بورسبازان به خاطر ارزش دلار از عوامل بالا رفتن قيمتها بودند كه هم اكنون از بازار نفت خارج شده و به سمت معاملات ارزي رفتهاند.
وزير نفت با اشاره به اينكه شرايط بازار نشان ميدهد كه قيمتهاي آتي بيشتر خواهد شد گفت:بر اين اساس افزايش ذخيرهسازيها بيشتر شده و از سوي ديگر سود پالايشي از 9دلار به 3 دلار رسيده است كه اين دو عامل از فاكتورهاي تاثيرگذار در قيمت به شمار ميروند.
نوذري گفت: در برخي از كشورهاي آسيايي به دليل بالا رفتن قيمت فرآوردهها، سوبسيدها كاهش يافته كه بر اين اساس مصرف خود به خود كنترل ميشود.
وزير نفت ذخاير تجاري در كشورهاي پيشرفته صنعتي را از فاكتورهاي مهم در قيمت ذكر كرد و گفت: اين ذخاير هم اكنون حدود 2611 ميليون بشكه است كه كمتر از متوسط 5 سال گذشته است.
وي با اشاره به رسيدن ذخاير استراتژيك به 5/1 ميليارد بشكه اين رقم را از متوسط 5 سال گذشته بالاتر خواند و گفت:ذخاير تجاري پاسخگوي بيش از 53 روز مصرف اين كشورها است كه متوسط 5 سال گذشته 6/53 ميليون بشكه بوده است.
به اعتقاد نوذري اگر اوپك ميخواست روند موجود را ادامه دهد با توجه به كاهش رشد اقتصادي، مازاد عرضه در بازار ، وضعيت ذخاير استراتژيك و تجاري و همچنين رسيدن به شرايطي كه روند توليد افزايش مييافت ما در سه ماهه چهارم 200 هزار بشكه افزايش توليد نسب به مشابه سال قبل داشتيم كه بيشك بايد در سه ماهه چهارم 400 هزار بشكه كاهش صورت ميگرفت.
وي افزود: همچنين روند موجود باعث ميشد در سه ماهه اول و دوم سال 2009 شرايط سختتر شود چرا كه مازاد عرضه 4/1 ميليون بشكهاي و ذخيرهسازيها اضافه ميشد در حاليكه بايد به كاهش 700هزار بشكهاي نيز اقدام ميكرديم.
نوذري اجلاس خير اوپك را يكي از سختترين نشستها خواندوگفت : تبليغات غربيها به اين سمت بود كه قيمت 100دلار فعلي نفت بالا بوده و اقتصاد جهان را متاثر ميكند و بر اين اساس اوپك را متهم به اثرگذاري منفي بر اقتصاد جهان با اين قيمت ميكردند.
وي كشورهاي عربستان، كويت و عراق را از جمله اعضاي اوپك ذكر كرد كه بيشترين تخلف را در افزايش سهميهها داشتهاند.
نوذري گفت: هر يك از كشورها با توجه به بالا رفتن قيمتها هر ميزان نفت كه داشتند به بازار عرضه كردند .
نوذري قيمت مطلوب نفت براي ايران را قيمتي خواند كه آينده سرمايهگذاري را تضمين كند و در كشورهاي داراي پتانسيل توليد موثر باشد.
او همچنين گفت: بر اساس اين فاكتورها جمعبندي جلسه اوپك به توليد سپتامبر سال گذشته يعني 8/28 ميليون بشكه بود.
وي اين تصميم را مناسب خواند و گفت اين اقدام پس از بررسي كامل اقتصاد جهاني و ارزيابي رشد آن و همچنين ميزان عرضه و تقاضاي نفت به بازار صورت گرفت.
نوذري اين تصميم را واكنشي به بازار ذكر تا اوپك بر اساس آن حساسيت خود را نسبت به وضعيت قيمتها اعلام كند.
وي افزود:بر اين اساس بيش از 500 هزار بشكه در روز توليد را كاهش داديم.
وزير نفت جمع بندي اوپك را حس انسجام و واكنشنشان دادن به قيمتها عنوان كرد و گفت:در صورت عدم ثبات در بازار آذر ماه در نشست الجزاير احتمال تجديد نظر در سهميه ها وجود دارد.
نوذري با اشاره به اينكه در اجلاس اخير اندونزي رسما از اوپك فاصله گرفت و حضورش را به حالت تعليق درآورد گفت با حذف اين كشور سهميه يك ميليون و 900 هزار بشكهاي آنگلولا و همچنين سهميه 520 هزار بشكهاي اكوادر اضافه شد.
وي همچنين درباره حضور روسيه در اجلاس اوپك در حد معاون نخست وزير گفت:اين اقدام سوال برانگيز و سياسي به نظر رسيد ضمن آنكه برداشت ما از متن قرائت شده توسط اين كشور كه همكاري نزديك در اوپك را اعلام ميكرد پيام سياسي و حركت حساب شده قلمداد ميشد.
جمعه 22 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 138]